גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יו"ר יוניטרוניקס לאחר האקזיט: "מצטער שלא הכנסתי את קרן פימי לפני 10 שנים"

חיים שני, מייסד ומוביל חברת הרכיבים האלקטרוניים, מכר לאחרונה מניות יוניטרוניקס בעשרות מיליוני שקלים ● עכשיו הוא מספר על הצמיחה בעסקים, שיתוף הפעולה עם פימי, התוכניות לעתיד והשלכות המלחמה

חיים שני מייסד ומוביל חברת יוניטרוניקס / צילום: עינת לברון
חיים שני מייסד ומוביל חברת יוניטרוניקס / צילום: עינת לברון

בתחילת החודש השלימה קרן פימי אקזיט חלקי מוצלח בחברת התעשייה יוניטרוניקס. קרן הפרייבט אקוויטי בראשות ישי דוידי, שנכנסה להשקעה בחברה ב-2016, מכרה מניות בכ-72 מיליון שקל וירדה מהחזקה של 49.5% ל-31.5%. אל הקרן הצטרף חיים שני, מייסד ויו"ר החברה, שביצע אקזיט נאה ומכר מניות ב-31.4 מיליון שקל. הרוכשים הם גופים מוסדיים ובראשם בית ההשקעות מור, שעלה להחזקה של 22.2% ביוניטרוניקס.

החשב הכללי מנסה לעצור הורדת דירוג נוספת. מה אמר לפיננשל טיימס 
הצנחת מנהלים ומחסור בשקיפות: הסיבות להתפטרות המפתיעה של הדח"צית באדמה

"לקרן פימי ולי יש הסכם שאנחנו ביחד", מסביר שני את מכירת המניות מצידו. "החברה עושה מצוין ויש לה עוד הרבה לאן להתקדם, ופימי נמצאת בחברה כבר שמונה שנים ויש לה את לוחות הזמנים שלה. ההבנה של פימי ושלי הייתה שאם מכניסים עכשיו גורמים משמעותיים משוק ההון, זה יעשה טוב לחברה".

יוניטרוניקס מפתחת, מייצרת ומשווקת בקרים לוגיים מתוכנתים. מדובר במוצרי חומרה ותוכנה המשמשים לשליטה ובקרה על מכונות. פימי רכשה את השליטה בחברה תמורת 110 מיליון שקל, ולפי שווי חברה של כ-220 מיליון שקל. ב-2019, הובילה פימי תהליך של פיצול החברה, כשפעילות בתחום החניונים הרובוטיים הופרדה מיוניטרוניקס לחברה ציבורית חדשה הנושאת את השם יוטרון (שמניותיה חולקו לבעלי מניות יוניטרוניקס בדרך של דיבידנד בעין).

 

חמש שנים אחרי, פימי רושמת רווח נאה "על הנייר", כשיוניטרוניקס נסחרת בשווי 431 מיליון שקל (בעוד יוטרון מדשדשת ושוויה 62 מיליון שקל בלבד). בסך הכול מאז הדיווח הראשון אודות הפיצול הצפוי, בשלהי 2018, הניבה השקעה ביוניטרוניקס למי שהחזיקו במניה תשואה של כ-90% (כולל דיבידנדים שחולקו).

מניית יוניטרוניקס עצמה טיפסה ב-111% בשנה החולפת. שני אומר כי פימי לא רצו למכור את מלוא ההחזקות שלהם. "הם תרמו יפה לחברה והאמת היא שאני מצטער שלא הכנסתי אותם 10 שנים קודם - הם הביאו יכולות שלא היו קודם בחברה". לאחר האקזיט החלקי שביצע, שני מחזיק ב-13.8% ממניות יוניטרוניקס בשווי של כ-61 מיליון שקל וכן במניות יוטרון ב-12 מיליון שקל נוספים.

 

פיצ'רים מתוחכמים נגישים

"יוניטרוניקס היא חברה שאני הקמתי ב-1989. כשפימי נכנסו להשקעה היו לחברה קווי מוצרים מובילים ומוכחים, כשלמעשה הנישה בשוק שאנחנו מכוונים אליה זה יצרני מכונות", מפרט שני. "המכונות שהם מייצרים דורשות יותר ויותר יכולות בקרה מתוחכמות. פעם היה מספיק שיש לחצן סטארט ולחצן סטופ, היום זה יותר מורכב. הדיאגנוזה הטובה שהבקרים היותר מתוחכמים מספקים מעלה משמעותית את היעילות של קו הייצור".

הפועל היוצא מכך, מסביר שני, הוא שיצרן מכונות - שהיכולת שלו היא לתכנן מכונה, צריך פתאום גם לפתח תוכנה, לחבר תוכנה ופאנל שמציג את הדיאגנוזה, מסכים גרפיים, תקשורת ביניהם. "המוצר הראשון שלנו היה בקר שמכיל את כל זה והיצרן לא היה צריך לעשות הרבה. הפכנו את התהליך לכזה שגם יצרן קטן יכול לתכנן מכונה מתוחכמת.

"בשלב הזה של חיי החברה, כשאנו מוכרים את המוצרים בהרבה מדינות, הצטרפה אלינו פימי. עשינו ביחד תהליך ניתוח חוזקות ואסטרטגיות, והבנו יחד שהתופעה של יותר תחכום נכנסת יותר לתעשייה, ומצד שני יצרני המכונות התלוננו שהם מתקשים לגייס אנשים טובים. זאת תופעה שמאוד מפריעה להם, הם מרגישים שהם לא יכולים להתחרות בחברות הגדולות. אנחנו פונים ליצרני מכונות של מאות מיליוני דולרים, שנחשבים כיצרן בינוני.

"התחלנו לקחת את הכיוון ולחזק אותו. חיפשנו את הנושאים היותר מורכבים - תקשורת, סדרה חדשה של בקרת תנועה motion, שהוא נושא מאוד מורכב. שילבנו גם הגנות סייבר, ושורה ארוכה של יכולות שמצד אחד נותנות פיצ'רים מתוחכמים ללקוח, שבתפיסה שלנו יודע לתכנן מכונות אבל לא שולט בריבוי הטכנולוגיות החדשות הנדרשות. הכול מונגש לו בגרירת אייקונים על המסך, ללא תכנות מורכב. התהליך הזה יצר מצב שהבקרים שלנו מטפלים במכונות הרבה יותר גדולות, וזה הרחיב את מגוון הלקוחות האפשרי".

במקביל, הכניסה לתחום ה-motion הגדילה את היקף השוק אליו החברה פונה. לדברי שני, "השוק הזה לבדו גדול פי 2 משוק הבקרים. בנוסף יצאנו עם פתרון ענן SaaS ואנחנו מטפלים גם באבטחת המידע. אנחנו עושים הכול - גם את המוצר הפיזי וגם תוכנות, והשילוב מאפשר לנו את שולי הרווח היפים יחסית שיש לנו".

הכנסות יוניטרוניקס בינואר-ספטמבר 2023 צמחו ב-48% ל-159 מיליון שקל, סכום גבוה מזה שנרשם ב-2022 כולה. הרווח הנקי לתקופה היה 31.7 מיליון שקל, לעומת 12.3 מיליון שקל בתקופה המקבילה. צבר ההזמנות בסוף ספטמבר עמד על 77 מיליון שקל.

"שוק של מפלצות"

איך השפיע הפיצול לשתי חברות על הפעילות?
שני: "הפיצול עשה טוב לשתי החברות. אלה תחומים שונים, נוצר מיקוד נפרד של ההנהלה בכל אחת מהחברות. יוניטרוניקס - יש לה בשלות ורואים כבר את התוצאות. יוטרון, למרות שעברה תקופה לא פשוטה בגלל הקורונה והמלחמה באוקראינה - שם היו כל קווי הייצור שלה, הייתה פעם הפסדית והיום כבר לא. אני חושב שיוטרון עולה על פסים טובים מאוד בזכות המיקוד".

אתה מדבר על מיקוד, אבל אתה פעיל בשתי החברות - יו"ר יוניטרוניקס ומנכ"ל יוטרון.
שני צוחק: "אני לא יודע להתמקד בכלום. בכל מקרה, בשתיהן יש הנהלה מצוינת שלא זקוקה לבייביסיטר רציף. ביוטרון אני המנכ"ל ומוביל את החברה, וביוניטרוניקס יש מנכ"ל מצוין שגדל בחברה (עמית הררי) ואני מסייע לו בתחומים מסוימים שבהם הניסיון שלי רלוונטי".

עד כמה משפיעה המלחמה על פעילות יוניטרוניקס?
"המכירות של יוניטרוניקס בישראל מהוות 4% מכלל המכירות, והפעילות בארץ לא עצרה יום אחד. נכון שלקוחות מסוימים בעולם רצו לראות תוכנית DRP (התאוששות מאסון, ש'ח'ו') ויש לנו תוכנית שמאפשרת במקרה קיצון להוציא לקבלני משנה את הייצור מחוץ לישראל, כמעט ללא התראה. מהבחינה הזו, לקוח שיש לו חששות, אנחנו מצליחים להרגיע עם תשובות טובות. כך שלמלחמה היה אימפקט מינימלי על החברה".

מי המתחרים הבולטים שלכם?
"שוק האוטומציה התעשייתית הוא שוק של מפלצות. יש 3-4 שחקנים ענקיים כמו סימנס, רוקוול ומיצובישי שהם כמחצית מהשוק, ויש עוד מאות חברות שהן חברות נישה כמונו. אנחנו בנישה מאוד מסוימת, לא כולם בכל מכונה צריכים את ה'חוכמות' שלנו. אם זה מסור שיורד בלחיצת כפתור אז לא צריך אותנו, ובינינו, זה רוב המכונות. אבל השוק שאנחנו פונים אליו הוא פוטנציאל של מיליארדים - ואנחנו עדיין במספרים מאוד קטנים".

אולי תהוו יעד לרכישה לגדולים?
"יכול להיות. הסיטואציה היא שיש לא מעט רכישות של הגדולים, זאת דרכם לשמור על נתח שוק".

היו פניות?
"לא לאחרונה".

עוד כתבות

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?