גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היום לפני מאה שנה: אטאטורק מנתק את שרשרת האסלאם

ב–3 במרץ 1924 ביטלה טורקיה את כהונת ח'ליף כל המאמינים, מקץ כמעט 900 שנה ● אטאטורק רצה לקצר את הדרך למודרניזציה, והצליח, אבל פילג את עמו ללא תקנה ● הדי הביטול נשמעו בכל העולם המוסלמי, והקריקטורה של דאעש הייתה אחת התוצאות

מוסטפא כמאל אטאטורק / צילום: ויקיפדיה
מוסטפא כמאל אטאטורק / צילום: ויקיפדיה

היום לפני מאה שנה, באיסטנבול, איש קטן קומה ועבות זקן לבן נדרש לעזוב את טורקיה. מיד, אמר לו מפקח המשטרה. האיש הקטן ניסה לדבר על לבו. עליו לארוז כל כך הרבה לפני שיוכל לצאת, ומה על בני משפחתו, ומה החיפזון.

הגנרל הבכיר שמעריך: "לישראל יש בעיה קשה מאוד בעזה"
עומאן בחרה בסין - אך סובלת מנחת ידם של החות'ים

"מיד", אמר לו המפקח. יש לו הוראות חד משמעיות, הוא אמר. עליו להוציא את האיש אל הרכבת, ולשלח אותו אל מעבר לגבול ללא שהיות, גם אם יהיה עליו לגרור אותו.

ב-4 במרץ 1924, ב-5 לפנות בוקר, יצא ח'ליף כל המאמינים אבדילמג'יט השני מארמון דולמאבהצ'ה בפעם האחרונה. לו ולפמלייתו הקטנה נמסרה מעטפה, שהכילה 2,000 לירות סטרלינג, ודרכונים שנטבעו בהם אשרות כניסה זמניות לשווייץ. בהגיעו לגבול התעוררה בעיה, מפני שהחוק אסר על כניסת גברים הנשואים ליותר מאשה אחת. הוא הורשה לבסוף להיכנס, אבל מיהר לגלות ששווייץ הייתה יקרה, כבר אז. אחרון הח'ליפים עבר אפוא לניס, בריביירה הצרפתית, ובילה את 20 השנה הבאות של חייו בציור. הוא מת בפריז.

החליף האחרון של השושלת העות'מאנית, אבדילמג'יט השני / צילום: Jean-Pascal Sébah, ויקיפדיה

היום ההוא, הביא אל קיצו פרק ארוך בהיסטוריה הטורקית העולמית. העות'מאנים שלטו קרוב ל-500 שנה בארץ שאנחנו קוראים לה עכשיו טורקיה. הם החזיקו בשני תארים, סולטן וח'ליף. כוחם נבע מסולטנותם. ח'ליפים לא החזיקו בכוח מאז המאה התשיעית. אבל התואר הזה, שניתן עוד במאה השביעית ליורשיו של הנביא מוחמד, הקרין זיו על נושאיו. הם היו ממלאי מקומו של שליח אללה. מייסד טורקיה המודרנית ונשיאה הראשון, מוסטפא כמאל אטאטורק, נפטר מן השושלת הזו בשני חלקים. הוא הדיח את אחרון הסולטנים בסתיו 1922, והכריז על רפובליקה ב-1923. אבל האסיפה הלאומית של טורקיה השאירה את כהונת הח'ליף. אבדילמג'יט, שהיה אז נסיך הכתר, נבחר להיות הח'ליף.

בשביל מה כל זה היה נחוץ? מדוע אטאטורק לא נפטר מכל המשטר הישן במכה אחת? ובכן, זה בדיוק מה שהפך את ביטול הח'ליפות למאורע מכונן, שההדים שלו מוסיפים להישמע עד עצם היום הזה. גם אם לח'ליפות לא היה כל כוח ביצועי, היא ייצגה את ההמשכיות של האסלאם. היא החזיקה במנדט אלוהי. באופן נומינלי היא לא פסקה אף יום אחד מאז עלה הנביא בסערה השמימה. אפילו נפילת בגדד בידי המונגולים, באמצע המאה ה-13, לא שמה לה קץ. היא עברה אז למצרים של הממלוכים, ונשארה שם עד שמצרים נפלה בידי הסולטן סלים הראשון, ב-1517. הוא לקח אותה לאיסטנבול, נוצה בכתרו של גדול השליטים האימפריאליים של זמנו.

אטאטורק רצה להתיר את הפקעת

משונה, או אולי לא כל כך משונה, שהכהונה הזו קיבלה משנה חשיבות דווקא כאשר חיי האימפריה וחייהם הפוליטיים של קיסריה עמדו להם מנגד. הסולטנים נאחזו בה במהלך המאה ה-19, כאשר ניסו לסכל מגמה מתגברת של רפורמות מודרניות בקיסרותם המתכווצת. היא העניקה להם בין השאר סותרן (אנטידוט) ללאומנות. באמצעותה הם יכלו לטעון שהם אינם שליטים "טורקיים", והם שייכים לכל האסלאם.

