גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עולים חדשים יצטרכו לדווח על הנכסים שלהם. אלה המשמעויות

בעקבות לחץ בינלאומי, משרד האוצר הוציא תזכיר חוק שמבטל את הפטור שניתן לעולים חדשים ותושבים חוזרים מדיווח על הכנסות ונכסים בחו"ל ● כתוצאה מכך, הם עלולים להיחשף להליכים פליליים בעולם ● במקביל, מומחים חוששים: המהלך עלול להרתיע עולים מלהגיע לארץ

צילומים: shutterstock, איל יצהר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
צילומים: shutterstock, איל יצהר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

לאחר שנים רבות שבהן מנהלי רשות המסים מנסים לבטל את הפטור שניתן לעולים חדשים ולתושבים חוזרים מדיווח ומס על הכנסות ונכסים בחו"ל ("חוק מילצ'ן"), הגיע ה־OECD ואילץ את ישראל לעשות זאת.

משקיעי הנדל"ן שלא דיווחו על הכנסות משכר דירה וספגו קנס ענק
תבע לבטל את המזונות אחרי שבתו ניתקה עמו קשר. מה קבע בת המשפט?

משרד האוצר פרסם בשבוע שעבר תזכיר חוק שמטרתו לבטל את הפטור מדיווח, לאחר שה־OECD הזהיר כי ישראל תכנס ל"רשימה השחורה" של מדינות שלא מצייתות לכללי השקיפות הבינלאומיים, ותהיה חשופה לסנקציות כלכליות אם לא תחדל מלספק 'מקלט מס' ולסייע להעלמת נכסים גם ממדינות אחרות.

מאז שפורסמה הרפורמה בספטמבר 2008, פוליטיקאים מצדיקים אותה בטענה כי היא הובילה לגלי עלייה של כסף יהודי, והיא אכן הוכיחה את יעילותה בהקשר הזה. בין השנים 2009 ל־2010, מיליארדרים רבים נהרו ארצה, בהם סמי עופר המנוח ובנו אייל, איל הנדל"ן סול זכאי, יזם ההייטק ארנון כ"ץ וטדי שגיא.

השם "חוק מילצ'ן" דבק ברפורמה כשאיש העסקים הפך לאחד הנהנים המרכזיים מהארכת הפטור מדיווח בשנת 2018, ונטען כי ראש הממשלה בנימין נתניהו פעל להארכת הפטור לטובתו. האישום נגד נתניהו בתיק 1000 סובב את ההארכה האמורה.

עידן שקיפות בינלאומית

שני תיקונים שפורסמו כעת לחקיקת המס נועדו ליישר קו עם המדיניות הבינלאומית שמתווה ה־OECD. הראשון מחייב דיווח ומסירת מידע לגבי בעלי זכויות בתאגידים ובנאמנויות (מכשיר מקובל להעברה בין־דורית והגנה על רכוש), והשני מחייב דיווח ומידע על כלל הנכסים וההכנסות בעולם. ההטבה המרכזית, פטור ממס למשך עשור, זו לא בוטלה.

לכאורה, בעידן השקיפות הבינלאומית ומשטרי איסור הלבנת הון שמחייבים חשיפה של כל מקורות הכסף בכל העולם כדי להכניס כספים למערכת הבנקאית, נדמה שביטול הפטור מדיווח לא אמור לחולל שינוי דרמטי. ואולם, מומחי מיסוי מסבירים שעלולות להיות השלכות כלכליות ואחרות שעשויות לסבך את העולים והחוזרים. עו"ד ו(רו"ח) דניאל פסרמן, ראש תחום מסים במשרד גורניצקי GNY, מסביר כי "אם הנישום שומר חוק הרי שלתיקון יש פחות משמעות עבורו - אין לו מה להסתיר. ומעבר לכך, ממילא חובות הדיווח של המוסדות הפיננסיים בשנים האחרונות מאוד נוקשות. היום לא ניתן לפתוח חשבון בנק או לבצע העברות כספיות בלי לספק פרטים אודות בעלי שליטה, נהנים (UBO), מקור הכסף ועוד ועוד. לכן המידע גם לגבי תושב ישראל לראשונה וגם לגבי תושב חוזר ותיק, נמצא בידי הבנקים בישראל ולמעשה חשוף לרשויות האכיפה".

לדבריו, ההשלכות המשמעותיות אינן בהקשר של הלבנת הון אלא מול רשות המסים. "לדוגמה, אמריקאי או אנגלי שעולה לישראל בגיל 55, ויש לו כספים ונכסים בחו"ל. אם יהיה חייב בדיווח, רשות המסים תבקש ממנו את ההיסטוריה של כלל הנכסים והכספים, על מנת להתחקות אחר המקורות וההכנסות - עד שדעתה תנוח שאין חיוב במס בישראל. זה יכול להיות הליך מייגע ומתיש".

לדברי פסרמן, "מלכתחילה היה רצון להימנע מההתנהלות הזו, ולאפשר התחלה של דף חדש. כעת, התיקון יאפשר לרשות המסים לבחון את כל המידע הזה. זה ייצור חיכוך מול רשות המסים ויכול להרתיע מלעלות לישראל". עוד הוא מוסיף, כי "אם היחידים פעלו שלא כדין במדינות אחרות, הדיווח וחילופי המידע מול הרשויות הזרות עשוי לחשוף אותם".

להוציא מים מן הסלע

לדברי עו"ד טל טרי, מומחה למיסוי בינלאומי ממשרד בנימיני ושות', העיתוי של ביטול הפטור מדיווח בעייתי. "לא אחת הגיעו למשרדינו לקוחות שגרסו שאחת הסיבות שהם רוצים להגיע לגור בישראל היא הפטור ממס ומדיווח, וייתכן שעתה הם ישקלו שוב את צעדיהם".

לדברי עו"ד טרי, החשש המרכזי הוא כי רשות המסים תשתמש בדיווח כדי להגדיל את דרישות המס מהעולים והתושבים החוזרים. "נראה כי בכסות של ביטול הפטור מדיווח יכולה רשות המסים להשתמש במידע שיובא בפניה ולטעון טענות שלא הייתה טוענת קודם לכן, אשר יובילו לביטול הפטור ממס שלו זכאים אותם יחידים. לדוגמה, רשות המסים תוכל לטעון שנישום מסוים אינו עונה להגדרת 'תושב חוזר ותיק' ושהוא חייב במס על כלל הכנסותיו בישראל, או שהכנסות מסוימות הופקו בישראל ולכן הן חייבות בישראל".

עו"ד רו"ח אופיר לוי, שותף מוביל במחלקת המסים בארנון, תדמור-לוי ולשעבר בכיר ברשות המסים, שהיה שותף להצגת עמדת ישראל בעניין מדיניות הפטור מדיווח לעולים חדשים בפני ה־OECD לפני 15 שנה, לא מתרגש במיוחד מביטול הפטור.

"אני לא מתרשם שזה יגרום למי שתכנן לעלות לישראל להימנע מלעשות זאת", הוא אומר. עם זאת, הוא מוסיף: "אני חושש מאוד מדבר אחר - עולה חדש שידווח כעת לרשות המסים על הכנסות פטורות בהיקף משמעותי מחו"ל, בסבירות גבוהה ייקרא לדיון שומות שבו המפקחים עשויים לעשות מאמצים רבים לאתגר את העמדה שלו, להוציא מבחינתם מים מן הסלע ולחייב אותו במס ככל יכולתם. במצב הפיסקלי הנוכחי מאמצי הרשות עלולים להגיע לכיוונים קיצוניים, עד כדי כך שקיים חשש שעולים חדשים ישקלו לעזוב את ישראל כתוצאה".

עוד כתבות

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד הוא פיתח את אפליקציית "פארמי", שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי הקריסה: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עוה"ד המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

נשיא איראן במסר למעצמות: "לא נרכין ראש בפניהן"

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?