גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנכס שלכם צפוי להיות מופקע בגלל המטרו. כך תגדילו את הפיצוי שתקבלו

פרויקט המטרו יצא לדרך ואיתו נשלחו כבר אלפי הודעות הפקעה לבעלי נכסים שנמצאים על התוואי של שלושת הקווים המתוכננים ● מה צריך לעשות מי שקיבל מכתב, האם יש מה לעשות נגד ההפקעה ולמה זמן התגובה הוא כל כך חשוב? ● גלובס עושה סדר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet
מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בשבועות האחרונים החלו להגיע מכתבי הפקעה לבעלי נכסים בתוואי המטרו. נזכיר כי המטרו יכלול שלושה קווי רכבת תחתית (M1, M2, M3) על פני כ־145 קילומטרים, מס ציונה ורחובות בדרום ועד לכפר סבא ולרעננה בצפון ויהיו בו 150 תחנות. גלובס עושה סדר בתהליך ההפקעה וקביעת הפיצויים.

בלעדי | הבניין בפתח תקווה ייהרס, הדיירים יקבלו פיצוי של עשרות מיליונים
בלעדי | השריפה, החשד לזיוף חתימה והתוצאה: צו הפסקת בנייה למבנה בכפר סבא שהוקם מעל תחנת מטרו מתוכננת
הפקעת הקרקעות לטובת המטרו יוצאת לדרך: באילו ערים זה יקרה?

מה בעצם נכתב בהודעות?

מדובר באלפי הודעות שכבר נשלחו, ומצוין בהן האם מדובר בהפקעה זמנית או קבועה, תת־קרקעית או מעל הקרקע, וכן מתי ייערך פרוטוקול הבדיקה של המקרקעין לפני קביעת הפיצוי.

עו"ד ברק קינן, שותף במשרד פירון המתמחה בתכנון ובניה, מוסיף: "חשוב לפנות לאנשי מקצוע - עורך דין ושמאי, שיבדקו את העניין. צריך לראות אם הודעת ההפקעה מתייחסת לכל השטח שסומן בתוכנית או רק לחלקו, האם מדובר בהפקעה לצמיתות או זמנית, ואם זמנית אז לכמה זמן. כבר ראיתי כמה הודעות כאלה, ובחלקן נקבו בפרק זמן של עשר שנים. וצריך לבדוק מול נת"ע מה זה אומר לפרק הזמן הזה - מה אפשר לעשות בשטח בינתיים, אם בכלל".

איך מחשבים את הפיצוי?

גובה הפיצוי ייקבע לפי שמאות שתערוך נת"ע לכל נכס בנפרד.

המומחים שעמם שוחחנו ממליצים למי שקיבל הודעה כזו לקחת שמאי מטעמו שיבדוק מה מהות הפגיעה.

עו"ד אורנה ורכובסקי, ראש תחום תכנון ובנייה (משותף) במשרד גולדפרב גרוס זליגמן, מסבירה: "הפיצוי מתחלק לשני חלקים. נניח שיש לכם שטח המיועד למשרדים ועוד לא בניתם עליו, ועובר עליו המטרו, ונניח שמפקיעים 100 מ"ר מהמגרש.

"התוכנית שינתה את הייעוד מתעסוקה למטרו, והשינוי הזה מוריד את ערך הקרקע דרסטית. זו תביעה אחת ועליה ניתן רוב הפיצוי - בערך 90% מערך הפיצוי שתקבלו.

"התביעה השנייה היא על עצם הלקיחה של הקרקע, אבל אז היא כבר בייעוד מטרו, ולכן אם לא תתבעו על ירידת הערך, תקבלי פיצוי רק על שווי הקרקע של המטרו. זה בערך עוד 10%".

ורכובסקי מדגישה את חשיבות המהירות: "לתביעות על ירידת ערך יש תקופת התיישנות מקוצרת - רק שלוש שנים וזה מאישור התוכנית ולא ממועד המכתב! שניים מקווי המטרו אושרו ביולי 2022, והמקטע הנוסף אושר בדצמבר 2022 ושלוש שנים עוברות מהר, ולכן אני מציעה להזדרז, כי ירידת הערך היא רוב הפיצוי".

מה השלב הבא?

במכתב שקיבלו בעלי הנכסים מופיע תאריך שבו ייערך פרוטוקול שבו רושמים מה נמצא במקרקעין בתאריך עריכת הפרוטוקול - שלפיו תיערך השומה לפיצוי.

ורכובסקי: "אני מאוד ממליצה להיות במקום בעת עריכת הפרוטוקול או לשלוח נציג מטעמכם. אם זה בית משותף - מספיק נציג מהוועד או לשלוח מישהו מחברת הניהול. חשוב לוודא שמה שיש באמת נכתב והדברים מתועדים".

בשלב זה לא צוין בהודעות למתי מתוכנן פינוי המקרקעין בפועל.

מה לגבי הפיצוי המוגדל?

נת"ע הודיעה כי תיתן פיצוי מוגדל של 25% למי שיגיע עמה להסכם מוקדם ויחסוך הליכים.

ורכובסקי: "נת"ע מציעה תמריץ למי שיסגור איתה הסכם, טיחסוך בזמן ובהליכים. מדובר בהרבה כסף, אבל בשביל זה צריך לעבוד מול נת"ע. חשוב שיהיה ייצוג - צריך להצטייד בעורך דין ובשמאי, ועדיף אף בשניהם.

"יש מה להתמקח איתם שמאית ומשפטית על גובה ה־100% שממנו ייגזרו גם 25% הנוספים. יכול להיות שהשומות יהיו הגונות ולא יהיה על מה להתווכח, מפני שיש להם גם מנגנון בקרה פנימי שלהם. היו בשנים האחרונות לא מעט הפקעות וכבר יש כללים די מוכרים, אבל הפעם ההפקעות הולכות להיות בלב הערים. וזה פחות ביום־יום של מה שקורה בדרך כלל עם תשתיות תחבורה.

"במובן הזה, יש פה הזדמנויות - אם כל הבניין יתארגן יהיה קל יותר לנהל את זה".

עוה"ד רונית אלפר וצבי שוב מציינים: "צריך לוודא שהסכומים שהם מציעים הם ריאליים. אנחנו רוצים לקוות שההצעות ישקפו את הפגיעה האמיתית שנגרמה, ולמנוע לשני הצדדים הליכים ארוכים. גם לנת"ע יש עניין בזה. יש להם תקציב שמיועד לפיצויים וגם היא לא רוצה לנהל עכשיו עשרות אלפי תביעות והליכים בכל מיני תיקים. יש לה עניין לקבל את תפיסת החזקה בשטח בהקדם.

"בעניין ההפקעות באזורים שבהם תתאפשר בנייה בעתיד - כמו למשל באזור הדיפו בראשון לציון - ייתכן שהפיצוי יינתן בדרך של זכויות בנייה נוספות לבעלי הנכסים. כרגע זה עדיין בהליכי גיבוש ולא מספיק ברור מה בדיוק יהיה, אבל מומלץ לעקוב ולנסות לברר כבר עכשיו מול אנשים המקצוע שמצויים בתוכניות".

מה לגבי החלק בקרקע שלא הופקע?

עו"ד ברק קינן ממליץ: "חוץ מנושא פיצוי ההפקעה, צריך לחשוב מה ניתן יהיה לבנות על המגרש אחרי ההפקעה. אם היה לי מגרש והפקיעו לי 20% ממנו, ותכננתי לבנות עליו בניין, עכשיו אני צריך לדחוף את הבניין אחורה, וגם את המרתפים. כלומר לפעמים ההפקעה קטנה ולמרות זאת לא ניתן יהיה לבנות בכלל או את מה שתכננתי.

"יש לכך משמעות רבה מבחינת הפיצוי עצמו. בדרך כלל הגופים נותנים הערכות שווי הגונות, אבל ברור שכדאי לקחת גם שמאי מטעמכם. אם הפקעתם לי 200 מ"ר מתוך 1,000 אבל בעצם חיסלתם את הסיכוי לבנות ב־800 מ"ר האחרים, אז על זה יהיו ויכוחים.

"במגרש חקלאי הדברים ברורים, אבל במקרה של המטרו יהיו הרבה שאלות פתוחות".

ואם אני רוצה להילחם בהפקעה?

עו"ד קינן: "את ההפקעה עצמה יהיה קשה לשנות - כי היא לפי תב"ע מאושרת וברוב המקרים לא ישנו את התוכנית. יכול להיות שיוכלו להיות התאמות קטנות אבל לא הייתי מציע לבנות על זה.

"אז השינוי צריך להיות התאמה של התוכנית על המגרש שלי. היום גם דורשים בכל היתר אישור של נת"ע והרבה היתרים ותוכניות יצטרכו להתאים את עצמם. כדאי לפנות גם לנת"ע ולחשוב איתם מה ניתן לעשות.

"אני ממליץ לרכז את הדיון על משהו פרקטי כמו שינוי התוכנית במגרש ולא שינוי המטרו. יהיו כנראה מקרי קיצון בודדים שיהיה צריך לעשות שינוי כי תמיד יש חריגים, אבל כל שינוי קטן מצריך שינוי עצום בתוכניות המטרו, וזה לא יקרה". 

עוד כתבות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?