גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוסיה מציבה נשק חדש ומאיימת על חצי טריליון דולר

הדיווחים האחרונים על כוונתה של מוסקבה להציב נשק גרעיני בחלל התעצמו עם אישור הבית הלבן כי מדובר ב"מהלך מטריד" ● מה ידוע על הנשק הרוסי החדש, והאם הוא יכול לפגוע בישראל?

''זרוע'' רובוטית יפנית משחררת בחלל שני לוויינים מאוניברסיטת טקסס, ב־2016 / צילום: Reuters
''זרוע'' רובוטית יפנית משחררת בחלל שני לוויינים מאוניברסיטת טקסס, ב־2016 / צילום: Reuters

הדיווחים האחרונים על כוונתה של רוסיה להציב נשק גרעיני בחלל צברו תאוצה בשבוע שעבר בהצהרתו של דובר הבית הלבן ג'ון קירבי, כי "המרדף אחר היכולת הזו מטריד". קירבי אמנם ציין כי רוסיה טרם פרסה את האמצעי החדש בחלל, אך לפי חשיפות מרובות בתקשורת העולמית - אין ספק שארה"ב מודאגת, ורואה בכך סכנה ממשית. מהו אותו אמצעי רוסי שמדובר עליו, וכיצד הוא יכול לפגוע בארה"ב? גלובס עושה סדר.

לפחות אלף פצצות: משלוח הנשק שבדרך לישראל 
לדובאי יש פרויקט שאפתני של מוניות מעופפות. כך הוא יעבוד 

מהו הנשק הרוסי החדש?

לפי ניו יורק טיימס, ABC ו־CBS, רוסיה מתכוונת להציב בחלל נשק גרעיני שיהיה מסוגל לפגוע בלוויינים אמריקאיים. לא מדובר במידע חדש לארה"ב: כבר בשנה שעברה הוציאה ראשת המודיעין הלאומי (DNI), אבריל היינס, הערכה כי רוסיה ממשיכה לקדם נשק חדש נגד לוויינים שנועד לפגוע בארה"ב ובנות בריתה.

לפי CNN, הפיתוח הנוכחי הוא נשק גרעיני שעלול בעת פיצוץ לשתק כמות גדולה של לוויינים. מומחים צבאיים לנושאי חלל מגדירים את הנשק הזה בתור "EMP גרעיני", כלומר פעימה אלקטרומגנטית גרעינית שתשבש את הלוויינים שנעים סביב כדור הארץ.

פעימה כזו התרחשה כבר בעבר: ביולי 1962 ביצעה ארה"ב ניסוי גרעיני בשם "סטארפיש פריים". אותו ניסוי הוביל להארת מרבית שמי האוקיינוס השקט וגרם לפעימה אלקטרומגנטית גדולה משמעותית מהמתוכנן, שהובילה לחגורות קרינה סביב כדור הארץ. אלו, בתורם, גרמו לתקלות של לוויינים.

כמו כן, ההמחשה הרוסית לסכנה של שימושים בגרעין בחלל הגיעה ב־1978, כשהלוויין הסובייטי קוסמוס 954, שהונע באמצעות גרעין, התקלקל. בעקבות כך הלוויין התרסק בצפון קנדה - והפיץ פסולת רדיואקטיבית למרחק של מאות קילומטרים.

למה אנחנו צריכים לוויינים?

לוויינים שמקיפים את כדור הארץ קריטיים לשימושי היום־יום - בין היתר, לצרכי ניווט ותקשורת. לצד זאת, לוויינים מהווים כלי קריטי לתקשורת צבאית וממשלתית מאובטחת. "המון דברים תלויים בלוויינים, כאשר איסוף מידע בזמן אמת הוא מהחשובים שבהם", אומר לגלובס ד"ר יגיל הנקין, היסטוריון צבאי ממכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון.

"טילים שיפגעו בלוויין עלולים להביא ל'עיוורון', שהרי הלוויין לא יספק תמונה - וכך יתאפשר מהלך הונאה", אומר הנקין. "אפשרות נוספת היא שנניח מציבים טיל מעל וושינגטון: מערכות הגנה אווירית לא יהיו רלוונטיות מולו. במקרה זה, זמן התגובה יהיה קצר משמעותית".

מה היקף שוק הלווינים?

שוק הלווינים העולמי הוערך בשנת 2021 בשווי של כ־375 מיליארד דולר, והצמיחה השנתית הממוצעת (CAGR) צפויה, לפי Market Reports World , לעמוד על 6.34% עד לשנת 2027. כלומר, בעוד כשלוש שנים מהיום - שוק הלווינים העולמי יעמוד על כ־541 מיליארד דולר.

מהי מידת המעורבות הישראלית בחלל?

ישראל היא שחקנית חלל מרכזית למדי. את לוויין אופק הראשון החלו לפתח ב־1981, ושיגרו אותו כעבור שבע שנים. מאז ועד שנה שעברה שוגרו לווייני צילום ומכ"ם נוספים, כשהאחרון שבהם הוא אופק 13 ששוגר במרץ אשתקד מבסיס פלמחים.

בה בעת, התעשייה האווירית ואלביט מעורבות מאוד בתחום. אליהן התווספה בשנים האחרונות גם רפאל. חברות נוספות שמעורבות בתחום הן אימג'סאט (ISI) וגם אורביט, שעוסקת בתקשורת לוויינית והשלימה לאחרונה עסקאות רבות.

האם יש הסכמים בינלאומיים בנושא החלל החיצון?

כן, אמנת החלל החיצון, שעליה חתמו בשנת 1967 יותר מ־130 מדינות ובמרכזן רוסיה, ארה"ב וסין, אוסרת הצבת נשק להשמדה המונית מחוץ לכדור הארץ - כולל נשק גרעיני.

כיצד רוסיה הגיבה לטענות?

דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב מסר בתגובה כי הטענות בנוגע לנשק רוסי חדש נועדו לקדם את אישור חבילת הסיוע בסך כ־95.34 מיליארד דולר לאוקראינה, ישראל וטייוואן בבית הנבחרים.

מה היו הצעדים הקודמים של פוטין בתחום החלל?

נשיא רוסיה החליט בתחילת השנה שעברה להשהות את השתתפות מוסקבה באמנת START (Strategic Arms Reduction Treaty) לצמצום הנשק האסטרטגי. במסגרת ההסכם מ־2010, שהוארך ב־2021, רוסיה וארה"ב הסכימו על מכסות מוגבלות של פריסת נשק גרעיני ובדיקות סדירות של מתקנים.

מה היו המהלכים של ממשל ביידן בתחום?

ממשל ביידן ניסה ב־2022 לשדר גישה פייסנית, כשבוושינגטון החליטו להשהות תוכנית לפיתוח מערכות טילים נגד לוויינים.

האם היו שימושים בטילים בחלל בעבר?

כן, אך לא למטרות התקפיות. רוסיה, ארה"ב וסין, כשרצו להשמיד את הלוויינים שלהן, עשו זאת באמצעות טילים שלהן עצמן. רוסיה, למשל, השמידה לוויין מיושן בשנת 2021.

עם זאת, ארה"ב ובריטניה האשימו את רוסיה כי ביצעה ניסוי בנשק בחלל ב־2020. בתגובה, מוסקבה טענה כי מדובר ב"תעמולה".

עוד כתבות

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים