גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נמל תעופה מושבת ועשרות אלפים פונו: גם בלבנון משלמים ביוקר על המלחמה

ימי הלחימה בגבול עם ישראל גרמו עד כה נזקים שמוערכים ב־1.2 מיליארד דולר לכלכלה הלבנונית המרוסקת במילא ● האם פוטנציאל ההרס ידחוף את חיזבאללה לכיוון ההסדר המדיני?

נסראללה ושר החוץ האיראני בביירות / צילום: ap
נסראללה ושר החוץ האיראני בביירות / צילום: ap

בניגוד לירי הרקטי מרצועת עזה, ההסלמה מול חיזבאללה התרכזה עד עתה באזור הגבול עם לבנון. עם זאת, מטחים של עשרות רקטות לא מהווים ולו קוריוז למימוש היכולות של ארגון הטרור השיעי.

ניתוח | הולנד מצטרפת לאיטליה, ספרד ובלגיה: מסרבת למכור חלקי חילוף ונשק לישראל 
מבוכה לחות'ים: תקפו ספינה שהייתה בדרכה לאיראן 

על אף המעורבות של טהרן שבאה לידי ביטוי בפגישת מזכ"ל חיזבאללה בסוף השבוע עם שר החוץ האיראני אמיר עבדלליהאן בביירות, נסראללה מודע לכך שההרס ממלחמת לבנון השנייה צרוב בזיכרון ובתודעה של העם הלבנוני. הוא זוכר כיצד ניסה להסביר כי ארגונו "לא ציפה, ולו ב־1%" כי חטיפת אהוד גולדווסר ואלדד רגב תביא למלחמה בהיקפים שהיו ב־2006.

לבנון היא מדינה מרוסקת פוליטית, מדינית, ובבנק העולמי כבר הגדירו את משבר הכלכלי במדינה שהגיעה לחדלות פירעון כבר לפני כארבע שנים, בתור אחד מהחמורים ביותר מאז אמצע המאה ה־19. קצב האינפלציה השנתי בלבנון עמד בדצמבר על כ־192% "בלבד", לאחר כ־268% באפריל, ובניסיון להתמודד עם השחיקה המתמדת של הלירה הלבנונית - אזרחים מוצאים את מבטחם במטבעות קריפטוגרפיים.

מהזווית הישראלית, אחת הבעיות במצב זה היא שגם טרם המלחמה - המשבר הכלכלי של השכנה הצפונית "תדלק" גיוסים של אזרחים מהשכבות החלשות לשורות חיזבאללה. כיום, שכר חודשי של חייל בצבא לבנון עומד על כ־150 דולר, כשמנגד חיילי חיזבאללה נהנים ממשכורות חודשיות בסך כ־1,300 דולר. זה עשוי להסביר איך חיזבאללה הגיעו, לפי הערכות, ל־100־60 אלף חיילים.

מוקד פעילות חקלאית

למורת רוחו של נסראללה, הלחימה בעצימות הנוכחית בדרום לבנון אף היא גורמת נזקים קשים לכלכלה המרוסקת במילא. לפי "א־שרק אל־אווסט", היקף הנזקים בדרום לבנון בארבעת החודשים הראשונים של המלחמה הסתכמו ב־1.2 מיליארד דולר. מרבית הנזקים נבעו מפגיעה בתשתיות, כבישים, מבנים ואדמות חקלאיות. בד בבד, נזקים בסך כ־300 מיליון דולר נגרמו כתוצאה מסגירת מוסדות והשבתת עסקים בדרום לבנון, בזמן שמהמרחב התפנו יותר מ־86 אלף איש, כך לפי נתוני האו"ם. אותם אזרחים התפנו מכ־87 כפרים ועיירות, כשהמספר הגדול ביותר של העוזבים היה מאזור צור: כ־27 אלף.

בדומה למתרחש בישראל, הפינויים משליכים על כלל כלכלת לבנון, שהרי דרום המדינה הוא מוקד פעילות חקלאית. חלק בלתי מבוטל מהטבק, כ־22% מהפירות וכ־38% מהזיתים בלבנון מגיעים מהדרום. למעשה, כ־5,000 טונות מתוך כ־25 אלף טונות שמן זית שמיוצרים מדי שנה בלבנון מגיעים ממרחב המלחמה.

"חיזבאללה הוא ארגון טרור, עם זהות ג'יהאדיסטית, צבאית, אבל באותו הזמן יש גם זהות מדינתית. הוא מציג עצמו בתור 'מגן לבנון'", אומרת לגלובס ד"ר כרמית ולנסי, חוקרת בכירה במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), אוניברסיטת תל אביב, וראש תוכנית הזירה הצפונית במכון. "אנחנו מכנים זאת 'ישות היברידית': ארגון חברתי ומדיני עם זרוע פוליטית, ושרים בממשלת לבנון. מערכת השיקולים של נסראללה סבוכה יותר, כי יש לו קשב לדעת הקהל".

בביירות מודאגים מהפגיעה האנושה בענף התיירות המצליח, שמהווה כ־20% מהתמ"ג. מייד לאחר ההסלמה, מדינות הוציאו אזהרות מסע ללבנון - וחברות תעופה הפסיקו לפקוד את נמל "רפיק חרירי" בבירה. חברת התעופה הלאומית "מידל איסט איירליינס" חתכה את היקף הפעילות ב־80% בעקבות הפחתת הכיסוי הביטוחי.

קביעת הגבול היבשתי

"הפוטנציאל של הרס לבנון, כשהמדינה בכאוס כלכלי מתמשך, מהווה סיבה לכך שלמרות ימי קרב קשים, זו לא המלחמה עם חיזבאללה", מסבירה ד"ר ולנסי. "מי שמכיר את נסראללה ועוקב אחרי הנאומים שלו, מבין כי הוא עדיין בגישה של מידה כנגד מידה".

ההשלכות הכלכליות של הלחימה על שני הצדדים נותנות לאמריקאים סיבה לאופטימיות שמאמצי המתווך עמוס הוכשטיין, יניבו רגיעה.

לפי המתווה המסתמן, חיזבאללה לא ייסוג אל מעבר לנהר הליטני בדומה להחלטת 1701 שסיימה את מלחמת לבנון השנייה, כי אם למרחק של כ־10-8 ק"מ מהגבול - ולחלל ייכנסו כוחות יוניפי"ל וצבא לבנון. אם וכאשר המתווה הזה יצליח, המטרה בוושינגטון תהיה לעבור לשלב השני שבו ייקבע הגבול היבשתי בין המדינות.

כיום, ישראל ולבנון חלוקות ביניהן על 13 נקודות לאורך הגבול בין המדינות, החל ממרחב מטולה במזרח ועד נקודה 1-B.

לפי עמדת ביירות, כשישראל נסוגה מרצועת הביטחון בשנת 2000 - היא סיפחה לשטחה מרחב קטן ממעבר הגבול הבינלאומי לנאקורה. האמריקאים מקווים כי כשנה וחצי לאחר שהצליחו להביא להסכם גבול ימי עם ישראל, הם יוכלו למנף את הסיטואציה גם לפתרון המחלוקות הללו.

עוד כתבות

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה ואיזה יעדים דווקא התווספו?

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

גם לאחר זינוק של מעל 140% השנה: מנכ"ל פאגאיה משוכנע שהחברה שלו שווה הרבה יותר

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות שערים באירופה; מגמה דומה בחוזים העתידיים בארה"ב

הדאקס עולה ב-0.4% ● הניקיי ירד ב-0.2% ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי־צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל בשיא מול הדולר. האם כדאי לגדר את ההשקעות שלכם?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה