גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישראלים קנו דירה להשקעה במדריד. את ההסתבכות הזו הם לא צפו

פוסט שפורסם בפייסבוק מתאר סיפור של משפחה שרכשה דירה במדריד, ונאלצה לפרנס, בעל-כורחה, פולשים שלא היה ניתן לפנותם, מכיוון שהחוק הספרדי לא מאפשר זאת ● כיצד ניתן להימנע מפולשים, ומה אפשר לעשות אם כבר נכנסו לדירה בבעלותכם?

קאלה מאיור, אחד הרחובות המרכזיים במדריד, ספרד / צילום: Shutterstock
קאלה מאיור, אחד הרחובות המרכזיים במדריד, ספרד / צילום: Shutterstock

"השורה התחתונה היא שלמרות שבדקנו ועשינו שיעורי בית, התוצאה היא גרועה", שיתפה ע' את הסיפור אליו נקלעה משפחתה ברכישת דירה להשקעה במדריד, שהסתבכה עם פולשים שלא ניתן לפנות.

שאלות ותשובות | בספרד יש כללים מפתיעים להשקעות נדל"ן, ביוון לא מתמקחים ומה צריך לדעת על פורטוגל וארה"ב
באיזה מדינות באירופה צפויות עוד ירידות במחירי הדיור
זה היה אחד הסקטורים הפופולריים ביותר להשקעה בארה"ב. עכשיו הוא בסכנת קריסה

הסיפור התגלגל בפוסט שפורסם בפייסבוק, בו מסופר שלמרות שהזוג טסו לנכס ועשו 'שיעורי בית', עדיין יכולות להיות הפתעות בדרך: "לקחנו חסכונות ורצינו להשקיע אותם בנכס בחול כדי לקבל תשואה. בדקנו המלצות, רצינו חברה ישראלית שחברים שלנו כבר עבדו איתה. טסנו למדריד, נרגשים ופעורים שילמנו הכול בזמן כמו ילדים טובים אחרי שבוצע שיפוץ בנכס, כנראה שאחד המשפצים שכפל את המפתח, החליף מנעול, ו'השכיר' את הנכס למהגרים פרואנים". בסיום הפוסט, הוסיפה שהיא כותבת כדי להזהיר את הישראלים מהתופעה הרווחת הזו בהשקעות נדל"ן בספרד.

הבעיה היא שעם כניסת הפולשים לדירה שרכשו ושיפצו - החוק הספרדי לא מאפשר לפנות אותם: "החוק במדריד אומר שאחרי 48 שעות, לא ניתן לפנות אותם מהנכס. אז ככה יצא, שכרגע מעבר למשפחה הקטנה והחמודה שלנו, אנחנו מפרנסים בעל-כורחנו עוד משפחה. אנחנו לא עשירים - אנחנו פשוט עוד זוג מעמד ביניים שמנסה לדאוג לעתיד של הילדים שלו".

שוק של מכירת מפתחות לפלישה

אסף לבנת, יזם ומשקיע בנדל"ן בספרד מחברת "נדל"ן ספרד", שוחח עם גלובס והסביר כיצד ניתן להימנע מפולשים בדירות בספרד, ומה בכל זאת אפשר לעשות:

"הרקע לסוגיית הפולשים הוא המשבר הכלכלי של 2008, שהוביל לגל עיקולים למי שלא עמדו ברכישות הדירות. בעקבות התסיסה שנוצרה, קודמו חוקים שנועדו לסייע לספרדים לא לגור ברחוב. יש מי שניצלו את החוק ואת הלך הרוח הכללי בספרד ובקטלוניה, וזה נהיה מסחרה. סביר להניח שאותו פועל ששכפל מפתח בסיפור, הלך ומכר אותו בכ-3,000-5,000 אירו. יש שוק שלם בו הוא יכול למכור את המפתחות, כאשר התמחור בהתאם למצב ולמיקום הדירה.

יש חוקים בספרד במצב שיש פולשים. במקרה הזה, הם אמרו שהם בנכס 48 שעות, אבל הרי אני יכול גם להגיד שהייתי שם. בהרבה מקרים הולכים למשטרה לדווח על הפלישה, ובמשטרה מסתבר שמישהו בא יום קודם ודיווח כבר שהוא פולש. המשמעות היא שלא ניתן לומר שהפולש לא היה בדירה ושיש לו זכויות בנכס שלך. החוק אומר בפשטות - לא היית בנכס, הוא היה פנוי ולאנשים אין איפה לגור, אז שיהיו בנכס ולא ברחוב".

מה קורה עכשיו כשיש פולשים בדירה?
"יש שתי אפשרויות. האחת, משא-ומתן מול אותו פולש, או איזה גוף ששם את המשפחה הפולשת בפרונט. לעתים, מדובר באנשים עניים זרים, עם ילדים קטינים שלא עובדים, ויש גוף כלשהו מאחוריהם. זה יכול להיסגר בכ-15 אלף אירו להוציא את המשפחה, כאשר בעבר, היו סכומים אחרים של 3,000 אירו. במקביל, הפולש עצמו בדירה טוען שהשכירו לו ולא מבין מה רוצים ממנו.

האופציה השנייה היא תהליך משפטי. כאן, זה שונה אם אתה בן אדם פרטי או חברה שמחזיקה מעל כמות מסוימת של נכסים בבעלותה. התנאים משתנים ואם זו חברה מרובת נכסים, זה הליך מורכב יותר.

לשאלת זמן הפינוי, השיב לבנת: "יש לי שתי דירות כאלה שכבר יותר מחמש שנים בתהליך. אבל זה מורכב, גם בגלל שאחת החברות שלי מוגדרת מרובת נכסים, וגם בגלל שיש שם אנשים במצב סוציאלי קשה עם קטינים".

מה בכל זאת אפשר לעשות למנוע פלישה?

לבנת מסביר שבתקופה שהדירה ריקה, מומלץ להתקין אמצעי מניעת פלישה: 

הדבר הראשון שניתן לעשות הוא להתקין מערכת מצלמות ואזעקה בתשלום חודשי - יש לכך שוק שלם בספרד ובעלות ממוצעת של כ-60 אירו בחודש. "ככל שהפולשים השתכללו, כך גם האמצעים למניעת הפלישות", הסביר לבנת. "קמו חברות ששמות מצלמות עם חיבור למשטרה, כך שברגע שנכנסים לבית, יש הוכחה ושוטרים מגיעים למקום. אם יש קטין, זה לא משנה, ובתוך שעתיים יוציאו אותו החוצה".

נוסף על כך, ניתן להתקין דלתות שמיועדות נגד פולשים בשוק, גם בתשלום חודשי. לבנת מסביר כי "זו דלת משוריינת ולא ניתן לפרוץ אותה. משלמים על הדלת שכירות וזה ביזנס בפני עצמו בספרד. העלות היא בערך 50 אירו בחודש. בדרך כלל, שמים את שני האמצעים יחד, מצלמה, אזעקה ודלת משוריינת, ואם יש צורך גם סורגים בחלונות ופתחים נוספים". 

ואם הדירה לא ריקה וגרים בה, יפלשו בכל זאת?
"לא. זה לא אירוע אלים, ולא מתרחש בצורה אלימה שיש אנשים בבית. עיקר הסיפור הוא אמצעי המניעה, כאשר הבית עומד ריק. יש חברות שעושות שירות כזה של פינוי ואומרות שהן חברות אבטחה, כך שאם יש מישהו בבית, הן מוכנות להתנהל מולו ולכאורה פועלות לפי חוק, בעלות של כ-5,000-10,000 אירו. אבל אני, למשל, לא משתמש בזה, כי זה תחום אפור. יש מקרים שמספרים שהם מציקים לאותם פולשים מתחת לבית, עוקבים אחריהם וכדומה. אני לא השתמשתי בכאלה חברות, כי לא יודעים מה הגבול שלהן והן מתוגמלות על הצלחה בסופו של דבר".

"יש התרעמות כללית באוכלוסייה הספרדית מהסיפור הזה, הם גם סובלים מזה. מה שקרה לזוג הישראלי לא קרה בעקבות הונאה של אותה חברה שעבדה מולם, אלא היו צריכים להזהירם ולספר על אמצעי הזהירות כמו אזעקה ודלת. אנחנו מנהלים מאות דירות ולנו אין מקרים כאלה כיום".

עוד כתבות

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, אלוט מזנקת ב-10%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם