גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המהלך של מטא שיפגע בהסברה הישראלית: "מגבילה את היכולת לספר על הטבח"

במסגרת השינוי, אנשים שיפרסמו תוכן שמוגדר כפוליטי או חברתי – החשבון שלהם באינסטגרם ובת'רדס יוגדר כחשבון לא מומלץ, והתכנים של חשבון זה לא יקבלו חשיפה בקרב משתמשים שאינם עוקבים ● ראש מטה ההסברה האזרחי: "משפיענים רבים יעדיפו כעת שלא להתבטא בנושאים פוליטיים ובנושאי המלחמה, ויתמקדו בסרטונים של חתולים"

אינסטגרם / צילום: Shutterstock, Wachiwit
אינסטגרם / צילום: Shutterstock, Wachiwit

בסוף השבוע האחרון, ענקית הטכנולוגיה מטא הודיעה על שינוי מדיניות שנוי במחלוקת, הצפוי להגביל משמעותית תכנים שמוגדרים כפוליטיים או חברתיים: אנשים שיפרסמו תוכן שמוגדר כפוליטי או סביב נושאים חברתיים - החשבון שלהם יוגדר כחשבון לא מומלץ, והתכנים של חשבון זה לא יקבלו חשיפה בקרב משתמשים שאינם עוקבים. המדיניות החדשה הזו נכנסת לתוקף באינסטגרם ובת'רדס, ולא לפייסבוק.  

מסע ההסברה של בכירי טיקטוק בישראל: "אנחנו לא מושלמים"
כדי לנצח בהסברה צריך להיות אסטרטגי, ולא להיות צודק
למה כולם משתפים פתאום תמונות מגיל 21?

לפי פוסט בבלוג של אינסטגרם, בחברה מעוניינים שהרשתות החברתיות יהיו חוויה טובה לכולם. לכן, "אם תחליטו לעקוב אחר חשבונות שמפרסמים תוכן פוליטי, אנחנו לא רוצים להפריד בינך לבין הפוסטים שלהם, אבל אנחנו גם לא רוצים להמליץ באופן יזום על תוכן פוליטי מחשבונות שאתם לא עוקבים אחריהם".

אז איך מתכננים לעשות את זה? הם יגדירו חשבונות ציבוריים המפרסמים תכנים פוליטיים או חברתיים כחשבונות לא מומלצים, וכך התכנים של חשבונות אלה לא יקבלו חשיפה מעבר למי שעוקב אחריהם.

המשמעות: הסברה לטובת ישראל = "לא מומלץ"

המדיניות הזו חלה על חשבונות ציבוריים ולא על חשבונות פרטיים - משמע התכנים האלה לא יוצגו בפיד, ברילס או באזור ה-Explore. משמע, לפי מטא, זה לא ישפיע על הצורה בה אינסטגרם תציג תכנים של חשבונות שאתם אכן עוקבים אחריהם. אם בכל זאת משתמש ירצה לראות את התכנים כאלה, יהיה עליו לחפש אקטיבית את האפשרות בהגדרות. חשבונות מקצועיים יוכלו להשתמש בסטטוס החשבון שלהם כדי לראות אם הם פרסמו תוכן פוליטי לאחרונה, שם הם יכולים לערוך או להסיר פוסטים אחרונים, ולערער כדי להיות זכאים שוב להמלצה.

המשמעות על ישראל ברורה - הרי לפי ההגדרות של מטא, המלחמה בישראל היא נושא פוליטי-חברתי. המשמעות היא שאם חשבון עוסק בנושא או עושה הסברה, התכנים האלה לא יקבלו חשיפה ברשתות החברתיות - אלא רק העוקבים של אותו חשבון עשויים לראות אותם.

עם זאת, עולות הרבה מאוד שאלות לא ברורות: מה ההגדרה של נושא פוליטי? הכנסת המילים "נושאים חברתיים" כחלק מהנושאים הבעייתיים - מה היקף הנושאים הבעייתי? האם משתמש שפרסם רק פוסט אחד כבר מוגדר ככזה, או שצריך מגמה יותר רחבה? ואם צריך מגמה, אז לפי איזה רף? על כלל השאלות האלה אין תשובות ממטא לפי שעה.  

"שינוי המדיניות יהרוג את כל מה שקשור להסברה סביב המלחמה" 

"צריך להבין ששינוי המדיניות הזה יהרוג את כל מה שקשור להסברה סביב המלחמה מול ארגון הטרור חמאס", אומר גורם מתעשיית הסושיאל שמכיר את הפרטים. "בעידן של אנטישמיות שגואה בכל העולם והכחשות של הטבח, שינוי המדיניות הזה הולך להגביל מאוד את היכולת לספר את הסיפור הישראלי, ובפרט הסיפור של הטבח. למעשה, כל מה שחמאס עשו לישראל, אנשים בעולם לא יוכלו להיחשף לזה. הקרב על האמת הוא מאוד קשה, ואנשים ברחבי העולם לא מאמינים לנו שזה קורה בישראל. כל אדם שהעלה פוסט על המלחמה או תוכן שקשור בחטופים, באירועי האונס והטבח - החשבון שלו יוגבל".

הניסיון של אינסטגרם בשינוי המדיניות הזו יכול להיות חיובי. מאז 7 באוקטובר, אנשים נחשפו ברשתות החברתיות לתוכן קיצוני שמעורר טריגרים רבים. למעשה, אינסטגרם מנסה במהלך הזה להגביל את התכנים הקשים שמגיעים לצרכנים. יתרה מכך, כפי שעולה משיחות של גלובס עם גורם בתעשייה, אינסטגרם מנסה לעודד צעירים להיכנס לפלטפורמה, ואי-אפשר להראות להם תוכן בעייתי שכזה. מאשימים אותה שהיא מפלגת ומקטבת בתכנים פוליטיים וחברתיים, וזה הניסיון שלה להילחם בזה.  

גורמי ההסברה הישראלים תוקפים: "יוצרי תוכן יעדיפו שלא להתבטא בנושאי המלחמה"

עם זאת, כבר עכשיו ההסברה הישראלית מתמודדת עם בעיות קשות ברחבי העולם, וזאת משלל הסיבות, המרכזיות שבהן היא כמות המשתמשים שונאי ישראל אל מול כמות המשתמשים התומכים בישראל - מה שיכול להראות העדפה ברורה של תכנים אנטי-ישראליים בפלטפורמה. נוסף על כך, הכוח המשמעותי של שונאי ישראל ושימוש בקשרים בפלטפורמות משפיעים לטובת תכנים מסוג מסוים. מהלך שכזה יכול כאמור לחסל את ההסברה הישראלית.

יוסף חדאד, פעיל הסברה ישראלית מהפופולריים שיש בישראל, משתף עם גלובס עד כמה מדובר בפגיעה אנושה במיוחד בפעילותו: "כבר בפייסבוק אנחנו רואים עד כמה מגבילים את התכנים שלנו. יש לנו שם חצי מיליון עוקבים. ברגע שאנחנו מנסים להילחם בשקרים ובעיוותי מציאות, החשיפה שלנו נחתכת דרמטית".

במעקב אישי של צוותי הסושיאל שלו, לפני 7 באוקטובר היו לו 155 אלף עוקבים, מה שצמח היום לחצי מיליון עוקבים. "למרות העלייה במספר העוקבים, המעורבות והחשיפה ירדה - רק כ-20% ממה שהיה לי לפני תחילת המלחמה".  

לדברי חדאד, "אם מה שקורה בפייסבוק יעבור לאינסטגרם - זו מכה מאוד משמעותית עבורי. אינסטגרם היא הרשת החברתית המשפיעה בפעילות שלה, היא הכי חזקה. הפוסטים שמועלים שם יוצרים פולואפים חשובים, גורמים לעשייה בשטח. אם החשיפה תרד באינסטגרם, זו פגיעה חמורה ואנושה בהסברה הישראלית. אני יכול לשתף שיש אנשים שאני מכיר מהעולם הערבי שעוקבים אחריי אבל לא עוקבים טכנית אחר החשבון שלי, ולכן זה יהווה פגיעה מאוד אנושה".  

ממטה משפחות החטופים נמסר כי "אין ספק ששינוי המדיניות של מטא לא יפגע בפעילות המטה בפלטפורמות של החברה. נושא החטופים אינו בשום אופן נושא פוליטי אלא עניין הומניטרי, ולכן אין שום סיבה להגביל אותו".

חשוב להסביר שזה תלוי מה ההקשר של פרסום התוכן - משמע, ככל שהקשר יהיה חברתי או פוליטי, לדוגמה קריאה לממשלה לשחרר את החטופים, מטא עלולה להגדיר את התוכן הזה כפוליטי או כחברתי. תינתן אפשרות לערער על כך, אבל זה תלוי בהחלטה הסופית של הרשת החברתית.

אליאב בטיטו, ראש מטה ההסברה האזרחי, אומר כי "ההחלטה הזו מצערת, אך לא מפתיעה. מאז תחילת המלחמה אנחנו רואים שחברת מטא מעלימה עין מנושאים הסברתיים ומפוסטים של פייק ניוז אנטי-ישראלי ואנטישמי. ההחלטה הזו מצד מטא משקפת הלך-רוח המתעלם מסוגיות רגישות ומעודד תוכן קיצוני ומגמתי על פני העובדות, האמת והמציאות".

לדבריו, "לצערי, בעקבות ההחלטה הזו, משפיענים רבים יעדיפו שלא להתבטא בנושאים פוליטיים ובנושאי המלחמה, ויתמקדו בסרטונים של חתולים. אני מקווה שמטא יבחנו מחדש את ההחלטה, ובמקביל יכריזו כי הכחשת אירועי 7 באוקטובר היא למעשה צעד אנטישמי שיהיה אסור בפלטפורמה". 

"החלטה מדאיגה מאוד בהקשר ההסברתי" 

עידו דניאל, ראש זירת דיגיטל במשרד התפוצות, אומר כי "ההחלטה הגורפת של מטא כלפי יוצרי התוכן ומשתמשי אינסטגרם, שלא תאפשר מעתה והלאה קידום אורגני של משתמשים המעלים תוכן אותו היא מסווגת כ'פוליטי', מדאיגה מאוד בהקשר ההסברתי, והיא המשך ישיר של התנהלות הפלטפורמה כלפי היוצרים והמשפיענים שהעזו להשמיע את קולם למול העולם החל מ-7 באוקטובר. קודם הורידו להם תכנים, עכשיו פוגעים להם בחשיפה ובפרנסה.

"הגדרת תוכן כ'פוליטי' היא בעייתית מאוד, וזו הגדרה שנתונה לפרשנות ותגרור טעויות רבות מצד אינסטגרם. מי מחליט מה פוליטי ומה לא? אם כל מה שקשור למלחמה זה פוליטי, אז גם צילום סרטון עם הילדים במקלט זה פוליטי, ושיתוף תמונות של החטופים זה פוליטי. אין לזה סוף. זכותו של כל משתמש להביע את דעתו, את תחושותיו ואת דאגותיו בנושא המלחמה, גם אם עיקר העיסוק שלו ביומיום הוא תוכן קומי או לייף סטייל.

"חבל מאוד שמטא לא מטפלת ישירות בבעיות המהותיות בפלטפורמה, כמו צבאות הבוטים שפועלים מתחילת המלחמה באופן מאורגן נגד משתמשים ישראלים בהסתה קשה וחסרת פרופורציות, דבר שממשיך להתקיים גם בעת כתיבת שורות אלה". 

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

סגנו של סינוואר: "משלחת חמאס תיפגש היום בקהיר עם המתווכות"

צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי