גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלי טנקים, בלי טילים, בלי מטוסים. המלחמה שהתחילה כפנטזיה "חוגגת" שנתיים

הקרב באבדיבקה, שהסתיים החודש בתבוסה אוקראינית, לימד אותנו שרוסיה מוכנה להקריב המוני חיילים לטובת מטרות מוגבלות ● בהיעדר תחמושת, האוקראינים מתכוננים לקראת מלחמת גרילה פוסט - מודרנית, שתנוהל מן האוויר באמצעות "מיליון כטב"מים" מנאט"ו. אבל האם זה יספיק להם? ● שנתיים של לחימה - פרויקט מיוחד

חייל אוקראיני באבדיבקה. רוסיה חזרה לטקטיקות של מלחמת העולם השנייה / צילום: Reuters, Narciso Contreras
חייל אוקראיני באבדיבקה. רוסיה חזרה לטקטיקות של מלחמת העולם השנייה / צילום: Reuters, Narciso Contreras

מלחמת רוסיה באוקראינה נפתחה בפנטזיה. ולדימיר פוטין הניח, או האמין, ש'הפעולה הצבאית המיוחדת' (הוא אסר על שימוש הלשון 'מלחמה') תסתיים בתוך מספר ימים, ואת השבוע הראשון של האביב צבאו יבלה פחות או יותר על הגבול המערבי של אוקראינה, מפולין עד רומניה.

פוטין מתקן את ההיסטוריה ומבטיח חורבן גרעיני לאויביו
המל"טים שאיראן סיפקה לרוסיה חוזרים לישראל קטלניים יותר

אלמלא שגה בפנטזיה, ואילו הטיל מיליון חיילים אל שדה המערכה, ואילו הכין מבעוד מועד די כטב״מים איראניים ודי טילים צפון קוריאניים, ואילו כתש מיד את התשתית האוקראינית, אל נכון הפנטזיה היתה מתממשת. אבל הוא באמת חשב שאוקראינה היא יצור כה מלאכותי עד שאין צורך אלא להשעין את המרפק על צווארה כדי שהיא תקרוס תחתיה.

אבל זו לא היתה הפנטזיה היחידה. כאשר התחילה להתחוור יכולת העמידה של אוקראינה התחילה להתפשט הנחה במערב, בייחוד במכוני מחקר ומצד חוקרים עצמאיים של צבא ופוליטיקה, שאוקראינה מסוגלת לנצח. היא רק זקוקה למערכות נשק מתקדמות ולתחמושת, הרבה תחמושת.

לפנטזיה השנייה היה על מה שתסמוך. היא הסתמכה על שני גלים של התנגדות אוקראינית מוצלחת: מההצלחה להדוף את הרוסים מסביבות קייב, בסוף מרץ, תחילת אפריל 2022; וההצלחה המדהימה בבוא הסתיו להדוף את הרוסים מאיזור חרקיב, העיר השנייה בגודלה, סמוך לגבול הרוסי, ומן העיר הדרומית חרסון, שהיתה הרכש הטריטוריאלי החשוב ביותר של רוסיה בימי הפלישה הראשונים.

על זה אפשר להוסיף גם תבוסות אוקראיניות הירואיות ומעוררות השראה, כמו ההתנגדות הממושכת בעיר הנמל מאריופול. שם, אלפי אוקראינים לחמו במשך שלושה חודשים במנהרות החשוכות של תשלובת הפלדה הגדולה ביותר באירופה. אם אוקראינה תיחלץ בשלום מן המלחמה הזו, מאריופול תיחרת על לוח לבה.

בלי טנקים, בלי טילים, בלי מטוסים

אספקה מסיבית של נשק לאוקראינה התחילה במהירות מפתיעה לאחר הפלישה. הכמויות היו פנומנליות. כל אחת מחבילות הסיוע לאוקראינה, מצד ארה״ב ומצד אירופה, היתה גדולה יותר מכל חבילת סיוע חד פעמית דומה לארץ כלשהי.

אבל גם האמריקאים, שסיפקו את עיקר הסיוע הצבאי, וגם האירופים, שסיפקו את עיקר הסיוע האזרחי, הקפידו להודיע על מגבלות: לא יהיו טנקים, לא יהיו מטוסי קרב, לא יהיו טילי קרקע-קרקע לטווחים ארוכים (300 ק״מ או יותר). היגיון ההקפדה הזו היה שאוקראינה עלולה להשתמש במערכות נשק כאלה נגד מטרות בשטח רוסיה, ואו אז עלולה להתלקח מלחמת עולם.

ידוע מה נפסד היה ההיגיון הזה, מפני שבסופו של דבר כל הפריטים האסורים אושרו. לרוע המזל, העיכוב השפיע על יחסי הכוחות.

מה היה קורה אילו ארה״ב הייתה נענית לתחינות אוקראינה בימי המלחמה הראשונים, והייתה מאשרת מסירה של מטוסי אף־16, שהיו מגיעים ממילא ממדינות אירופה? אפשר שלאוקראינה היתה אז מטרייה אווירית כאשר התחילה את ״מתקפת־הנגד״ שלה במאי 2023. המתקפה כשלה, במחיר עצום. כיוצא בזה, אילו היו לה טנקים מתקדמים (מארה״ב ומגרמניה) בסתיו 2022, אולי הייתה יכולה להרחיק מעבר לחרסון, להגיע עד גבול חצי האי קרים, ולטרוף את קלפי פוטין.

כשלעצמה, הזהירות שהדריכה את המערב היתה רצינית. חוסר הלהיטות להרחיב משבר אינו מגונה. אבל השאלה היא המחיר. הפסיחה האמריקאית-אירופית על שתי הסעיפים עוררה לפעמים את הרושם שהדמוקרטיות המערביות אינן רוצות בניצחון אוקראיני מלא. השימוש ״מלא״ נועד לציין הצלחה אוקראינית בהדיפת רוסיה מכל השטחים שכבשה מאז 2014.

אם האויב יחדל להיות רציונלי

תבוסה רוסית ניצחת מדי כרוכה באי-ודאויות. רוסיה מושפלת עלולה להשיל עכבות. היא עצמה רמזה לא פעם, שבנסיבות מסוימות היא תשתמש בנשק לא-קונבציונלי, או תפתח ב״מלחמה א-סימטרית״. ולדימיר פוטין מתפאר זה שנים ביתרונה של רוסיה בטילים היפרסוניים (הנעים במהירות גדולה פי חמישה ויותר ממהירות הקול).

בימי המלחמה הקרה שררה הנחה שהתוצאות הבלתי נמנעות של מלחמה גרעינית ימנעו אותה. זאת אומרת, הואיל ואי אפשר לנצח בה, שום צד לא ינסה את כוחו. קראו לזה ״השמדה הדדית מובטחת״. מימוש ההיגיון חייב אמונה ברציונליות של האויב. אבל תמיד ריחפה השאלה מה יקרה אם האויב יחדל להיות רציונלי. אילו האמין האויב שהוא יוכל להשמיד מבלי להישמד, אולי היה מוכן לנסות. בכל מקרה, משימתו היא לעורר את הרושם שהוא יהיה מוכן לנסות.

כאשר התברר לוולדימיר פוטין שהוא לא ינצח בתוך ארבעה ימים, הוא והגנרלים שלו התקשו מאוד להסתגל. הוא החליף אותם בזה אחר זה, ופעם אחת גם ריחף עליו האיום של הפיכה צבאית מצד אחד הקרובים שבנאמניו.

בדצמבר העריכו מקורות ביון אמריקאיים, כי אבדותיה של רוסיה (מתים ופצועים) הגיעו עד 315 אלף. בהתחשב בזה שבצבא רוסיה שירתו 360 אלף איש לפני המלחמה, זה מספר פנומנלי.

בשבוע שעבר עלה בידי הרוסים להשלים את כיבושה של עיר קטנה במזרח אוקראינה, ששמה אבדיבקה (Avdiivka). הקרב על אבדיבקה נמשך ארבעה חודשים. לפי האוקראינים, בקרב הזה נהרגו 17 אלף חיילים רוסיים. אם הנתון נכון, פירושו שהרוסים איבדו בעיר אוקראינית קטנה אחת ויחידה יותר חיילים ממה שברית המועצות איבדה בכל עשר שנות מלחמתה הכושלת באפגניסטן.

האוקראינים שוקדים לפרסם הערכות יומיות של אבדות רוסיה. הן מעוררות פקפוקים הכרחיים, אבל נראה שמבטאות את המציאות. האוקראינים אגב אינם מפרסמים את אבדותיהם שלהם, ואין ספק שהן עצומות. הן נופלות מאלה של רוסיה, אבל כנראה לא בהרבה. בכל מקרה, אוכלוסיית אוקראינה קטנה כדי שליש ופחות מזו של רוסיה.

80 פגזים ביום לעומת אלפים

באבדיבקה חזרה רוסיה אל הטקטיקות של מלחמת העולם השנייה. האוקראינים מתארים גלים של חיילים רוסיים מסתערים על עמדותיהם: גלים מתנפצים וגלים חדשים באים בעקבותיהם. האומנם רוסיה יכולה לעמוד בהקזת דם כזאת לאורך ימים? אולי לא, אבל אפשר ש״אורך ימים״ מצריך הגדרות חדשות.

אוקראינה הפסידה באבדיבקה גם בגלל מחסור בכוח אדם וגם מחמת נחיתותה המכרעת בתחמושת. בקיץ 2022, בזכות אספקה מערבית מסיבית, היא נהנתה מיתרון תחמושת ניכר על פני רוסיה בשדה הקרב. באבדיבקה, יכולתה פחתה עד כדי עשירית מזו של רוסיה. חיילים דיווחו שהם מורשים לירות 80 פגזים ביום, לעומת אלפי פגזים רוסיים.

פוטין ויועציו הניחו מלכתחילה, שתמיכת המערב באוקראינה לא תתארך. הם חשבו ששלילת גז טבעי מאירופה תוריד אותה על ברכיה, וצינת החורף תצית מהומות אלימות בערי היבשת ״נגד הדודות בבריסל״. מה גדולה היתה טעותם.

אבל לא התבדתה ציפייתם שהתמיכה תשחק לאיטה. הם התפללו לפחות בסתר לבם לתפנית פוליטית בארה״ב. לא היה עליהם אפילו לחכות לכניסת טראמפ לבית הלבן. צילו של טראמפ הספיק כדי להניא את הרוב הרפובליקאי בבית הנבחרים מלהאריך את הסיוע לאוקראינה.

בהיעדר סיוע צבאי אמריקאי, האוקראינים מדברים עכשיו על מלחמה באמצעות רחפנים. נאט״ו מבטיחה להם מיליון כטב״מים. זו תהיה מלחמת גרילה פוסט-מודרנית, שאינה מצריכה מאות אלפי מגויסים, ואינה מבטיחה השגים טריטוריאליים, אבל אולי מבטיחה הקזה מסיבית של דם רוסי במלחמת התשה שתעלה פחות אוקראינים.

לאן כל זה מוליך? האם הצירוף של אדישות אמריקאית, מורך לב אירופי ועייפות אוקראינית יסללו את הדרך אל ניצחון רוסי? אנחנו כותבים בהמשך הגיליון הזה על מהותו האפשרות של ניצחון כזה. בגרסתו האופטימלית הוא ישנה את יחסי הכוחות באירופה, אולי בעולם כולו. בגרסה מינימלית הוא ישאיר אוקראינה קצוצת טריטוריה ומעוקרת מכוחה, שתורשה להיות לוויינית במערכת השמש הרוסית.

זו מלחמה שאיש לא התכוון אליה, גם לא יוזמיה, לא בתור שכזאת. וזו על כן הסיבה העיקרית שלאיש אין מושג איך לסיים אותה.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו