גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רגע אחרי הורדת הדירוג הדרמטית, במודי׳ס מסבירים את מאחורי הקלעים

בשיחה שקיימה הערב מודי'ס עם משקיעים חברת הדירוג הדגישה: "התרחיש של מלחמה בצפון הוא לא תרחיש הבסיס, אבל עדיין חושבים שזה סיכון. התחזית השלילית משקפת את החשש מפני הסלמה בצפון" ● מנגד, הם החמיאו לממשלה בנוגע לגיוסי האג"ח וציינו:" הממשלה הצליחה מאוד בגיוס סכומים נכבדים מאוד בשווקים הבינלאומיים"

מטה סוכנות הדירוג מודי'ס בליטא / צילום: Shutterstock, Andrius Zemaitis
מטה סוכנות הדירוג מודי'ס בליטא / צילום: Shutterstock, Andrius Zemaitis

אחרי שחברת הדירוג מודי'ס הורידה את הדירוג של ישראל ברמה אחת מ- A1 לרמה של A2 והציבה שוב את התחזית של ישראל כשלילית, מה שאומר שהחברה עלולה להוריד שוב את הדירוג, חברת הדירוג קיימה שיחה עם המשקיעים.

בישראל חוששים: אחרי מודי'ס, חברות הדירוג המתחרות יקדימו את הדוחות שלהן
החשכ"ל: "מודי'ס נתנה משקל עודף לתרחישים תיאורטיים, ניסינו לשנות זאת ללא הועיל"

כזכור, על פי מוד'יס, הסיבה העיקרית להורדת הדירוג הייתה הערכתם שהמלחמה מעלה את הסיכונים הפוליטיים, מחלישה את הרשות המחוקקת והמבצעת ופוגעת בחוסנה הפיסקלי של המדינה.

סגנית נשיא בכירה ומנהלת סיכונים במודיס, קתרין מוהלברונר, ציינה בשיחה כי "אנחנו לא חושבים שהסכסוך קרוב להסתיים. אמנם עדיין מתקיים מו"מ על עסקה להפסקת אש זמנית כנגד שחרור חטופים, אבל הסבירות, הזמן וההיקף לא ברורים".

מעבר לכך ציינה כי: "עלות המלחמה מחלישה את ההכנסה הציבורית של ישראל בצורה משמעותית. אנחנו מעריכים שהגירעון של ישראל יהיה גבוה יותר ב-10 עד 15 נקודות אחוז מהשנה שלפני המלחמה".

"מלחמה בצפון היא לא תרחיש הבסיס, אבל הסכסוך רחוק מסיום"

החשב הכללי במשרד האוצר, יהלי רוטנברג, התייחס מוקדם יותר היום להורדת הדירוג של מודי'ס ואמר כי "מודי'ס נתנה משקל עודף לתרחישים תיאורטיים. עשינו כל מה שביכולתנו כדי להעביר לנציגי מודי'ס שזו לא העת להורדת דירוג מסוג זה". באגף קיבלו את המסמך כבר ביום רביעי שעבר וניסו לערער עליו, אך במודי'ס לא קיבלו את עמדת המדינה.

בערעור טען אגף החשב הכללי באוצר כי "לא ניתן משקל מספק לעמידות ישראל תחת השפעות המלחמה וניתן לראות זאת בנתונים המרכזיים. החשבונות של ישראל נותרו חזקים, כמות יתרות מט"ח המוחזקות ע"י בנק ישראל גבוהות, השוקים נזילים וקיימת נגישות גבוהה של המדינה לשווקים בינלאומיים. בנוסף, יחס החוב עדיין נמוך בהשוואה היסטורית ובינלאומית. ישראל הוכיחה בעבר שהיא פורעת את חובותיה והיא אינה בסיכון לא להחזיר את החוב" ציין החשכ"ל.

הוא הוסיף, "אנחנו לא מתעלמים מהאירועים הגיאו-פוליטיים, עם זאת, אנו חושבים שניתן משקל עודף לתרחישים תיאורטיים שאין ודאות להתרחשותם. עצימות המלחמה בעזה יורדת, היקף משרתי המילואים יורד והיקף ירי הרקטות הצטמצם. ככל שהמלחמה בעזה ממשיכה, הרציונל להרחבת הפעילות הצבאית יורדת. הסלמה בצפון זה לא תרחיש שצפוי לקרות".

במודיס לא התייחסו במפורש לדברי החשב הכללי באוצר, אך דחו בפועל את דבריו וציינו כי "התרחיש של מלחמה בצפון הוא לא תרחיש הבסיס, אבל עדיין חושבים שזה סיכון. התחזית השלילית משקפת את החשש מפני הסלמה בצפון. חיזבאללה הרבה יותר חזק מאשר חמאס, עם ארסנל טילים שיכול להגיע לכל מטרה. במקרה כזה ההשפעה על הכלכלה תהיה הרבה יותר שלילית" והוסיפו כי "הסיכונים אינם מאוזנים אלא נוטים בעיקר כלפי הצד השלילי".

מנגד, בחברת הדירוג גם ניסו להרגיע מעט את החשש להורדת דירוג נוספת ואמרו כי "לתחזית שלילית יש בדרך כלל סיכוי של שליש להורדת דירוג. אנחנו כן רואים חוזק משמעותי בישראל של הכנסה גבוהה, כלכלה מגוונת עמידה ומדיניות מוניטרית יעילה" תוך שהם חולקים שבחים לבנק ישראל ואמרו כי "הבנק המרכזי הצליח לייצב במהירות רבה את השווקים הפיננסים, המגזר הבנקאי סולידי ורואים נזילות חזקה מאוד וגישה חזקה מאוד לשוק".

"השפעת המלחמה על הכלכלה בישראל מוגבלת, הכלכלה תתאושש"

במודיס הדגישו שעד כה "ההשפעה של הסכסוך על הכלכלה הישראלית הייתה מוגבלת, בהתאם לצפי שלנו. ברור שהייתה ירידה חדה מאוד באוקטובר וגם בנובמבר, גם בגלל הגיוס לצבא וגם כי בתי הספר היו סגורים, אבל מאז מדדים כמו הרכישות בכרטיסי אשראי וגם נתונים על כח העבודה מראים שהכלכלה התאוששה".

במודיס מעריכים שהכלכלה תתאושש "כפי שעשתה כל כך הרבה פעמים לפני העימות הנוכחי". וציינו גם את מגזר ההייטק שהוא "המניע של הצמיחה הכלכלית בישראל. זרימת ההון היתה נמוכה בשנתיים האחרונות בהרבה מאשר ב-2021 אבל עדיין יש רמות טובות למדי, שדומות ל-2017-2018. והעריכו שמגזר ההייטק "וכל להסתדר".

לפני מספר חודשים במודיס הורידו את תחזית הצמיחה שלהם לישראל "בצורה משמעותית כדי לחזות את המיתון" וכעת אומרים כי הם "חושבים שנשנה את התחזית לצמיחה חיובית לא מאוד חזקה, אולי חצי אחוז, קצת יותר", נמוך מתחזיות בנק ישראל של 2% ומשרד האוצר של1.6%.

אז למה הדירוג ירד? במודיס חוששים משינוי הכיוון של יחס החוב-תוצר, כך שבמקום להמשיך ולרדת לכיוון ה-55% הוא יעלה ל-67%-68% כשהגירעון יטפס ל-7% מהתמ"ג. בחברת הדירוג ציינו גם את החשש שהוצאות הביטחון כאחוז מהתמ"ג "יעלו משמעותית ל-5-7% מהתמ"ג, רמות שראינו לאחרונה בתחילת שנות ה-2000. ברור שיהיו הוצאות ביטחון גבוהות יותר וגם הוצאות על הקמה מחדש של הישובים שנהרסו".

"המלחמה בהחלט שינתה הרבה מציפיות העבר. הסיכונים הגיאופוליטיים יישארו גבוהים בהרבה ממה שצפינו קודם".

במודיס מעריכים ש"איום" החקיקה המשפטית "ירד מהשולחן" וזאת אחרי ש"בית המשפט העליון ביטל את הניסיון של הממשלה להגביל את הביקורת השיפוטית וזה מדגיש את החוזק של הרשות השופטת והחברה האזרחית ו"לכן זה שיפור של התחזית מבחינתנו".

במודיס גם ציינו כי ממשלת ארה"ב וממשלות אחרות רצו לקדם כעת תוכנית של שתי מדינות לשני עמים תוך מתן "ערבויות ביטחוניות ודיפלומטיות" אך "ממשלת ישראל דחתה את ההצעות הללו ולכן אין שם אסטרטגיה אמיתית ליום שאחרי וזה אומר מבחינתנו שקשה לראות שיפור במצב הביטחוני והגיאופוליטי כשלא ברור איך הסכסוך ייפתר". הם הוסיפו שאחרי המלחמה "יהיה לחץ רב להקדמת הבחירות, הממשלה תנסה להתנגד לכך ויהיה הרבה רעש פוליטי".

ביחס לבית הדין הבינלאומי בהאג ציינו במודיס כי "הוא לא עוזר למוניטין הבינלאומי של ישראל" אך ציינו כי הם "מעריכים שייקח לפחות כמה שנים עד שבית המשפט יגיע למסקנה סופית. "האם זה עלול להוביל לחרם על סחורות ושירותים ישראליים? אין לנו אינדיקציות לכך אבל זה בהחלט סיכון".

הבעת אמון בשוק האג"ח המקומי

מוקדם יותר היום גייסה המדינה את האג"ח השבועי בהיקף של 4.1 מיליארד שקל, כשהביקושים היו גבוהים באופן יחסי לשבועות קודמים, פי 6 (לעומת פי 4 בהנפקות קודמות). רוטנברג, אף אמר כי מדובר בביקוש "הגבוה ביותר אי פעם" ולדבריו מדובר ב"הבעת אמון" במדינת ישראל, אחרי הורדת הדירוג של מודי'ס.

על הצלחת הגיוס ניתן גם ללמוד מהעובדה שהמדינה לא הייתה צריכה לתת 'הנחה' על המחיר בגיוס והיא גייסה במחיר אפילו גבוה מזה של אגרות החוב שנסחרות בשוק - מה שהוביל לעלייה במחירי אגרות החוב בבורסה ולירידה בתשואות.

כך למשל, אג"ח ממשלתית במח"מ (משך חיים ממוצע) של 9.1 ו-11.7 (סדרות 0335, 0537 בהתאמה) עלו היום ב-0.77% וב-0.67% בהתאמה ובאופן כללי נרשמו עליות שערים בשוק האג"ח לרוחב כל עקום התשואה.

במודיס ציינו לחיוב את גיוסי האג"ח וציינו: "הממשלה הצליחה מאוד בגיוס סכומים נכבדים מאוד בשווקים הבינלאומיים, אולי יש כאלה שחושבים על חרם" אבל כרגע במודיס לא מייחסים לכך חשיבות רבה.

במודיס גם ציינו "שהממשל האמריקאי הופך להיות קצת יותר ביקורתי כלפי ישראל אך לא עד לנקודה שהתמיכה בישראל נמצאת תחת איום. אם זה יקרה זו בהחלט תהיה רמת סיכון נוספת לישראל".

עוד כתבות

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

ההשקעה החדשה של לאומי פרטנרס

לאומי פרטנרס ממשיכה בגל ההשקעות: רוכשת 17% מחברת הנדל"ן אבני דרך לפי שווי של 460 מיליון שקל אחרי הכסף

טיפול בפסולת של חברת מפעת (להב) / צילום: מתוך מצגת החברה

השקעות של חצי מיליארד שקל בחודשיים - הגופים שהופכים פסולת לכסף: "אנחנו לא מושפעים מטילים או מ-AI"

ייצור האשפה לנפש בישראל הוא מהגבוהים בעולם, ומניב צמיחה נאה לחברות הפועלות בתחומי האיסוף והטיפול בפסולת ● לאחרונה מושך התחום גופי השקעה גדולים, שהזרימו מאות מיליוני שקלים לחברות הפועלות בו: "זה לא שיום אחד תקום אפליקציה שתאסוף אשפה. בסוף מישהו צריך לקחת את זה, וההיקפים הולכים וגדלים"

אילוסטרציה: Shutterstock

אלטשולר וילין לפידות מפספסים גם בינואר. ומי הגופים שמככבים בצמרת התשואות?

זינוק של כמעט 10% במדד הדגל המקומי הקפיץ את התשואות בקרנות ההשתלמות במסלול הכללי והמנייתי ● חברות הביטוח המשיכו ליהנות מהחשיפה המוגברת לשוק המקומי והציגו תשואה עודפת ● אילו גופים פספסו את הביצועים הטובים של הבורסה המקומית, וכמה עשו מסלולי ה-S&P 500 לנוכח התחזקות השקל?

ניר גלבוע / צילום: ערן בן ברוך

הצלף שהקים צבא למלך נפאל עומד בראש חברת שמירה שמגלגלת מיליארד שקל בשנה

"בהתחלה אבא ואני עבדנו בעצמנו​. הוא התעקש שנשמור חצי-חצי בלילות, אבל הפריע לי שהוא יוצא לשמור. התווכחנו לא מעט על העסק. אחרי שלוש שנים הוא קיבל התקף לב ומת. החלטתי להמשיך כדי להנציח" ● שיחה קצרה עם ניר גלבוע, מייסד ומנכ"ל קבוצת האבטחה צוות 3

חדר להימלט אליו מהמסך / צילום: GEMINI-AI

חדר להימלט אליו: הטרנד שהסעיר את טיקטוק - ואז את מעצבי הבתים

קיר טיפוס, במת קריוקי, אוספים נדירים, פסנתר וינטג' ותא טלפון כמו של פעם ● מעצבי החדרים האנלוגיים יעשו הכול כדי שתרגישו שהחיים ללא מסכים טובים יותר, ואפילו הילדים שלכם ירצו לברוח לשם ● הביקוש להם גדל יותר ויותר ● איך תוכלו לעצב את ביתכם בהתאם?

טראמפ. הפסד במחוז טקסני שהיה רפובליקני 50 שנה / צילום: ap, John Locher

מבחן על סטרואידים: מתקרב רגע ההכרעה לכהונתו של טראמפ

בהתחשב בכך שהנשיא עצמו העיד "אנחנו חייבים לנצח, כי אם לא הם ידיחו אותי", בחירות האמצע הן מבחן על סטרואידים לכהונת טראמפ ● מעבר למהמורה הזו יש לו שלל אתגרים, החל מהתמודדות עם ענקיות הטק והשלכות הבינה המלאכותית, וכלה בחזית מול סין

שי אביבי ב''ברנינג מן''. סוגים של ישראליות / צילום: עופר ינוב

על הורות בקולנוע הישראלי אחרי 7 באוקטובר

מ"ברנינג מן" של איל חלפון, ועד "חמצן" של נטעלי בראון שורה של סרטים שיצאו אחרי 7 באוקטובר בוחנים את מחיר ההורות בחברה שבה הילדות מובילה כמעט בהכרח למדים

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

קצב האינפלציה בישראל צפוי לרדת הערב משמעותית. אלו הסיבות

הכלכלנים צופים ירידה חודשית של 0.2%, שתחזיר את האינפלציה השנתית אל מתחת ל-2% לראשונה מאז יולי 2021 ● לצד התחזקות השקל, קיימת גם סיבה טכנית: גריעת מדד ינואר 2025, שכלל את העלאת המע"מ, מהחישוב

שטח פתוח סמוך לרהט. בעיגול: שרת התחבורה מירי רגב / צילום: צילומים: בר - אל, עמית שאבי - ידיעות אחרונות

הממשלה אישרה הקמת שני שדות תעופה במקביל. מה יעלה בגורל צקלג?

הממשלה אישרה לקדם במקביל הקמת שני שדות תעופה - בצקלג שבנגב וברמת דוד ● ההחלטה התקבלה בניגוד לעמדת שרת התחבורה רגב, שטענה כי במצב הנוכחי צקלג עשויה להישאר מאחור ● ראשת המועצה האזורית עמק יזרעאל תקפה: "זו בכייה לדורות. הממשלה מוליכה שולל את תושבי הנגב"

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת נוטרילון: האם אפשר היה לזהות את הזיהום מוקדם יותר?

פרשת נוטרילון הולכת ומסתעפת, והוחלט למנות ועדת בדיקה מיוחדת על מנת לוודא ממה נפטר תינוק בן ארבעה שבועות ● השאלות הלא פתורות בשלב זה נוגעות להתנהלות משרד הבריאות, מדוע עבר שבוע מפטירת התינוק ועד הדיווח על כך, ומדוע זו כנראה לא הפעם האחרונה שנראה בעיות במזון לתינוקות? ● גלובס עושה סדר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

"אנשים מחכים לירידת מחיר נוספת": בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בצפת?

דירת 5 חדרים בצפת, בשטח של 120 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־20 מ"ר, נמכרה תמורת 1.96 מיליון שקל ● המוכרים הם משפחה חרדית שגרה בדירה, והקונים הם משפחה חרדית מהאזור ● "אנשים חושבים שהמחירים עוד לא הגיעו לתחתית. הם ראו שהמחירים ירדו, והם מחכים לירידה נוספת" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

למה כל כך קשה להיפרד ממטפלים / איור: Shutterstock

למה כל־כך קשה להיפרד מפסיכולוגים

כמה שנים משכתם טיפול שלא התאים לכם רק כי לא היה לכם נעים לסיים? ● מחקרים חדשים שופכים אור על הסיבות שמסבכות פרידה ממטפלים, וגם על הדרך להגיע לסוף טוב ● כך זה נראה משני צדי הכורסה

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

ה-FDA חסם את החיסון של מודרנה לשפעת. אז למה המניה עולה?

רשות המזון והתרופות האמריקאית הודיעה למודרנה כי לא תבחן את הבקשה שלה לאישור חיסון חדש מבוסס RNA לשפעת; המשקיעים לא מתרגשים ● הניסוי שיכול להיות הזדמנות חדשה לטיפול בשבץ ● והחברה שמנסה לטפל בהלם בלי זריקות ● השבוע בביומד

חלב של טרה / צילום: גלובס

רשות התחרות תקנוס בכ-18 מיליון שקל את החברה המרכזית למשקאות

העיצומים פורסמו להערות הציבור לקראת ביצועם, והם יוטלו בגין הפרות שקשורות בין היתר להתערבות בקביעת מחירי המדף של מוצרי טרה, שנמצאים בשליטת החברה, וכן בשל חשד להתערבות במיקום המוצרים על המדפים ברשתות השיווק

משרדי וואוי ישראל / צילום: איל יצהר

החברה הסינית שסוגרת את חטיבת הענן בישראל - 60 איש יפוטרו

חברת Huawei, שפועלת בארץ באמצעות מרכז הפיתוח טוגה נטוורקס, מודיעה על סגירת פעילות הענן ופיטורי כ־60 עובדים, זאת לאחר שבסוף 2023 סגרה גם את פעילות האחסון וצמצמה עשרות משרות בעקבות המלחמה

הילה ויסברג בשיחה עם תמיר מנדובסקי / צילום: ניר סלקמן

"מכרתי הכול בפאניקה": מהטעות הגדולה בתחילת הדרך ועד לפנטהאוז ב-20 מיליון שקל

שיחה עם תמיר מנדובסקי, מחבר רב־המכר "השקעות לעצלנים" ● על ההתחלה הקשה, נקודת המפנה בקריירה, הדרך הכי בטוחה להתעשר ומה הוא בחיים לא יעשה

לעבוד בהייטק / צילום: Shutterstock, dotshock

משבר הג'וניורים כבר כאן? מעל 16 אלף מובטלים בהייטק, והשכר עולה

בדוח חדש של שירות התעסוקה עולה כי מגמת העלייה בכמות דורשי העבודה בהייטק מתייצבת ● למרות שמספר המשרות הפנויות בתחומי ההייטק הולך ועולה, הן דורשות ניסיון שאין לרבים מדורשי העבודה בתחום ● פערי השכר בהייטק לעומת האוכלוסייה הכללית התרחב בכ-20% לעומת תחילת 2022

דיון בבג''ץ / צילום: עמית שאבי, פול ידיעות אחרונות

בג"ץ בצו על-תנאי ללוין: נמק מדוע אינך מכנס את הוועדה לבחירת שופטים

לפי הצו, שר המשפטים ינמק עד 8 במרץ מדוע לא כינס את הוועדה לבחירת שופטים מאז ינואר 2025 לצורך איוש התקנים החסרים בכל ערכאות הרשות השופטת ● הצו ניתן בהמשך לדיון שנערך בנושא ביום חמישי האחרון, במסגרתו השופט אלכס שטיין סיפר בין היתר כי "נאלצתי אישית לשחרר שלושה אנשים בתיקי רצח" בשל המחסור בשופטים ● מנגד, לוין טען כי החוק נותן לו שיקול-דעת לפעול בהתאם לאידאולוגיה שלו

נבחנים בבחינה / אילוסטרציה: Shutterstock

האנגלית יוצאת מהפסיכומטרי ותהפוך למבחן חדש

מדצמבר 2026 יופרד תחום האנגלית מהבחינה הפסיכומטרית, ומעתה היא תכלול שני תחומים בלבד: חשיבה מילולית וחשיבה כמותית, כאשר רמת האנגלית תיבחן בבחינה נפרדת וממוחשבת ● בעקבות זאת משך הבחינה יתקצר בשעה ● השינוי ישפיע על הקבלה למוסדות האקדמיים החל מ-2027, וכל מוסד יחליט לגבי כל מסלול לימוד האם הקבלה תדרוש גם ציון באנגלית

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: don-monteaux-photography

בדרך לעסקת ענק בצים: אלה הזוכות במכרז

הפג לויד הגרמנית חברה לקרן פימי והשתיים הגישו את ההצעה שזכתה במכרז ● ההצעה של הפג לויד נחשפה לראשונה בגלובס ● העסקה הייחודית תפצל את הפעילות של חברת הספנות לישראלית וזרה ● בחברה הגרמנית בעלים מקטאר וערב הסעודית ● צים תמחק מהמסחר בניו יורק באמצעות מיזוג משולש הופכי ● עובדי צים הופתעו מהעסקה, ועשויים לפתוח בצעדי מחאה