גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המציאה את עצמה מחדש: חברת הביומד שזינקה ב-230% תוך שנה

רק לפני שנה סבלה חברת בריינסוויי, שפיתחה קסדה לטיפול במחלות פסיכיאטריות, מירידה בהכנסות, צלילת המניה וסימן שאלה שריחף מעל המודל העסקי שלה ● מה גרם למהפך שעברה מאז, וכיצד נרתמה לטפל בנפגעי פוסט טראומה מאירועי אוקטובר

בריינסוויי מזנקת / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
בריינסוויי מזנקת / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

לפני שנה בדיוק חברת בריינסוויי  הישראלית, שפיתחה וכעת משווקת קסדה לגירוי מגנטי של המוח לטיפול במחלות פסיכיאטריות ונוירולוגיות, הייתה בעיצמו של משבר. ההכנסות היו בירידה, רווחיות לא נראתה באופק והמניה הייתה רחוקה ב-95% מהשיא.

אפקט אנבידיה? מה מקפיץ את המניה הישראלית בנאסד"ק 
פריון הייתה אחת הישראליות המבטיחות בנאסד"ק. אז למה המניה צונחת? 

ואז, בפברואר 2023 מונה מנכ"ל חדש: הדר לוי, ששימש בתפקידים שונים בחברה מאז 2014. "החברה לא התאימה את עצמה במהירות מספקת לשינויים בשוק, בעיקר בסביבת הריבית", משחזר לוי בשיחה עם גלובס. "ללקוחות נדרש זמן רב יותר לקבל החלטה לקנות את המוצר, והיה להם קשה להתחייב לתשלום עבורו". כל אלו קיבלו 'חיזוק' מתחלופת כוח אדם במערכת המכירות ולקוח גדול של החברה שנקלע לקשיים.

 

היום, כעבור שנה, המצב נראה אחרת לגמרי. אמנם המניה עדיין רחוקה בעשרות אחוזים ממחיר ההנפקה, ובוודאי שממחיר השיא, אך בשנה החולפת זינקה מניית בריינסוויי בכ-230% לשווי חברה של 372 מיליון שקל. ולא מדובר בעלייה מובנת מאליה, בוודאי לא במקביל לחילופי הנהלה ושינוי אסטרטגיה. אז איך הפכה בריינסוויי מחברה שהמשקיעים רואים בתור מדע בדיוני, לחברה עם מוצר מוכח והכנסות?

"עשינו שינוי אסטרטגי משמעותי", אומר לוי. "רכיב אחד הוא התמקדות ברשתות של קליניקות פסיכיאטריות, לעומת המיקוד בקליניקות פרטיות של רופא אחד. אלו עוברות תהליך קונסולידציה לרשתות, וזה מקל עלינו את השיווק". רכיב נוסף הוא להפוך לשותפים שיווקיים עבור הרופאים (מהלך דומה לזה שביצעה בהצלחה חברת הרפואה האסתטית מישראל אינמוד): "אנחנו עוזרים לקליניקה בכל דבר, החל מהשיווק שלה עצמה, ועד הטיפול בגבייה עבורם מחברות הביטוח".

 

עוד שינוי הוא מודל תשלום שבו לקליניקה כמעט אין סיכון, וזאת בהתאם לסביבת הריבית הנוכחית. לוי מספר כי "שמנו לב שהשיחה שלנו עם הרופא היא לא על איך הוא עושה כסף מהמכשיר - יש לנו שיפוי ביטוחי היום לטיפול בדיכאון ב-50 מדינות בארה"ב, עבור כל מטופל שלא השתפר אחרי תרופה אחת; וגם לא איך הוא משווק למטופלים את המכשיר; הרופא שואל 'מי יפעיל את המכשיר? האם יש בפעולה הזו סיכון בשבילי?'.

"אז בגישה החדשה, אני מתקין את המכשיר בקליניקה לגמרי על חשבוני, וגם מציב שם טכנאי ואחראי על הגבייה. כל מה שהפסיכיאטר צריך לעשות הוא לאבחן את המטופל ולחתום על המרשם, כמו שהוא רגיל. לאחר מכן אין לו שום התעסקות. אנחנו חולקים איתו את ההכנסות, והפסיכיאטר מרוויח מהרגע הראשון. אני מרוויח מחמישה מטופלים ומעלה, ונכנס רק לקליניקות שבהן אני בטוח שהחמישה מטופלים הללו יגיעו".

לוי מדגיש כי השינוי הוא לא רק פיננסי, אלא תפיסתי. "אני קורא לזה 'לימוזינה עם נהג' - אלה רופאים שלא רגילים להתעסק במכשור רפואי, ואני אומר להם 'תירגעו, אנחנו דואגים להכול'".

הדר לוי / צילום: Brainsway

השינויים כללו גם תהליך התייעלות, וכעת החברה מייצרת מזומנים ולא שורפת אותם. "עכשיו נתחיל כנראה לשחרר קצת, כדי להשקיע חזרה, גם באמצעות רכישות", אומר לוי.

מרעיון מופרך על פניו למוצר מאושר

בריינסוויי החלה את דרכה לפני כמעט שני עשורים כפרויקט מחקר שנשמע כמעט מופרך לאדם הסביר: קסדה שמניחים על הראש, ובאמצעות שדות מגנטיים מטפלת במחלות נפש ומוח. התבגרותה לחברה מסחרית לא הייתה טריוויאלית, ודרשה חילופי כמה מנכ"לים (כל אחד ותרומתו), האחרון שבהם הוא לוי, שגדל כאמור בחברה.

קסדת הגירוי המוחי של החברה מאושרת כיום לשימוש בארה"ב לטיפול בדיכאון ו-OCD, הפרעה טורדנית כפייתית. היא מאושרת גם לטיפול בהתמכרות לעישון, אבל בינתיים החברה עוד לא מתקדמת בכל הכוח בשיווק ההתוויה הזו. לדברי לוי, "יש לנו תוצאות מצוינות בתחום הזה, אבל זה פלח שוק אחר. אני מחפש להתוויה הזו שותף אסטרטגי שמגיע מהעולמות הללו של גמילה, או טיפול בסרטן".

התוויה עתידית מסקרנת שכבר הצליחה בניסויים ראשוניים היא טיפול בשבץ מוחי. באירופה המוצר מאושר וכבר נמכר להתוויה זו, ובקרוב תחל החברה בניסויים נוספים שעשויים להוביל לאישור התוויה זו גם בארה"ב. לאחרונה פיתחה החברה גרסה של המוצר שלה שיכולה לבצע גירוי מגנטי בכמה אזורים בו זמנית, והיא מקווה שהיכולת הזו תתאים לטיפול באלצהיימר, אבל זה כבר חלום לעתיד הרחוק.

באירופה, ובעקבות זאת גם בישראל, המוצר של החברה מאושר לכמה התוויות נוספות, שהצליחו בניסויי פיילוט, ביניהם תסמונת פוסט טראומטית (PTSD), כולל הלם קרב, כלומר במצב נפשי של קשיים בתפקוד אחרי חשיפה לטראומה. אחרי אירועי ה-7.10 בריינסוויי הציעה לטפל באנשים עם תסמונת פוסט טראומטית בחינם ובאופן ניסיוני.

רק חלק מן הנפגעים הישירים ממתקפת החמאס הרצחנית יפתחו תסמונת פוסט טראומטית בעקבות האירועים, ולכן נהוג להתחיל בטיפול בתסמונת הזו רק חצי שנה אחרי שהתרחשו, כשברור שהיא אכן התפתחה והתקבעה.

בינתיים, אירועי התקופה החמירו את מצבם של חלק ממטופלי הפוסט טראומה הקיימים, כשהציפו להם מחדש בעוצמה אירועים קודמים. בריינסוויי החליטה להשמיש את המכשיר שלה להתוויה הזו כדי לנסות לעזור, ועד כה טיפלה בעשרות אנשים.

"המכשיר שלנו כמעט לא הוטמע בארץ עד השנה, משום שלא היה לו שיפוי ביטוחי, כלומר הוא לא היה בסל הבריאות ולא מומן על ידי הקופות", מסביר לוי. "בתחילת השנה הדברים השתנו והתחלנו להטמיע את המכשיר, לטיפול בדיכאון בעיקר". בינתיים נפתחו עשר קליניקות בישראל, ולוי מציין כי כולן מלאות.

מצמצמת ההפסד ומתאזנת תפעולית

הרבעון השלישי של 2023 היה שני ברצף של התאוששות בתוצאות אחרי שנה בעייתית לחברה, ובריינסוויי אופטימית לקראת פרסום הדוחות השנתיים בתחילת מרץ. הכנסות הרבעון השלישי עמדו על 8.3 מיליון דולר, צמיחה של 61% לעומת הרבעון המקביל ב-2022. החברה הייתה כמעט מאוזנת תפעולית, לעומת הפסד של 4.9 מיליון דולר בתקופה המקבילה. ההפסד הנקי הצטמק ל-200 אלף דולר מהפסד של 5 מיליון דולר ברבעון המקביל (בסיכום שלושת הרבעונים הראשונים ב-2023 רשמה החברה הפסד של 4.3 מיליון דולר על הכנסות של 22.7 מיליון דולר).

בריינסוויי הקפידה להדגיש כי בכל הפרמטרים נרשם שיפור גם לעומת הרבעון השני של השנה החולפת. בקופת המזומנים יש לחברה כיום כ-44 מיליון דולר.

עוד כתבות

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות בנעילה בת"א; מיטרוניקס ואלקטריאון זינקו בכ-6%

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים