גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מומחה הנדל"ן והאזהרה: "השוק בצרות, מחירי המשרדים יירדו בחדות"

המשבר בהייטק גרם לדברי ג'קי מוקמל, לשעבר מנכ"ל חברת ייעוץ הנדל"ן CBRE ישראל, למשבר חסר תקדים בשוק המשרדים ולנפילות מחירים ● לטענתו, החברות הגדולות עדיין מפרסמות נתונים שמראים ש"הכול בסדר", רק משום שאין גוף אובייקטיבי שמפרסם נתוני אמת

ג'קי מוקמל / צילום: איל יצהר
ג'קי מוקמל / צילום: איל יצהר

"הנדל"ן המניב בישראל נמצא בצרות, משום שהשחקנים ששולטים בו אינם מדווחים נתונים אובייקטיביים, ואין שום גוף אובייקטיבי כמו הלמ"ס שיפרסם מחירי מכירה, מחירי שכירות, היקפי בנייה מדויקים ועסקאות. המידע שאנו ניזונים ממנו היום מבוסס על מידע מהונדס שניתן לנו על ידי בעלי עניין ועל שרשרת של אנשים וגופים עסקיים שקשורים זה בזה ועם אותם בעלי עניין, שיש להם אינטרס להציג נתונים של עסקים כרגיל ושהמצב בשליטה, גם כשהשוק נקלע למצב חמור. זה רק עניין של זמן עד שבנקים מלווים יתחילו לגלות מעורבות רבה יותר". כך אומר ג'קי מוקמל, לשעבר מנכ"ל CBRE ישראל וכיום יועץ פרטי.

שתי דירות 3 חדרים במתחם האלף נמכרו במחיר שיא למ"ר בראשון לציון
מי נתן את ההוראה? התעלומה סביב ביטול עבודות הענק בכביש 1
שולטת בשמיים: גם באל על לא דמיינו את אפקט המלחמה על עסקיה

 

לפני כמה שבועות פרסמנו בגלובס כי מחקר שנערך בהובלת ד"ר רינה דגני מגיאוקרטוגרפיה, בקרב שוכרי משרדים, העלה כי כ־80 אלף מ"ר במגדלים בתל אביב וברמת גן עומדים כיום ריקים. מוקמל מעריך שהכמות גדולה פי חמישה לפחות. "בין נתניה לחולון אני מעריך שיש היום היצע עודף של 1.7 מיליון מ"ר, מהם כרבע נמצאים במגדלים בתל אביב", הוא אומר. "באזור של ראשון לציון, חולון ובת ים, כמות הפרויקטים למשרדים שנבנית היא אינסופית, ואני לא רואה מי שוכר היום את השטחים האלה".

"אף אחד לא שאל מה יקרה אם יהיה משבר"

בדיקה עצמאית שערך מוקמל לבקשת גלובס באזורי התעסוקה השונים בעיר העלתה כי קיימים כ־400 אלף מ"ר שטחים פנויים, מהם כשמינית מוצעים להשכרה בשכירות משנה. אלה שטחים בהיקף ששקול לארבעה מגדלי עזריאלי שרונה, או 20 מגדלי המוזיאון. גם אם מדובר בהערכות יתר, ניתן לומר כי שוק הנדל"ן המניב נתון כרגע בעודפי היצע אדירים.

כיצד הגענו למצב הזה?
"כולם רצו להגיע למצב הזה. מוסדות התכנון רוצים עוד ועוד שטחי תעסוקה; העיריות הריצו היתרי בנייה למבני תעסוקה בהתלהבות גדולה יותר מאשר למבני מגורים; היית מצפה שהיזמים והבנקים יעשו את הבדיקות שלהם, אבל היזמים לא עשו, והבנקים רצו לתת הלוואות בריביות נמוכות. נוצר מצב שאף אחד לא שאל מה יקרה אם יגיעו לשוק מאות אלפי מ"ר, בדיוק כשיש משבר עולמי, או משבר אזורי, או משבר לאומי. ועכשיו הכול הגיע אלינו.

"כבר לפני חמש שנים הזהרתי שאם יתרחשו משברים או מלחמה - אנחנו בבעיה. אמרו לי שאני חוזה שחורות. אבל השאלות הללו הן א'־ב' של אסטרטגיה תכנונית, הן ברמה של מוסדות התכנון, הן ברמה של עיר והן ברמה של בנקים ויזמים".

יש דרך לפתור את ההיצע הגדול שמצוי עכשיו בשוק?
"אחד מהדברים שהיו מחלצים את שוק המשרדים מהבעיה זה שינוי ייעוד של מבני משרדים למגורים. זה קשה, לא כל בניין מתאים, אבל יהיו חייבים לעשות משהו, כי אני לא רואה אחרי המלחמה נהירה גדולה של חברות רב־לאומיות למשרדים בישראל. אני רואה את הדוחות של פייסבוק וסולארדג' למשל וחברות אחרות שמפטרות. אתה רואה חברות מתכווצות וחברות קטנות שנטושות את השטחים ששכרו".

תפרט.
"בתל אביב רבתי יש כיום להערכתי כ־150 אלף מ"ר משרדים שנמצאים בתהליכי אכלוס או לקראת סיום, אבל שוק המשרדים נמצא כרגע במצב של עצירה מוחלטת. הביקושים קטנו, חברות מצטמצמות ושטחים מתפנים. אין בניין משרדים אחד שלא נגעו בו הצמצומים של החברות, בעיקר סטארט־אפים שלא מצליחים לגייס כסף.

"מזה נובע תהליך של החזרת שטחים לבעל הבית: האם בעל הנכס יכול לשחרר את החברות הללו מההסכם? האם החברות הללו נוטשות את המשרדים ומשאירות את החוב? כרגיל, אין שום נתון ושום תשובה לשאלות הללו.

"החברות הבינלאומיות בעיקרן עומדות בהתחייבויות שלהן. הן מחזיקות את השטחים, ומוציאות אותם לשכירות משנה. רוב החברות הבינלאומיות ששכרו משרדים, שכרו עודפים של 10%־15% לפיתוח עתידי. כשיש צמצום, העודף הפך ל־25% והחברות היום מסתכלות על ההוצאות ועל ההתייעלות. גם משרדי עורכי הדין, שהיקף השטחים שלהם תלוי לא מעט בשוק הנדל"ן, מושפעים מהקיפאון הגדול.

"באזור שרונה יש עודף עצום של שטחים, וכנ"ל גם בחסן עראפה, רק ששם חלק גדול מהשטחים הוא כסאב ליס, כי רוב הבניינים היו מאוכלסים.

"המע"ר שהיה האייקון, נפגע בצורה משמעותית והייתה ירידה בשכר הדירה, שהשפיעה על כל תל אביב. יש חברות שמשכירות שטחים ברמה של מעטפת, עם מימון של גימורים, כדי להראות מחירים גבוהים. אבל גם זה לא מגיע לרמות של 180־200 שקל למ"ר ויותר".

מה רמות המחירים הנוכחיות?
"אני לא רוצה להפיל את השוק ולומר שהוא ירד ב־40%. אבל המחירים ירדו - ובחדות. בתל אביב ירדו ב־20% ויותר".

הבדיקה שערך מוקמל עבור גלובס, מדברת על רמות מחירים מבוקשות שנעות בין 130 ל־140 שקל למ"ר ברוב אזורי התעסוקה התל אביביים. מוקמל מדגיש כי אם בעלי השטחים מגיעים למסקנה כי בפניהם שוכרים טובים, המחירים ירדו עוד יותר. עניין אחר בולט בסקירה שלו, היא היעלמותם של הפערים בין אזורי התעסוקה השונים. אם פעם אזורי שרונה ויגאל אלון התבלטו מעל היתר מבחינת מחירים - כיום הפערים נמוכים מאוד, למעט אזור רמת החיל, שנותר הרחק מאחור. זה מוסבר בעודפי ההיצע שנוצרו במקומות, שעד לפני מספר שנים התאפיינו במחסור בהיצע.

"הבעיה תהיה בחברות קטנות ובקבוצות רכישה"

כל המספרים שאתה מביא הם אומדנים. מה לגבי נתונים בדוקים יותר?
"כפי שאמרתי, הבעיה העיקרית של השוק הזה היא שאין לו נתונים כלכליים ועסקיים שאתה יכול למצוא בדוחות של החברות, או של הלמ"ס. לא ברור לגמרי מהי כמות המשרדים שנמצאת בשלבי איכלוס, כלומר מה השטחים שנוספים להיצע שטחי המשרדים, ותעלומה גדולה אף יותר היא כמות שכירות המשנה שקיימת בשוק וכמה שטחים התפנו כתוצאה מהמשבר.

"כפי שאמרתי קודם לכן, גם המחירים שפה ושם כן מביאים לפניך, כוללים הרבה פעמים נתונים שנועדו להעלות אותם".

והמחסור במידע מונע לטענתך מאינטרסים?
"לשוק הנדל"ן למשרדים יש בעיה גדולה של אינטרסים. זה גם סוג של שוק סגור שמטפח את עצמו. אתה רואה דוחות של חברות ומאמרים שמאיים ומקצועיים, שהשוק טוב ושהוא אמור לחזור לעצמו, ושאין בעיות. הדוחות הללו הולכים גם לבנקים, שגם הם קוראים שאין צורך לדאוג ושהשוק טוב. ממה זה נובע? מאינטרסים. אני לעומת זאת לא מחוייב לא לביג ולא לעזריאלי ולא לגב ים ולא לאף אחד.

"אני מסתכל על המצב וחרד. אני לא מודאג לחברות הגדולות, כי הן ישרדו את המצב. הבעיה יותר בחברות קטנות, בקבוצות רכישה ובאנשים פרטיים שהשקיעו במשרדים ומנסים להשכיר אותם".

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

רשות המסים מגבירה את האכיפה על משכירי דירות שהקפיצו את המחירים למפונים במאות אחוזים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

הותר לפרסום: שני חיילים נהרגו מפגיעת כטב"ם במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה