גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עזיבת עובדים וסחבת בתיקים: מה עובר על רשות המסים?

רשות המסים, שבעבר משכה אליה בוגרי חשבונאות, מתקשה היום להתחרות בתנאים שמציע המגזר הפרטי ● התוצאה היא קושי בגיוס עובדים ומחסור חריף בכוח אדם, שבענף מעידים כי פוגע בפעילותה מול העסקים ומעכב קבלת החלטות ● ומה הפתרונות של מנהל רשות המסים החדש?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

מחסור חמור בכוח אדם, חדרים ריקים במשרדי השומה ועיכובים בקבלת החלטות וטיפול בתיקים - כך מתארים עשרות עורכי דין, רואי חשבון ויועצים בתחום המס את מצב רשות המסים בימים אלה. "המון תיקים לא זזים ואין מענה. החלטות מיסוי בכלל לא יוצאות - חוסר תפקוד מלא", אומר מייצג מתחום המס. "מדובר בבעיה קטסטרופלית", מוסיף בכיר לשעבר ברשות המסים. "היו עזיבות משמעותיות של עובדים, ואין עם מי לדבר".

סערת פרס ישראל - הפשרה שמגבשים הנשיא הרצוג והשר קיש
הרבה דיבורים ומעט הצבעות: האם גפני מעכב את התקציב בכוונה?

הבעיה נמשכת כבר זמן מה וידועה לכל, אולם נראה כי בחודשים האחרונים היא רק החריפה. "מעבר לעובדה שנבדקים פחות תיקים כי אין כוח אדם ותחמוני מס יכולים לעבור מתחת לראדר - הרבה יותר מבעבר - הבעיה הגדולה היא בהיעדר החלטות או הימשכות הליכים בתיקים שעלולים לגרום נזק להתנהלות העסקית במשק", אומר בכיר לשעבר ברשות המסים, שמנהל כיום תיק של חברה שמעוניינת לקבל פרה־רולינג (החלטה מראש) לפני עסקת נדל"ן משמעותית, כדי לדעת אם תידרש לשלם מס רכישה או לא.

"החברות פונות לרשות ולא מקבלות תשובה", הוא מוסיף. "אם אתה מוכר נדל"ן במאות מיליונים אתה לוקח את הסיכון שהרשות תחייב אותך במס של עשרות מיליונים שמשפיע על הכדאיות של העסקה. בעבר היו נותנים לנו החלטה מקדמית מהירה, אבל היום אין פרה־רולינג. לא מקבלים החלטות והכל בגלל שאין כוח אדם".

 

עו"ד נוסף מתאר סיטואציה דומה: "יש לי פנייה שמתנהלת חודשים וכל דבר הם כאילו בודקים, אבל בפועל העסקה עוד רגע מתפוצצת בגלל העיכובים". גורם שמכיר את המצב מבפנים מעריך כי המחלקה המקצועית שאחראית בין היתר על מתן פרה־רולינג ירדה ב־50% בכוח האדם שלה.

אולם הבעיות לא מסתיימות במחלקה זו. לדברי רו"ח שמייצג רבות מול רשות המסים, "יש תיקים ברמה של פקיד שומה שמעוכבים וגורמים נזק לעסקים". אותו רו"ח מייצג חברה שזכאית להחזרי מס וצריכה לקבל את הכסף כעת בגלל שהיא נמצאת במצב קשה. אולם, "מי שמטפלת בכך במשרד השומה עונה לנו שיש לה 'ערימות של דברים' והיא מטפלת ב'דבר דבר'. היא לא אשמה. היא קורסת".

עו"ד שמייצג רבות מול הרשות מוסיף כי "בעבר, בכל פקיד שומה היו חמישה־שישה רכזים ו־15 מפקחים. עכשיו אתה בא ויש פקיד שומה וסגן ושניים־שלושה אנשים במשרד, וגם בדיוק אחד חולה וזה במילואים ואין עם מי לדבר". לדבריו, למחסור בכוח אדם יש אפקט נוסף: "כשהם כבר נכנסים לתיק אז הם עושים לנו את המוות. כי אם הוא כבר בדק אותו, אז הוא כאילו חייב להוציא ממנו דברים, שזה לא יהיה בזבוז זמן".

המייצגים מציינים לצד זאת כי הביקורת שלהם אינה על האיכות והמקצועיות של רשות המסים, אלא על כך שעובדיה לא עומדים בעומס. "אני לא מכיר מישהו אחד ברשות המסים שחושב אחרת. מדובר באחד המשברים הכי גדולים שהיו אי פעם ברשות המסים מבחינת כוח אדם", אומר גורם שמעורה בעבודת הרשות.

"ההכשרה הטובה ביותר"

מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', שנכנס לתפקידו בספטמבר האחרון, מכיר בבעיה ומדבר עליה בכנסים ובמפגשים עם מייצגים, כבעיה העיקרית של הרשות. בוועידת ההנפקות השנתית של איגוד החברות הציבוריות בבורסה לניירות ערך בת"א אמר אהרונוביץ' כי "המלחמה הציבה אתגר מורכב של טיפול בנזקים ישירים, כפי שמעולם לא חווינו. כבר הוגשו כחצי מיליון תביעות, והיד עוד נטויה. לא היינו במצב כזה מעולם. אנחנו מנסים לשלם כמה שיותר מהר, אבל כמות כוח האדם שלנו מוגבלת".

בעבר נחשב גיוס לרשות המסים לאחד המבוקשים ביותר בקרב הסטודנטים לחשבונאות. מדי שנה, כאשר נפתחו קורסי מפקחים ברשות המסים, הגישו עצמם מאות מועמדים לתפקיד. "היו מגיעים אלינו הסטודנטים המצטיינים, כי הם ידעו שעבודה ברשות המסים זו ההכשרה הטובה ביותר", מספר בכיר ברשות המסים. "הם יכולים אחרי כמה חודשים לטפל כבר בעסקאות של מאות מיליונים, ולא היה את זה במשרדים".

 

השכר הנמוך ביחס לשוק לא הרתיע את המועמדים, שידעו כי לאחר כמה שנות עבודה ברשות הם יהיו מבוקשים בשוק הפרטי. אולם כל זה השתנה, וקורסי המפקחים הבודדים שנפתחים כיום כבר לא מבוקשים כבעבר. "הדור הצעיר כבר לא מוכן להשתכר מעט, גם לא בתחילת הדרך, והשירות הציבורי, בכל השדרה שלו, פחות מושך כיום את המצטיינים ובכלל", אומר בכיר ברשות.

"לא מסתירים את המצב"

בעיית כוח האדם ברשות המסים התחילה בתקופת הקורונה, אז נעצרו כמעט הגיוסים לרשות המסים ולא התקיימו קורסי מפקחים להכשרת עובדים חדשים. בהמשך, מחאה על תנאיהם ושכרם של העובדים המקצועיים ברשות הובילה בין היתר לנטישה המונית של עובדים.

עו"ד בכיר מוסיף כי חלק מנטישת העובדים קשורה לעזיבתו של מנהל המחלקה המקצועית לשעבר ברשות, רולנד עם שלם, שהתמודד מול אהרונוביץ' על ניהול הרשות. "האנשים של רולנד כבר הודיעו על עזיבה או שהם חלקם בדרך לעזוב ורולנד עצמו עזב, והוא היה כוח מאוד חזק".

בנוסף לכך, אומר עו"ד שמעורה בעבודת הרשות, גם מספר הנרשמים ללימודי חשבונאות ירד משמעותית בשנים האחרונות. "אנשים ריאלים הולכים להייטק, לא לחשבונאות". לכך הוא מוסיף גם את העובדה שכיום צעירים עוזבים מקומות עבודה באופן תדיר הרבה יותר מבעבר. "ברשות המסים מרגישים את זה היטב. פעם היו נשארים שבע שנים, והיום נשארים שלוש שנים במקסימום, ואז מתקשרים אלינו למשרדים הגדולים ובודקים את האופציות שלהם בשוק הפרטי".

הבעיה החמירה עוד כאשר פרצה המלחמה ועובדים רבים גויסו למילואים, לצד עובדים אחרים שהופנו לטפל במתן הפיצויים. גורם בכיר ברשות המסים מספר כי היה צורך "לקחת 500 עובדים מכל המשרדים ברחבי הארץ, מפקידי השומה, מיסוי מקרקעין ומע"מ, לטובת הטיפול בפיצויים על הנזק הישיר והעקיף. מבחינת המדינה כרגע ברור לנו שזה הדבר העיקרי, לעזור למשק".

עוד אומר אותו גורם בכיר כי "ברשות המסים לא מסתירים את מצב כוח האדם. יש לנו משרדי פקידי שומה שנשארו שם רק שלושה מפקחים. זאת האמת. זה לא סוד". מנגד, לדבריו, "הרשות ממש לא בפשיטת רגל, ועובדה שאנחנו מצליחים להעלות את שיעורי גביית המס ובמקביל להתעסק עם כמות מטורפת של תביעות שלא נראתה כמותה, ולשלם 11 מיליארד שקל פיצויים ומקדמות לעסקים".

הפתרונות ברשות

בימים אלה פועל מנהל רשות המסים לתיקון הבעיה, כך אומר הגורם הבכיר ברשות המסים. "כמעט מיד אחרי שאהרונוביץ' מונה (בספטמבר, אל"ו) הוא מינה ועדה שאמורה להמליץ על שינויים בקורסי המפקחים ובגיוסים, שלא שונו 30 שנה. הקורסים עד היום דורשים שלושה חודשים בתנאי פנימייה. זה לא מתאים להיום. בעבר גם דרשנו תואר אקדמי, ופספסנו את כל הסטודנטים הטובים שכבר בשנה ב'-ג' מתחייבים למשרדים הביג 4 (ארבעת פירמות ראיית החשבון הגדולות בישראל, אל"ו). הוועדה עובדת על המלצות שישנו את כל הדרישות הללו, והציפייה היא לפתוח ארבעה־חמישה קורסי מפקחים בקרוב".

במקביל, מתנהלים בימים אלה דיונים עם אגף תקציבים על רקע שתי דרישות של אהרונוביץ': האחת, הגדלת תקנים וגיוס 160 מפקחים בקיץ; והשנייה: שיפור הסכם השכר של העובדים. "יש לנו את הגב של שר האוצר והמנכ"ל שמבינים את גודל השעה, ואנחנו מאמינים שבקרוב יהיה שיפור במצב הרשות", אומר הבכיר.

מרשות המסים נמסר בתגובה: "כפי שנאמר לא אחת על ידי מנהל רשות המסים עצמו, רשות המסים כמו משרדי ממשלה רבים, אכן חווה משבר כוח אדם מאז תקופת הקורונה. הרשות שמה את הטיפול בנושא בראש סדר היום שלה ופועלת בדרכים שונות להתמודדות עם האתגר ובהם, בין היתר, תשלום מענקים מיוחדים לקליטת ושימור עובדים, קידום מו"מ בין האוצר להסתדרות והעובדים להסכם ייחודי על תוספות שכר למפקחים, הקמת ועדה הבוחנת את המתכונת הרצויה לקורסי המפקחים והמבקרים בעידן הנוכחי ועוד. נתוני עזיבת וקליטת העובדים בשנת 2023 מעידים כי אכן המאמצים נושאים פרי וכמות המגויסים החדשים לרשות עולה על כמות העוזבים את הרשות. 

"חשוב להדגיש כי על אף המשבר רשות המסים עומדת בהצלחה במשימותיה ופועלת כל הזמן להתייעל ושפר את המענה לציבור ולעסקים. ההתמודדות בהצלחה של הרשות עם כמות תביעות חסרת תקדים בעקבות הנזק הישיר והעקיף שנגרמו כתוצאה מהמלחמה גם היא מעידה על חוזקו של הארגון". 

עוד כתבות

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

מחנה אוהלים בח'אן יונס / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

דיווח: התנאים החדשים של חמאס, ואיך יתנהל המו"מ בדוחא

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו