גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עד לא מזמן היא הייתה בוחרת מניות מחוננת. היום היא משמידת העושר הגדולה בעולם

רק לפני שלוש שנים נחשבה קת'י ווד ל"בוחרת המניות הטובה בעולם", ולכוכבת רוק של המשקיעים הקטנים ● אבל לאחרונה היא מזוהה בעיקר עם השקעות כושלות והפסדי ענק ● מורנינגסטאר: "משמידי הערך הגדולים ממחישים שאין ערובה להצלחה, גם בסביבת שוק עולה"

קת'י ווד, בעלת ARK / צילום: Reuters, BRENDAN MCDERMID
קת'י ווד, בעלת ARK / צילום: Reuters, BRENDAN MCDERMID

"משמידת ההון הגדולה ביותר" - זה התואר החדש שהעניקה סוכנות הדירוג מורנינגסטאר לקרנות ההשקעה של ARK, החברה של קת'י ווד, מי שעד לאחרונה נהנתה מתדמית של "גורו השקעות", "בוחרת המניות הטובה בעולם" ו"קמע למשקיעים". בשנים האחרונות ווד נפלה לכמה בורות, וגררה אחריה משקיעים וכספים רבים.

הדירקטורים, הנושים והכסף שעומדים בדרכו של אדם נוימן חזרה ל־WeWork 
ניתוח | הספק, האחים והאמריקאי: זה עומד להיות אחד מקרבות השליטה המעניינים ביותר בבורסה 

לפי הדיווח של מורנינגסטאר, הפסידה ARK למשקיעיה 14.3 מיליארד דולר בעשור האחרון, מה שהפך אותה למשמידת הערך המובילה ברשימה המפוקפקת. יותר מכך, היא איבדה יותר מפי שניים מהמקום השני ברשימה, קריין־שיירס (KraneShares), שפועלת בעיקר בסין ובהשקעות בתחום שינויי האקלים (עם הפסד של 6.5 מיליארד דולר). מנגד, באותו זמן קרנות אחרות הניבו רווחים של 11.1 טריליון דולר, ציין הדוח.

קרן החדשנות של ווד (ARK Innovation) הוקמה בסוף שנת 2014, והשיגה תשואות נאות בשנים הראשונות לקיומה, על גלי הריבית האפסית והעליות בשווקים. את הפריצה הגדולה השיגה הקרן בשנת הקורונה, 2020, עם תשואה פנומינלית של 157%, לעומת 16% בלבד במדד S&P 500, או 47% במדד נאסד"ק 100 - מה שהלהיב את המשקיעים ואף הוביל את בלומברג לכנות אותה "בוחרת המניות הטובה בעולם".

בעקבות כך המשקיעים החלו לנהור ו־60 מיליארי דולרים זרמו לקרנות שלה (לעומת מיליארדים בודדים לפני כן). ARK של ווד אפילו החלה להציג פרסומים המלגלגים על משקיעים שמחפשים "ביטחון ונוחות" בקרנות מסורתיות יותר.

בחרה בטכנולוגיה משבשת

ווד הייתה חריגה באופטימיות הכמעט חסרת-גבולות שלה לגבי ההשקעות המסוכנות ביותר בשוק, כולל מטבעות קריפטו, ומניית טסלה, שלגביה חזתה לפני חמש שנים (בצדק) שתעלה ביותר מ־1,000% והפכה לסוג של "כוכבת רוק" למשקיעים פרטיים קטנים (ריטייל). מנגד, ווד צפתה שטסלה תגיע לשווי של 5 טריליון דולר עד שנת 2026 אך נכון לעכשיו היא נסחרת בשווי של 600 מיליארד דולר "בלבד", כשבשיא נסחרה לפי 1.4 טריליון דולר.

הסיבה לזינוק המרשים של קרן ARK בשנת 2020 היה מה שיפגע בה בהמשך - הסתמכות על מספר מניות של "טכנולוגיה משבשת", כמו טסלה, זום, רוקו, רובלוקס ואחרות. כשהמניות הקטנות זינקו היא כיכבה, אבל כאשר הן החלו ליפול, בסוף 2021, בעקבות האינפלציה והחשש מהעלאות הריבית, היא נפלה יחד איתן.

עד אמצע 2022 השמידה קרן ARK Innovation כ־70% מהערך שייצרה קודם לכן, ומחקה את כל התשואה שרשמה מ-2017. שנתיים אחרי ההצלחה הפנומנלית, במורנינגסטאר כבר הגדירו את התשואות של ווד "עלובות", ואת ARK ל"אחת מהקרנות עם הביצועים הגרועים ביותר" בארה"ב מאז 2020.

במורנינגסטאר הצביעו אז על "הגישה המסוכנת" וההתעלמות ה"סתמית" של ווד מסיכון. בניגוד לאחרים, ARK לא מעסיקה צוות ניהול סיכונים, ציינה מורנינגסטאר. "ההסתמכות של ווד על האינסטינקטים שלה לבנות את התיק היא חסרת אחריות", הם כתבו.

פרייזר פרינג, שורטיסט שהקים את קבוצת המחקר Viceroy Research, אמר כי "עם כמות ההון שהיא מחקה, איך אנשים יכולים בכלל לטעון שהיא מצליחה? היא מצליחה להיכשל".

ההימורים המסוכנים שלה יצרו לה אויבים, עד כדי כך שהוקמה קרן שורט על קרן החדשנות של ווד, בשם SARK. כשווד החלה ליפול - קרן השורט הרוויחה בגדול. ואכן, מאז 2020, משקיעים שהימרו נגד קרנות ARK הרוויחו כ־3.3 מיליארד דולר.

במגזין אינטליג'נסר ציינו בעבר שווד המשיכה להמר על המניות שהצליחו לה בשנים קודמות גם כשאחרים נטשו אותן, ורק הגדילה בהן את הפוזיציות תוך כדי הירידות - מה שוול סטריט מכנים "לנסות לתפוס סכין נופלת".

כך למשל קרה כשקנתה עוד מניות של Coinbase, פלטפורמה למסחר במטבעות קריפטו, כשהן נפלו ב־20% יום אחד לאחר שהחברה דיווחה על תוצאות רבעוניות מאכזבות. ווד לא השקיעה בענקיות הטכנולוגיה כך שהקרנות שלה נפלו גם כשענקיות הביג־טק, כמו אפל ומיקרוסופט, עוד החזיקו מעמד בסוף שנת 2021.

כאמור, הנפילה של ווד נמשכה גם בשנת 2022, עם העלאת הריבית של הפד. קרנות ARK ספגו הפסדים משמעותיים של 67.5% רק באותה שנה. אומנם הקרנות שלה עלו ביותר מ־10% בשנת 2023, אך זה כמובן לא הספיק, וגם היה הרבה פחות מהביצועים של המדדים הגדולים (24% במדד 500 S&P ויותר מ־40% בנאסד"ק).

החדשנות הפסידה בגדול

לפי מורנינגסטאר, קרן החדשנות (ARKK) של ווד, שהיא קרן הדגל שלה, הייתה המפסידה הגדולה. בעשור האחרון (עד דצמבר 2023), הקרן, שמחזיקה בנכסים של 9.3 מיליארד דולר, אחראית לבדה למחיקת הון של כ־7.1 מיליארד דולר.

אבל היא לא קרן ARK המפסידה היחידה. גם ARK Genomic Revolution ETF (ARKG) חיסלה הון בשווי של 4.2 מיליארד דולר ב־10 השנים האחרונות. הדוח מוסיף כי גם 2024 לא מתחילה טוב עבור ARK. תעודת הסל הפופולרית ARK חדשנות ירדה מתחילת השנה ב־12% נכון לתחילת השבוע האחרון, בעוד שמדד S&P500 עלה ב-3% כמעט באותו זמן.

מחריבות ההון הגדולות ביותר בתעשיית הקרנות מזכירות שוב את הכלל מספר אחת בהשקעות: יש סיכון, אין תשואה מובטחת, וכדי למזער את הסיכון צריך לפזר את ההשקעות במדינות ובסקטורים שונים, מה שקת'י ווד לא עשתה. כפי שקרה במקרים רבים בעבר, גם הפעם המשקיעים שמעו על קת'י ווד ורדפו אחרי התשואה החלומית שלה, מבלי להבין את הסיכונים, ועשו זאת בדיוק כשלרוע מזלם התקופה הטובה הסתיימה.

על הסיכון אפשר ללמוד מכך שבשנת 2021 ציין הניו יורק טיימס כי רבות מהמניות שווד קונה נעות בקורלציה גבוהה. הן עולות יחד וזה עבד לטובתה ב־2020, אבל הן גם יורדות יחד, מה שהוביל להפסדים הכבדים כפי שקרה ב-2022-2023, אז נכסי הקרן הצטמצמו מכ־60 מיליארד דולר לכ־9 מיליארד דולר. "מחריבי הערך הגדולים ביותר בתעשיית הקרנות ממחישים שאין ערובה להצלחה, אפילו בסביבת שוק עולה", אמרה איימי ארנוט ממורנינגסטאר. "הם גם מספקים מקרה בוחן רב ערך כיצד לא להשקיע".

אך עבור ווד, הילדה הראשונה מבין ארבעה של מהגרים אירים, יש יד מכוונת שייתכן שתשמור גם הפעם על השוריות מברזל שלה, שהרי מרגעיה הראשונים "הייתה זו רוח הקודש שהתוותה את התוכנית", כך אמרה לארגון כנסייתי נוצרי ב־2016 (לפי הניו יורק טיימס). לא בטוח מה תהיה השפעת הטייטל הנוכחי, אך בנפילות קודמות טענה ווד שהאמונה בבחירות שלה לא השתנתה.

עוד כתבות

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"