גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבחני לשכת עורכי הדין מגלים: המכללה שהפתיעה, האוניברסיטה שאיכזבה

בחינות ההסמכה של לשכת עורכי הדין הסתיימו עם ממוצע הצלחה של כ-55% בקרב כלל הניגשים ● באוניברסיטה העברית מציגים הישג כמעט חסר תקדים, מכללה אחת קטנה התברגה בצמרת הטבלה, ומאיפה מגיעים המתמחים בעלי הסיכויים הטובים ביותר להצלחה?

טקס הסמכת עורכי דין חדשים בירושלים, 2019 / צילום: רפי קוץ
טקס הסמכת עורכי דין חדשים בירושלים, 2019 / צילום: רפי קוץ

כחודש לאחר שנערך הגל הראשון של בחינות ההסמכה לעריכת דין בצל המלחמה, פורסמו אתמול (ד') תוצאותיהן. עם מספר ניגשים קטן יחסית לשנה שעברה, כאשר רבים מהסטודנטים היו או עודם במילואים, ואחרים עדיין עקורים מביתם - נתוני לשכת עורכי הדין חושפים כמה דברים מעניינים.

פסק דין בעליון מצית מחדש ויכוח היסטורי על עיצוב דיני החוזים
רוכשי דירות במגדל היוקרה בתל אביב בתביעה של 46 מיליון שקל

1 הסטטיסטיקה לרעת הניגשים בפעם השנייה

לפני שצוללים לפרטים, נדרשת הערה מקדימה: כדי להבין את המספרים שפרסמה לשכת עורכי הדין' צריך להחזיק כמה נתונים בסיסיים. הראשון שבהם מתייחס לפער שבין הניגשים לבחינה בפעם הראשונה - ובין אלה המכונים "נבחנים חוזרים". הכוונה למי שנכשלו פעם אחת או יותר, ואלה מביניהם שנכשלים בבחינות באופן סדרתי.

נתוני הלשכה העקביים, ששבים גם הפעם, מלמדים שהסיכוי הגבוה ביותר לצלוח את הבחינה ניתן למי שניגשים אליה בפעם הראשונה. כך, למשל, מקרב מי שניגשו לבחינה בפעם הראשונה עברו 75%, כלומר שלושה מכל ארבעה נבחנים.

אולם כאשר בוחנים את כלל הניגשים, כולל אותם סטודנטים שנכשלים במבחן פעם אחר פעם, הנתונים אחרים בתכלית - 54.7% מעבר בלבד, כלומר אחד משניים בערך. מבין מי שניגש לבחינה בפעם השלישית ויותר, יוסמכו פחות מ-20% כעורכי דין.

2 המכללה שהפתיעה בצמרת הרשימה

באופן דומה ניתן גם לבחון את נתוני המוסדות האקדמיים, שיוצאת הדופן בהם היא האוניברסיטה העברית בירושלים. זו רשמה הישג חסר תקדים הפעם - עם 100 אחוזי הצלחה הן בקרב העוברים בפעם הראשונה והן בקרב כלל הניגשים במסגרתה.

100 אחוזי מעבר מקרב מי שניגשו לבחינה בפעם הראשונה כבר נרשמו בעבר, למשל בשנת 2022, באוניברסיטת תל אביב, בר-אילן וחיפה. הפעם הצליחו גם נכשלי העבר של העברית לעבור.

 

הבאות בטבלה אחרי האוניברסיטה העברית הן אוניברסיטת תל אביב, בר-אילן וחיפה, כולן עם מעל ל-90 אחוזי מעבר, כאשר אצל תל אביב למשל מדובר ב-95 אחוזי מעבר מבין כלל הניגשים.

לאחר מכן, אם בוחנים רק את הניגשים בפעם הראשונה, ממוקמת רייכמן, אולם אם בוחנים את שיעור כלל העוברים, עקפו אותה המכללה למינהל והמרכז האקדמי פרס. המכללה למינהל ממוקמת כבר תקופה במקומות גבוהים יחסית בטבלה, אולם מבחינת המרכז האקדמי פרס מדובר בעלייה של ממש.

המכללה הבאה בתור, בהפרש קל מאוד, היא מכללת ספיר בשדרות, שהיא המוסד שספג את האבידות הרבות ביותר בגוף, בנפש וברכוש, ובכל זאת הצליח לרשום כמעט 90 אחוזי מעבר מבין הניגשים לבחינה לראשונה.

3 ההגמוניה של האוניברסיטאות נשמרה

מה שבכל זאת עדיין ברור, הוא שהאוניברסיטאות הוותיקות שומרות על הצמרת, גם אם חלק מהמכללות מנסות לזנב בהן.

עדיין ישנן מכללות שנתוני המעבר בהן נמוכים למדי, בעיקר אם מסתכלים על שיעור כלל הניגשים מהן. דוגמאות בולטות לכך הן הקריה האקדמית אונו, מכללת שערי משפט והמרכז האקדמי למשפט ועסקים.

השיא השלילי נרשם גם הפעם על שמה של מכללת כרמל, שרק 9% מתלמידיה עברו את הבחינה, ורק אחד משניים עברו מבין אלה שניגשו בה לבחינה בפעם הראשונה.

 

באופן כללי, סיכויי תלמידי האוניברסיטאות לעבור את הבחינה עומדים, לפחות על-פי הנתונים האחרונים, על 94%, בעוד שמבין בוגרי המכללות עומד הנתון על 49% בלבד.

מובן שישנו הבדל, כפי שמשתקף מן הנתונים, בין המכללות השונות. מבין האוניברסיטאות ההבדלים בין המספרים קטנים הרבה יותר, ומבט על הבחינות בשנים האחרונות מלמד שהם עשויים, כבר במועד הבא, להשתנות.

מכל מקום, דבר אחד ברור: כדי לעבור את הבחינה, אין דבר משמעותי יותר משליטה בשפה העברית ומהיכרות עם המשפט הישראלי. שיעור המעבר של לומדים במוסדות אקדמיים בחו"ל עומד על 22% בלבד, וזה של עולים חדשים על 24% בלבד.

4 היתרון הגדול של המתמחים בשירות המדינה

עוד נתון בולט שפרסמה הלשכה, אך כזה שמחייב גם הוא כוכבית, נוגע לקשר שבין מוסד ההתמחות לשיעור המעבר. על-פי הנתונים, שיעור המעבר הגבוה ביותר מקרב העוברים, 88%, מיוחס למתמחי פרקליטות המדינה, פרקליטויות המחוז, הפרקליטות הצבאית (קרי, עתודאים) והמשטרה.

מנגד, שיעור העוברים בקרב מתמחי הסקטור הפרטי עומד על 50 אחוז בלבד, ואילו בקרב מתמחי בתי המשפט - על 70% בלבד.

הכוכבית דרושה מן הטעם הפשוט שהסקטור הפרטי הוא עצום, וקיימים בו פערים שעשויים להיות דרמטיים בין הפירמות הבולטות, שבהן תנאי הקבלה דומים לפרקליטות ושיעורי המעבר של המתמחים הם ככלל גבוהים מאוד, ובין משרדים אחרים.

כך, מטבע הדברים, גם המצב בבתי המשפט. סטנדרט הקבלה להתמחות בבית המשפט העליון (שם שיעורי המעבר של המתמחים עומדים לרוב על 100 אחוז) או אצל שופטים בכירים בבתי המשפט המחוזיים, לבין זה של ערכאות אחרות, הוא שונה.

עוד כתבות

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?