גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מטא הדהימה את השווקים, וצוקרברג הרוויח השנה 9.6 מיליון דולר לשעה

בסוף השבוע האחרון ענקית הטכנולוגיה הוסיפה לערכה לא פחות מ־205 מיליארד דולר ביום אחד - עליית השווי היומית הגבוהה אי פעם ● רק לפני שנתיים התרחיש הזה נשמע כמו חלום רחוק בפייסבוק, שהייתה חברה במשבר עמוק שחטפה מהלומה אחרי מהלומה ● אז איך היא הפכה מחברה בצרות למנצחת הגדולה של עונת הדוחות? ולמה 20 שנה אחרי שהוקמה היא מתחילה לחלק דיבידנד

מארק צוקרברג, מייסד מנכ''ל מטא (לשעבר פייסבוק) / צילום: ap
מארק צוקרברג, מייסד מנכ''ל מטא (לשעבר פייסבוק) / צילום: ap

בסוף השבוע האחרון פרסמה פייסבוק (מטא) את הדוחות הכספיים שלה לשנת 2023. הנתונים היו חלומו של כל משקיע: הרווח הנקי זינק בכמעט 70% בהשוואה לשנה שעברה והסתכם ב־39 מיליארד דולר; ההכנסות עלו גם הן מעבר לציפיות המוקדמות כ־135 מיליארד דולר; וקופת המזומנים גדלה יותר מפי שניים - מ־18 מיליארד דולר של תזרים חופשי ל־43 מיליארד. אבל הבשורה שטלטלה את השוק יותר מכל ככל הנראה, הייתה ההודעה כי מטא תתחיל לראשונה לחלק דיבידנדים.

פרשנות | מטא נסקה בזכותה, אפל ירדה: התלות המסוכנת של ענקיות הטכנולוגיה בסין
WSJ | אחרי גל של חגיגות פיננסיות, הטכנולוגיות האלה בעלות של מיליארדי דולרים צריכות הפסקה
ניתוח גלובס | עסקת הענק של מטא והמדד שהגיע לשיא היסטורי: האם שוק השבבים לקראת מפץ?

החדשות הטובות האלה הביאו את מטא לרשום היסטוריה ביום שישי: מניית ענקית הטכנולוגיה זינקה ביותר מ־20% והיא הוסיפה לערכה לא פחות מ־205 מיליארד דולר ביום אחד. כך, ביום הולדתה ה־20 של החברה שהפכה לשם נרדף לרשתות חברתיות, נשבר שיא חדש: תוספת השווי היומית הגדולה ביותר אי־פעם.

אבל ההישג של מטא מתחדד אפילו יותר כשמכניסים אותו לקונטקסט. עד לפני שנתיים פייסבוק הייתה הכבשה השחורה בשבע המופלאות. חזון המטא־וורס של המייסד והמנכ"ל מארק צוקרברג התקשה לרכוש את אמון המשקיעים, הרווחיות נשחקה, ההכנסות מפרסום דשדשו והמניה צנחה ב־76% בין ספטמבר 2021 לנובמבר 2022. כשמחיר המניה הגיע לשפל של כמעט עשור לשווי של פחות מ־90 דולר למניה, בוול סטריט החלו להישמע קולות שמספידים את הרשתות החברתיות מבית צוקרברג. תהו אם הוא יודע להפוך יותר מ־3 מיליארד משתמשים נאמנים למנוע הכנסות, להתרכז בעסקים צומחים במקום בפרויקטים כמו המטא־וורס שספק אם יש להם היתכנות עסקית כיום, והצביעו על הצרות הרגולטוריות שמחכות למטא בקונגרס ובמערכות משפט בארה"ב ובאירופה.

ולמרות ההספדים והתחזיות הקודרות, מטא הצליחה לרשום מהפך של ממש והיא מסתמנת בתור ההצלחה הגדולה של עונת הדוחות הנוכחית (פרט לאנבידיה שטרם פרסמה דוחות). איך מטא התגלגלה מחברה בצניחה להבטחת השנה? גלובס צולל למהפך של מטא.

AI במקום עובדים: הקיצוצים השתלמו

אם יש מהלך שמשקיעים בוול סטריט אוהבים במיוחד זה פיטורים. מעבר למודל עסקי רזה יותר סימן את השנה האחרונה אצל רוב ענקיות הטכנולוגיה, פרט לאפל, אבל במיוחד בפייסבוק. חוץ מאמזון, אף ענקית טכנולוגיה לא פיטרה בהיקפים של מטא. 21 אלף עובדים עזבו את החברה במה שצוקרברג עצמו הגדיר בתור "שנת ההתייעלות". ניר אורגד, אנליסט מניות חו"ל באגף הייעוץ בבנק לאומי מסביר כי "צוקרברג הבין טוב מאוד שהוא חייב לשנות כיוון ולהתחיל לייעל את החברה".

צוקרברג הוא לא היחיד כאמור שהגיע להבנה הזאת. גם אמזון מצאה תרופה לרווחיות בגזרת הפיטורים והקיצוצים. זו אחת הסיבות לעלייה הגדולה ברווחים של החברה שפיטרה לא פחות מ־27 אלף עובדים בשנתיים האחרונות. בדוחות שפרסמה בשבוע האחרון, חשפה אמזון שהיא עבדה מהפסד נקי של 2 מיליארד דולר בסוף 2022 לרווח נקי של לא פחות מ־6.7 מיליארד דולר ב־2023. "אמזון חשבה שהרגלי הצריכה באונליין יישמרו, אבל זה התגלה כלא נכון. להן החברה הבינה שהיא חייבת לקחת את חטיבת הקמעונאות ולהתייעל בה. וכך עברו משולי רווח שליליים לחיוביים".

המשקיעים חיפשו הוכחה לעמידות מול משבר

אבל ההבנה שצריך להתייעל לכשעצמה לא הספיקה. מה שאיפשר למטא לחתוך רבע ממצבת העובדים שלה היה המהפכה הגדולה של השנה - הבינה המלאכותית. טכנולוגיות AI החלו להחליף עוד ועוד עובדים בחברות הטכנולוגיה בכלל ובמטא בפרט, במהלך שאותת לשוק חדשנות ויעילות. סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר בבית ההשקעות אופנהיימר, אומר כי: "העוצמה של חברה גדולה ומובילה היא יציבות מול אתגרים - גם כלכליים, גם רגולטוריים וגם כמו מלחמות או מגיפות. החברה נמדדת בהתמודדות שלה בזמן משבר.

"כשאפל סגרו למטא את הברז ולא איפשרו להם יותר לעקוב אחרי פעילות המשתמשים מחוץ לאפליקציה, מטא נאלצה למצוא דרכים וערוצים חדשים כדי להגיע לקהלים השונים. לכן במטא עמלו על בינה מלאכותית ואלגוריתמים, כדי ללמוד עצמאית על התנהגות הצרכנים. בוול סטריט ראו את העבודה הטובה שלהם. בנוסף מבחינת הבורסה האמריקאית, מי שלא נמצא בבינה המלאכותית לא קיים. ככה פייסבוק הגיעה להישגים האלה".

שחר כרמי, אנליסט טכנולוגיה בכיר בפסגות בית השקעות, מעריך כי הסנטימנט הזה ימשיך ללוות אותנו גם בהמשך השנה: "כל ענקיות הטכנולוגיה מדברות על העלאת ההשקעה ברכישת ציוד שיכינו אותם לעידן הבינה המלאכותית. מטא, יחד עם מיקרוסופט, אמזון, וגוגל עשו צעדים בכיוון. היחידה שפחות מדברת על כך, ואולי לכן גם נענשת במחיר המניה היא אפל (ראו ידיעת צד)".

צוקרברג הפסיק לנסות למכור את המטא־וורס

לא רק גידול בהשקעות AI הקפיצו את מניית מטא. למעשה, נראה שמילת המפתח במקרה שלה היא "איזון". אחד המדדים בדוחות של מטא שתפסו את תשומת הלב של המשקיעים יותר מכל היו נתוני הוצאות ההון (capex). מדובר בנתון שמאגד השקעות בנכסים, ציוד ושדרוגים, ובמקרה של מטא בעיקר הוצאה על מטא־וורס וטכנולוגיות AI. בשנת 2022 הנתון הזה היה אחת הסיבות המרכזיות לצניחה במניית מטא, כשהוצאות ההון זינקו בחסות חזון המטא־וורס אל מעבר לרווחים, אבל ב־2023 נראה שצוקרברג מצא את האיזון. הוצאות ההון קטנו מ־32 מיליארד דולר ב־2022 ל־28 מיליארד דולר ב־2023. אמנם זה נראה כמו שינוי קטן, אך גודלו האמיתי מתברר כשמתחשבים בעובדה שבשנה החולפת נוספו לאותו הסעיף הוצאות נכבדות בתחום הבינה המלאכותית.

האם המשמעות היא שצוקרברג חותך הוצאות וגונז את חזון המציאות המדומה שלו? בינתיים לא. אבל נראה שהמנכ"ל והמייסד הפנים את העובדה שהוא מתקשה לרתום לחזון שלו את וול סטריט. סרגיי וסצו'ונוק מאופנהיימר, אומר כי "הבעיה של מטא היא המטא־וורס. זה גורם להם להפסדים רבים. אבל הבעיה הזו יכולה להיות גם הפתרון, כי היא מייצרת מצב בו למטא תמיד יש פוטנציאל התייעלות. אבל בינתיים, כל עוד מטא מרוויחה וצומחת לשוק פחות אכפת. המניה יחסית זולה והיא נחשבת לאחת ממניות הביג טק הכי זולות היום.

"בוול סטריט מפנטזים שחטיבת המטא־וורס תצטמצם. אם צוקרברג היה מוותר על ההפסדים התפעוליים שם שמגיעים למיליארדים, המניה שלו הייתה יכולה לקפוץ. אבל העובדה שבחברה לקחו אחריות על ההוצאה הזו והיא לא צומחת בצורה חסרת פרופורציה מביאה את וול סטריט לבלוע את הצפרדע. במבחן האמת צוקרברג הוכיח שהוא יודע לעשות שינויים משמעותיים ולהתאים את עצמו לסביבה".

למה מטא מתחילה לחלק דיבדנדים דווקא עכשיו?

אחת ההתאמות האלה היא ניסיון למשוך את משקיעי הערך. לראשונה בתולדותיה, מטא הודיעה בסוף השבוע האחרון כי היא תחלק דיבידנד. עם קופת מזומנים של 43 מיליארד דולר ענקית הטכנולוגיה צוקרברג מנסה להפוך את פייסבוק לחברה אטרקטיבית עבור משקיעים מסוג חדש. "זה מושך משקיעים או קרנות עם קריטריונים של חלוקת דיבידנד", מסביר אורגד מלאומי. "כך למעשה צוקרברג פותח קהל חדש של משקיעים המחפשים דיבידנד צומח שצפוי לגדול בשיעור נאה". בנוסף לחלוקת הדיבידנדים, מטא הכריזה כי היא תבצע מהלך של רכישות חוזרות בסך של 50 מיליארד דולר.

גם וסצ'ונוק מייחס את אותה משמעות למהלך: "חברת צמיחה לא אמורה לחלק דיבידנד. היא אמורה להשקיע לכאורה בצמיחה. המהלך הזה מסמן כיוון לחברה, אומר שיש לה קופת מזומנים גבוהה, ופותח קהלים חדשים בנוסף לבסיס המשקיעים שלהם. משקיעי ערך שמעוניינים בחלוקת דיבידנד. המשקיעים אוהבים לראות שהם לא משתגעים על פרויקטים חדשים ושהחברה סיימה את מסע ההרפתקאות שלה".

אבל נראה שיותר מכל, חלוקת הדיבידנדים היא ניסיון להעביר מסר למשקיעים: אחרי כל המשברים, אנחנו הופכים לחברה יציבה. "אחרי שנה של פעילות ליבה שהותקפה והתחרות מול טיקטוק, מה שרואים כעת הוא את חזרתה של מטא להיות מדפסת כסף", מסכם שחר כרמי מפסגות. "היא הצליחה להתגבר בדרך טכנולוגית על המגבלות של אפל, נותנת פייט לטיקטוק עם הרילס באינסטגרם וצומחת ביותר מ‏־20% בהכנסות מפרסום. את כל זה היא עשתה בין השאר על ידי שילוב נכון של בינה מלאכותית בקריאייטיב ובניהול קמפיינים".

עוד כתבות

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים, וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

נתן שירות למוכרים וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף, וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך וחויב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד הוא פיתח את אפליקציית "פארמי", שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר