גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישראל תהפוך ליעד מוביל? הודו רוצה לשכפל את ההצלחה הסינית בשוק הרכב החשמלי

ממשלת הודו הולכת בעקבות סין, ומשקיעה משאבי עתק כדי להפוך את יצרניות הרכב המקומיות ליצואניות גלובליות, בדגש על הפלח החשמלי ● ציון דרך משמעותי נרשם בשבוע שעבר, כשאחת מהן חתמה על הסכם לשיתוף פעולה עם פולקסווגן ● המאמצים של היצרנים ההודים צפויים להגיע די מהר גם לישראל

מנכ''ל מהינדרה לשעבר, פאוואן קומאר גואנקה, בהשקה של רכב חשמלי חדש / צילום: ap, Altaf Qadri
מנכ''ל מהינדרה לשעבר, פאוואן קומאר גואנקה, בהשקה של רכב חשמלי חדש / צילום: ap, Altaf Qadri

בשבוע שעבר רשמה תעשיית הרכב ההודית ציון דרך משמעותי כאשר קבוצת מהינדרה, אחת משתי יצרניות הרכב הגדולות במדינה, חתמה על הסכם לשיתוף פעולה אסטרטגי עם קבוצת פולקסווגן. במסגרתו תפתח ותייצר מהינדרה כלי רכב חשמליים חדשים על בסיס הפלטפורמה הנוכחית של פולקסווגן.

המהלך יאפשר ליצרני רכב הודים להאיץ את המעבר של השוק המקומי לרכב חשמלי ובמקביל להפוך את הודו לבסיס ליצוא כלי רכב חשמליים זולים. גם טאטא, המתחרה הראשית של מהינדרה, משקיעה כיום הון עתק במטרה להפוך לשחקנית בין־לאומית. הגל החשמלי החדש מהמזרח הקרוב עשוי להגיע אלינו מוקדם מהצפוי.

כותרות העיתונים בעולם | למה בהודו מסרבים לטפל בנשק ישראלי
מבחן דרכים |הכירו את מכונית היוקרה הסינית שמכוונת גבוה גם במחיר 

פוטנציאל לא ממומש

תעשיית הרכב ההודית נמצאת כיום במצב דומה לזה שבו נמצאה תעשיית הרכב הסינית לפני כעשור: מצד אחד הודו היא שוק רכב עם פוטנציאל ענק, שאינו ממומש בשל כוח קנייה דל של רוב האוכלוסייה ותשתיות תחבורתיות לא מפותחות.

מצד שני, יש בה תשתית תעשייתית נרחבת, שמבוססת על כוח אדם מיומן וזול לצד יכולות הנדסיות ומחקריות לא מבוטלות, שמהוות אטרקציה להקמת בסיסי ייצור של יצרנים זרים. ואלה אכן שולטים ברוב המכירות של דגמי הבנזין והדיזל בהודו.

מנגד, פלח הרכב החשמלי בהודו עדיין נמצא בחיתוליו. אמנם לאחרונה פרסמה הממשלה כי "ב־2023 נמכרו בהודו 1.5 מיליון כלי רכב חשמליים, זינוק של 50% לעומת 2022". אבל כשיורדים לעומק הנתונים, מגלים שרוב המכירות הללו היו של כלי תחבורה בסיסיים, בעלי שניים ושלושה גלגלים, דוגמת קטנועים חשמליים ו"ריקשות" עם סוללות. לעומת זאת, המכירות של כלי רכב חשמליים פרטיים בתצורה מודרנית הסתכמו ב־2023 בפחות מ־75 אלף יחידות.

לפיכך, אין זה מפתיע שממשלת הודו, ביחד עם השחקנים המקומיים, מנסה לשכפל את מודל ההצלחה, שהפך את סין ליצואנית הרכב החשמלי הגדולה בעולם.

המודל הזה כולל בין השאר סבסוד ממשלתי כדי לעודד את הביקוש; הטלת מסי מגן על יבוא לטובת התוצרת המקומית; השקעות במו"פ ובהקמת שרשרת אספקה מקומית עצמאית לרכב כמו מפעלים לייצור סוללות; ורתימת הכוח הפוליטי הבין לאומי של הודו לסיוע ליצוא של היצרניות המקומיות.

מלבד פיתוח הכלכלה ושיקום הגאווה הלאומית, במיוחד מול סין היריבה, שואפת ממשלת הודו לסגור את הפער מהמדינות המפותחות בכל הנוגע להאטת ההתחממות הגלובלית. דרך טובה, ומתוקשרת, לעשות זאת היא להוריד מהכביש עשרות מיליוני כלי רכב מזהמים.

מכשול העלויות

בחזית המאמצים של ממשלת הודו נמצאות כיום שתי יצרניות רכב הודיות, מהינדרה וטאטא, ששתיהן שייכות לתאגידים בין־לאומיים רב־תחומיים, שפועלים בהודו ובעולם במגוון תחומים תעשייתיים. שתיהן מחזיקות כרגע רק כ־22% מכלל השוק ההודי המקומי (ביחד) והשאר כאמור על ידי יצרנים זרים עם מפעלים מקומיים דוגמת יונדאי וסוזוקי־מרוטי, מובילות השוק.

המעבר לרכב חשמלי מספק לשתי היצרניות "המקומיות" הזדמנות לחזור למרכז הבמה. לשתיהן יש כרגע דגמים חשמליים די מיושנים, שפותחו על בסיס של רכבי קרוס־אובר עם מנועי בנזין והוסבו להנעה חשמלית לטובת הוזלת עלויות. טאטא סיימה את השנה שעברה במקום הראשון במכירות בפלח החשמלי בהודו עם נתח של 73% ואילו מהינדרה תפסה את המקום השלישי.

המכשול העיקרי בפני "המקומיות" הוא העלויות. אמנם זול מאוד לייצר בהודו אבל תעשיית הרכב ההודית מייבאת כיום את רוב הסוללות והרכיבים לרכב חשמלי מחו"ל, בעיקר מסין, והדבר מקשה מאד להוזיל עלויות.

 

כך, למשל, הקרוס אובר הקומפקטי "טאטא NEXON", שהוא הרכב החשמלי הנמכר בהודו, עולה בסביבות 18 אלף דולר אחרי סבסוד ממשלתי. זה לא נשמע הרבה לאוזניים מערביות אבל במדינה שבה התוצר הלאומי לנפש עומד על פחות מ־2500 דולר בשנה - פחות ממחצית מהממוצע בדרום מזרח אסיה - זהו מחיר שאינו נגיש להמונים. במיוחד כאשר דגמי בנזין עירוניים פופולריים עולים בהודו פחות מעשרת אלפים דולר.

הפתרון הזמני של היצרניות ההודיות הוא לפתח ליין עצמאי של דגמים חשמליים משודרגים ויקרים יותר על בסיס טכנולוגיית רכב מערבית (ע"ע פולקסווגן) ומשאבי פיתוח מערביים. הדגמים הללו מיועדים להימכר מצד אחד למעמד הבינוני הצומח ומצד שני מיועדים ליצוא לשוק הבין לאומי, כולל לאירופה.

טאטא כבר הודיעה בשנה שעברה כי עד סוף 2025 בכוונתה להשיק חמישה דגמים חשמליים חדשים ומחודשים. חלקם קומפקטיים וזולים לשוק המקומי ואחרים הם מודרניים ולא זולים, שפותחו מבראשית כחשמליים ואמורים להציע טווח של עד 500 ק"מ. נזכיר, שטאטא היא גם הבעלים של קבוצת יגואר־לנדרובר מה שמעניק לה נגישות למשאבי הנדסה מתקדמים.

כאמור, מהינדרה בחרה ב"קיצור דרך" בסיוע הפלטפורמות החשמליות של פולקסווגן והיא צפויה להשיק עד אמצע 2025 חמישה דגמי קרוס־אובר חשמליים מודרניים בתצורות מרכב שונות עם טווחים של עד מעל 500 ק"מ. כל הדגמים החשמליים הללו מיועדים ליצוא לעולם השלישי אבל גם לאירופה, שעד כה הייתה כמעט מחסום בלתי עביר עבור דגמי הבנזין והדיזל של טאטא ומהינדרה.

בקרוב אצלנו?

המאמצים של היצרנים ההודים יגיעו די מהר גם לישראל. נזכיר שבשוק הישראלי כבר נמכרו בעבר לא מעט כלי רכב מתוצרת הודו, אולם רובם ככולם היו של יצרנים זרים עם בסיסי יצוא ובהם יונדאי, ניסאן, סוזוקי ועוד. גם היצרנים "החיצוניים" הללו עתידים לייצר בשנתיים הקרובות בהודו דגמים חשמליים עבור יצוא לאירופה, ולישראל, אולם הם יגיעו תחת "המטריה" של מותגים בין לאומיים גדולים ומוכרים ותחת היבואנים הקיימים. הרבה יותר מעניינת תהיה הקליטה של היצרניות ההודיות "המקוריות", טאטא ומהינדרה, שככל הידוע אין להן עדיין נציגות רשמית בארץ בתחום הרכב.

לתאגידי הענק שמאחוריהן יש קשרים הדוקים עם ישראל, בעיקר בתחום הביטחוני ובתחום ההייטק, כולל עם חברות אוטו־טק מקומיות.

יתר על כן להודו יש כבר "בסיס קבע" משמעותי בישראל, נמל חיפה שמנוהל על ידי קבוצת אדאני, שמיוחסת לו תפקיד מפתח בתוכנית האסטרטגית של ממשלת הודו להרחיב את נתיבי הסחר שלה לאירופה.

כרגע אמנם מדובר בפוטנציאל לטווח ארוך, שיש סביבו עדיין לא מעט סימני שאלה. אבל לפני מספר שנים זה גם היה הסטטוס של תעשיית הרכב הסינית בישראל, שכיום תופסת כמעט מרבע מהיבוא.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"