זה מזכיר לנו כמה צעירה בעצם הלאומיות הטורקית, ולמען האמת לא היא בלבד צעירה. כל התנועות הלאומיות במזרח התיכון זה מקרוב נולדו, יחסית. הן שאבו את השראתן מאירופה רק במחצית השנייה של המאה ה-19. יש עדויות שבסוף המאה ה-19, הסולטן עדיין העניש את נתיניו על עצם הקריאה "תחי האומה".

האסלאם היה ארוג בחייה של האימפריה. לא הייתה כל דרך להפריד דת ממדינה. כל ניסיון לכונן משטר חילוני במובן האירופי חייב התרה של הפקעת. כך לפחות חשב האב המייסד של הרפובליקה החילונית. בניגוד למה שאמרו עליו שונאיו האסלאמיסטים, בייחוד "האחים המוסלמים", אטאטורק לא היה אנטי-מוסלמי. הוא בוודאי לא היה "יהודי נסתר", הבדיה הזו מתרוצצת זה מאה שנה.

אטאטורק רצה לקצר את הדרך למודרניזציה מלאה של טורקיה. הוא הסיק שזה ייתכן רק באמצעות פירוק מלא של המשטר הישן. ואומנם הוא מיהר לפרק את הממסד הדתי המוסלמי הרשמי, הוא סגר את בתי הספר הדתיים והקים מערכת חינוך ממלכתית שבה הטורקית הייתה לשון ההוראה היחידה, הוא החליף את האלף-בית הערבי, הוא אפילו התחיל טיהור של הלשון הטורקית ממלים ערביות ופרסיות. גם כך, באחרית ימיו ייאוש מילא את לבו לנוכח מה שלא השיג. באחת הביוגרפיות שלו מופיע סיפור מפוקפק למדי, שהוא רצה להעביר את כל הטורקים על דתם.

במזרח התיכון חיפשו ח'ליפים חלופיים

ביטול הח'ליפות היכה את המוסלמים בתדהמה. הוא נעשה נושא פוליטי מרכזי בהודו, שהייתה אז בשלטון בריטי. היסטוריונים אומרים כי תנועת התמיכה בח'ליפות חידדה את הקיטוב הדתי בהודו, ואיפשרה לימים את חלוקתה והקמת פקיסטן המוסלמית.

ערבים במזרח התיכון ניסו לכונן ח'ליפות חלופית, בייחוד בעיר מכה, תחת השריף חוסיין - סב-סבו של מלך ירדן. נסיונות נעשו גם להפוך את מלך מצרים דאז לח'ליף, ללא הצלחה. אך הח'ליפות לא הרפתה מדמיונם של מוסלמים ומכיסופיהם. לפני כעשור היא קיבלה ביטוי גרוטסקי ומרושע במדינת דאעש בעיראק ובסוריה. היא התיימרה לבטל את הגבולות המדיניים במזה"ת ובדרום אפריקה, ולכוף את השטח ממרכז אסיה עד האוקיינוס האטלנטי למרות של ח'ליף.

רג'פ טאיפ ארדואן, נשיא טורקיה / צילום: ap, Khalil Hamra

בטורקיה אין תנועה ממשית לחידוש הח'ליפות, אך הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן העמיד נוסטלגיה לאימפריה העות'מאנית במרכז מערכת התעמולה הרשמית. הוא הרשה הלוויה חצי-רשמית ל"נסיכה האחרונה" של בית עות'מאן, ושלח את שר החוץ לבקר את ראש המשפחה הגולה באירופה. הוא עצמו נוהג לא פעם כסולטן, והעיתונות רבת החנופה קושרת לו כתרים קיסריים וח'ליפיים.

הייתכן שח'ליף יחזור יום אחד לארמון דולמאבהצ'ה? קשה להאמין. אבל לפני 30 שנה היה קשה להאמין שטורקיה תיסוג מן המסורת החילונית של אטאטורק. מסקרן לשאול מה היה קורה אם הח'ליף היה נשאר, אפילו באופן סמלי. אטאטורק האמין שעצם נוכחותו הייתה הופכת אותו מגנט לריאקציה פוליטית ודתית, אך הריאקציה התחוללה גם בלעדיו. אפשר לטעון, שאילו נשאר ח'ליף סמלי, המדינה החילונית לא הייתה מרחיקה לכת בפגיעה ברגשותיהם של מיליוני טורקים שהוסיפו לשמור אמונים לדת. מי יודע.

נראה אגב, שהטורקים לא חוגגים היום, אם כי דיוקנאותיו של אטאטורק עדיין לא הורדו מן הקירות.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; למה טסלה מזנקת ב-7.5% במסחר המוקדם?

המסחר באסיה ננעל בעליות ● השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.765 שקלים ● פיליפס מזנקת ב-37% ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזוןן תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל