גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא צריך להיות נבל כדי להצליח

הסגידה לדמויות אייקוניות בתרבות הפופ שמתנהגות בצורה בזויה, עשויה לעודד את הרעיון שהתנהגות מגעילה היא הדרך לפסגה ● אולם מחקרים מראים שלעתים קרובות זה הפוך לגמרי

מהללים בוסים מרושעים / צילומי מסך מהסדרות House ומ Succession) HBO), באדיבות 20thCentFox/Courtesy Everett ('השטן לובש פראדה'), אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
מהללים בוסים מרושעים / צילומי מסך מהסדרות House ומ Succession) HBO), באדיבות 20thCentFox/Courtesy Everett ('השטן לובש פראדה'), אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

יאשה מונק הוא פרופסור ליחסים בין-לאומיים באוניברסיטת ג'ון הופקינס. לאחרונה יצא לאור ספרו החדש, "The Identity Trap: A Story of Ideas and Power in Our Time".

המסר ששולחת התרבות הפופ ברור: אם אתה רוצה להתקדם, מוטב שתהיה נבל.

קחו לדוגמה את אחת התוכניות המפורסמות ביותר של ימינו: "היורשים", שזכתה זה עתה בפרס האמי לדרמת הטלוויזיה הטובה ביותר, זו השנה השלישית ברציפות. בסדרה כולם נבזיים לכולם כל הזמן. לוגן רוי בנה אימפריה שלמה על בסיס חוסר רחמים וטיפה סדיזם. כשהם מתחרים ביניהם על חסדיו, ארבעת ילדיו דוחפים את עצמם ללא הרף כדי להוכיח את קשיחותם, מאמצים שבזכותם הם מצליחים להרוס את מערכות היחסים האישיות שלהם.

WSJ|בוגרי התואר במנהל עסקים שלא מצליחים למצוא עבודה
אולי הגיע הזמן שסטארט־אפים ילמדו מחברות משפחתיות על שמרנות ותכנון לטווח ארוך
דור חדש של מחקרים קובע: זוגיות היא לא בהכרח מתכון לאושר

נראה ש"היורשים" מעידה שכך עובד העולם של העשירים והחזקים: אם אתה רוצה שיהיה לך סיכוי כלשהו להתברג לתוכו, מוטב שתהיה כמו בני משפחת רוי.

העניין שמביעה תעשיית הבידור בהצלחות של נבלים התחיל הרבה קודם. בסדרת הטלוויזיה הותיקה "האוס", הדמות הראשית היא רופא בעייתי ואנוכי, שבמקביל מציל חולים רבים בשל סירובו להקשיב לעמיתיו לעבודה. בסרט "השטן לובשת פראדה", מירנדה פריסטלי האימתנית עולה לצמרת עולם האופנה בגלל הדרישות הבלתי סבירות שלה והזלזול המתמיד בכפופים לה. וברשימה אינסופית של סרטים על כסף, מ"אמריקן פסיכו" ועד "הזאב מוול סטריט", אגואיזם והפרעת אישיות נרקיסיסטית מתוארות למעשה כתנאי מוקדם להצלחה.

לאונרדו די קפריו בסרט ''הזאב מוול סטריט'' / צילום: מתוך הסרט

האמונה שהתנהגות רעה עוזרת לך להתקדם משותפת גם לאנשים רבים מחוץ למסך. דונלד טראמפ הפך לחלק מרכזי מהמותג הפוליטי שלו את הרעיון שלכל אינטראקציה יש מנצח ומפסיד מובהק, ואמריקאים רבים ממשיכים להעריץ את הסגנון הלוחמני והשתלטני שלו. אבל נראה שיותר מאשר בכל מקום אחר, האמונה שהדרך הטובה ביותר להצלחה עולמית היא להציב את עצמך באכזריות מעל כולם, פופולרית בקרב סוג מסוים של אנשי עסקים שאפתנים.

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב לשעבר / צילום: Associated Press, Andrew Harnik

אנשים מפחידים נתפסים כחזקים, אך האם זה עוזר להם להתקדם? 

כל מי שעבד אי פעם במשרד מכיר את הטיפוס: השאפתן הנואש לעלות בסולם הדרגות ומוכן להתנהג כמו נבל מוחלט לעשות זאת. הוא - וכן, בדרך כלל מדובר בו (ולא בה), מדבר ללא הרף על ההישגים שלו ומזלזל בעמיתיו. אולי הוא אפילו מסרב למשימות מסוימות שמוטלות עליו כי הוא מחשיב אותן כלא מתאימות לרמת הכישרון האמיתי שלו, הוותק, או ההסמכה שלו.

הנחת הליבה של הנבל של המשרד, בין אם היא מודעת או לא מודעת - היא פשוטה מאוד: הרבה אנשים חזקים הם נבלים. אני רוצה להיות חזק. אז אני צריך להתנהג כמו נבל. אבל האם ההנחה שלהיות נבל יביא אותך להצלחה באמת נכונה?

יש סיבה לחשוב שההנחה עשויה להיות נכונה. פסיכולוגים מצאו שאנשים בעלי תכונה פסיכולוגית של "אי נעימות" נוטים יותר ליהנות מהצלחה בתחומים מסוימים, במיוחד בתחומי היצירתיות. סמואל האנטר מאוניברסיטת פנסילבניה ולילי קושנברי מאוניברסיטת סטוני ברוק, למשל, ביקשו מ-200 סטודנטים להמציא רעיונות לקמפיין שיווקי מקוון ולאחר מכן לעבוד יחד כדי לבחור את הרעיונות הטובים ביותר. במחקר משנת 2014, הם מצאו שרעיונותיהם של תלמידים פוגעניים - כלומר אנשים הנוטים להתנהג ביתר "וכחנות, אגואיסטיות, תוקפנות, כוחניות ועוינות" - היו בעלי סיכוי גבוה יותר להיבחר.

זה נשמע אינטואיטיבי לחשוב שנבלים עשויים ליהנות מיתרונות מסוימים בתחומים יצירתיים. כשכולם טועים במשהו, נדרשת נכונות להפוך את עצמך ללא פופולרי כדי להצהיר שהמלך הוא עירום. האנשים שמוכנים להפוך את עצמם ללא פופולריים לרוב אינם מתעניינים ברגשות או באינטרסים של אחרים, גם בהקשרים אחרים. אז אין זה פלא שכמה מהפכנים מפורסמים - כמו טרוויס קלניק (מייסד אובר) ומארק באום (הדמות המתוארת ב"מכונת הכסף" כמשקיע מרכזי שהימר נגד משכנתאות סאב-פריים לקראת המשבר הפיננסי של 2008) - היו ידועים לשמצה בכך שהם פעלו באגרסיביות, בעיקשות וביהירות.

מייסד Uber, טרביס קלאניק / צילום: ap, Jeff Chiu

אבל חשוב לא לקפוץ למסקנות בגלל כמה דוגמאות בולטות. כפי שמתברר, מחקרים אחרים מצביעים על כך שברוב ההקשרים, להיות אדם לא נעים לא רק שלא יעזור להתקדם - תכונה זו אולי אפילו תהווה חיסרון רציני.

כדי לענות ביסודיות על השאלה האם להיות נבל הופך אנשים למצליחים יותר, קמרון אנדרסון, פרופסור להתנהגות ארגונית באוניברסיטת קליפורניה בברקלי, החליט לערוך מבחן מקיף. הוא מיפה את האישיות של 457 סטודנטים ולאחר מכן עקב אחר מסלול הקריירה שלהם במשך תקופה של 14 שנים. הממצאים של אנדרסון מפתיעים: בניגוד לציפיות, אנשים לא נעימים לא הצליחו לרדוף אחרי כוח במקום העבודה שלהם יותר מעמיתיהם היותר נעימים.

כפי שאנדרסון ושלושה מעמיתיו מסבירים במאמר משנת 2020 בכתב העת PNAS, לאנשים לא נעימים היה יתרון ברור אחד: "אנשים לא נעימים היו מפחידים, מה שהיה מחזק את כוחם". אבל היתרון שנגזר מההתנהגות השתלטנית שלהם קוזז על ידי חיסרון נלווה: "היו להם גם יחסים בין-אישיים גרועים יותר בעבודה" וזה קיזז "כל יתרון כוח אפשרי שההתנהגות שלהם הייתה יכולה לספק".

ההנחה של אנדרסון הייתה חד משמעית: "חוסר הסכמה לא נתן לאנשים יתרון בתחרות על הכוח - אפילו בתרבויות ארגוניות יותר אכזריות, של 'אדם לאדם זאב'".

זה נשמע הגיוני. עבור כל מקצוען או משקיע מבריק באמת, שמשוכנעים בצדק שיש להם שיקול דעת טוב יותר בהשוואה לכל הקולגות או המתחרים שלהם, סביר להניח שיהיו עשרות או אפילו מאות אנשים בנסיבות שגרתיות יותר שרק אוחזים בתחושת ערך עצמי מנופחת. ולמרות שמינון בריא של ביטחון עצמי בהחלט יכול להועיל בחיים או בעסקים, אף אחד לא רוצה להיות מוקף באגואיסטים בעלי תפיסה מוגזמת לחלוטין של הכישורים שלהם. לפעמים, התרברבויות עשויות לעזור לך להתקדם; לעתים קרובות יותר, תכוונת אלה יגרמו לאנשים לעשות כל מה שהם יכולים כדי להימנע מקרבתך.

להיות חזק יכול להפוך אותך לנבל- ולא ההפך

ועדיין, זה בהחלט מרגיש כאילו בעלי סמכות נוטים יותר להתנהג כמו נבלים. האם זו פשוט אשליה, שנולדת מתך קנאה, או אולי נטייה טבעית להתעצבן מהדרישות של הבוסים שלנו?

התשובה עשויה להיות די פשוטה: נדמה שעמדת כוח דוחפת אנשים לנהוג באנוכיות. כפי שהראו דיקן סי לודוויג מאוניברסיטת לורדס וקלינטון או. לונגנקר מאוניברסיטת טולדו במחקר קלאסי בכתב העת לאתיקה עסקית (Journal of Business Ethics) ב-1993, נראה שמנהיגים מצליחים לא מתנהגים כמו נבלים מכיוון שהם לא מוסריים במיוחד או מתמודדים עם תחרות קשה במיוחד. להיפך, הצלחה מספקת להם גישה פריבילגית לאנשים ולמידע; נותנת להם "שליטה בלתי מרוסנת במשאבים ארגוניים"; ומבססת תחושה של היותם בלתי מנוצחים. התנהגותם, במילים אחרות, היא "תוצר לוואי של הצלחה".

בקיצור, אנשים חזקים מתנהגים לעתים קרובות כמו נבלים. אבל זה בגלל שכוח עלול להפוך אנשים לנבלים, ולא בגלל שנבלות תגרום לך להיות חזק יותר.

המסקנה הזו עשויה להרגיש מנוגדת לערכים הרווחים בתרבות. אבל אפילו התוכניות והסרטים שנראה שחוגגים נבלים כוללים את אותו שיעור. אחרי הכל, ד"ר האוס מסתבך שוב ושוב בצרות מקצועיות רציניות בגלל חוסר יכולתו להסתדר עם עמיתיו. גיבור "הזאב מוול סטריט" מגיע לכלא. אפילו צוות השחקנים של "היורשים" מועדים מכישלון לכישלון, הן בחייהם המקצועיים והן בחייהם האישיים. הם האנטי-גיבורים המובהקים: למרות כל העושר והכוח שלהם, הם מהווים מודל לאיך לא לנהל את חיינו.

אנשים בעמדות כוח יכולים להתנהג כנבלים בקלות רבה יותר, אבל משמעות אינה שלהיות נבל יעזור להפוך אותך לעוצמתי. וכששוכחים את השיעור הזה, לא רק שנמרר את החיים של עמיתנו לעבודה אלא אולי אף מחבל ברווחה האישית שלנו.

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

"מקווה להגיע בשנה הבאה": האמירות, התחזיות והמחליף. כך נראתה האסיפה השנתית של משקיע העל

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר ה'תאוויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר