גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי הפיצול הגדול ב"גוגל של רוסיה": מה יישאר מפעילות יאנדקס בישראל?

זרועותיה של יאנדקס בישראל מחשבות מסלול מחדש בעקבות הפיצול ממנוע החיפוש הרוסי ● יאנגו מחפשת שרת נתונים חדש באירופה, ומנהלת מגעים לעסקת מניות עם שופרסל בהיעדר ערוצי מימון ● ספקית הענן נביוס צפויה דווקא להרוויח מניתוק הקשר עם רוסיה

ארקדי וולוז׳ / צילום: Associated Press, Alexander Zemlianichenko
ארקדי וולוז׳ / צילום: Associated Press, Alexander Zemlianichenko

יאנדקס, חברת האם לשעבר של מנוע החיפוש הגדול ברוסיה, נמצאת בעיצומו של ארגון מחדש מתמשך בעטיה של הפלישה הרוסית לאוקראינה. הפסקת המסחר במניית החברה בניו יורק, מכירת שירות החדשות לחלק ממכונת התעמולה של פוטין, והסנקציות שהוטלו על בכירים - בכלל זה על המייסד ארקדי וולוז' שמתגורר בישראל - היוו את אות הפתיחה למערכת של ארגון ובנייה מחדש שלא הסתיימה עד היום, ועשויים עוד לשנות את פעילות החברה בישראל. 

קבוצת משקיעים רוסית רכשה 95% מעסקי יאנדקס בחצי המחיר

עד המלחמה באוקראינה הייתה יאנדקס בישראל אחת מחברות האינטרנט הצומחות במדינה, שמפעילה שירות משלוחי מכולות מצליח, כזו שגם מחזיקה בפיילוט שליחים רובוטיים עם עיריית תל אביב, בעלת שירות ענן צומח בעל מותג מוכר ואיכותי, ומרכז פיתוח שבו מפותחות טכנולוגיות קצה שסייעו לענקית הרוסית להתחרות באמזון, גוגל ומיקרוסופט בשירותי מערכות מידע ואבטחת מידע.

שנתיים אחרי, יאנדקס היא חברה מפוצלת לחלקים, כמה מהם נמצאים על המדף, אחרים שינו את שמם כדי לנתק כל קשר עם רוסיה, והיא כעת מנסה לבחון את זהותה מחדש. המנצח הגדול בפיצול הוא הקרמלין, שהחזיר לעצמו שליטה פיננסית וניהולית במרבית פעילויות החברה, בעיקר אלה שחשיבותן לתודעה הציבורית כה גדולה.

 

פירורי זהב

על מנת לקבל את הפירורים שנותרו - כמו פעילות מחשוב הענן והבינה המלאכותית - נאלצו בעלי המניות בחברת האם, יאנדקס NV, לוותר על נכסי מפתח כמו מנוע החיפוש, שירות הפרסום המקוון של יאנדקס ועסקי הקמעונאות שלה: שירות השליחים יאנגו דלי ושירות המוניות יאנגו. את כל אלה מכרו בעלי המניות בחברת האם לקבוצת משקיעים רוסית בתמורה לכ־5 מיליארד דולר בלבד, מחצית מהשווי ההוגן של החברה כיום. בסוף 2021, יאנדקס נסחרה בשווי של 30 מיליארד דולר.

הסיבה ל"הנחה" במחיר היא התעקשות הקרמלין להפחית בשווי חברות הממוקמות במדינות שעוינות אותה - הולנד במקרה זה. מעסקי המפתח של יאנדקס יהנו מעתה משקיעים רוסים בלבד - באמצעות קרן של חברי ההנהלה בחברה וכן קרן של חברת הנפט הרוסית לוקאויל, החברה השנייה בגודלה במדינה, נוסף על קבוצת משקיעים פרטיים, כמה מהם בכירים במערכת הפיננסית והפוליטית הרוסית, אשר נמסר עליהם במפורש כי אינם נתונים לסנקציות.

"זה בדיוק מה שרצינו להשיג לפני שנים כאשר יאנדקס היתה נתונה לאיום השתלטות בידי חברות המחשוב המערביות", אמר אנטון גורלקין, ראש ועדת המידע בפרלמנט הרוסי. "יאנדקס היא יותר מחברה - היא נכס לכלל החברה הרוסית".

את שאר העסקים שנותרו בחברה - עסקי הענן, הבינה המלאכותית, הרכבים האוטונומיים והחינוך - שאחראים על 5% מהכנסות החברה בלבד, תקבל מי שהייתה בעבר חברת האם של יאנדקס, החברה ההולנדית YandexNV שככל הנראה צפויה לשנות את שמה על מנת להרחיק עצמה מהקשר לרוסיה.

בין בעלי המניות שלה גם מייסד יאנדקס, ארקדי וולוז', שמתגורר בישראל מ־2014 ואף מחזיק באזרחות. עבורו, העסקה מספקת מספר הזדמנויות: היא תשחרר אותו מעשיית עסקים עם רוסיה וכך תסייע לו בבקשתו להסיר את הסנקציות שהוטלו עליו על ידי האיחוד האירופי, וכן תפקיד בידי החברה שהוא בעל מניות בה את העסקים שהוא תופס כעתיד הטכנולוגיה: ענן, בינה מלאכותית ותחבורה אוטונומית. 

מכונית אוטונומית של YANDEX / צילום: איל יצהר

תושבותו של וולוז' היא אחת מהסיבות שבגללה הפכה הזרוע הישראלית לחלק כה משמעותי ביאנדקס, ולכן מעסיקה החברה כיום מאות אנשים בתל אביב. כשהגיע לפה חלם להפוך את ישראל למוקד מרכזי לפיתוח הטכנולוגיות שיניעו את יאנדקס של העתיד. עם פרוץ המלחמה עוד חשבו בחברה להעביר לישראל פעילויות רבות כדי לקלוט מהנדסים שביקשו לברוח מרוסיה. אלא שעם הפיצול אי הוודאות גדל וכל אחת מהפעילויות שנותרו בישראל מחשבת את מסלולה מחדש. 

צומת דרכים ליאנגו

פעילות הקמעונאות של יאנדקס, שמעסיקה 500 עובדים בישראל, נמצאת כיום בצומת דרכים: לאחר כארבע שנים של חילופי הנהלה ושינויים אסטרטגיים, שכללו בין השאר גם את סגירת השירות יאנגו דליברי - משלוחים עבור עסקים קטנים ובינוניים, ושירות הקורקינטים ווינד - לצד ההצלחה היחסית של שירות משלוחי המכולת דלי, נותרה הפעילות ללא זרוע פיננסית שהיא יכולה להישען עליה. 

עד כה הייתה הפעילות הישראלית של יאנגו חלק מיאנדקס אירופה, וכעת כאשר זו הפכה לחברה נפרדת שוקלים בחברה את הדבר הבא. ראשית מחפשים בחברה אתר חדש לנהל בו את הנתונים מחוץ לרוסיה - לאחר שהשרתים בפינלנד והולנד פוצלו ממנה.

שנית, החברה מנהלת זה זמן מה מגעים להשקעה מצדן של חברות ישראליות. לאחר שיחות עם רמי לוי שלא הבשילו, כעת מתנהל משא ומתן עם שופרסל לעסקה שבמסגרתה תזרים שופרסל ליאנגו כמה מיליוני דולרים בתמורה למניות בחברה. יחד עם זאת, יאנגו צפויה לשמור על עצמאותה ועל המותג שלה - יאנגו דלי - גם אם העסקה עם שופרסל תבשיל. כלל המניות שתקבל שופרסל במקרה כזה לא יעלה על 50%. 

מיאנגו נמסר: "השינויים במבנה יאנדקס העולמית לא משפיעים כלל על חברת יאנגו ישראל. כפי שכבר ידוע, יאנגו נמצאת בתהליך הפיכה לחברה עצמאית ומנתקת את קשריה עם יאנדקס. יאנגו העולמית לא תנוהל מרוסיה. יאנגו ישראל וכל חברות הקבוצה הן חברות ישראליות הרשומות בישראל, מתנהלות בישראל על ידי צוות ישראלי וכפופות לרגולציה הישראלית. בכל הנוגע לרגולציית פרטיות ואבטחת מידע אנו פועלים על פי התקנים המחמירים בעולם, מחמירים יותר מהתקן המחייב בישראל, והשינויים במבנה החברה הבינ"ל לא ישפיעו בנושא".

הזדמנות בעסקי הענן

מאחורי הפיצול עמדה ההנחה של וולוז' ושל שאר בעלי המניות ביאנדקס ההולנדית כי עסקי הענן והבינה המלאכותית הם העתיד של החברה, כפי הבינו זאת באמזון, גוגל ומיקרוסופט. בזמנו הייתה יאנדקס לחברה הטכנולוגית השלישית בגודלה בעולם והגדולה ביותר באירופה. יאנדקס הקימה בישראל את קלאוד איי אל, חברה שמספקת שירותי ענן כביכול ללא המותג הרוסי, ויותר מאוחר שינתה אותו לנביוס (Nebius). המטה הוקם באמסטרדם, ולמרות שמנכ"ל החברה וחלק מהצוות הוא ישראלי, מרכז הכובד שלה הועתק להולנד. 

בישראל השיקה נביוס קמפיין פרסומי ללא ככל זכר ליאנדקס וביקשה להיכנס למכרזים ממשלתיים. היא הציעה מחירים אטרקטיביים מאוד, לעיתים נמוכים בהרבה מהמתחרים, היא אפילו שכרה את יגאל אונא, לשעבר ראש מערך הסייבר כדי לסייע לה בהשגת לקוחות ישראלים. 

אלא שהקישור ליאנדקס ולרוסיה הניא רבים בישראל מלבחור את הפתרון שלה, למרות שהחברה חזרה שוב ושוב על הבטחתה שהשרתים שלה ממוקמים בהולנד ובישראל ואין להם קשר לקוד ברוסיה. החלטה של ממשלת איטליה להטיל וטו על עסקה במסגרתה הייתה נביוס משתלטת על חברת שירותי טכנולוגיה, לא סייעה לשיפור המיתוג שלה בישראל. כעת, מצפים בחברה כי הניתוק הסופי מיאנדקס יסייע במשהו למיצוב שלה בהמשך הדרך. 

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

במקביל לדיוני המו"מ: צה"ל ממשיך לתקוף מטרות בח'אן יונס

מקור בכיר בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה • גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות • במקביל לדיווחים, המלחמה בעזה נמשכת - מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף • בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה • עדכונים בולטים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר