גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מומחה הנדל"ן והאזהרה: "השוק בצרות, מחירי המשרדים יירדו בחדות"

המשבר בהייטק גרם לדברי ג'קי מוקמל, לשעבר מנכ"ל חברת ייעוץ הנדל"ן CBRE ישראל, למשבר חסר תקדים בשוק המשרדים ולנפילות מחירים ● לטענתו, החברות הגדולות עדיין מפרסמות נתונים שמראים ש"הכול בסדר", רק משום שאין גוף אובייקטיבי שמפרסם נתוני אמת

ג'קי מוקמל / צילום: איל יצהר
ג'קי מוקמל / צילום: איל יצהר

"הנדל"ן המניב בישראל נמצא בצרות, משום שהשחקנים ששולטים בו אינם מדווחים נתונים אובייקטיביים, ואין שום גוף אובייקטיבי כמו הלמ"ס שיפרסם מחירי מכירה, מחירי שכירות, היקפי בנייה מדויקים ועסקאות. המידע שאנו ניזונים ממנו היום מבוסס על מידע מהונדס שניתן לנו על ידי בעלי עניין ועל שרשרת של אנשים וגופים עסקיים שקשורים זה בזה ועם אותם בעלי עניין, שיש להם אינטרס להציג נתונים של עסקים כרגיל ושהמצב בשליטה, גם כשהשוק נקלע למצב חמור. זה רק עניין של זמן עד שבנקים מלווים יתחילו לגלות מעורבות רבה יותר". כך אומר ג'קי מוקמל, לשעבר מנכ"ל CBRE ישראל וכיום יועץ פרטי.

שתי דירות 3 חדרים במתחם האלף נמכרו במחיר שיא למ"ר בראשון לציון
מי נתן את ההוראה? התעלומה סביב ביטול עבודות הענק בכביש 1
שולטת בשמיים: גם באל על לא דמיינו את אפקט המלחמה על עסקיה

 

לפני כמה שבועות פרסמנו בגלובס כי מחקר שנערך בהובלת ד"ר רינה דגני מגיאוקרטוגרפיה, בקרב שוכרי משרדים, העלה כי כ־80 אלף מ"ר במגדלים בתל אביב וברמת גן עומדים כיום ריקים. מוקמל מעריך שהכמות גדולה פי חמישה לפחות. "בין נתניה לחולון אני מעריך שיש היום היצע עודף של 1.7 מיליון מ"ר, מהם כרבע נמצאים במגדלים בתל אביב", הוא אומר. "באזור של ראשון לציון, חולון ובת ים, כמות הפרויקטים למשרדים שנבנית היא אינסופית, ואני לא רואה מי שוכר היום את השטחים האלה".

"אף אחד לא שאל מה יקרה אם יהיה משבר"

בדיקה עצמאית שערך מוקמל לבקשת גלובס באזורי התעסוקה השונים בעיר העלתה כי קיימים כ־400 אלף מ"ר שטחים פנויים, מהם כשמינית מוצעים להשכרה בשכירות משנה. אלה שטחים בהיקף ששקול לארבעה מגדלי עזריאלי שרונה, או 20 מגדלי המוזיאון. גם אם מדובר בהערכות יתר, ניתן לומר כי שוק הנדל"ן המניב נתון כרגע בעודפי היצע אדירים.

כיצד הגענו למצב הזה?
"כולם רצו להגיע למצב הזה. מוסדות התכנון רוצים עוד ועוד שטחי תעסוקה; העיריות הריצו היתרי בנייה למבני תעסוקה בהתלהבות גדולה יותר מאשר למבני מגורים; היית מצפה שהיזמים והבנקים יעשו את הבדיקות שלהם, אבל היזמים לא עשו, והבנקים רצו לתת הלוואות בריביות נמוכות. נוצר מצב שאף אחד לא שאל מה יקרה אם יגיעו לשוק מאות אלפי מ"ר, בדיוק כשיש משבר עולמי, או משבר אזורי, או משבר לאומי. ועכשיו הכול הגיע אלינו.

"כבר לפני חמש שנים הזהרתי שאם יתרחשו משברים או מלחמה - אנחנו בבעיה. אמרו לי שאני חוזה שחורות. אבל השאלות הללו הן א'־ב' של אסטרטגיה תכנונית, הן ברמה של מוסדות התכנון, הן ברמה של עיר והן ברמה של בנקים ויזמים".

יש דרך לפתור את ההיצע הגדול שמצוי עכשיו בשוק?
"אחד מהדברים שהיו מחלצים את שוק המשרדים מהבעיה זה שינוי ייעוד של מבני משרדים למגורים. זה קשה, לא כל בניין מתאים, אבל יהיו חייבים לעשות משהו, כי אני לא רואה אחרי המלחמה נהירה גדולה של חברות רב־לאומיות למשרדים בישראל. אני רואה את הדוחות של פייסבוק וסולארדג' למשל וחברות אחרות שמפטרות. אתה רואה חברות מתכווצות וחברות קטנות שנטושות את השטחים ששכרו".

תפרט.
"בתל אביב רבתי יש כיום להערכתי כ־150 אלף מ"ר משרדים שנמצאים בתהליכי אכלוס או לקראת סיום, אבל שוק המשרדים נמצא כרגע במצב של עצירה מוחלטת. הביקושים קטנו, חברות מצטמצמות ושטחים מתפנים. אין בניין משרדים אחד שלא נגעו בו הצמצומים של החברות, בעיקר סטארט־אפים שלא מצליחים לגייס כסף.

"מזה נובע תהליך של החזרת שטחים לבעל הבית: האם בעל הנכס יכול לשחרר את החברות הללו מההסכם? האם החברות הללו נוטשות את המשרדים ומשאירות את החוב? כרגיל, אין שום נתון ושום תשובה לשאלות הללו.

"החברות הבינלאומיות בעיקרן עומדות בהתחייבויות שלהן. הן מחזיקות את השטחים, ומוציאות אותם לשכירות משנה. רוב החברות הבינלאומיות ששכרו משרדים, שכרו עודפים של 10%־15% לפיתוח עתידי. כשיש צמצום, העודף הפך ל־25% והחברות היום מסתכלות על ההוצאות ועל ההתייעלות. גם משרדי עורכי הדין, שהיקף השטחים שלהם תלוי לא מעט בשוק הנדל"ן, מושפעים מהקיפאון הגדול.

"באזור שרונה יש עודף עצום של שטחים, וכנ"ל גם בחסן עראפה, רק ששם חלק גדול מהשטחים הוא כסאב ליס, כי רוב הבניינים היו מאוכלסים.

"המע"ר שהיה האייקון, נפגע בצורה משמעותית והייתה ירידה בשכר הדירה, שהשפיעה על כל תל אביב. יש חברות שמשכירות שטחים ברמה של מעטפת, עם מימון של גימורים, כדי להראות מחירים גבוהים. אבל גם זה לא מגיע לרמות של 180־200 שקל למ"ר ויותר".

מה רמות המחירים הנוכחיות?
"אני לא רוצה להפיל את השוק ולומר שהוא ירד ב־40%. אבל המחירים ירדו - ובחדות. בתל אביב ירדו ב־20% ויותר".

הבדיקה שערך מוקמל עבור גלובס, מדברת על רמות מחירים מבוקשות שנעות בין 130 ל־140 שקל למ"ר ברוב אזורי התעסוקה התל אביביים. מוקמל מדגיש כי אם בעלי השטחים מגיעים למסקנה כי בפניהם שוכרים טובים, המחירים ירדו עוד יותר. עניין אחר בולט בסקירה שלו, היא היעלמותם של הפערים בין אזורי התעסוקה השונים. אם פעם אזורי שרונה ויגאל אלון התבלטו מעל היתר מבחינת מחירים - כיום הפערים נמוכים מאוד, למעט אזור רמת החיל, שנותר הרחק מאחור. זה מוסבר בעודפי ההיצע שנוצרו במקומות, שעד לפני מספר שנים התאפיינו במחסור בהיצע.

"הבעיה תהיה בחברות קטנות ובקבוצות רכישה"

כל המספרים שאתה מביא הם אומדנים. מה לגבי נתונים בדוקים יותר?
"כפי שאמרתי, הבעיה העיקרית של השוק הזה היא שאין לו נתונים כלכליים ועסקיים שאתה יכול למצוא בדוחות של החברות, או של הלמ"ס. לא ברור לגמרי מהי כמות המשרדים שנמצאת בשלבי איכלוס, כלומר מה השטחים שנוספים להיצע שטחי המשרדים, ותעלומה גדולה אף יותר היא כמות שכירות המשנה שקיימת בשוק וכמה שטחים התפנו כתוצאה מהמשבר.

"כפי שאמרתי קודם לכן, גם המחירים שפה ושם כן מביאים לפניך, כוללים הרבה פעמים נתונים שנועדו להעלות אותם".

והמחסור במידע מונע לטענתך מאינטרסים?
"לשוק הנדל"ן למשרדים יש בעיה גדולה של אינטרסים. זה גם סוג של שוק סגור שמטפח את עצמו. אתה רואה דוחות של חברות ומאמרים שמאיים ומקצועיים, שהשוק טוב ושהוא אמור לחזור לעצמו, ושאין בעיות. הדוחות הללו הולכים גם לבנקים, שגם הם קוראים שאין צורך לדאוג ושהשוק טוב. ממה זה נובע? מאינטרסים. אני לעומת זאת לא מחוייב לא לביג ולא לעזריאלי ולא לגב ים ולא לאף אחד.

"אני מסתכל על המצב וחרד. אני לא מודאג לחברות הגדולות, כי הן ישרדו את המצב. הבעיה יותר בחברות קטנות, בקבוצות רכישה ובאנשים פרטיים שהשקיעו במשרדים ומנסים להשכיר אותם".

עוד כתבות

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע