גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוותמ"ל תהפוך קבועה ובענף זועמים: "זלזול בדמוקרטיה וברשויות המקומיות"

אנשי מקצוע מותחים ביקורת קשה על הממשלה, שעומדת להחליט על הפיכת הוועדה למתחמי דיור מועדפים לוועדת קבע ● זאת בטענה לרמיסת הרשויות המקומיות, תוכניות מתאר קיימות ומתנגדים, וליצירת מאגר של מלאי תכנוני לא מעודכן, שאינו תורם לירידת מחירי הדירות

הוות''ל לא עוזרת בהורדת מחירי הדיור / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
הוות''ל לא עוזרת בהורדת מחירי הדיור / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הוועדה הארצית לתכנון ובנייה של מתחמים מועדפים לדיור (הוותמ"ל), שעד כה פעלה כוועדה זמנית, עומדת להפוך לוועדת קבע, וזאת בצל הכישלון הגדול ביותר של מטרת היסוד שעמדה בבסיס הקמתה - הורדת מחירי דירות.

האם יש צורך בהמשך הפעלת ועדה לתכנון ולבנייה שממגנטת אליה ביקורת מתמשכת וסכסוכים בין הממשלה לרשויות המקומיות? הנתונים קובעים חד־משמעית שלא, אבל נראה שנתונים אינם תמיד משמעותיים להחלטות ממשלה.

בדיקת גלובס | קניתם דירה חדשה מקבלן? כנראה שלא תקבלו אותה בזמן
השרים כבר חגגו, אבל רק 1,000 עובדים זרים הגיעו לישראל

אומנם היצע הדירות גדל, אך המחירים המשיכו להמריא, ועמם גם הביקורת הציבורית על אופן פעולת ועדה זו. הפיכתה לוועדה קבועה, מזהירים מומחים, תפגע במערך התכנוני של מדינת ישראל וברשויות המקומיות.

לפני עשר שנים, זמן קצר אחרי ששר האוצר דאז יאיר לפיד הגה את תכונית הדיור שלו "מע"מ 0" שלא מומשה לבסוף, חשב לפיד על הקמת ועדה מיוחדת, שתעסוק באיתור ותכנון מתחמים לבניית דירות להשכרה ארוכת טווח. אולם הוא לא הספיק לממש את הרעיון, ומי שאימץ אותו בחום היה שר האוצר שמונה במקומו, משה כחלון.

כחלון ראה את הוותמ"ל בפרספקטיבה הרבה יותר רחבה מלפיד, ומנה אותה כחלק מ"ארגז הכלים" שדרש וקיבל בתחום הדיור. הטענה שהייתה נפוצה אז, ב־2015, הייתה שקיים מחסור בהיצע דירות, שנובע לפחות בחלקו ממלאי נמוך מדי של דירות מתוכננות. לאור זה ההערכה הייתה כי אם המלאי יגדל בצורה משמעותית, הדבר יתרום לריסון עליות המחירים.

שמונה שנים אחרי הקמתה, ניתן לסכם את פעילות הוותמ"ל כהצלחה שכולה כישלון. ההצלחה באה לידי ביטוי בתכנון של כ־360 אלף יחידות דיור, ובתמרוץ של הוועדות המחוזיות לעבוד ביעילות גדולה יותר מפעם. אולם הטיעון שמלאי תכנוני גדול יתרום לירידות מחירים הופרך. ויותר מזה - מאז הקמתה תכננו הוועדות המחוזיות והוותמ"ל יחד 1.16 מיליון יחידות דיור, אולם התחלות הבנייה בתקופה הזו הגיעו ל־530 אלף בלבד.

ב־2024 ניתן לסכם ולומר שהמלאי התכנוני בשנים הללו עלה ב־630 אלף דירות, מה ששקול ל־10 שנות בנייה, אך המחירים ממשיכים בשלהם.

כמעט כל מה שבונים מיועד למשפרי דיור

"מלאי התכנון בישראל הוא כזה שאפשר להפסיק לתכנן לכמה שנים. המשך עבודת הוותמ"ל לא תועיל, לא למשבר הדיור ולא לשום דבר אחר.", אומרת פרופ' נורית אלפסי, ראש מגמת תכנון ערים באוניברסיטת בן גוריון. "הוותמ"ל היא אשליה של שליטה מצד הממשלה, ובדרך עושים אוסף אדיר של נזקים שנגרמים מהדבר הזה. עצם זה שנוצר מלאי תכנוני מהדבר הזה הוא בעצמו נזק, משום שמדובר במלאי ירוד במיוחד".

למה הכוונה?
אלפסי: "המלאי התכנוני כשלעצמו הוא לא טוב. לא לכלכלה, לא למשק ולא לחברה. תכנון, ככל שהוא הולך ומתיישן, ההתאמה שלו לתשתיות שמסביב, לצרכים, לטכנולוגיה הולכת ומתרחקת. לממש עכשיו תוכנית בת חמש שנים ויותר, זה לממש תוכנית ישנה.

"הכול משתנה: הטכנולוגיה, מאפייני משק הבית, התחבורה, צורת ההגעה לעבודה. והכול נעשה בצורה כל־כך מהירה. אז תוכניות צריכות להישאר על הנייר שנים על גבי שנים? היכולת שלנו לממש חדשנות בתכנון יורדת, כשנאלצים לממש תוכניות ישנות.

"מעבר לזה הוותמ"ל תקועה בתפיסה תכנונית מיושנת מאוד, בגלל הגורמים שקשורים לעריכת התוכניות - משרד הבינוי והשיכון ורמ"י. רואים שם הקמת שכונות גדולות בבת אחת, שמנותקות מהסביבה שלהן. בהשוואה לשכונות עירוניות שהוקמו לפני קום המדינה על אותו סדר גודל של שטח עם 20־30 חיבורים של כניסות ויציאות של רחובות, אז בוותמ"ל מציגים תוכניות של שלוש־ארבע כניסות ויציאות. זה אומר פקקים ותלות ברכב פרטי וזה מאוד מיושן.

"נוסף לכך, הבנייה מאוד הומוגנית. לוקחים בניין אחד ומשכפלים אותו. כל הבנייה בשכונות הוותמ"ליות מיועדת למשפרי דיור ולזוגות צעירים וזה דבר מעוות. בשוק יש היום מגוון גדול של נישות של משקי בית, אבל כמעט כל מה שבונים בישראל מיועד למשפרי דיור ולמשפחות צעירות בלבד".

תוכנית הוותמ''ל למזרח רחובות / הדמיה: מנדי רוזנפלד אדריכלים ודירה לה

"ללא שום עקרונות תכנון עדכניים"

יו"ר איגוד מהנדסי ערים ולשעבר מהנדס העיר מודיעין, צחי כץ, רואה את הדברים מזווית אחרת, אך באופן דומה: "הוותמ"ל מייצר 'תכנון אנטי־תכנוני' - שכונות מגדלים שכולנו מכירים. מה יקרה בעוד 20 שנה, מבחינת תחזוקה והתיישנות המגדלים, והעלויות שצריך יהיה להשקיע בהם? כולם יודעים.

"הוותמ"ל מייצרת את השכונות הללו ללא שום עקרונות תכנון עדכניים, ללא עירוב שימושים וללא תחבורה ציבורית. אני לא ארצה לגור בשכונה כזו גם בחינם".

אבל לפי פרופ' אלפסי, הדבר המשמעותי הוא עצם קיומה של הוותמ"ל. לדבריה, "מדובר בוועדה שהיא מופת לחוסר אמון במערכת המקצועית ולזלזול בערכים של דמוקרטיה ובערכים הסביבתיים. כוחה הגדול של הוותמ"ל היא לדרוס את כל התוכניות שמתחתיה, כולל תוכניות מתאר מחוזיות וארציות, שאנשי מקצוע ישבו עליהן במשך שנים, והכול תוך זמן קצר ומבלי שבאמת מתקיימת עבודת תכנון מעמיקה".

"הוותמ"ל הייתה טעות מלכתחילה. מדובר בהתערבות ממשלתית בתהליכי תכנון ברשויות המקומיות, והקיבוע שלה הוא דבר מזעזע. הוותמ"ל אינה מכירה את ה־DNA של הערים וזה לא תפקידה. העובדה שמלמעלה מוצנחות החלטות - זה אנטי־דמוקרטיה", אומר כץ.

"אולי יש רשויות חלשות שבאמת צריכות את זה. למשל עיריית לוד מאוד גאה בתוכנית ותמ"ל שאושרה שם, אבל היא נעשתה בשיתוף העירייה. אבל הרשויות החזקות לא צריכות את זה, והן יוצאות ניזוקות מהוועדה".

"זכות לעשות דברים נגד תכנון"

אלפסי וכץ, כל אחד בנפרד, מעלים כדוגמה את המאבק המתחולל בימים אלה בחדרה, סביב תוכנית הוותמ"ל לכפות על העיר שכונת מגורים בבית אליעזר, וזאת לאחר שתוכנית מתאר חדשה שאושרה לעיר קובעת שהשטח צריך להיות דווקא ירוק.

"ישבו הרבה אנשים, שבדקו וחקרו את העיר, וקבעו מדיניות תכנונית במשך תקופה ארוכה, ואז לפתע באה הוותמ"ל ומשנה הכול. אז בשביל מה לעשות תוכנית מתאר? הוותמ"ל לוקח בחסות המדינה זכות לעשות דברים נגד תכנון", אומר כץ.

"עוד לא יבשה הדיו על תוכנית המתאר לחדרה, והנה העירייה נאלצת להילחם עליה זו דוגמה לדריסה של מקצועיות ואנטי־תכנון כזה, שמעלים את השאלה: בשביל מה תכנון בכלל? תגידו שאתם מבטלים את התכנון", אומרת אלפסי.

"כל עוד זה היה הוראת שעה ושירת מקומות מסוימים, בעיקר ערים חלשות - מילא. אולי ניתן היה להסדיר את זה בחקיקה, שאם רשות מקומית מעוניינת להיעזר בכלי הזה - שמורה לה הזכות לזה. אבל להפוך את הדבר הזה לקבוע? להבנתי זה נובע מכך שהממשלה הבינה שהרשויות המקומיות הן גוף חזק ושהתושבים מעריכים אותן, והיא רוצה לקחת בזה חלק. לצערי, זה חלק מהתהליכים האנטי־דמוקרטיים שמתחוללים במדינה ואולי רוצים שנהפוך למדינה קומוניסטית שמתכננת את הכול".

"המסמר האחרון באיזון שעמד בבסיס החוק"

עו"ד אמיר בירנבוים, שותף במשרד עוה"ד עפר שפיר ושות' המייצג רשויות מקומיות רבות וייצג בין השאר את עיריית חדרה בדיון האחרון מול הוותמ"ל, שותף גם הוא לביקורת. "תזכיר הצעת החוק הנוכחי למעשה נועץ את המסמר האחרון באותו איזון שעמד בבסיס החוק במקור, והופך את ההסדר הזמני לחוק קבוע.

"הניסיון שנצבר בתקופת פעילות הוותמ"ל מלמד כי לזירוז ההליך התכנוני מחירים משמעותיים, בין היתר באיכות התוכניות המתקבלות, אשר לא אחת נמצאו בהן טעויות ואי־התאמות, שמקורן בכך שהזמן הקצר אינו מאפשר ירידה לפרטים.

"נוסף לכך, הרצון להביא לקו הסיום תוכנית גדולה המייצרת כמה שיותר יחידות דיור, מוביל לפגיעה בשטחים פתוחים, להתעלמות מתוכניות מתאר, ויצירתן של שכונות גנריות המחייבות השקעות עתק בתשתיות ובידול משמעותי מהיישוב הקיים".

"המרוץ הבלתי פוסק להשגת יעדי יחידות הדיור במסגרת תוכניות הוותמ"ל, מוביל פעם אחר פעם את הוותמ"ל להתנגשות מול השלטון המקומי, החרד באופן טבעי משכונות הענק הניחתות עליו ללא תיאום, ולכפות עליו תוכניות משמעותיות ללא כל התחשבות בהשפעה הצפויה על היישוב.

הדברים עלו לאחרונה בענינן של רמת השרון, חדרה, גן יבנה ועוד ערים רבות נוספות. אומנם, גם במסגרת המועצה הארצית והוועדות המחוזיות קיימת אפשרות לאשר תוכניות בלא הסכמת הרשות המקומית, ואולם עדיין המשקל שניתן במסגרתן לעמדת השלטון המקומי ממשי, שלא כמו בתוכניות שמקדמת הוותמ"ל.

"בסופו של דבר, החוק יצר בולדוזר אימתני, בכוונה מוצהרת שלפרק זמן קצר וקצוב יקדם במהירות תוכניות ליצירתן של כמה שיותר דירות מגורים, הגם שידוע היה שהדבר כרוך במחיר לא פשוט של הרס שטחים פתוחים, דילוג על שלבי תכנון הכרחיים ושיתוף ציבור וארגוני סביבה, כאשר אלמנט הזמניות מאזן במידה רבה את הפגיעה בהיבטים האחרים. אלא שבמידה רבה הגולם קם על יוצרו, והנצחתו של כלי הרסני זה בהפיכתו למסלול תכנוני קבוע, מפר את האיזון שניצב בבסיסו של החוק, ואת מחיריהן של תוכניות אלה שהוכנו בחופזה נשלם כולנו בעשרות השנים הבאות".

תגובה: "הרשות המקומית שותפה מלאה"

ממינהל התכנון נמסר בתגובה: "דרישות החוק ותהליכי העבודה בוותמ"ל מציבים את הרשות המקומית כשותפה מלאה להכנת התוכנית, מרגע ההכרזה עליה בממשלה, דרך גיבוש החלופות ועד לאישורה. הצוות המקצועי בוותמ"ל מסייר בשטחי התכנון, משתתף בהליכי שיתוף הציבור, ומקיים שיח פתוח עם התושבים משלב השולחן העגול עוד בטרם גובשה התוכנית - ועד לשלבים האחרונים בדיונים להתנגדויות.

"יתרה מכך, תוכניות להתחדשות עירונית, שהן כיום עיקר התוכניות המקודמות בוותמ"ל, מוגשות על ידי הרשויות המקומיות עצמן, ועפ"י החוק - תנאי לקידומן בוותמ"ל הוא אישור במועצת העיר. תוכניות אלו כוללות תסקיר חברתי מפורט הבוחן את צרכי התושבים ויחסם לתכנון המוצע.

"חוק הוותמ"ל קובע גם כללים ברורים לעניין לוחות הזמנים למימוש התוכניות בפועל, ומחייב מימוש של 25% מהתשתיות הנדרשות בתוכנית בתוך ארבע שנים מיום אישורה. נכון לסוף שנת 2022 היה על 44 תוכניות לעמוד בהוראה זו. מבדיקה שביצענו, 28 תוכנות עמדו בה באופן מלא, ב־11 תוכניות נוספות החלו עבודות התשתית אך לא עמדו ברף של 25%, ורק בחמש תוכניות טרם החל פיתוח. תחילת ביצוע בכמעט 90% אחוז מהתוכניות מובילה למסקנה החד־משמעית שהוותמ"ל מקיים את מטרת החוק ליצירת מלאי זמין ומהיר ליחידות דיור חדשות בשוק".

עוד כתבות

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"