גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היועמ"ש לשעבר וינשטיין: נתניהו מעולם לא פנה אליי בעניין המתנות

וינשטיין מעיד מטעם התביעה בפרשת המתנות (תיק 1000) • שרה נתניהו הגיעה לדיון באופן חריג ● וינשטיין: "נתניהו מעולם לא אמר לי שהוא מקבל מתנות ולא פנה אליי לקבלת חוות-דעת"

היועמ''ש לשעבר יהודה וינשטיין מעיד במשפטו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, היום / צילום: ניצן שפיר
היועמ''ש לשעבר יהודה וינשטיין מעיד במשפטו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, היום / צילום: ניצן שפיר

היועץ המשפטי לממשלה לשעבר, עו"ד יהודה וינשטיין, מעיד הבוקר (ד') מטעם התביעה בבית המשפט המחוזי בירושלים במשפט נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו בנוגע לפרשת המתנות (תיק 1000).

וינשטיין כיהן כיועץ המשפטי לממשלה בין השנים 2010-2016. קודם לכן עבד כסנגור בתחום הצווארון הלבן והיה סנגורם של נתניהו, אהוד אולמרט ואריה דרעי. 

העתירה החדשה להוצאת נתניהו לנבצרות נדחתה על הסף
עו"ד בעז בן צור, סנגורו של נתניהו בתיק 4000, ביקש להתפטר מהייצוג
בשל "אילוצי המלחמה": בית המשפט החליט לא להאיץ את הדיונים במשפט נתניהו
מילצ'ן על רכישת המתנות לבני הזוג נתניהו: הכמויות הלכו וגברו. לא יודע סכומים

אשת ראש הממשלה שרה נתניהו הגיעה לראשונה לאולם בית המשפט בירושלים לשמוע את עדותו. נתניהו נכחה גם בעדותו של ארנון מילצ'ן בבריטניה, ששודרה לבית המשפט בירושלים. 

"מעולם לא נתתי חוות-דעת בנושא המתנות"

וינשטיין נשאל על-ידי פרקליט מחוז מיסוי וכלכלה עו"ד יהונתן תדמור באיזו מידה ראש הממשלה סיפר לו, בעת שוינשטיין היה יועץ משפטי, שהוא מקבל מתנות מחברים. וינשטיין השיב: "הוא מעולם לא אמר לי". לאחר מכן הוא נשאל: "באיזו מידה נתניהו פנה אלייך ושאל את גבולות המותר והאסור בקבלת מתנות?". וינשטיין השיב: "הוא מעולם לא שאל אותי. גם לא שיחת אקראי".

בנוסף העיד וינשטיין כי הוא מעולם לא נתן חוות-דעת בעל-פה או בכתב בסוגי המתנות לנתניהו. כאשר נשאל אל מי ראש הממשלה אמור לפנות בסוגיה כזו, וינשטיין השיב: "שר פונה ליועץ המשפטי במשרדו. ראש ממשלה פונה ליועצת המשפטית של המשרד או ליועץ המשפטי לממשלה", והוסיף כי היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, עו"ד שלומית ברנע-פרגו, מעולם לא פנתה אליו (לוינשטיין) בעניין המתנות.

וינשטיין גם העיד כי נתניהו מעולם לא דיבר איתו על ארנון מילצ'ן ולא הכיר את האינטרסים של מילצ'ן בישראל.

נתניהו מואשם בפרשה זו בכך שקיבל מחבריו המיליארדרים ארנון מילצ'ן וג'יימס פאקר מתנות בשווי מאות אלפי שקלים, בעת שעסק בענייניו של מילצ'ן במסגרת תפקידו. קו ההגנה של נתניהו הוא שבינו לבין מילצ'ן היו יחסי חברות קרובים, גם בתקופה בה לא היה ראש ממשלה, ומותר היה לו לקבל מתנות מחברים.

כדי להסתמך על עצת עורך דין, יש לעמוד במבחנים נוקשים

נתניהו טוען טענת "הסתמכות על עצת עורך דין", לפיה התייעץ עם עורך דינו דאז, יעקב וינרוט המנוח, שאמר לו כי מותר לו לקבל מתנות אם מדובר בחברים. וינרוט הלך לעולמו בעיצומה של חקירת הפרשה, אך המשטרה הספיקה לגבות ממנו עדות שהוצגה בבית המשפט במהלך חקירתה של העדה הדס קליין, העוזרת של מילצ'ן. בחקירה מסר וינרוט כי נתניהו התייעץ עמו, והוא השיב לו כי אם המתנות ניתנות "מתוקף מעמדך כחבר ולא כאיש ציבור, אתה לא חייב לדווח על זה". הוא הזכיר בקבוקי יין, סיגריות וארוחות.

קליין העידה כי בני הזוג נתניהו אמרו לה כי מותר להם לקבל מתנות מתכלות, כל דבר חוץ מדירה, וכי נתניהו אמר כי התייעץ בנושא עם עורך דינו. וינרוט הספיק להתראיין בתוכנית "עובדה", שם גם אמר כי מותר לנתניהו לקבל מתנות כאשר מדובר בחברים.

לפי פסיקת בית המשפט העליון, כדי להסתמך על עצת עורך דין כהגנה מפני ביצוע עבירה פלילית, יש לעמוד במבחנים נוקשים - בין היתר, יש להוכיח כי הוצגו בפני עורך הדין כל העובדות הרלוונטיות, ולפנות לעורך דין המתמחה בתחום עליו מתבקשת חוות-הדעת. כמו כן, חוות-הדעת צריכה להיות בכתב ולקבל חוות-דעת של רשות מוסמכת, כאשר ניתן. במקרה של נתניהו, הרשות המוסמכת האפשרית הייתה היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, עו"ד שלומית ברנע-פרגו, או היועץ המשפטי לממשלה דאז, עו"ד יהודה וינשטיין. 

"לא נכון להביא יועמ"ש להעיד על דברים שעשה במסגרת תפקידו"

וינשטיין העיד, לשאלת התובע תדמור, כי ראה את נתניהו מעשן סיגרים כאשר ישב עמו בלשכתו. לגבי עישון בישיבות הוא לא זכר. השופט משה ברעם שאל האם העובדה שנתניהו מעשן סיגרים שנויה במחלוקת, וביקש לעצור את קו החקירה. וינשטיין הוסיף כי אם מישהו היה אומר שהעישון מפריע, נתניהו היה מפסיק לעשן.

בחקירה הנגדית שנערכה על-ידי עו"ד עמית חדד, סנגורו של ראש הממשלה, אמר וינשטיין כי לא רצה להגיע להעיד. "לא נכון להביא יועמ"ש להעיד על דברים שעשה במסגרת תפקידו. בכל שנות המדינה לא היה לזה תקדים. לא חשבתי שאני זכאי לכבוד הזה בערוב ימי. ניסיתי לשכנע אותם".

התובע תדמור הקריא בבית המשפט מחקירתו במשטרה של וינשטיין לגבי התקופה בה היה עורך דינו של נתניהו. החוקר שאל: "במסגרת פרק זמן שאתה הסנגור בסוגיה הזאת, אתה נותן לו איזשהו סוג של ייעוץ אז ב-1999?". וינשטיין השיב: "לא. לפי מיטב זיכרוני התשובה שלילית. זו לא הייתה סוגיה על הפרק, זו הייתה סוגיה על דברים שהיו בעבר. היה סיפור של עבר, האם הם לקחו על-פי הטענה, לקחו מתנות, הגברת לקחה מתנות".

עוד הוסיף וינשטיין בחקירת המשטרה כי "לא הייתה שאלה אם מותר לקבל מתנות או אסור לקבל מתנות, הייתה שאלה אם מותר לקחת את המתנות האלה שלא כדין, מתנות שנתקבלו".

וינשטיין הסביר כי התייחס לפעולות בעבר ולא בעתיד. וינשטיין אמר בחקירה הנגדית בבית המשפט כי מדובר בשיחה עם נתניהו שנגעה לחשד עבר שנסגר אז על-ידי היועץ המשפטי לממשלה.

עו"ד חדד שאל את וינשטיין על דיונים שקיים עם נתניהו לגבי סגירת ערוץ 10. וינשטיין העיד כי התנגד לסגירת ערוץ 10, וכי נתניהו ביקש לסגור את הערוץ בנימוק שהערוץ לא עומד בהתחייבויותיו. "נתניהו ביקש בשתי הזדמנויות שונות לסגור את ערוץ 10, בגלל שהערוץ לא עומד בהתחייבויות שהוא נטל לעצמו. הוא חשב שבאופן עקרוני אין מקום לכל-כך הרבה ערוצים בישראל".

עוד הוסיף וינשטיין כי לפני הבחירות ב-2013, נתניהו קיבל את עמדת הייעוץ המשפטי כי לא נכון לסגור ערוץ בתקופת בחירות.

וינשטיין נחקר לגבי מעורבותו בפתיחת חקירה נגד נתניהו. וינשטיין השיב כי אישר לערוך בדיקה לגבי שתי טיסות (ספיח של פרשת "ביביטורס" - נ.ש.), והוסיף כי הוא לא הכיר את הכינוי "תיק 1000". מי שהמשיך לאחר מכן והרחיב את הבדיקה היה ד"ר אביחי מנדלבליט, שנכנס לתפקיד היועמ"ש בשנת 2016. 

*** חזקת החפות: ראש הממשלה בנימין נתניהו מכחיש את המיוחס לו, לא הורשע בביצוע עבירה, ועומדת לו חזקת החפות.

עוד כתבות

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד הדחתה, בה קבעה כי ההליך הוא בלתי־חוקי ביסודו ● "השיקול המרכזי בבסיס ההחלטה - רצונה של הממשלה להסיר מגבלות על כוחה השלטוני, באמצעות הליך הפסקת כהונה פוליטי", כתבה היועמ"שית

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

נשיא איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

נשיא איראן: "ישראל ניסתה להתנקש בי בזמן פגישה"

דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע● נשיא איראן טוען שישראל ניסתה להתנקש בו ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש