גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טענות לניגוד עניינים ותנאי חריג במכרז: השאלות סביב מינוי בכיר בנתיבי ישראל

עדויות ומסמכים שהגיעו לגלובס מעלים תהיות על מינוי מבקר הפנים בנתיבי ישראל ● בתלונות נטען שהמכרז נתפר למידותיו של דירקטור מכהן ותנאי הסף שונה טרם פורסם המכרז

מנכ''ל נתיבי ישראל, ניסים פרץ, מבקר הפנים החדש, ניסים בוסקילה, יו''ר החברה, יגאל עמדי / איורים: גיל ג'יבלי
מנכ''ל נתיבי ישראל, ניסים פרץ, מבקר הפנים החדש, ניסים בוסקילה, יו''ר החברה, יגאל עמדי / איורים: גיל ג'יבלי

תלונות, עדויות ומסמכים שהגיעו לידי גלובס, משרטטים הליך מינוי בעייתי לתפקיד מבקר הפנים בחברת נתיבי ישראל - הכולל אף טענות לקשרי משפחה ולניגוד עניינים. מנהלת רשות החברות הקודמת, מיכל רוזנבוים, התנגדה בתוקף למינוי ואף הציבה בודק חיצוני שיבחן את ההליך שבו מונה המבקר החדש. אולם כעת, לאחר עזיבתה, בענף חוששים שהבדיקה תמוסמס. חברת נתיבי ישראל הממשלתית אחראית לכ־7 מיליארד שקל בשנה.

כך התרוקנה החברה שמתוקצבת ב-7 מיליארד שקל משומרי הסף שלה
שאלות ותשובות | המדינה תפקיע קרקעות מ־11 אלף איש לטובת המטרו. איזה פיצוי הם יקבלו?

ללא תקופת צינון

לפני כמה שבועות מונה לתפקיד מבקר הפנים בנתיבי ישראל ניסים בוסקילה, שעבד לפני כן בתפקידים שונים במשרד הפנים. במסגרת תפקידו במשרד הפנים מונה בוסקילה לפני כארבע שנים לדירקטור בחברת נתיבי ישראל, מטעם המדינה. הוא כיהן במסגרת תפקידו כיו"ר ועדת הביקורת של הדירקטוריון, האחראית על פעולתו של מבקר הפנים בחברה.

בסוף חודש מרץ 2023 הודיע מבקר הפנים הקודם בחברת נתיבי ישראל, גרשון לוינסקי, כי הוא עוזב את תפקידו. בסמוך להודעתו, התחלף תפקידו של בוסקילה מיו"ר ועדת הביקורת ליו"ר ועדת הכספים בדירקטוריון. בחודש יולי התפטר בוסקילה מתפקידו בדירקטוריון, וניגש למכרז לתפקיד מבקר הפנים. רונזבוים התנגדה למינויו של בוסקילה בתוקף בשל המעבר שביקש לבצע בתפקידו - מחבר דירקטוריון לתפקיד שומר סף.

בנוסף לכך, מעבר התפקידים של בוסקילה מעלה תהיות באשר לחובת צינון של שנה שחלה על מעבר של בכירים מהשירות הציבורי. בוסקילה עבד כאמור בתפקיד בכיר במשרד הפנים, וכיהן מטעם המדינה בדירקטוריון באותה עת. עם המעבר לעבודה בחברה ממשלתית - חובת הצינון אמורה לחול עליו. במקרים מסוימים יכולה הנציבות לקצר את תקופת הצינון, אולם בחברה לא השיבו אם דבר כזה אושר.

קשרי משפחה השפיעו?

הליך המינוי של בוסקילה מעלה אף שאלות באשר לתנאי הסף ששונה בטרם פורסם המכרז. בבחינה של המכרז הנוכחי שפרסמה החברה, עולה כי תקופת הניסיון הנדרשת לתפקיד מבקר הפנים קוצרה מעשר שנים לשבע. עוד נקבע ששנות ניסיון רבות יותר לא מעניקות למועמד ניקוד גבוה יותר.

כמו כן, נוסף לתנאים דרישה לתעודת CIA, או הכשרה מגוף מוסמך. מדובר בקורס שמיועד למי שמעוניינים לבצע הסבה לתחום הביקורת הפנימית, או למי שכבר מצויים בו. הכנסת הקורס לתנאי הסף גרמה ללא מעט הרמת גבות, שכן דרישה כזו לא הופיעה במכרז הקודם לאותו תפקיד שפרסמה החברה ב־2016. תנאי כזה אף לא הופיע גם במכרזיהן של חברות תשתית ממשלתיות שפורסמו בשנה האחרונה.

עניין נוסף בהליך המינוי של בוסקילה מעלה אף שאלות באשר לניגוד עניינים: ממלאת מקום היועצת המשפטית בנתיבי ישראל, עינב אבוחצירא, מונתה על ידי הדירקטוריון של החברה בתקופה שבה בוסקילה עוד היה חבר בו - כלומר, הוא לקח חלק במינויה. אבוחצירא, ביתו של יו"ר סניף הליכוד באשדוד לשעבר, דורגה רק במקום ה־29 מונתה גם היא חרף התנגדותה של רוזנבוים. עם הליך הבחירה בבוסקילה, אבוחצירא נדרשה לתת חוות דעת בכל הנוגע לניגוד עניינים עם המועמדים לתפקיד, אך בוסקילה נבחר ואושר.

בתלונה שהוגשה עוד לפני התמודדות בוסקילה נכתב "אחרי ברדוגו ומינוי המ"מ ליועמ"ש, אל תתפלאו אם יזכה בוסקילה במכרז המבקר הפנימי". בנוסף, באחת התלונות שנשלחו לרשות החברות טרם מינויו, נאמר: "בדומה למינויים הקודמים, גם כאן, קשרים משפחתיים בליכוד מבטיחים את המינוי". הטענה מתייחסת לכך שבוסקילה הוא מקורב למישל בוסקילה, לשעבר חבר מועצת העיר אשקלון ופעיל מרכזי בליכוד לשעבר. מישל בוסקילה, ששימש בהמשך ח"כ במפלגתו של גדעון סער, הודיע על תמיכתו במועמד הליכוד לראשות העיר תומר גלאם. הפייסבוק שלו גם מגלה שבין חבריו ועוקביו נמנה מנכ"ל חברת נתיבי ישראל, ניסים פרץ.

נתיבי ישראל אחראית על 7 מיליארד שקלים בשנה, ואמונה על מסילות רכבת ופיתוח תוכנית חומש הכבישים בעלות של 26 מיליארד שקלים. החברה תקח חלק גם בפרויקט המטרו. יו"ר החברה, איש הליכוד יגאל עמדי מונה על ידי שרת התחבורה מירי רגב בקדנציה הקודמת שלה. מאז מינויו, שומרי הסף בחברה הוחלפו בהליכים שעוררו ביקורת מצד משרדי הממשלה ורשות החברות. 

ההיסטוריה מלמדת כי לשומרי הסף בחברת נתיני ישראל יש אחריות משמעותית. זאת, משום שהסכום הכספי הגבוה שהחברה אמונה עליו מזמן טעויות בשיקול הדעת, ואף שחיתות שכבר התגלתה בעבר. ב־2016 התפוצצה פרשת שחיתות בחברה, במסגרתה המנכ"ל דאז אלכס ויז'ניצר נשלח לשנתיים מאסר במסגרת הסכם טיעון. גורמים בענף ששוחחו עם גלובס מזהירים כעת מהישנותה של הפרשה, בעיקר בעקבות המינוי הבעייתי. 

מחברת נתיבי ישראל נמסר: "אנו שומרים את הזכות לנקוט בכל האמצעים העומדים לרשותנו נגד מערכת עיתון גלובס במקרה כגון זה, הכולל עשרות סעיפים מוטעים". 

מניסים בוסקילה לא נמסרה תגובה. 

עוד כתבות

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם