גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התוכנית השאפתנית של קטר להחזיק ב־25% משוק הגז הנוזלי העולמי

חברת האנרגיה הלאומית של האמירות החליטה כמעט להכפיל את היקף הפקת הגז הטבעי הנוזלי (LNG) עד שנת 2030 ● המהלך יחזק את מעמדה של קטר כספקית מרכזית למערב ולמזרח הרחוק

אמיר קטר, תמים בן חמד א-ת'אני / צילום: Reuters, Mustafa Yalcin
אמיר קטר, תמים בן חמד א-ת'אני / צילום: Reuters, Mustafa Yalcin

קטר אנרג'י, חברת האנרגיה הלאומית של האמירות, הודיעה בשבוע שעבר כי החליטה להגדיל את היקף הפקת ה־LNG (גז טבעי נוזלי) ל־142 מיליון טונות בשנה עד 2030. מדובר בזינוק של 85% בקצב ההפקה השנתי, שעשוי להוביל לכך שקטר תהווה כרבע מכלל שוק ה-LNG העולמי.

בזמן המלחמה: ארה"ב קיימה תרגיל ימי משותף עם איראן ורוסיה
החות'ים שוב טעו: תקפו ספינה שבעבר היה לה קשר לצים

בעת ששכנותיה במפרץ הפרסי כמו ערב הסעודית ואיראן חולשות על עתודות נפט בהיקף של 267 ו־209 מיליארד חביות בהתאמה, לקטר יש "רק" 25 מיליארד. המשמעות היא שבניגוד, למשל, לנסיך הכתר הסעודי מוחמד בן סלמאן, אמיר קטר תמים בן חמד א־ת'אני לא יכול להשתמש בזהב השחור כמנוף גאו-פוליטי בינלאומי.

מנגד, לדוחא יש אמצעי בינלאומי שמאז פלישת רוסיה לאוקראינה הפך לעוד יותר משמעותי: גז טבעי. המדינה הקטנה עם 2.7 מיליון תושבים (מהם כ־12% בלבד אזרחים) מדורגת במקום השלישי בעתודות הגז העולמיות, עם 849 TCF (טריליון רגל מעוקב). לצורך ההשוואה, העתודות בארה"ב הן 579. הגז הטבעי מהווה עבור קטר מנוף השפעה שאיפשר לה, למשל, לארח מונדיאל למרות הפרות זכויות אדם, ועדיין מאפשר לה להיות אחת המתווכות המרכזיות במלחמת חרבות ברזל בין ישראל לבין חמאס.

בשנת 2023 ייצאה קטר 48.3 מיליון טונות LNG. עצם הנזלת הגז קריטית במקרה של קטר: בעת שישראל מייצאת גז על בסיס צינורות לירדן ולמצרים, שיטה שמגבילה מאוד את טווח היצוא, השווקים העיקריים של קטר הם אסיה (75%) ואירופה (19.7%). עבור ההובלה ארוכת הטווח נדרשת הסבת הגז לנוזל, שהופכת את הפעולה לבטיחותית וליעילה יותר, משום שהיקף הנפח שתופס הנוזל קטן פי 600.

זריקת עידוד מארה"ב

"הגז הטבעי הוא הכלי הגאו-פוליטי המרכזי של קטר, ומהווה את הבסיס לכל", אומר לגלובס ד"ר יואל גוז'נסקי, ראש הזירה האזורית במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), אוניברסיטת תל אביב. "כשקטר מבקשת את תפקיד התיווך האולטימטיבי בין שחקנים בעולם ככלל ובאזור בפרט, היא משתמשת בגז. במצב הגאו-פוליטי הנוכחי בעולם, במיוחד בשל המלחמה באוקראינה שהביאה לסגירת ברז הגז הרוסי לאירופה, המשקל של קטר עולה. מדינות אירופה וסין משחרות לקטר, וכך מעמדה והשפעתה גוברים. לכן, אם יש עוד מרבצי גז - מה טוב. כך ניתן לשפר, לשדרג ולמנף את המעמד אף יותר".

הנכס המשמעותי ביותר של קטר מכל הבחינות הוא שדה הגז הצפוני, המאגר הגדול ביותר בעולם, שחוצה את המים הכלכליים אל איראן - שם מכנים אותו "דרום פארס". שר האנרגיה הקטרי, סעד אל־כעטבי, סיפר כי קידוחים ובדיקות אימתו שכבות נוספות במאגר עם פוטנציאל הפקה. אלו מבטיחות למדינה כדאיות כלכלית להרחבת תשתיות ההנזלה בעיר התעשייה ראס לאפן.

לצד הבדיקות שאימתו את האפשרות להפקה, התרחש דווקא בוושינגטון אירוע שעודד את הקטרים לקדם את הפרויקט: בצל הבחירות לנשיאות ארה"ב ב־5 בנובמבר ולחץ של הארגונים הירוקים האמריקאים, ממשל ביידן החליט להשהות הליכי אישור למיזמי יצוא LNG חדשים. זאת, לאחר שארה"ב הייתה יצואנית ה־LNG הבכירה בעולם ב־2023. לכן, הקטרים שסיימו אשתקד במקום השלישי עם 20% מכלל שוק ה־LNG העולמי לאחר אוסטרליה, זיהו בעתודות הנוספות בהיקף כ־240 TCF בתור עילה להרחבת תשתיות ההנזלה. בדרך זו, מאמינים בדוחא כי יוכלו להגביר גם את השפעתם הבינלאומית.

"המדינה יושבת על שדה הגז הטבעי הגדול בעולם, וזה הופך אותה גם לפגיעה", מסביר ד"ר גוז'נסקי. "קטר חוששת מאיראן, שכבר איימה עליה בעבר. השדה מחולק בין קטר לאיראן, והקטרים שואבים הרבה יותר בגלל שלאיראן יש סנקציות וחסר לה ציוד טכני. המפרץ יישאר מקור האנרגיה החשוב ביותר בעולם בעתיד הנראה לעין. על אף הרצון לעבור לתחליפים, המשקל של נפט וגז משמעותי".

חשש מפגיעה בכלכלה

בעשור שעבר איבדה קטר את המקום הראשון בעולם בתמ"ג לנפש (PPP - שווי כוח קנייה), אך היא עדיין במקום הרביעי. כך לפי "גלובל פייננס", שמעריכים את התוצר לנפש הקטרי בכ־114 אלף דולר - הרבה מעל החמישית בדירוג, מקאו, עם כ־98 אלף. לפי הערכת פיץ', כלכלת קטר צפויה לצמוח השנה ב־2%. עם זאת, דוחא תלויה בגז הטבעי עד כדי חשש מפני פגיעה משמעותית בכלכלה בעקבות גורמים חיצוניים. בשנת 2021, לפי הבנק העולמי, היווה רכיב הגז הטבעי כ־12% מהתמ"ג שלה. אי לכך, ירידה במחירי הגז עשויה להשליך ישירות על הצמיחה שלה.

בה בעת, העולם כולו מושפע במידה כזו או אחרת מהפגיעה של המורדים החות'ים בחופש השיט העולמי. בינואר, החליטה קטר אנרג'י להפסיק את ההובלות לאורך הים האדום, אך במקרה זה אין מדובר בהשפעה קריטית על דוחא שהרי ה־LNG, בשורה התחתונה, מגיע ללקוחות.

אולם, כפי שד"ר גוז'נסקי ציין, הקטרים חוששים מטהרן. אין זה נובע רק מחציית מאגר הגז הענק למים הכלכליים של איראן. כפי שמדינת ישראל תלויה בצנרת הגז באופן מוחלט עבור יצוא, הקטרים תלויים לחלוטין בים לטובת הובלות ה־LNG.

אם האיראנים, משיקוליהם, יחליטו לנקוט את נשק יום הדין ולחסום את שער הכניסה והיציאה מהמפרץ הפרסי, מיצר הורמוז, שהרי להם הסמכות המלאה על התנועה הימית בו - זו תהיה סגירת שערים מוחלטת ל־LNG הקטרי. סיטואציה שכזו תזניק את מחירי האנרגיה והגז הטבעי בפרט, לצד פגיעה אנושה בכלכלת דוחא שהגז שלה לא ייצא מחוץ למפרץ.

עוד כתבות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

ירידות בוול סטריט; מניית נייס מזנקת ב-12%, דיר ב-11%

נאסד"ק יורד ב-0.5% ● ירידות באירופה ● לאחר חופשת ראש השנה הירחי, הקוספי זינק בכ-3.1%; גם הניקיי הוסיף לערכו כ-0.7% ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים ירידות קלות ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה עברה לירידות

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות