גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"זה הזמן לעסקאות מעולות": הכירו את ההשקעה הלוהטת של תחום הנדל"ן

המשבר בענף הנדל"ן גרם ליזמים רבים להדק חגורות ולשקול מחדש פרויקטים, אך יש גם יזמים שרואים במצב הזדמנות לרכוש קרקעות במחיר נוח ● כך נוצר גם בתחום הקרקעות שוק של קונים

''יש הזדמנויות. זה זמן לעסקאות מעולות'' / אילוסטרציה: Shutterstock
''יש הזדמנויות. זה זמן לעסקאות מעולות'' / אילוסטרציה: Shutterstock

"מחיר הקנייה הוא מחיר מצוין עבורנו, וגם עבור חנן מור למכירה. רמת גן היא עיר שמתפתחת בצמוד לתל אביב. אנחנו מאמינים בפרויקט הזה ולכן קנינו את הקרקע", מספר נועם גרייף, מנכ"ל חברת עמרם אברהם, על עסקת הרכישה של פרויקט ברמת גן בשותפות עם שי חי אחזקות מקבוצת חנן מור, להקמת 158 יחידות דיור (יח"ד), מהן 66 בהגרלות הדיור הממשלתי. הקרקע נרכשה במחיר של 178 מיליון שקל כעת, אך נרכשה בעבר מרמ"י על ידי חנן מור תמורת כ־200 מיליון שקל, כולל הוצאות הפיתוח, כך שמדובר במכירת הפסד.

משקיעי הנדל"ן שלא דיווחו על הכנסות משכר דירה וספגו קנס ענק 
שאלות ותשובות | הנכס שלכם צפוי להיות מופקע בגלל המטרו. כך תגדילו את הפיצוי שתקבלו 

הרכישה של הקרקע מחנן מור היא אחת משורת עסקאות שבוצעו לאחרונה לרכישת קרקעות, בתקופה מאתגרת של מלחמה וסביבת ריבית גבוהה שעדיין מכבידה על המימון.

המוטיב המרכזי ברכישות הללו הוא שהקושי של האחד הוא ההזדמנות של האחר, וכך נוצר גם בתחום הקרקעות שוק של קונים. גרייף הוסיף וסיפר על העסקה כי "בגלגול האחרון במשא ומתן, רכשנו את הקרקע בתנאי מימון טובים מצד הבנק והכנסנו שותף כדי להקטין את הסיכון. הכיוון שלנו הוא להתמודד במכרזי רמ"י במחיר מטרה וגם בהתחדשות עירונית יש לנו כמה פרויקטים. אם יהיו הזדמנויות טובות לרכישה ננצל זאת".

קרקע בגליל ים / צילום: יח''צ

בין החברות שחתמו בחודשיים האחרונים על עסקאות לרכישת קרקעות נמצאות גם חברת אפריקה ישראל שרכשה ב־135 מיליון שקל קרקע באזור לבניית 224 יח"ד מקרן ריאליטי, וחברת רם אדרת שחתמה על הסכם אופציה לרכישת קרקע בקריית גת מחברת אפי קפיטל. על הקרקע מתוכננות 237 יחידות דיור, מהן 119 בהנחה והיתר לשוק החופשי. מדובר בקרקע שאפי קפיטל זכתה בה במכרז רמ"י למחיר מטרה לפני פחות מחצי שנה - בספטמבר האחרון, רגע לפני המלחמה. לפי הדיווח, אם העסקה תבוצע לזכות אפי יירשם רווח של 9 מיליון שקל.

אפי שקדי, יו"ר ומנכ"ל אפי קפיטל נדל"ן, מסר כי "החברה פועלת לטובת חיזוק ההון עצמי שלה וזאת לצד המשך פיתוח החברה שכולל כ־8,000 יח"ד שנמצאות כיום בשלבי ביצוע ושיווק. במקביל אנו מקדמים תכנון ופיתוח של כ־180 אלף מ"ר של נדל"ן מסחרי".

דורון ממרוד, בעלים ומנכ"ל שותף של קבוצת רם אדרת, מסר בתגובה: "אנחנו מרוצים מאוד מהעסקה, במיוחד לאור הצלחת הפרויקט של הקבוצה MY ADERET בכרמי גת. מאז שהתחלנו את פעילותנו בשכונה, מחירי הדירות השביחו את עצמם באופן משמעותי ואנחנו מאמינים שתהיה השבחה נוספת במחירי הנכסים והקרקע בשנים הבאות. רם אדרת תמשיך לבדוק הזדמנויות עסקיות באזור, כחלק מתהליך הגדילה והרחבת פעילות הקבוצה".

על התופעה שהתחזקה מתחילת השנה, במסגרתה יזמים מוכרים קרקעות בהן זכו במכרזים, הגיב מנהל רמ"י ינקי קוינט: "בחלק מהמקרים קונים במחירים נמוכים יותר ובהפסד וחלק במחירים אחרים. מי שקנה ב־2022 ומימש ימכור כנראה בהפסד ולא במחיר שקנה במכרז רמ"י. אני חייב לתת אלטרנטיבה ולאפשר למכור, כי אם הייתי קונה חזרה קרקעות שנרכשו במכרזים, הייתי צריך להחזיר עשרות מיליארדי שקלים.

"אי אפשר להחזיר או לבטל רכישת קרקעות במכרז, רק כי יזמים התפרעו ונתנו מחירים גבוהים. מה מצפים, שישראל תבטח אותם? יזם שנכנס למכרז צריך לדעת שהמחירים יכולים לרדת".

"מי שמוכר קרקע שקנה ב־2022 כנראה יפסיד"

קוינט סבור שאין צורך ברגולציה מאזנת, ומציין שמסגרות הזמנים לקידום הפרויקטים נותרות כפי שהם - העיקר שיהיה פיתוח ובנייה בקרקע ששווקה. לדבריו, "מי שזוכה במכרז פתוח ומעוניין למכור - אין לנו סיבה להתנגד לזה. זה מבטיח שהפרויקט יצא לפועל גם במקרים שלא יכולים לממש. קבלנים שזכו בקרקע ומצבם פחות טוב יוצאים ומגיעים אחרים. זה לבסוף מוביל את הפרויקט לפיתוח ולבנייה - וזה מה שחשוב. היזם נכנס בנעליו של הזוכה במכרז - ומחויב לתנאים.

"אנחנו לא מקבלים קרקעות חזרה", הוא מחדד. "אם רמ"י הייתה מתחילה להיכנס לזה, זה היה מכניס עוד בירוקרטיה ופניות ואנחנו משתחררים מכל המקומות האלה. אם מישהו קונה ומרוויח כמה שקלים זה לא מצדיק רגולציה. במקרים של קרקע שניתנה בפטור ממכרז אנחנו יותר קשוחים באפשרות המכירה".

"מוכנים לרכישה דומה אם תהיה כזו"

עסקה מעניינת נוספת שבוצעה היא רכישת קרקע בשכונת גליל ים בהרצליה על ידי חברת קטה גרופ. החברה רכשה קרקע בשטח 2.75 דונם בשכונת גליל ים ב־111.5 מיליון שקל בהליך התמחרות בפירוק שיתוף בכינוס נכסים של שורת בעלי קרקע פרטיים. במקום תתאפשר בנייה של בניין בן 10 קומות מעל קומת קרקע ובו 77 יח"ד וכן שטחי מסחר.

עוז קטה, מנכ"ל שותף בקטה גרופ, מסביר למה החליטה החברה לקנות את הקרקע. לדבריו, "בזמן לא טוב כביכול לרכישות, כמו במצב הנוכחי - מלחמה, ריבית גבוהה, מחסור בכוח אדם והרבה קשיים - לפעמים זה הזמן לקנות כי נוצרות הזדמנויות. אנחנו מעריכים שהעסקה בגליל ים זו עסקה מעולה. 111 מיליון שקל לקרקע בגליל ים זאת לא רכישה ענקית בשבילנו, ואנחנו מוכנים לרכישה דומה אם תהיה כזו".

"13 אלף שקל למ"ר במקום 16־17"

נראה שבעסקאות שנסגרו לאחרונה, יש מקרים לא מעטים שבהם הרוכש שילם פחות על הקרקע ממחיר שבו היא נרכשה במכרז, וגם לא שילם על הריביות במשך שנה או שנתיים - כך שהעסקה נראית משתלמת במיוחד.

קטה מסביר כי "יש כאן זיהוי הזדמנות - 13 אלף שקל למ"ר בגליל ים. שנה לפני, זוכים במכרזים שילמו 16־17 אלף שקל למ"ר וגם 'סחבו' את הריבית שנה יותר מאיתנו.

"לפני כשנתיים קנינו בגליל ים במחיר של 20 אלף שקל למ"ר אבל שם היה מדובר בקרקע זמינה מיידית, ובחלק הבנוי בגליל ים, ויש מחיר לזמינות.

"זה זמן לעסקאות מעולות בלבד. יש הלך רוח שלא קונים במלחמה בחברות מסוימות, אבל יש גם חברות שרואות בסיטואציה הזדמנות - מקרים שבשל המצב הכלכלי, המוכר בוחר לממש קרקעות".

עוד כתבות

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס