גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המהלך של מטא שיפגע בהסברה הישראלית: "מגבילה את היכולת לספר על הטבח"

במסגרת השינוי, אנשים שיפרסמו תוכן שמוגדר כפוליטי או חברתי – החשבון שלהם באינסטגרם ובת'רדס יוגדר כחשבון לא מומלץ, והתכנים של חשבון זה לא יקבלו חשיפה בקרב משתמשים שאינם עוקבים ● ראש מטה ההסברה האזרחי: "משפיענים רבים יעדיפו כעת שלא להתבטא בנושאים פוליטיים ובנושאי המלחמה, ויתמקדו בסרטונים של חתולים"

אינסטגרם / צילום: Shutterstock, Wachiwit
אינסטגרם / צילום: Shutterstock, Wachiwit

בסוף השבוע האחרון, ענקית הטכנולוגיה מטא הודיעה על שינוי מדיניות שנוי במחלוקת, הצפוי להגביל משמעותית תכנים שמוגדרים כפוליטיים או חברתיים: אנשים שיפרסמו תוכן שמוגדר כפוליטי או סביב נושאים חברתיים - החשבון שלהם יוגדר כחשבון לא מומלץ, והתכנים של חשבון זה לא יקבלו חשיפה בקרב משתמשים שאינם עוקבים. המדיניות החדשה הזו נכנסת לתוקף באינסטגרם ובת'רדס, ולא לפייסבוק.

מסע ההסברה של בכירי טיקטוק בישראל: "אנחנו לא מושלמים"
כדי לנצח בהסברה צריך להיות אסטרטגי, ולא להיות צודק
למה כולם משתפים פתאום תמונות מגיל 21?

לפי פוסט בבלוג של אינסטגרם, בחברה מעוניינים שהרשתות החברתיות יהיו חוויה טובה לכולם. לכן, "אם תחליטו לעקוב אחר חשבונות שמפרסמים תוכן פוליטי, אנחנו לא רוצים להפריד בינך לבין הפוסטים שלהם, אבל אנחנו גם לא רוצים להמליץ באופן יזום על תוכן פוליטי מחשבונות שאתם לא עוקבים אחריהם".

אז איך מתכננים לעשות את זה? הם יגדירו חשבונות ציבוריים המפרסמים תכנים פוליטיים או חברתיים כחשבונות לא מומלצים, וכך התכנים של חשבונות אלה לא יקבלו חשיפה מעבר למי שעוקב אחריהם.

המשמעות: הסברה לטובת ישראל = "לא מומלץ"

המדיניות הזו חלה על חשבונות ציבוריים ולא על חשבונות פרטיים - משמע התכנים האלה לא יוצגו בפיד, ברילס או באזור ה-Explore. משמע, לפי מטא, זה לא ישפיע על הצורה בה אינסטגרם תציג תכנים של חשבונות שאתם אכן עוקבים אחריהם. אם בכל זאת משתמש ירצה לראות את התכנים כאלה, יהיה עליו לחפש אקטיבית את האפשרות בהגדרות. חשבונות מקצועיים יוכלו להשתמש בסטטוס החשבון שלהם כדי לראות אם הם פרסמו תוכן פוליטי לאחרונה, שם הם יכולים לערוך או להסיר פוסטים אחרונים, ולערער כדי להיות זכאים שוב להמלצה.

המשמעות על ישראל ברורה - הרי לפי ההגדרות של מטא, המלחמה בישראל היא נושא פוליטי-חברתי. המשמעות היא שאם חשבון עוסק בנושא או עושה הסברה, התכנים האלה לא יקבלו חשיפה ברשתות החברתיות - אלא רק העוקבים של אותו חשבון עשויים לראות אותם.

עם זאת, עולות הרבה מאוד שאלות לא ברורות: מה ההגדרה של נושא פוליטי? הכנסת המילים "נושאים חברתיים" כחלק מהנושאים הבעייתיים - מה היקף הנושאים הבעייתי? האם משתמש שפרסם רק פוסט אחד כבר מוגדר ככזה, או שצריך מגמה יותר רחבה? ואם צריך מגמה, אז לפי איזה רף? על כלל השאלות האלה אין תשובות ממטא לפי שעה.

"שינוי המדיניות יהרוג את כל מה שקשור להסברה סביב המלחמה"

"צריך להבין ששינוי המדיניות הזה יהרוג את כל מה שקשור להסברה סביב המלחמה מול ארגון הטרור חמאס", אומר גורם מתעשיית הסושיאל שמכיר את הפרטים. "בעידן של אנטישמיות שגואה בכל העולם והכחשות של הטבח, שינוי המדיניות הזה הולך להגביל מאוד את היכולת לספר את הסיפור הישראלי, ובפרט הסיפור של הטבח. למעשה, כל מה שחמאס עשו לישראל, אנשים בעולם לא יוכלו להיחשף לזה. הקרב על האמת הוא מאוד קשה, ואנשים ברחבי העולם לא מאמינים לנו שזה קורה בישראל. כל אדם שהעלה פוסט על המלחמה או תוכן שקשור בחטופים, באירועי האונס והטבח - החשבון שלו יוגבל".

הניסיון של אינסטגרם בשינוי המדיניות הזו יכול להיות חיובי. מאז 7 באוקטובר, אנשים נחשפו ברשתות החברתיות לתוכן קיצוני שמעורר טריגרים רבים. למעשה, אינסטגרם מנסה במהלך הזה להגביל את התכנים הקשים שמגיעים לצרכנים. יתרה מכך, כפי שעולה משיחות של גלובס עם גורם בתעשייה, אינסטגרם מנסה לעודד צעירים להיכנס לפלטפורמה, ואי-אפשר להראות להם תוכן בעייתי שכזה. מאשימים אותה שהיא מפלגת ומקטבת בתכנים פוליטיים וחברתיים, וזה הניסיון שלה להילחם בזה.

גורמי ההסברה הישראלים תוקפים: "יוצרי תוכן יעדיפו שלא להתבטא בנושאי המלחמה"

עם זאת, כבר עכשיו ההסברה הישראלית מתמודדת עם בעיות קשות ברחבי העולם, וזאת משלל הסיבות, המרכזיות שבהן היא כמות המשתמשים שונאי ישראל אל מול כמות המשתמשים התומכים בישראל - מה שיכול להראות העדפה ברורה של תכנים אנטי-ישראליים בפלטפורמה. נוסף על כך, הכוח המשמעותי של שונאי ישראל ושימוש בקשרים בפלטפורמות משפיעים לטובת תכנים מסוג מסוים. מהלך שכזה יכול כאמור לחסל את ההסברה הישראלית.

יוסף חדאד, פעיל הסברה ישראלית מהפופולריים שיש בישראל, משתף עם גלובס עד כמה מדובר בפגיעה אנושה במיוחד בפעילותו: "כבר בפייסבוק אנחנו רואים עד כמה מגבילים את התכנים שלנו. יש לנו שם חצי מיליון עוקבים. ברגע שאנחנו מנסים להילחם בשקרים ובעיוותי מציאות, החשיפה שלנו נחתכת דרמטית".

במעקב אישי של צוותי הסושיאל שלו, לפני 7 באוקטובר היו לו 155 אלף עוקבים, מה שצמח היום לחצי מיליון עוקבים. "למרות העלייה במספר העוקבים, המעורבות והחשיפה ירדה - רק כ-20% ממה שהיה לי לפני תחילת המלחמה".

לדברי חדאד, "אם מה שקורה בפייסבוק יעבור לאינסטגרם - זו מכה מאוד משמעותית עבורי. אינסטגרם היא הרשת החברתית המשפיעה בפעילות שלה, היא הכי חזקה. הפוסטים שמועלים שם יוצרים פולואפים חשובים, גורמים לעשייה בשטח. אם החשיפה תרד באינסטגרם, זו פגיעה חמורה ואנושה בהסברה הישראלית. אני יכול לשתף שיש אנשים שאני מכיר מהעולם הערבי שעוקבים אחריי אבל לא עוקבים טכנית אחר החשבון שלי, ולכן זה יהווה פגיעה מאוד אנושה".

ממטה משפחות החטופים נמסר כי "אין ספק ששינוי המדיניות של מטא לא יפגע בפעילות המטה בפלטפורמות של החברה. נושא החטופים אינו בשום אופן נושא פוליטי אלא עניין הומניטרי, ולכן אין שום סיבה להגביל אותו".

חשוב להסביר שזה תלוי מה ההקשר של פרסום התוכן - משמע, ככל שהקשר יהיה חברתי או פוליטי, לדוגמה קריאה לממשלה לשחרר את החטופים, מטא עלולה להגדיר את התוכן הזה כפוליטי או כחברתי. תינתן אפשרות לערער על כך, אבל זה תלוי בהחלטה הסופית של הרשת החברתית.

אליאב בטיטו, ראש מטה ההסברה האזרחי, אומר כי "ההחלטה הזו מצערת, אך לא מפתיעה. מאז תחילת המלחמה אנחנו רואים שחברת מטא מעלימה עין מנושאים הסברתיים ומפוסטים של פייק ניוז אנטי-ישראלי ואנטישמי. ההחלטה הזו מצד מטא משקפת הלך-רוח המתעלם מסוגיות רגישות ומעודד תוכן קיצוני ומגמתי על פני העובדות, האמת והמציאות".

לדבריו, "לצערי, בעקבות ההחלטה הזו, משפיענים רבים יעדיפו שלא להתבטא בנושאים פוליטיים ובנושאי המלחמה, ויתמקדו בסרטונים של חתולים. אני מקווה שמטא יבחנו מחדש את ההחלטה, ובמקביל יכריזו כי הכחשת אירועי 7 באוקטובר היא למעשה צעד אנטישמי שיהיה אסור בפלטפורמה".

"החלטה מדאיגה מאוד בהקשר ההסברתי"

עידו דניאל, ראש זירת דיגיטל במשרד התפוצות, אומר כי "ההחלטה הגורפת של מטא כלפי יוצרי התוכן ומשתמשי אינסטגרם, שלא תאפשר מעתה והלאה קידום אורגני של משתמשים המעלים תוכן אותו היא מסווגת כ'פוליטי', מדאיגה מאוד בהקשר ההסברתי, והיא המשך ישיר של התנהלות הפלטפורמה כלפי היוצרים והמשפיענים שהעזו להשמיע את קולם למול העולם החל מ-7 באוקטובר. קודם הורידו להם תכנים, עכשיו פוגעים להם בחשיפה ובפרנסה.

"הגדרת תוכן כ'פוליטי' היא בעייתית מאוד, וזו הגדרה שנתונה לפרשנות ותגרור טעויות רבות מצד אינסטגרם. מי מחליט מה פוליטי ומה לא? אם כל מה שקשור למלחמה זה פוליטי, אז גם צילום סרטון עם הילדים במקלט זה פוליטי, ושיתוף תמונות של החטופים זה פוליטי. אין לזה סוף. זכותו של כל משתמש להביע את דעתו, את תחושותיו ואת דאגותיו בנושא המלחמה, גם אם עיקר העיסוק שלו ביומיום הוא תוכן קומי או לייף סטייל.

"חבל מאוד שמטא לא מטפלת ישירות בבעיות המהותיות בפלטפורמה, כמו צבאות הבוטים שפועלים מתחילת המלחמה באופן מאורגן נגד משתמשים ישראלים בהסתה קשה וחסרת פרופורציות, דבר שממשיך להתקיים גם בעת כתיבת שורות אלה".

עוד כתבות

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

מסמכי אפשטיין

מסמכי אפשטיין: תיבת הפנדורה שמרעידה את העולם העסקי

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך