גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבחני לשכת עורכי הדין מגלים: המכללה שהפתיעה, האוניברסיטה שאיכזבה

בחינות ההסמכה של לשכת עורכי הדין הסתיימו עם ממוצע הצלחה של כ-55% בקרב כלל הניגשים ● באוניברסיטה העברית מציגים הישג כמעט חסר תקדים, מכללה אחת קטנה התברגה בצמרת הטבלה, ומאיפה מגיעים המתמחים בעלי הסיכויים הטובים ביותר להצלחה?

טקס הסמכת עורכי דין חדשים בירושלים, 2019 / צילום: רפי קוץ
טקס הסמכת עורכי דין חדשים בירושלים, 2019 / צילום: רפי קוץ

כחודש לאחר שנערך הגל הראשון של בחינות ההסמכה לעריכת דין בצל המלחמה, פורסמו אתמול (ד') תוצאותיהן. עם מספר ניגשים קטן יחסית לשנה שעברה, כאשר רבים מהסטודנטים היו או עודם במילואים, ואחרים עדיין עקורים מביתם - נתוני לשכת עורכי הדין חושפים כמה דברים מעניינים.

פסק דין בעליון מצית מחדש ויכוח היסטורי על עיצוב דיני החוזים
רוכשי דירות במגדל היוקרה בתל אביב בתביעה של 46 מיליון שקל

1 הסטטיסטיקה לרעת הניגשים בפעם השנייה

לפני שצוללים לפרטים, נדרשת הערה מקדימה: כדי להבין את המספרים שפרסמה לשכת עורכי הדין' צריך להחזיק כמה נתונים בסיסיים. הראשון שבהם מתייחס לפער שבין הניגשים לבחינה בפעם הראשונה - ובין אלה המכונים "נבחנים חוזרים". הכוונה למי שנכשלו פעם אחת או יותר, ואלה מביניהם שנכשלים בבחינות באופן סדרתי.

נתוני הלשכה העקביים, ששבים גם הפעם, מלמדים שהסיכוי הגבוה ביותר לצלוח את הבחינה ניתן למי שניגשים אליה בפעם הראשונה. כך, למשל, מקרב מי שניגשו לבחינה בפעם הראשונה עברו 75%, כלומר שלושה מכל ארבעה נבחנים.

אולם כאשר בוחנים את כלל הניגשים, כולל אותם סטודנטים שנכשלים במבחן פעם אחר פעם, הנתונים אחרים בתכלית - 54.7% מעבר בלבד, כלומר אחד משניים בערך. מבין מי שניגש לבחינה בפעם השלישית ויותר, יוסמכו פחות מ-20% כעורכי דין.

2 המכללה שהפתיעה בצמרת הרשימה

באופן דומה ניתן גם לבחון את נתוני המוסדות האקדמיים, שיוצאת הדופן בהם היא האוניברסיטה העברית בירושלים. זו רשמה הישג חסר תקדים הפעם - עם 100 אחוזי הצלחה הן בקרב העוברים בפעם הראשונה והן בקרב כלל הניגשים במסגרתה.

100 אחוזי מעבר מקרב מי שניגשו לבחינה בפעם הראשונה כבר נרשמו בעבר, למשל בשנת 2022, באוניברסיטת תל אביב, בר-אילן וחיפה. הפעם הצליחו גם נכשלי העבר של העברית לעבור.

 

הבאות בטבלה אחרי האוניברסיטה העברית הן אוניברסיטת תל אביב, בר-אילן וחיפה, כולן עם מעל ל-90 אחוזי מעבר, כאשר אצל תל אביב למשל מדובר ב-95 אחוזי מעבר מבין כלל הניגשים.

לאחר מכן, אם בוחנים רק את הניגשים בפעם הראשונה, ממוקמת רייכמן, אולם אם בוחנים את שיעור כלל העוברים, עקפו אותה המכללה למינהל והמרכז האקדמי פרס. המכללה למינהל ממוקמת כבר תקופה במקומות גבוהים יחסית בטבלה, אולם מבחינת המרכז האקדמי פרס מדובר בעלייה של ממש.

המכללה הבאה בתור, בהפרש קל מאוד, היא מכללת ספיר בשדרות, שהיא המוסד שספג את האבידות הרבות ביותר בגוף, בנפש וברכוש, ובכל זאת הצליח לרשום כמעט 90 אחוזי מעבר מבין הניגשים לבחינה לראשונה.

3 ההגמוניה של האוניברסיטאות נשמרה

מה שבכל זאת עדיין ברור, הוא שהאוניברסיטאות הוותיקות שומרות על הצמרת, גם אם חלק מהמכללות מנסות לזנב בהן.

עדיין ישנן מכללות שנתוני המעבר בהן נמוכים למדי, בעיקר אם מסתכלים על שיעור כלל הניגשים מהן. דוגמאות בולטות לכך הן הקריה האקדמית אונו, מכללת שערי משפט והמרכז האקדמי למשפט ועסקים.

השיא השלילי נרשם גם הפעם על שמה של מכללת כרמל, שרק 9% מתלמידיה עברו את הבחינה, ורק אחד משניים עברו מבין אלה שניגשו בה לבחינה בפעם הראשונה.

 

באופן כללי, סיכויי תלמידי האוניברסיטאות לעבור את הבחינה עומדים, לפחות על-פי הנתונים האחרונים, על 94%, בעוד שמבין בוגרי המכללות עומד הנתון על 49% בלבד.

מובן שישנו הבדל, כפי שמשתקף מן הנתונים, בין המכללות השונות. מבין האוניברסיטאות ההבדלים בין המספרים קטנים הרבה יותר, ומבט על הבחינות בשנים האחרונות מלמד שהם עשויים, כבר במועד הבא, להשתנות.

מכל מקום, דבר אחד ברור: כדי לעבור את הבחינה, אין דבר משמעותי יותר משליטה בשפה העברית ומהיכרות עם המשפט הישראלי. שיעור המעבר של לומדים במוסדות אקדמיים בחו"ל עומד על 22% בלבד, וזה של עולים חדשים על 24% בלבד.

4 היתרון הגדול של המתמחים בשירות המדינה

עוד נתון בולט שפרסמה הלשכה, אך כזה שמחייב גם הוא כוכבית, נוגע לקשר שבין מוסד ההתמחות לשיעור המעבר. על-פי הנתונים, שיעור המעבר הגבוה ביותר מקרב העוברים, 88%, מיוחס למתמחי פרקליטות המדינה, פרקליטויות המחוז, הפרקליטות הצבאית (קרי, עתודאים) והמשטרה.

מנגד, שיעור העוברים בקרב מתמחי הסקטור הפרטי עומד על 50 אחוז בלבד, ואילו בקרב מתמחי בתי המשפט - על 70% בלבד.

הכוכבית דרושה מן הטעם הפשוט שהסקטור הפרטי הוא עצום, וקיימים בו פערים שעשויים להיות דרמטיים בין הפירמות הבולטות, שבהן תנאי הקבלה דומים לפרקליטות ושיעורי המעבר של המתמחים הם ככלל גבוהים מאוד, ובין משרדים אחרים.

כך, מטבע הדברים, גם המצב בבתי המשפט. סטנדרט הקבלה להתמחות בבית המשפט העליון (שם שיעורי המעבר של המתמחים עומדים לרוב על 100 אחוז) או אצל שופטים בכירים בבתי המשפט המחוזיים, לבין זה של ערכאות אחרות, הוא שונה.

עוד כתבות

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?