גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אני אישה אחת בין 400 לוחמים": אלה הרופאות שמצילות חיים בשדה הקרב

ד"ר לירון עזרא השתתפה בפשיטות במקביל לטיפול בפצועים, סמ"ר עפרי נאלצה לקבוע את מות המפקד שלה, ורס"ן ד"ר פאינה סלפצנקו אחראית להטמיע את ההבדלים בין השטח לבית החולים ● הרופאות והפרמדיקיות של צה"ל מגדירות מציאות חדשה ומשאירות את הקונספציות מאחור: "לא רוצות לשבת במשרד. אם לא היינו נכנסות לעזה היינו משתגעות" ● הנשים המשפיעות

פרמדיקיות בתרגיל בצפון בשבוע שעבר. ''מלמדים אותנו לנתק רגש'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit
פרמדיקיות בתרגיל בצפון בשבוע שעבר. ''מלמדים אותנו לנתק רגש'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

 

זה סיפור על נשים לוחמות, אבל לא רק. הן מתפקדות כחיילות בגדוד, ממש כמו כל מי שאיתן, נהנות וסובלות מאותם תנאים, אבל ברגע שחייל אחר נפגע הן מחליפות כובע - ועוברות לתפקיד הרפואי. הן מטפלות בפצועים תחת אש, מצילות חיים של החברים שלחמו לצדן לפני רגע ולפעמים גם לא. וכן, הן גם מפחדות, אבל זה לא גורם להן לעצור לרגע.

המנהלות והיזמות: הכירו את 50 הנשים המשפיעות על המשק
האישה שעומדת מאחורי פרויקט חץ 3: "כשהגיע היירוט הראשון, שנים של השקעה ומאמץ התנקזו לרגע אחד"
● "אומץ קשור לאופי, לא למגדר": הלוחמות שמחסלות מחבלים ותקרות זכוכית 
ראיון | הפרקליטה הצבאית הראשית: "הייעוץ המשפטי מאפשר להשיג את מטרות הלחימה" 

אחת מהן היא סמ"ר עפרי (שם המשפחה שמור במערכת), פרמדיקית בגדוד 931 בחטיבת הנח"ל. "בכל יום מישהו ניגש אליי ואמר: את מביאה לי השראה, את נותנת לי כוח. הם אומרים לי 'אני בא להישבר ורואה אותך מחייכת, למרות שאת הולכת עם תיק של 30 קילו שגדול יותר ממך'".

והכוח - מאיפה את שואבת אותו?
"אני רוצה להראות להם שגם בנות יכולות. לא שאי פעם הרגשתי שמישהו מפקפק בי, אבל הרגשתי שחובת ההוכחה עליי. למשל אני חייבת לשמור על כושר כי חייל פצוע לא רוצה לראות את הפרמדיקית מתנשמת כשהיא רצה אליו מחצי קילומטר. הוא צריך לסמוך עליי".

עפרי, בת 21 ממודיעין, למדה בבית הספר משותף לדתיים וחילונים, התנדבה במד"א, ומספרת שגם ההורים שלה היו פרמדיקים בצבא, כך שהאפשרות שתבחר בתפקיד רפואי תמיד הייתה על השולחן. "לפני שהתגייסתי אמרו לי - בנות לא עוברות קווי אויב. ואז ביררתי וגיליתי שטייסות ופרמדיקיות כן עוברות, אז ידעתי שאני אהיה פרמדיקית, בגדוד של בנים. אני אוהבת מאוד לעשות את המאמץ הפיזי, ללכת ולרוץ, לא לשבת במשרד. וגם רציתי לתרום. אם לא הייתי נכנסת לעזה הייתי משתגעת".

סמ''ר עפרי / צילום: דובר צה''ל

את האישה היחידה בגדוד?
"בגדוד עצמו יש נשות חינוך ות"ש ותפקידים נוספים, אבל מעבר לקווי האויב אני בת אחת עם 400 לוחמים. ביומיום אני עושה בדיוק מה שהם עושים, אבל נוסף על כך אני אחראית לפן הרפואי המקצועי בגדוד - שהחובשים יהיו ברמה הכי טובה שיש ושכל לוחם שהוא לא חובש ידע להגיש עזרה מקצועית. אני מעבירה להם שיעורים ותרגולים. כשיש אירוע רפואי, אני המפקדת של האירוע".

אחרי קורס של שנה ושלושה חודשים התגייסה עפרי לגדוד 931 בנח"ל, גדוד שלמרבה הצער נודע במלחמה הנוכחית במספר האבדות הרב שספג, ספציפית של מפקדים. "האירוע הראשון שלי בעזה היה רב־נפגעים. ברגע כזה את חושבת נטו רפואה. את מטפלת תחת אש, החיילים עושים מסביב מעגל כדי שתוכלי לטפל ולנהל את הפינוי. כולם נרתמים, כולם עושים, אין אחד שיושב. בזכות התרגולים שהיינו עושים על הקווים, הגדוד עובד כמו מכונה משומנת. אני מרגישה שברגעים האלה הלוחמים שומרים עליי במיוחד, בגלל התפקיד שלי וגם בגלל מי שאני".

זה בטח קשה לטפל במי שלפני רגע שמרו עלייך.
"למזלנו בקורס מלמדים אותנו לנתק את הרגש. יצא לי לטפל בחבר שעשר דקות לפני כן דיברנו על העתיד שלו, אבל אני רגילה לשים הכול בצד ולהתמקד בפצע, ולא בפצוע. המ"פ שלי, שהייתי מאוד קרובה אליו, נפל באירוע. אבל באותו הרגע לא חשבתי מי האיש ומה זה אומר מבחינתי ברמה הרגשית.

"היה לנו מקרה שבו חיכתה לנו חוליה של מחבלים בתוך בית והחזירה אלינו אש חזקה, ואני נכנסתי עם המחלקות לבתים וטיהרתי אותם לפי התו"ל. בפעם הראשונה פגשתי את האויב מול העיניים, ובזכות האימונים לא קפאתי".

היא אמנם הצליחה לתפקד, אך הדברים שראתה צצו מאוחר יותר. "אחרי שחוזרים הביתה הולכים לבקר את הפצועים, את המשפחות, את בית הקברות, ואז התמונות מהשטח רצות פתאום. הסביבה מעודדת אותי לשתף. גם ההורים שלי מבינים, כי הם פרמדיקים בעצמם".

יש לך אחריות גם לפן בריאות הנפש של החיילים?
"לא ברמה הרשמית, אבל אני מנסה להיות להם אוזן קשבת. אני חושבת שאוזן קשבת של אישה זה משהו אחר. הם מחפשים את זה תוך כדי הלחימה".

אחרי חודשיים וחצי עפרי חזרה הביתה, והדיסוננס היה מטורף. "הייתי בהלם שהעולם ממשיך. קרו דברים והרגשתי מאחור, לא מעודכנת. הרגשתי שאני צריכה לטרוף את העולם, להיפגש עם כמה שיותר אנשים וללכת לכמה שיותר מקומות. וכולם מצד אחד בשוק מהסיפורים שלי, ומצד שני אומרים - היה לנו ברור שאת תהיי בפנים".

"מכירה את המוות, אבל בשדה הקרב זה שונה"

ד"ר סמ"ר לירון עזרא כבר התנסתה בשירות קרבי כשהייתה חיילת בסדיר - אבל לאחר שסיימה את לימודי הרפואה קיוותה לחזור לשטח. "בשירות שלי הייתי לוחמת מג"ב ומ"כית", היא מספרת. "כשהשתחררתי עשיתי קצת מילואים בפיקוד העורף בתפקידי חילוץ והצלה, אבל אחרי שנתיים הפסיקו לקרוא לי. כשסיימתי את התואר ברפואה, הודעתי לצבא אבל שוב לא קראו לי, עד 7 באוקטובר".

ד''ר סמ''ר לירון עזרא / צילום: דובר צה''ל

אז היא הוצבה כרופאה בחטיבה 14. "אחרי ארבעה ימים של קורס רענון מקוצר בטיפול בטראומה ורפואה צבאית, שאלו אותי לאיזה תפקיד אני רוצה ללכת ואמרתי - תפקיד קדמי. ואז יצרו איתי קשר מחטיבה 14 והוצבתי בתוך אכזרית".

אכזרית?
"זה רכב כמו טנק, רק שהוא לא יכול לירות פגזים. הוא תמיד נע מאחורי הכוח, ואם יש נפגעים, אנחנו יכולים לקפוץ מתוכו ולפנות את הנפגע. למה קוראים לו אכזרית? אולי כי התנאים בו אכזריים, מאוד צפוף. בכל אכזרית יש שמונה אנשים, מהם שישה לוחמים ועוד רופא וחובש. במקרה שלנו, כולם היו בנים חוץ ממני. המשימה הראשונה הייתה בשטח פתוח, אז כשרוצים לבשל יוצאים החוצה, ובלילות ישנים בשקי שינה בחוץ ובבוקר שוב נכנסים לאכזרית. אמנם התנאים קשים אבל יש גם המון צחוקים וכיף".

את בעצם מוצאת את עצמך בתוך הכלי הזה אחרי שנים שבהן לא היית בצבא.
"בסדיר הייתי במג"ב, לוחמת לכל דבר, אבל מאז שהשתחררתי לא נגעתי בנשק. ובתפקיד הזה כוח הפינוי, שזה אנחנו, גם נלחם אם צריך. הכניסה הראשונה לעזה הייתה רגע מפחיד מאוד, אבל גם מרגש ומלא מחשבות. לאט לאט, בזכות האווירה והצוות, הלחץ מתחלף בצחוקים ותחושת ניצחון.

"המשימה הראשונה שלנו הייתה לכבוש שטח מסוים ואחרי שתפסנו אותו נשארנו לישון בו למרות שלא ידענו אם יש בו איום. היינו שם שבועיים ובהדרגה גילינו שבאמת היו שם הרבה פירים של מנהרות".

האירוע הרפואי הראשון שבו השתתפה עזרא התרחש בימים הראשונים שלה בעזה. "חייל נורה בחזה. הוא קיבל טיפול בשטח בידי הרופא שהיה עם הקבוצה שלו, ואז אני הגעתי וטיפלתי בו עם עוד חובש שהיה איתי ופינינו אותו למסוק. לצערי הוא מת במסוק".

העבודה שלך כרופאה באזרחות הכינה אותך לרגע הזה?
"אני מכירה את המוות אבל התחושה היא שונה. הטיפול מצריך אלתור, הוא לא נוח, והפציעות מאוד קשות. לפעמים הפינוי עצמו הוא תחת איום, אפילו תחת אש. ברגע הזה אין ממש זמן לחשוב. כל מה שיש בראש הוא לקבל כמה שיותר מידע ולטפל כמה שיותר מהר. כשהגענו לנקודה שממנה פינינו את אותו חייל, היה המון ירי מסביב ורק אחר כך קלטנו את זה. באותו רגע חשבתי רק על איך להכניס את הפצוע לאכזרית ולטפל בו".

בין הפינויים תחת אש גם מתקיימת שגרה בקרב. "מטפלים בפצועים מרסיסים, פציעות אורתופדיות וגם פגיעות שגרה, כשאנשים פשוט לא מרגישים טוב, אפילו מקלקול קיבה".

אחרי שבועיים, בעקבות מחסור של רופא באחת הפלוגות, הצטרפה עזרא לגדוד רגלי, 60 בנים והיא. "בשלב מסוים גם אני שכחתי שאני בת", היא צוחקת. "שואלים אותי תמיד איך הולכים לשירותים ואיך עושים מקלחת. אז בשביל שירותים אנחנו תוחמים שטח מסוים ומסכימים לתת לכולם פרטיות בו, ומקלחות - טוב, לא מתקלחים".

ובתפקיד הזה אפילו אין לך את הרכב שמגן עלייך. כל הזמן בחוץ.
"האמת שזה היה מאוד מלחיץ בהתחלה. לא ידעתי איך להתמודד עם זה אבל היה איתי חבר מהתפקיד הקודם, שמאוד האמין בי וסמך עליי. הוא נתן לי ביטחון שהכול יהיה בסדר, למרות שאף אחד לא יכול להבטיח את זה.

"המשימות היו בשטח בנוי, חוויה מוזרה מאוד: להיות בתוך שכונה, כשחלק מהמשימות כוללות גם כניסה לבתים ואל אותם הבתים חוזרים גם לישון בלילה. השתתפתי בכל המשימות - בפשיטות, בחיפושים, ותוך כדי כך גם בפציעות ובפינויים. תמיד יש משהו".

ואיך הייתה בסופו של דבר החזרה לאזרחות?
"בכלל לא פשוטה. הייתי אמורה להתחיל מיד בהתמחות שלי ברפואת חירום, אבל דחיתי אותה קצת כדי להתאפס. זה שינוי חד מאוד, שמייצר תחושת ריק. אנחנו נפגשים עם החבר'ה מהמילואים בכל שבוע, ואני בטוחה שאלה לא המילואים האחרונים שנעשה השנה. בינתיים אני ממשיכה לעבוד כרופאה, והתפקיד מאוד חישל אותי לעבודה תחת לחץ. מאז ומתמיד הרגשתי בנוח במקומות כאלה, ועכשיו עוד יותר".

"חיל הרפואה יחסית פתוח לנשים"

רופאה נוספת שלוקחת חלק במלחמה, אך לא בשטח האויב, היא קצינת הרפואה רס"ן ד"ר פאינה סלפצנקו. "אני רופאה הרבה שנים, עתודאית. בחרתי להתמחות בפסיכיאטריה, בבית החולים גהה, וביקשתי לעשות התמחות נוספת במרפאות צבאיות כדי לפתח את תחום בריאות הנפש בצה"ל. במקביל יש לי תפקיד כקצינת הרפואה של אוגדת המילואים 252 של פיקוד דרום.

רס''ן ד''ר פאינה סלפצנקו. מנהלת יותר מ-100 רופאים בשטח / צילום: דובר צה''ל

"הייתי אמורה להתחיל את התפקיד שלי במרפאות ב־8 באוקטובר, אך יום קודם בעלי העיר אותי ואמר שהתחילה מלחמה. ידעתי שאני צריכה לנסוע דרומה, לצאלים. בעלי נשאר אצל המשפחה בחיפה עם שני הילדים".

מה הבנת כשנסעת דרומה?
"הבנו שיש מחבלים בכל מקום ושאנחנו הולכים למשהו גדול. היה צריך להכיר מהר מאוד את שאר הצוות ולבנות את תוכנית הרפואה, כלומר להחליט עם היחידות איפה להציב את הרופאים והפרמדיקים, ולוודא שמי שבפלוגת חי"ר יודע ללכת ומי שבטנק יודע להיות בטנק ולפעול בו ביעילות. סך הכול מדובר לפעמים באנשים בני 45 שבילו את השנים האחרונות במשרד.

"כל הרופאים שלנו הם רופאי מילואים, שאמנם הגיעו מהר מאוד, בהתגייסות מדהימה, אבל הבנו מיד שלא כולם מיומנים ברפואת שדה קרב. אז האתגר בימים הראשונים היה ליישר קו ולוודא שכולם מכירים את הפרוטוקולים הצבאיים ואת ההבדלים בין טיפול בבית החולים לבין טיפול בשדה הקרב".

אילו הבדלים הדגשת בפניהם?
"רוב הרופאים לא רגילים להיות בסביבה לא בטוחה, כשיורים עליהם או בניין יכול להתמוטט עליהם. נוסף על כך, בבית החולים יש סטריליות ותנאים נוחים לרופאים. בקורסים אנחנו מתרגלים בסימולציות תנאי חושך ורעש, אבל זה לא בדיוק אותו הדבר".

רופאים בבתי החולים מספרים שרפואת השטח מאוד השתפרה במלחמה הזאת, שמגיעים אליהם פצועים שבעבר רק לעיתים נדירות היה ניתן להציל.
"אנחנו מתחקרים כל פציעה ומעבירים בזמן אמת את הלקחים שלנו בחזרה לשטח. התחקיר והתדרוך בחזרה מתרחשים ברמה יומיומית, וזה יוצר גם שיתוף פעולה בין הכוחות בדרגים השונים. שמנו דגש משמעותי על ציר הפינוי ואנחנו מתכננים אותו בדקדוק רב: יש אנשים שכל תפקידם הוא לדאוג לפינוי הפצועים באופן מהיר ככל הניתן, כי המקום הכי טוב לפצוע הוא בית החולים.

"אחד הדברים שהבנו הוא שיש לעצור את הדימומים הפורצים עם חוסם עורקים ולתת השלמת נפח כדבר ראשון, לא כמו בבית חולים, שזה לא תמיד הדבר הראשון. אם בעבר היו נותנים תמיסת נוזלים, היום אנחנו משתמשים בפלזמה מיובשת שהתגלתה כמצוינת וגם במנות דם אמיתיות, טיפול שנכנס לשימוש במלחמה הזאת לראשונה.

"היו קשיים לוגיסטיים בשימוש בטיפול הזה כי הוא דורש קירור, התוקף שלו קצר, וכשיצאנו למלחמה עוד היה חם. התגברנו על הבעיות הלוגיסטיות ופצועים רבים קיבלו מנות דם בשטח ולא רק במסוק, וזה עזר מאוד. לימדנו את הלוחמים עצמם איך לעצור דימומים עוד לפני שהחובש מגיע, וזה העלה את אחוזי ההצלחה בצורה משמעותית. ראיתי את המערכת שהוקמה לצורך הפינוי עובדת בצורה יעילה מאוד, והתנחמתי בעובדה שלא היה אפשר היה לעשות את זה טוב יותר".

את אחראית על יותר מ־100 רופאים שנמצאים בחלקם בשטח. לעובדה שאת אישה יש משמעות?
"עברתי בכל מיני תפקידים בצבא ובאזרחות, ולא תמיד הרגשתי שהכול פתוח לנשים, אבל בחיל הרפואה תמיד היו לי מודלים של נשים לחיקוי. עם השנים תפקידים רבים יותר נפתחים, גם בחי"ר וגם ב־669, ומי שרואה את הנשים שלנו לא מבין למה זה לא קרה קודם. בכל היחידות יש רופאות בתפקידים פיזיים, ואמנם יש לאן לשאוף אבל אנחנו במקום מצוין. הייתי רוצה לראות חלוקה של 50:50, וגם בחברה הכללית אנחנו לא שם, אבל בחיל הרפואה אנחנו גם לא מאוד רחוקות מזה".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם