גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ענקית חיפושי הגז מהאמירויות מגיעה למזרח התיכון. איך זה ישפיע על ישראל?

ענקית האנרגיה האמירותית הצטרפה למיזם משותף עם BP במים הכלכליים של מצרים ● המו"מ של שתי החברות לרכישת כמחצית מניו מד נמשך כל העת ● במידה והעסקה תיסגר, BP עשויה להעביר את אחזקותיה בחיפושי הגז במקבץ I בישראל לידי החברה הישראלית ● 4 הערות על כניסת הענקית האמירותית לענף האנרגיה האזורי

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס
אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

אדנוק, חברת הנפט הלאומית של אבו דאבי, נכנסה בשבוע שעבר, לראשונה, למזרח הים התיכון - במסגרת שיתוף פעולה במים הכלכליים של מצרים עם ענקית האנרגיה BP (בריטיש פטרוליום). זה קרה כשנה לאחר פתיחת המו"מ לרכישת כמחצית ממניות ניו מד (לשעבר, דלק קידוחים) על ידי שתי החברות.

השבוע בתעשיות הבטחוניות | המל"ט החדש של אלביט ועסקת הענק של ידידת ישראל 
המדינה המפתיעה שבה חברה של רפאל רוצה לפתוח מפעל לייצור טילי נ"ט 

ישנן תהיות רבות בנוגע להשפעות המהלך על ענף האנרגיה בישראל ככלל ועל עסקת ניו מד בפרט. ארבע הערות על כניסת הענקית האמירותית לענף האנרגיה האזורי:

1שיתוף הפעולה הבריטי־אמירותי

אדנוק (49%) ו־ BP (51%) החליטו להקים מיזם משותף (Joint Venture) במצרים, שבו הענקית הבריטית תעביר את חלקה בשלושה זיכיונות פיתוח ובהסכמי חיפושים במצרים למיזם. מנגד, אדנוק תזרים מזומנים עבור השקעות עתידיות.

בחירת החברות להדק את שיתוף הפעולה ביניהן באמצעות מצרים אינה מקרית, משום שמדובר במעצמת גז טבעי במזרח הים התיכון ובאפריקה. בשנת 2022, למשל, מצרים הפיקה כ־64.5 BCM (מיליארד מטרים מעוקבים) גז טבעי, שמהווים יותר מרבע מכלל ההפקה האפריקאית. לצורך ההשוואה, הפקת הגז של מדינת ישראל באותה השנה עמדה על כ־21.9 BCM. שיקול נוסף בבחירה במצרים היא מעורבות BP בשדות שמהווים כ־70% מהגז המצרי.

עוד בטרם המיזם החדש, BP הייתה שחקנית משמעותית במצרים עם 10% מבלוק שורוק שכולל את מאגר הגז "זוהר", הגדול ביותר באזור (כ־850 BCM, לעומת כ־620 BCM בלוויתן הישראלי). בד בבד, BP מחזיקה ב־100% מבלוק צפון דלמייטה שכולל את שדה אטול (כ־45 BCM), וכ־50% מבלוק צפון אל־בורג' - בו נמצא שדה סאטיס שטרם פותח. האחזקות הללו, כאמור, יועברו למיזם המשותף עם אדנוק, לצד רישיונות החיפוש באזורים צפון אל־טייבה, בלטריקס־סטי מזרח, וצפון אל־פיירוז.

2מצב העסקה עם ניו מד

במרץ 2023 הכתה את ענף האנרגיה הישראלי הידיעה כי BP ואדנוק מעוניינות לרכוש מחצית משותפות ניו מד (לשעבר, דלק קידוחים) שבשליטת קבוצת דלק של יצחק תשובה: כל יחידות ההשתתפות שבידי הציבור (45%), וכ־5% מיחידות ההשתתפות של קבוצת דלק.

ההפתעה לא הייתה בהכרח מעצם ההתעניינות בניו מד, הבעלים של 45.33% ממאגר לוויתן הגדול בישראל, אלא מהמחיר של כ־12.05 שקל עבור כל יחידת השתתפות, קרי שווי של כ־14.2 מיליארד שקל. מחיר זה היה גבוה בכ־65% מהשער שבו נסגר המסחר באותו זמן.

כחצי שנה לאחר מכן, נודע מדיווח של רויטרס כי ועדה עצמאית שנועדה לבחון את הצעת אדנוק ו־BP המליצה כי יש להגדיל את ההצעה ב־10%-12%, או בכ־250 מיליון דולר. כיום, המו"מ עדיין מתנהל בין ניו מד לבין אדנוק ו־BP.

3חיפושי הגז בישראל

השפעה מעניינת שעשויה לנבוע מהשלמת הרכישה של מחצית מניו מד, היא בכלל שינוי מבנה האחזקות בחיפושי הגז בצפון המים הכלכליים של ישראל. בחודש אוקטובר הכריז משרד האנרגיה והתשתיות על זכייתה של ניו מד במכרז לחיפושי גז בבלוק I, מערבית למאגר כריש, לצד BP וענקית האנרגיה של אזרבייג'ן, סוקאר. זאת, כאשר מבנה האחזקות כולל כ־33.3% לכל חברה.

לגלובס נודע כי במידה ורכישת 50% מניו מד תתממש, המיזם המשותף של BP ואדנוק במצרים לא צפוי לבוא לידי ביטוי בבלוק I. מה שעשוי לקרות הוא שחברת BP תעביר את ה-33.3% שלה לידי ניו מד, שתחזיק בכ-66.6%. זה לא ישנה את תפקידה של סוקאר כמפעילה, שהרי בחירתה לתפקיד נובעת מהגבלים עסקיים שקשורים לחברה הישראלית.

בתוך כך, בעת שהקונסורציום של ניו מד, BP וסוקאר זכה בבלוק I, במקבץ G, דרומית־מערבית ללוויתן, זכו רציו (מחזיקה ב־15% מלוויתן) עם דנה פטרוליום (פועלת בים הצפוני) ו־ ENI האיטלקית (בתור המפעילה). אלו הם רק שניים מתוך ארבעת המקבצים שהוקצו במכרז, כשלגבי השניים הנוספים אין עדיין הערכת זמן למועד ההכרעה. תוצאות ההליך כפופות להמלצת מועצת הנפט והכרעת הממונה על ענייני הנפט. ממשרד האנרגיה והתשתיות נמסר: "נפרסם לאחר שיתקבלו החלטות אלה".

התוצאות לגבי שני המקבצים שהוכרעו וכללו זכיות של שש חברות, ארבע מתוכן חדשות, ב־12 מכרזי חיפוש, מצביעות למעשה על מקור ההתעניינות של אדנוק. שחקניות האנרגיה הגדולות מעריכות כי ניתן למצוא במים הכלכליים של ישראל עוד גז. זו הבנה משמעותית כי בדרך להפקת גז צריך להשקיע כסף - והרבה. בשלב הראשון בדרך להפקה, מתבצעים סקרים סיסמיים שההשקעה עבורם עומדת על כ־10 מיליון דולר.

אם הסקרים הסיסמיים מצביעים על הסתברות להפקה שגבוהה מ־20%-30%, מבצעים קידוח בים שההשקעה עבורו נעה בין 100-70 מיליון דולר לבאר. לאחר מכן, ההשקעות ממשיכות להפוך ליקרות יותר: בשלב זה מגיעים קידוחי הפיתוח, במטרה להבין האם ניתן להפיק בפועל. ההשקעה בשלב זה עומדת על כ־200 מיליון דולר, כשלעתים קידוחים אלו יצביעו כי בכלל עדיף להפיק בנקודה אחרת.

4פני לוויתן לאן?

מאגר לוויתן הוא נכס אסטרטגי לא רק עבור ניו מד, אלא עבור כל מדינת ישראל. הוא המאגר הגדול ביותר (כ־620 BCM), זה שמפיקים ממנו הכי הרבה (11.4 BCM ב־2022, לעומת 10.2 מתמר), ומייצאים ממנו הרבה יותר (כ־83% מתוך כלל היצוא).

כיום, קצה גבול התפוקה של לוויתן עומד על 12 BCM, כשהיעד הוא לעלות ל־14 BCM בשנה הבאה באמצעות הנחת צינור שלישי מהמאגר לפלטפורמה, בהשקעה בסך 570 מיליון דולר. השאלה הגדולה שגם תשפיע על כדאיות העסקה מצד אדנוק ו־BP היא הגדלת ההפקה אף יותר בטווח הארוך. כיום, עומדת על הפרק תוכנית של ניו מד להגדלת ההפקה לכ־23-21 BCM באמצעות שני קידוחים נוספים במאגר, הנחת צינור רביעי ומודולים נוספים לטיפול בגז הטבעי על גבי הפלטפורמה.

עלות הפרויקט הגדול היא 3 מיליארד דולר, אך ללא מסה קריטית ליצוא שתבטיח את החזר ההשקעה - ניו מד לא צפויה לקדם את המיזם. מה שכן יסייע הוא הבטחת הגדלת היצוא, כשעל הפרק עומדות שתי אפשרויות מרכזיות: הגדלת יצוא נוספת דרך מצרים ושימוש נרחב יותר במתקני ההנזלה שלה, או מתקן FLNG (הנזלת גז צף) סמוך ללוויתן. במידה והמדינה תאשר זאת, ניו מד צפויה להרחיב את היצוא.

בינתיים, בחברה שבעי רצון מהחלטת סוכנות הדירוג מודי'ס לאשרר את הדירוג לאג"ח לוויתן בונד של ניו מד, ולהותיר אותו על Ba3. הדירוג אמנם נשאר בעינו, אך בצל המלחמה והתגברות הסיכון הגיאופוליטי, מודיס ציינה את אופק הדירוג כשלילי. מנכ"ל ניו מד יוסי אבו אמר לגלובס: "למרות המצב המלחמתי, הפעילות שלנו לא נפגעה ועמדנו ביעדים שלנו".

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

נגישות או עיוות? מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"