גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מילואים יוכרו לצורך התמחות: ההקלה הגדולה שמחכה לרואי החשבון שבדרך

דיקני אוניברסיטאות ומתמחים בראיית חשבון מתחו ביקורת לאחרונה על החלטת משרד המשפטים לקצר את ההתמחות בעריכת דין מבלי לכלול גם אותם ● לגלובס נודע כי במשרד מגבשים תקנות לפיהן יחושבו ימי המילואים כחלק מההתמחות, גם לאלה שעוד לא התחילו אותה ● אלא שבענף טוענים: לא מדובר במענה מספק

חיילי צה''ל בגבול עזה / צילום: ap, Ohad Zwigenberg
חיילי צה''ל בגבול עזה / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

סטודנטים ומתמחים בראיית חשבון זועמים בימים אלה על מה שהם מכנים "איפה ואיפה" בינם לבין המתמחים במשפטים. זאת, לאחר שמשרד המשפטים הוביל מהלך לקיצור תקופת ההתמחות במשפטים, אך לא מוביל מהלך דומה בהתמחות בראיית חשבון.

7 מיליון דולר ל-30 שניות: המיליארדר היהודי שנאבק באנטישמיות בגמר הסופרבול 
ניתוח | הסמס גילה ללקוח שהוא משלם לבנק אלף שקל בחודש רק על עמלות. זו לא גזירת גורל 

כעת, במענה לפניית גלובס, מודיע משרד המשפטים לראשונה על כך שמועצת רואי החשבון מקדמת פתרון עבור המתמחים במקצוע. בתשובת המשרד לשאלת גלובס מדוע לא תקוצר תקופת ההתמחות של מתמחים בראיית חשבון, השיב המשרד כי בשיתוף עם מועצת רואי החשבון הוחלט ש"במסגרת המענה, ובאמצעות התקנת תקנות המקודמת בימים אלה לקראת פרסום, התקופה הרלוונטית הנ"ל (היעדרות בשל המלחמה, אל"ו) תוכר להם בהמשך כחלק מההתמחות".

למעשה, במשרד המשפטים מתכוונים להחשיב את ימי המילואים גם עבור מתמחים שלא התחילו עדיין את ההתמחות שלהם עקב המלחמה. על פי החוק כיום, ימי המילואים לא היו אמורים להיחשב לאותם מתמחים - שכן ההתמחות שלהם לא התחילה בפועל. ללא תיקון לתקנות הקיימות, כל אותם בוגרי לימודי חשבונאות שהתמחותם נדחתה, ייאלצו להתמחות במשך שנתיים החל מהמועד שבו יתחילו בפועל את ההתמחות. התיקון שמתבצע בימים אלה נועד להכיר להם בתקופת המלחמה באופן שיקצר להם מעשית את תקופת ההתמחות. גורמים במשרד המשפטים מסבירים כי בעבר קיצור פרטני כזה הגיע אפילו לכדי שנה שלמה מההתמחות במקרים המתאימים.

מדובר בבשורה עבור מתמחים בראיית חשבון שנתקלו בבעיה להשלים את ההתמחות בשל המלחמה. אולם, מתמחים ואנשי אקדמיה עדיין טוענים כי המהלך הזה אינו משתווה לקיצור אחיד בתקופת ההתמחות, כפי שניתן למתמחים בעריכת דין.

יוזם הקיצור במשפטים: השר יריב לוין

החקיקה שעוררה את הסערה בקרב המתמחים בראיית חשבון היא הצעת החוק שאושרה לאחרונה בכנסת, במסגרתה נקבע כי ההתמחות במשפטים תקוצר משנה וחצי לשנה. הקיצור נקבע לתקופה מוגבלת בהוראת שעה שתחל ממחזור ההתמחות של ספטמבר 2023 ועד לסוף 2024, עם אפשרות להארכה נוספת. בנוסף, על פי החקיקה, מי שהחל להתמחות בין ינואר לאוגוסט 2023, הכשרתו תקוצר ל־15 חודשים.

מי שיזם וקידם את הליך קיצור ההתמחות הוא שר המשפטים יריב לוין, כאשר הנימוקים לכך היו השפעות המלחמה, ועל מנת לאפשר למתמחים לסיים את מסלול ההכשרה ולהשתלב בשוק התעסוקה מוקדם יותר. משרדו של לוין אחראי גם על הסדרת מקצוע ראיית החשבון בארץ.

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

מועצת רואי החשבון, הפועלת במסגרת האגף לאסדרת מקצועות במשרד המשפטים, אחראית לרישוי והסמכת רואי חשבון בישראל. בראש מועצת רואי חשבון עומד איתמר דוננפלד, מנכ"ל משרד המשפטים, ומכהנים בה נציגי גופים ממלכתיים ואקדמיה לצד נציגות העוסקים במקצוע.

עוד בשלבי פרסום הצעת החוק בנוגע לקיצור ההתמחות במשפטים, החל בעבוע בקרב המתמחים לראיית חשבון, שתהו מדוע משרד המשפטים לא מקדם מהלך דומה בתחומם. בחודש דצמבר פנו 15 ראשי החוגים לחשבונאות מהאוניברסיטאות והמכללות ברחבי הארץ לשר המשפטים לוין, בבקשה כי יפעל לקיצור ההתמחות בראיית חשבון בחצי שנה לסטודנטים במילואים. זאת, על מנת שאותם סטודנטים שתורמים למדינה לא ייפגעו.

על המכתב היו חתומים בין היתר שלומי שוב, ראש החוג לחשבונאות וסגן דיקן בית ספר אריסון למנהל עסקים באוניברסיטת רייכמן; ד"ר שי לוי מאוניברסיטת תל אביב; רו"ח אילן עזרא, מאוניברסיטת בן גוריון; רו"ח יאיר שהרבני מאוניברסיטת בר אילן; רו"ח עו"ד אלי אור מהמסלול האקדמי המכללה למנהל, ואחרים.

"כחודש וחצי חלף מאז שפניתי לשר המשפטים בשם ראשי החוגים לחשבונאות במוסדות להשכלה גבוהה בישראל, בבקשה לקיצור ההתמחות לשנה וחצי - ועד עכשיו לא קיבלנו מענה רשמי", אומר שלומי שוב בשיחה עם גלובס. "בשיחות בעל פה אמרו לי שיכירו לסטודנטים במילואים רטרואקטיבית בתקופת המילואים כהתמחות, אבל זה יותר מורכב מזה. החבר'ה שחוזרים מהמילואים צריכים גם זמן להתאושש ולחזור לעצמם כדי לגשת לבחינות, וכל אחד מהם נמצא בסיטואציה אחרת, ולכן חייבים פתרון מובנה ומסודר. גם ככה ההתמחות בחשבונאות ארוכה מדי".

"הם ואנחנו מתמודדים עם אותה מלחמה"

שוב מוסיף כי לדעתו הבעיה נובעת ממבנה הפיקוח והסדרת מקצוע ראיית החשבון. "יש לנו לדעתי בעיה קשה במבנה הרגולציה על המקצוע - חייבים רגולטור שהוא מומחה למקצוע, והמקצוע הוא מה שעומד בראש מעייניו כדי להתמודד עם האתגרים הרבים, לרבות הטכנולוגיה".

רו"ח אושר אמסלם, מנהל משותף (יחד עם יובל עבדי) של "פורום המתמחים - רואי חשבון" בפייסבוק, מספר כי מדובר בבעיה שמטרידה כיום לא מעט סטודנטים ומתמחים. "קיבלנו על כך הרבה מאוד פניות. הם לא מבינים למה במשפטים כן קיצרו ולראיית חשבון לא מקצרים. כשפורסמה הצעת החוק פנינו גם אנחנו למועצת רואי החשבון בבקשה להתאים את תנאי קיצור ההתמחות. התשובה שקיבלנו הייתה שלעורכי הדין הייתה בעבר הלא־רחוק התמחות שנמשכה רק שנה, ולא שנה וחצי, ולרואי החשבון זה לא היה כך. זו לא תשובה בעינינו. הם ואנחנו מתמודדים כיום עם אותה מלחמה ואותן השלכות".

גם רו"ח יהודה בר, רכז החוג לחשבונאות במרכז האקדמי למשפט ולעסקים ברמת גן, מבקר את החלטת משרד המשפטים. לדבריו, "היה ראוי להשוות את התנאים של הסטודנטים והמתמחים בראיית חשבון לתנאים שהעניקו ללומדי המשפטים, ולקצר את תקופת ההתמחות".

ממשרד המשפטים נמסר בתגובה: "משך ההתמחות בראיית חשבון תואם את המקובל במרבית המדינות בעולם. כפי שהיה במלחמות קודמות, המשרד מגבש מענה מותאם לצרכים שעלו מחיילי המילואים וקבוצות נוספות שנפגעו במלחמה. על פי סקר מקיף שערכה מועצת רואי חשבון עולה כי ההתמחות בראיית חשבון ממשיכה רובה ככולה כסדרה".

עוד כתבות

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה