שבבים | ניתוח

עסקת הענק של מטא והמדד שהגיע לשיא היסטורי: האם שוק השבבים לקראת מפץ?

מטא הודיעה על רכישת מאות אלפי מעבדים תוצרת אנבידיה בשווי של מיליארדי דולרים, יצרנית השבבים הגדולה בעולם סיפקה תחזית אופטימית לענף, וסם אלטמן שואף להקים מפעל שבבים. כל זה קרה רק בסוף השבוע האחרון • לא פלא שמדד השבבים בשיא כל הזמנים

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: אנבידיה, Chiang (Ying-ying)AP
עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: אנבידיה, Chiang (Ying-ying)AP

בימים האחרונים נראה ששוק השבבים מקבל בעיקר חדשות טובות. הרוחות האופטימיות בענף קיבלו ביטוי גם במדד המוביל בו, מדד השבבים של פילדלפיה, שזינק בסוף השבוע האחרון לשיא כל הזמנים והשלים עלייה של 57% בתוך שנה. גבוה יותר מ־S&P 500, שעלה ב־20%, וממדד הנאסד"ק, שזינק ב־35% באותה תקופה.

טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים: "יהיו לי מיליונים, אוכל לפרוש מוקדם" 
מנכ"לית סיטיגרופ חשפה: הטיפ שקיבלתי מוורן באפט בארוחת צהריים 

התחזית האופטימית של היצרנית מטייוואן

יריית הפתיחה של המגמה החיובית בסוף השבוע האחרון הייתה דוח חיובי של יצרנית השבבים הגדולה בעולם TSMC . החברה מטייוואן, שמספקת שבבים לחברות ענק כמו אנבידיה ואפל, סיפקה תחזית לפיה ההכנסות שלה יצמחו ב־21%־25% - הודות לרוח גבית של ביקושים מטכנולוגיות בינה מלאכותית. הדוח הזה הקפיץ את מניית החברה בכ־8% בתוך יומיים, ולא רק את המניה שלה. לדברי שחר כרמי, אנליסט טכנולוגיה בכיר בפסגות בית השקעות, דוחות TSMC גררו עליות במניות נוספות בענף בהן ברודקום , מארוול , אנבידיה  ו־AMD . "למעשה, כל מניות המדד (מדד השבבים של פילדלפיה, שח"ו) התייקרו במהלך סוף השבוע. דוח TSMC חיזק את התזה שהענף בדרך להתאוששות וייצמח השנה בשיעור דו־ספרתי הודות להתחזקות בביקוש למחשבים אישיים ולסמארטפונים, ובמיוחד בכל מה שקשור ליישומי AI".

יצרנית השבבים מטייוואן צפויה להשפיע על השוק גם מצד ההיצע. סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר באופנהיימר, מסביר כי TSMC "מעכבת הקמה של שני מפעלים גדולים באריזונה בהשקעה ענקית, יותר מסיבות של בירוקרטיה ופחות בגלל כסף", הוא אומר. לדבריו, התוצאה תהיה פחות היצע של שבבים למכירה, מה שעשוי להעלות את המחירים.

 

עסקת הענק בין מטא לאנבידיה

אבל לא רק TSMC משכה את תשומת הלב של משקיעי השבבים בימים האחרונים, אלא גם עסקת ענק בין מטא (פייסבוק לשעבר) ואנבידיה. מנכ"ל מטא, מארק צוקרברג, כתב ביום שישי בעמוד האינסטגרם שלו כי החברה בבעלותו תחזיק בסך הכל כמעט 600 אלף מעבדים גרפיים תוצרת אנבידיה עד סוף 2024: "אנחנו בונים תשתית מחשוב ענקית כדי לתמוך במפת הדרכים העתידית שלנו עבור בינה מלאכותית". מדובר בעסקת ענק שלפי הערכות תגיע לשווי של מיליארדי דולרים, ולפי חישוב שערכו ברשת CNBC, שמתבסס על טווח המחירים התחתון של מעבדי אנבידיה, מדובר בהוצאה של קרוב ל־9 מיליארד דולר.

במטא משתדלים לדחוף לקדמת הבמה את עסקי הבינה המלאכותית של החברה. בדוח הכספי האחרון ההוצאות לשנת 2024 הוערכו בסכום של 94־99 מיליארד דולר, לעומת תחזית של 87־89 מיליארד דולר ב־2023. בין הסיבות לעלייה הזו בהוצאות, ציינה החברה "הוצאות מיחשוב". "מבחינת סדרי העדיפויות להשקעה, AI יהיה תחום ההשקעה הגדול ביותר שלנו בשנת 2024, הן במשאבי ההנדסה שלנו והן במשאבי המיחשוב", אמר צוקרברג עם פרסום הדוחות.

על מערכת היחסים הספציפית בין מטא לאנבידיה - חברת השבבים שהפכה לשם נרדף להייפ סביב הבינה המלאכותית ועלתה בשנה האחרונה ביותר מ־210% - אפשר ללמוד מדבריו של יאן לאקון, המדען הראשי של מטא. בכנס בסן פרנסיסקו בחודש שעבר הוא אמר: "יש מלחמת בינה מלאכותית, והוא (ג'נסן הואנג, מנכ"ל אנבידיה, שח"ו) מספק את הנשק".

בנוסף, מטא צפויה להתחמש גם בשבבים תוצרת AMD ואפילו אינטל. נזכיר כי בחודשים האחרונים אנליסטים ופרשנים בשוק השבבים מחכים לבשורה מצד אינטל העולמית. אחרי שהחברה מקליפורניה הודיעה כי תהפוך את מפעלי הייצור שלה ליחידת רווח והפסד שתדווח באופן עצמאי בדוחות החברה, בשוק החלו לעלות עוד ועוד הערכות לפיהן אינטל בדרך לפתוח את ייצור השבבים שלה לשוק החופשי ולשבור את המונופול של TSMC.

סם אלטמן מתחמם על הקווים

שחקנית נוספת שמתחממת על הקווים של שוק השבבים היא לא אחרת מאשר Open Ai - חברת הבינה המלאכותית שעל שמה רשומים הפיתוחים הכי פופולאריים בתחום ובמידה רבה הניעה את ההייפ הנוכחי סביב הענף. לפי דיווח בבלומברג מסוף השבוע האחרון, אלטמן פועל לגיוס מיליארדי דולרים ממשקיעים גלובליים עבור הקמה של רשת מפעלים לייצור מוליכים למחצה, רכיב קריטי לייצור שבבים.

לפי הפרסום, אלטמן ניהל שירות עם שורה של משקיעים פוטנציאליים גדולים, כולל סופט בנק ו־G42 מאבו דאבי, במטרה לגייס עשרות מיליארדי דולרים ממשקיעים לכל הפחות. החשש שמניע את אלטמן, לפי אותם דיווחים היא שלא יהיו מספיק מוליכים למחצה שיענו על הביקושים בשוק הבינה המלאכותית, ובפרט אלה של Open Ai.

"בלי AI, מצב שוק השבבים לא מדהים"

אבל למרות כל זאת, סרגיי וסצ'ונוק מאופנהיימר, מזכיר כי נכון להיום "AI זה חלק מאוד קטן, שבריר, משוק השבבים. יש בו הרבה הייפ שנתמך בביקושים אמיתיים, אבל השוק מאוד התחלתי וחברה וחצי מייצגות אותו - אנבידיה, ובמידה מסוימת AMD". וסצ'ונוק מבקש לצנן את ההתלהבות: "רוב השוק זה בעיקר דברים מסורתיים שהביקוש להם לא במגמת עלייה, בלשון המעטה. שוק המחשוב בדעיכה, שוק הרכב שאמור להיות מנוע צמיחה לא מספק את הסחורה, שוק ה־5G תקוע. מצב שוק השבבים לא מדהים, וב־AI הדינמיקה אחרת". לדבריו, "אם ננטרל את מניות אנבידיה ו־AMD ממדד השבבים, נראה שהעלייה לא כזו גבוהה".

הוא אמנם מסרב להתרגש מהשיא של מדד השבבים של פילדלפיה, אך מאמין שבמחצית השנייה של 2024 שוק השבבים הריאלי, כלומר מכירות השבבים עצמם, יתאושש לחלוטין מההאטה שפקדה אותו ב־2023: "כשהצפי הוא שאין מיתון ויש המשך התאוששות במאקרו, זה בסופו של דבר נותן רוח גבית לביקושים בשוק השבבים. ועל זה נוסיף את המשך 'מרוץ החימוש' ב־AI".

הוא מסביר את המירוץ של ענקיות הטכנולוגיה להקמת מפעלי שבבים: "אין היום הרבה חברות שבבים, וגם אין כמעט עסקאות מיזוגים ורכישות, כך שמי שנשאר היום בשוק מקבל הרבה מאוד כוח כי ההיצע מוגבל. מי שיש לו כושר ייצור נהנה".