גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מטא הדהימה את השווקים, וצוקרברג הרוויח השנה 9.6 מיליון דולר לשעה

בסוף השבוע האחרון ענקית הטכנולוגיה הוסיפה לערכה לא פחות מ־205 מיליארד דולר ביום אחד - עליית השווי היומית הגבוהה אי פעם ● רק לפני שנתיים התרחיש הזה נשמע כמו חלום רחוק בפייסבוק, שהייתה חברה במשבר עמוק שחטפה מהלומה אחרי מהלומה ● אז איך היא הפכה מחברה בצרות למנצחת הגדולה של עונת הדוחות? ולמה 20 שנה אחרי שהוקמה היא מתחילה לחלק דיבידנד

מארק צוקרברג, מייסד מנכ''ל מטא (לשעבר פייסבוק) / צילום: ap
מארק צוקרברג, מייסד מנכ''ל מטא (לשעבר פייסבוק) / צילום: ap

בסוף השבוע האחרון פרסמה פייסבוק (מטא) את הדוחות הכספיים שלה לשנת 2023. הנתונים היו חלומו של כל משקיע: הרווח הנקי זינק בכמעט 70% בהשוואה לשנה שעברה והסתכם ב־39 מיליארד דולר; ההכנסות עלו גם הן מעבר לציפיות המוקדמות כ־135 מיליארד דולר; וקופת המזומנים גדלה יותר מפי שניים - מ־18 מיליארד דולר של תזרים חופשי ל־43 מיליארד. אבל הבשורה שטלטלה את השוק יותר מכל ככל הנראה, הייתה ההודעה כי מטא תתחיל לראשונה לחלק דיבידנדים.

פרשנות | מטא נסקה בזכותה, אפל ירדה: התלות המסוכנת של ענקיות הטכנולוגיה בסין
WSJ | אחרי גל של חגיגות פיננסיות, הטכנולוגיות האלה בעלות של מיליארדי דולרים צריכות הפסקה
ניתוח גלובס | עסקת הענק של מטא והמדד שהגיע לשיא היסטורי: האם שוק השבבים לקראת מפץ?

החדשות הטובות האלה הביאו את מטא לרשום היסטוריה ביום שישי: מניית ענקית הטכנולוגיה זינקה ביותר מ־20% והיא הוסיפה לערכה לא פחות מ־205 מיליארד דולר ביום אחד. כך, ביום הולדתה ה־20 של החברה שהפכה לשם נרדף לרשתות חברתיות, נשבר שיא חדש: תוספת השווי היומית הגדולה ביותר אי־פעם.

אבל ההישג של מטא מתחדד אפילו יותר כשמכניסים אותו לקונטקסט. עד לפני שנתיים פייסבוק הייתה הכבשה השחורה בשבע המופלאות. חזון המטא־וורס של המייסד והמנכ"ל מארק צוקרברג התקשה לרכוש את אמון המשקיעים, הרווחיות נשחקה, ההכנסות מפרסום דשדשו והמניה צנחה ב־76% בין ספטמבר 2021 לנובמבר 2022. כשמחיר המניה הגיע לשפל של כמעט עשור לשווי של פחות מ־90 דולר למניה, בוול סטריט החלו להישמע קולות שמספידים את הרשתות החברתיות מבית צוקרברג. תהו אם הוא יודע להפוך יותר מ־3 מיליארד משתמשים נאמנים למנוע הכנסות, להתרכז בעסקים צומחים במקום בפרויקטים כמו המטא־וורס שספק אם יש להם היתכנות עסקית כיום, והצביעו על הצרות הרגולטוריות שמחכות למטא בקונגרס ובמערכות משפט בארה"ב ובאירופה.

ולמרות ההספדים והתחזיות הקודרות, מטא הצליחה לרשום מהפך של ממש והיא מסתמנת בתור ההצלחה הגדולה של עונת הדוחות הנוכחית (פרט לאנבידיה שטרם פרסמה דוחות). איך מטא התגלגלה מחברה בצניחה להבטחת השנה? גלובס צולל למהפך של מטא.

AI במקום עובדים: הקיצוצים השתלמו

אם יש מהלך שמשקיעים בוול סטריט אוהבים במיוחד זה פיטורים. מעבר למודל עסקי רזה יותר סימן את השנה האחרונה אצל רוב ענקיות הטכנולוגיה, פרט לאפל, אבל במיוחד בפייסבוק. חוץ מאמזון, אף ענקית טכנולוגיה לא פיטרה בהיקפים של מטא. 21 אלף עובדים עזבו את החברה במה שצוקרברג עצמו הגדיר בתור "שנת ההתייעלות". ניר אורגד, אנליסט מניות חו"ל באגף הייעוץ בבנק לאומי מסביר כי "צוקרברג הבין טוב מאוד שהוא חייב לשנות כיוון ולהתחיל לייעל את החברה".

צוקרברג הוא לא היחיד כאמור שהגיע להבנה הזאת. גם אמזון מצאה תרופה לרווחיות בגזרת הפיטורים והקיצוצים. זו אחת הסיבות לעלייה הגדולה ברווחים של החברה שפיטרה לא פחות מ־27 אלף עובדים בשנתיים האחרונות. בדוחות שפרסמה בשבוע האחרון, חשפה אמזון שהיא עבדה מהפסד נקי של 2 מיליארד דולר בסוף 2022 לרווח נקי של לא פחות מ־6.7 מיליארד דולר ב־2023. "אמזון חשבה שהרגלי הצריכה באונליין יישמרו, אבל זה התגלה כלא נכון. להן החברה הבינה שהיא חייבת לקחת את חטיבת הקמעונאות ולהתייעל בה. וכך עברו משולי רווח שליליים לחיוביים".

 

המשקיעים חיפשו הוכחה לעמידות מול משבר

אבל ההבנה שצריך להתייעל לכשעצמה לא הספיקה. מה שאיפשר למטא לחתוך רבע ממצבת העובדים שלה היה המהפכה הגדולה של השנה - הבינה המלאכותית. טכנולוגיות AI החלו להחליף עוד ועוד עובדים בחברות הטכנולוגיה בכלל ובמטא בפרט, במהלך שאותת לשוק חדשנות ויעילות. סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר בבית ההשקעות אופנהיימר, אומר כי: "העוצמה של חברה גדולה ומובילה היא יציבות מול אתגרים - גם כלכליים, גם רגולטוריים וגם כמו מלחמות או מגיפות. החברה נמדדת בהתמודדות שלה בזמן משבר.

"כשאפל סגרו למטא את הברז ולא איפשרו להם יותר לעקוב אחרי פעילות המשתמשים מחוץ לאפליקציה, מטא נאלצה למצוא דרכים וערוצים חדשים כדי להגיע לקהלים השונים. לכן במטא עמלו על בינה מלאכותית ואלגוריתמים, כדי ללמוד עצמאית על התנהגות הצרכנים. בוול סטריט ראו את העבודה הטובה שלהם. בנוסף מבחינת הבורסה האמריקאית, מי שלא נמצא בבינה המלאכותית לא קיים. ככה פייסבוק הגיעה להישגים האלה".

שחר כרמי, אנליסט טכנולוגיה בכיר בפסגות בית השקעות, מעריך כי הסנטימנט הזה ימשיך ללוות אותנו גם בהמשך השנה: "כל ענקיות הטכנולוגיה מדברות על העלאת ההשקעה ברכישת ציוד שיכינו אותם לעידן הבינה המלאכותית. מטא, יחד עם מיקרוסופט, אמזון, וגוגל עשו צעדים בכיוון. היחידה שפחות מדברת על כך, ואולי לכן גם נענשת במחיר המניה היא אפל (ראו ידיעת צד)".

צוקרברג הפסיק לנסות למכור את המטא־וורס

לא רק גידול בהשקעות AI הקפיצו את מניית מטא. למעשה, נראה שמילת המפתח במקרה שלה היא "איזון". אחד המדדים בדוחות של מטא שתפסו את תשומת הלב של המשקיעים יותר מכל היו נתוני הוצאות ההון (capex). מדובר בנתון שמאגד השקעות בנכסים, ציוד ושדרוגים, ובמקרה של מטא בעיקר הוצאה על מטא־וורס וטכנולוגיות AI. בשנת 2022 הנתון הזה היה אחת הסיבות המרכזיות לצניחה במניית מטא, כשהוצאות ההון זינקו בחסות חזון המטא־וורס אל מעבר לרווחים, אבל ב־2023 נראה שצוקרברג מצא את האיזון. הוצאות ההון קטנו מ־32 מיליארד דולר ב־2022 ל־28 מיליארד דולר ב־2023. אמנם זה נראה כמו שינוי קטן, אך גודלו האמיתי מתברר כשמתחשבים בעובדה שבשנה החולפת נוספו לאותו הסעיף הוצאות נכבדות בתחום הבינה המלאכותית.

האם המשמעות היא שצוקרברג חותך הוצאות וגונז את חזון המציאות המדומה שלו? בינתיים לא. אבל נראה שהמנכ"ל והמייסד הפנים את העובדה שהוא מתקשה לרתום לחזון שלו את וול סטריט. סרגיי וסצו'ונוק מאופנהיימר, אומר כי "הבעיה של מטא היא המטא־וורס. זה גורם להם להפסדים רבים. אבל הבעיה הזו יכולה להיות גם הפתרון, כי היא מייצרת מצב בו למטא תמיד יש פוטנציאל התייעלות. אבל בינתיים, כל עוד מטא מרוויחה וצומחת לשוק פחות אכפת. המניה יחסית זולה והיא נחשבת לאחת ממניות הביג טק הכי זולות היום.

"בוול סטריט מפנטזים שחטיבת המטא־וורס תצטמצם. אם צוקרברג היה מוותר על ההפסדים התפעוליים שם שמגיעים למיליארדים, המניה שלו הייתה יכולה לקפוץ. אבל העובדה שבחברה לקחו אחריות על ההוצאה הזו והיא לא צומחת בצורה חסרת פרופורציה מביאה את וול סטריט לבלוע את הצפרדע. במבחן האמת צוקרברג הוכיח שהוא יודע לעשות שינויים משמעותיים ולהתאים את עצמו לסביבה".

למה מטא מתחילה לחלק דיבדנדים דווקא עכשיו?

אחת ההתאמות האלה היא ניסיון למשוך את משקיעי הערך. לראשונה בתולדותיה, מטא הודיעה בסוף השבוע האחרון כי היא תחלק דיבידנד. עם קופת מזומנים של 43 מיליארד דולר ענקית הטכנולוגיה צוקרברג מנסה להפוך את פייסבוק לחברה אטרקטיבית עבור משקיעים מסוג חדש. "זה מושך משקיעים או קרנות עם קריטריונים של חלוקת דיבידנד", מסביר אורגד מלאומי. "כך למעשה צוקרברג פותח קהל חדש של משקיעים המחפשים דיבידנד צומח שצפוי לגדול בשיעור נאה". בנוסף לחלוקת הדיבידנדים, מטא הכריזה כי היא תבצע מהלך של רכישות חוזרות בסך של 50 מיליארד דולר.

גם וסצ'ונוק מייחס את אותה משמעות למהלך: "חברת צמיחה לא אמורה לחלק דיבידנד. היא אמורה להשקיע לכאורה בצמיחה. המהלך הזה מסמן כיוון לחברה, אומר שיש לה קופת מזומנים גבוהה, ופותח קהלים חדשים בנוסף לבסיס המשקיעים שלהם. משקיעי ערך שמעוניינים בחלוקת דיבידנד. המשקיעים אוהבים לראות שהם לא משתגעים על פרויקטים חדשים ושהחברה סיימה את מסע ההרפתקאות שלה".

אבל נראה שיותר מכל, חלוקת הדיבידנדים היא ניסיון להעביר מסר למשקיעים: אחרי כל המשברים, אנחנו הופכים לחברה יציבה. "אחרי שנה של פעילות ליבה שהותקפה והתחרות מול טיקטוק, מה שרואים כעת הוא את חזרתה של מטא להיות מדפסת כסף", מסכם שחר כרמי מפסגות. "היא הצליחה להתגבר בדרך טכנולוגית על המגבלות של אפל, נותנת פייט לטיקטוק עם הרילס באינסטגרם וצומחת ביותר מ‏־20% בהכנסות מפרסום. את כל זה היא עשתה בין השאר על ידי שילוב נכון של בינה מלאכותית בקריאייטיב ובניהול קמפיינים".

עוד כתבות

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"