גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עולים חדשים יצטרכו לדווח על הנכסים שלהם. אלה המשמעויות

בעקבות לחץ בינלאומי, משרד האוצר הוציא תזכיר חוק שמבטל את הפטור שניתן לעולים חדשים ותושבים חוזרים מדיווח על הכנסות ונכסים בחו"ל ● כתוצאה מכך, הם עלולים להיחשף להליכים פליליים בעולם ● במקביל, מומחים חוששים: המהלך עלול להרתיע עולים מלהגיע לארץ

צילומים: shutterstock, איל יצהר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
צילומים: shutterstock, איל יצהר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

לאחר שנים רבות שבהן מנהלי רשות המסים מנסים לבטל את הפטור שניתן לעולים חדשים ולתושבים חוזרים מדיווח ומס על הכנסות ונכסים בחו"ל ("חוק מילצ'ן"), הגיע ה־OECD ואילץ את ישראל לעשות זאת.

משקיעי הנדל"ן שלא דיווחו על הכנסות משכר דירה וספגו קנס ענק
תבע לבטל את המזונות אחרי שבתו ניתקה עמו קשר. מה קבע בת המשפט?

משרד האוצר פרסם בשבוע שעבר תזכיר חוק שמטרתו לבטל את הפטור מדיווח, לאחר שה־OECD הזהיר כי ישראל תכנס ל"רשימה השחורה" של מדינות שלא מצייתות לכללי השקיפות הבינלאומיים, ותהיה חשופה לסנקציות כלכליות אם לא תחדל מלספק 'מקלט מס' ולסייע להעלמת נכסים גם ממדינות אחרות.

מאז שפורסמה הרפורמה בספטמבר 2008, פוליטיקאים מצדיקים אותה בטענה כי היא הובילה לגלי עלייה של כסף יהודי, והיא אכן הוכיחה את יעילותה בהקשר הזה. בין השנים 2009 ל־2010, מיליארדרים רבים נהרו ארצה, בהם סמי עופר המנוח ובנו אייל, איל הנדל"ן סול זכאי, יזם ההייטק ארנון כ"ץ וטדי שגיא.

השם "חוק מילצ'ן" דבק ברפורמה כשאיש העסקים הפך לאחד הנהנים המרכזיים מהארכת הפטור מדיווח בשנת 2018, ונטען כי ראש הממשלה בנימין נתניהו פעל להארכת הפטור לטובתו. האישום נגד נתניהו בתיק 1000 סובב את ההארכה האמורה.

עידן שקיפות בינלאומית

שני תיקונים שפורסמו כעת לחקיקת המס נועדו ליישר קו עם המדיניות הבינלאומית שמתווה ה־OECD. הראשון מחייב דיווח ומסירת מידע לגבי בעלי זכויות בתאגידים ובנאמנויות (מכשיר מקובל להעברה בין־דורית והגנה על רכוש), והשני מחייב דיווח ומידע על כלל הנכסים וההכנסות בעולם. ההטבה המרכזית, פטור ממס למשך עשור, זו לא בוטלה.

לכאורה, בעידן השקיפות הבינלאומית ומשטרי איסור הלבנת הון שמחייבים חשיפה של כל מקורות הכסף בכל העולם כדי להכניס כספים למערכת הבנקאית, נדמה שביטול הפטור מדיווח לא אמור לחולל שינוי דרמטי. ואולם, מומחי מיסוי מסבירים שעלולות להיות השלכות כלכליות ואחרות שעשויות לסבך את העולים והחוזרים. עו"ד ו(רו"ח) דניאל פסרמן, ראש תחום מסים במשרד גורניצקי GNY, מסביר כי "אם הנישום שומר חוק הרי שלתיקון יש פחות משמעות עבורו - אין לו מה להסתיר. ומעבר לכך, ממילא חובות הדיווח של המוסדות הפיננסיים בשנים האחרונות מאוד נוקשות. היום לא ניתן לפתוח חשבון בנק או לבצע העברות כספיות בלי לספק פרטים אודות בעלי שליטה, נהנים (UBO), מקור הכסף ועוד ועוד. לכן המידע גם לגבי תושב ישראל לראשונה וגם לגבי תושב חוזר ותיק, נמצא בידי הבנקים בישראל ולמעשה חשוף לרשויות האכיפה".

לדבריו, ההשלכות המשמעותיות אינן בהקשר של הלבנת הון אלא מול רשות המסים. "לדוגמה, אמריקאי או אנגלי שעולה לישראל בגיל 55, ויש לו כספים ונכסים בחו"ל. אם יהיה חייב בדיווח, רשות המסים תבקש ממנו את ההיסטוריה של כלל הנכסים והכספים, על מנת להתחקות אחר המקורות וההכנסות - עד שדעתה תנוח שאין חיוב במס בישראל. זה יכול להיות הליך מייגע ומתיש".

לדברי פסרמן, "מלכתחילה היה רצון להימנע מההתנהלות הזו, ולאפשר התחלה של דף חדש. כעת, התיקון יאפשר לרשות המסים לבחון את כל המידע הזה. זה ייצור חיכוך מול רשות המסים ויכול להרתיע מלעלות לישראל". עוד הוא מוסיף, כי "אם היחידים פעלו שלא כדין במדינות אחרות, הדיווח וחילופי המידע מול הרשויות הזרות עשוי לחשוף אותם".

להוציא מים מן הסלע

לדברי עו"ד טל טרי, מומחה למיסוי בינלאומי ממשרד בנימיני ושות', העיתוי של ביטול הפטור מדיווח בעייתי. "לא אחת הגיעו למשרדינו לקוחות שגרסו שאחת הסיבות שהם רוצים להגיע לגור בישראל היא הפטור ממס ומדיווח, וייתכן שעתה הם ישקלו שוב את צעדיהם".

לדברי עו"ד טרי, החשש המרכזי הוא כי רשות המסים תשתמש בדיווח כדי להגדיל את דרישות המס מהעולים והתושבים החוזרים. "נראה כי בכסות של ביטול הפטור מדיווח יכולה רשות המסים להשתמש במידע שיובא בפניה ולטעון טענות שלא הייתה טוענת קודם לכן, אשר יובילו לביטול הפטור ממס שלו זכאים אותם יחידים. לדוגמה, רשות המסים תוכל לטעון שנישום מסוים אינו עונה להגדרת 'תושב חוזר ותיק' ושהוא חייב במס על כלל הכנסותיו בישראל, או שהכנסות מסוימות הופקו בישראל ולכן הן חייבות בישראל".

עו"ד רו"ח אופיר לוי, שותף מוביל במחלקת המסים בארנון, תדמור-לוי ולשעבר בכיר ברשות המסים, שהיה שותף להצגת עמדת ישראל בעניין מדיניות הפטור מדיווח לעולים חדשים בפני ה־OECD לפני 15 שנה, לא מתרגש במיוחד מביטול הפטור.

"אני לא מתרשם שזה יגרום למי שתכנן לעלות לישראל להימנע מלעשות זאת", הוא אומר. עם זאת, הוא מוסיף: "אני חושש מאוד מדבר אחר - עולה חדש שידווח כעת לרשות המסים על הכנסות פטורות בהיקף משמעותי מחו"ל, בסבירות גבוהה ייקרא לדיון שומות שבו המפקחים עשויים לעשות מאמצים רבים לאתגר את העמדה שלו, להוציא מבחינתם מים מן הסלע ולחייב אותו במס ככל יכולתם. במצב הפיסקלי הנוכחי מאמצי הרשות עלולים להגיע לכיוונים קיצוניים, עד כדי כך שקיים חשש שעולים חדשים ישקלו לעזוב את ישראל כתוצאה".

עוד כתבות

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היסטוריה מחר בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף מחר לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"