גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"נפעל לפי המלצת ועדת האיתור"? בדיקת עובדות למ"מ נשיא בית המשפט העליון

השופט עוזי פוגלמן, מ"מ נשיא העליון, התייחס לטענותיי בשבועות האחרונים והכחיש כי הוא מסרב למינויו של השופט אבי לוי לנשיא המחוזי באר שבע - חרף המלצת ועדת האיתור ● "כשכותבים בעיתון שאנחנו לא פועלים עפ"י המלצת הוועדה - זה לא נכון", הכריז ● אבל המציאות מוכיחה ההפך ● דעה

ממלא-מקום נשיא בית המשפט העליון, השופט עוזי פוגלמן / צילום: דוברות הכנסת, עדינה ולמן
ממלא-מקום נשיא בית המשפט העליון, השופט עוזי פוגלמן / צילום: דוברות הכנסת, עדינה ולמן

"ועדת האיתור לא קבעה, אלא קבעה את זה בדעת מיעוט. אנחנו ננהג תמיד לפי מינהל תקין, וכשלא נגמר הליך המינוי - אנחנו לא מדברים על ההמלצות, אבל מה שעושים לנו זה שמפרסמים כל מיני הודעות בעיתונות. אבל כשכותבים בעיתון שאנחנו לא פועלים על־פי המלצת ועדת האיתור - זה לא נכון".

הכללים של השופטים הפכו להמלצות. 3 מקרים מלמדים עד כמה הם הלכו רחוק
הנתונים מגלים: המסלול לבית המשפט העליון עובר דרך שתי אוניברסיטאות בלבד
כדי להבין את הבעיה במערכת, מספיק להיחשף לדיוני הוועדה לבחירת שופטים | דעה

כבוד גדול הוא לי שזכיתי להיות מוזכר על־ידי ממלא־מקום נשיא בית המשפט העליון, השופט עוזי פוגלמן, בדיון של הוועדה לבחירת שופטים מלפני שלושה שבועות. השופט פוגלמן הכחיש את הטענות בטור בגלובס, לפיהן הוא מסרב להסכים למינוי של השופט אבי לוי (הרצוי על שר המשפטים יריב לוין) לנשיא בית המשפט המחוזי בבאר שבע, למרות שנכלל ברשימת המומלצים על־ידי ועדת האיתור.

השופט פוגלמן הוסיף כי "כיוון שאנחנו עובדים בעולם הישן, ונמשיך לעבוד לפי העולם הישן, אז גם כשמתפרסמות עובדות לא נכונות - אנחנו לא נגיב עד לסיום הליך קבלת ההחלטות". כלומר, למרות שפרסמתי עובדה לא נכונה, הוא בחר שלא להגיב ולהכחיש אותה. עוד הצהיר פוגלמן כי "נפעל לפי המלצת ועדת האיתור, או לפי רובה אם יש דעת מיעוט". ובכן, דא עקא - כבוד השופט פוגלמן לא ממש מדייק.

חברי הוועדה סיכמו, פוגלמן חשב אחרת

נתחיל מהיסודות: במשך קרוב לשישה חודשים אין נשיא לבית המשפט המחוזי בבאר שבע. בניגוד למצב החוקי בבית המשפט העליון, בו מכהן השופט פוגלמן כממלא־מקום הנשיא, החוק לא מאפשר מינוי של ממלא־מקום לנשיא המחוזי בבאר שבע. כך מתנהל לו בית המשפט בדרום - שבין היתר אמור לדון בעניינם של מחבלי חמאס ועוזריהם משאר הארגונים - ללא נשיא וללא סגן נשיא לעניינים פליליים, שגם כהונתו הסתיימה.

הסאגה החלה עוד בתקופת נשיאת העליון בדימוס, אסתר חיות. לפני למעלה מחצי שנה, במהלך פגישת עבודה עם השר לוין, היא ביקשה להקים ועדת איתור לצורך מינוי נשיא של בית המשפט המחוזי במקום השופטת רויטל יפה כ"ץ. לוין הסכים לבקשתה של חיות, למרות שלא היה לו נציג בוועדת האיתור, וכל־כולה הייתה על טהרת הנהלת בתי המשפט. שר המשפטים, שבאותו זמן חלם (ולדעתי דמיין) שיצליח להעביר את הרפורמה המשפטית, העדיף לא לפתוח חזית נוספת במקביל. נשיאת העליון דאז חיות מינתה את שופט העליון יוסף אלרון לעמוד בראשות ועדת האיתור, שכללה גם את מנהל בתי המשפט דאז, מיכה שפיצר, ונשיא בית משפט מחוזי נוסף.

הוועדה המליצה על שלושה מתוך חמישה מועמדים: השופט אבי לוי מבית המשפט המחוזי בחיפה, השופט יעקב שפסר מהמחוזי בלוד והשופטת יעל רז־לוי מהמחוזי בבאר שבע. שני מועמדים נוספים המועדפים על לוין, לא הומלצו על־ידי ועדת האיתור: השופט נאסר אבו טהה והשופט יואל עדן, המכהנים שניהם במחוזי בבאר שבע.

בעקבות המלצת הוועדה, נדרשה האחרונה לדרג את המועמדים. כאן נתגלעה מחלוקת בין חבריה: יו"ר הוועדה אלרון דירג את לוי במקום הראשון בפער מהמועמדים האחרים, בעוד ששני חברי הוועדה האחרים דירגו מעליו את השופט שפסר. לטענתם, מינויו של לוי, המכהן בבית המשפט המחוזי בחיפה, עלול להוביל למתח במחוזי בבאר שבע, מכיוון שמדובר במינוי חיצוני, בעוד ששפסר כיהן בעבר בבית המשפט הדרומי ואף כיהן לאחרונה כממלא־מקום נשיא בית המשפט השלום בבאר שבע. עוד ציינו שני חברי הוועדה כי העברתו של לוי למחוזי בבאר שבע תיצור בעיה מסוימת בשל תיקים פתוחים שיש לו במחוזי בחיפה. כך או כך, לא הייתה מחלוקת בין שלושת חברי ועדת האיתור כי השופטת רז־לוי לא הכי מתאימה לתפקיד. אלרון העדיף את לוי, השניים האחרים העדיפו את שפסר.

ובכן, רוצים לנחש את מי דרשה הנשיאה דאז חיות למנות? את השופטת רז־לוי. החוק קובע כי סמכות המינוי לנשיאי השלום והמחוזי נתונה לשר המשפטים, בהסכמת נשיא בית המשפט העליון. למרות שהוועדה הייתה על טהרת הנהלת בתי המשפט, חיות סירבה להסכים למועמד של לוין והתעקשה על המינוי של רז־לוי. כך יצא שחיות הספיקה לפרוש לגמלאות בטרם מונה נשיא למחוזי, וממשיך דרכה, פוגלמן, דרש גם הוא את המינוי של רז־לוי. לוין הסכים למנות שלושה מועמדים - נאסר אבו טהה, יואל עדן ואבי לוי - אך פוגלמן סירב לשמוע והתעקש על המינוי של רז־לוי.

"ננהג תמיד לפי מינהל תקין". האומנם?

זוכרים את דבריו של פוגלמן שציטטתי בתחילת הטור? בוועדה הוא טען כי השופט אבי לוי לא הומלץ על־ידי ועדת האיתור אלא היה בעמדת מיעוט. ובכן, הראינו כעת שהוא הטעה את חברי הוועדה. בנוגע לרז־לוי, חברי הוועדה סיכמו פה־אחד שלא לדרג אותה במקום הראשון אלא במקום השני. אלרון העדיף את לוי, השניים האחרים העדיפו את שפסר. "נפעל לפי המלצת ועדת האיתור, או לפי רובה אם יש דעת מיעוט"?

הדברים בלתי נתפסים. המחוקק מלכתחילה לא העניק סמכות כלשהי לוועדת איתור. הסמכות נתונה לשר שנדרש רק להסכמת נשיא העליון. במעלה הדרך הוסיפו לכך ועדת איתור שנמצאת בשליטת נשיא העליון. פוגלמן מסרב להסכים למינוי של מועמד שהומלץ על־ידי הוועדה, בטענה מיתממת ומופרכת שזו הייתה דעת מיעוט בלבד. כל זה לא הפריע לו בכלל לדרוש את המינוי של השופטת רז־לוי, שכאמור חברי הוועדה הסכימו שאיננה הכי מתאימה. "אנחנו ננהג תמיד לפי מינהל תקין"?

כשרוצים, ניתן למנות מועמד חיצוני

לסיום, הנה שני פרטים פיקנטיים: לאחרונה מונה נשיא לבית המשפט השלום בבאר שבע. מי מונה? השופט עמית יריב. היכן כיהן יריב קודם לכן? בבית המשפט השלום בתל אביב. יריב הוא שופט ראוי, ואין לי כל טענה כלפיו, אבל כשרוצים, מתברר שאין שום בעיה למנות נשיא לבאר שבע ממחוז חיצוני.

בנוסף, חבר ועדת האיתור, השופט מיכה שפיצר, מונה באוגוסט 2000 לשופט בבית הדין האזורי בחיפה. חמש שנים לאחר מכן הוא מונה לנשיא בית הדין האזורי בבאר שבע. מתברר כשזה נגע אליו אישית, אין בעיה לעבור מערכאה בחיפה לנשיאות ערכאה בבאר שבע.

מהרשות השופטת נמסר בתגובה: "טור הדעה מתאר באופן שגוי חלק מן העובדות. בהינתן שטרם הושלם הליך המינוי, לא ניתן להתייחס לגופן של הטעויות בשלב הנוכחי".

עוד כתבות

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

הצהרת משפחות מירן וסיגל בכיכר החטופים / צילום: Paulina Patimer

בתו של קית' פרצה בבכי: "אל תמות שם במנהרות"

משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית