גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יזמים מעכבים בניית דירות מחיר למשתכן? שר השיכון שוקל להפקיע מהם את הקרקעות

בנייתן של כ־6,000 יחידות דיור בהנחה שהוגרלו לפני יותר משלוש שנים מתעכבת עד היום ● במשרד השיכון החליטו כי במקרים שבהם היזמים אשמים בעיכובים - זכייתם בקרקע תבוטל ● בינתיים חלק מהזוכים נאלצים לפנות לשוק החופשי ולשלם הרבה יותר ● גלובס חושף היכן תקועות הכי הרבה דירות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילום: מארק ישראל סלם, "ג'רוזלם פוסט"
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילום: מארק ישראל סלם, "ג'רוזלם פוסט"

משרד הבינוי והשיכון ינקוט צעדים נגד יזמים שמעכבים פרויקטים של מחיר למשתכן, ואף שוקל להפקיע את הקרקעות שרכשו ולשווק אותן מחדש - כך נודע לגלובס. הפרויקטים שנמצאים ב"רשימה השחורה" של המשרד כוללים כ־6,000 יחידות דיור שבנייתן טרם החלה, בהן מאות דירות בתל אביב, חיפה ורמת גן.

812 אלף שקל לדירת 3 חדרים: היישוב בו זוכי מחיר למשתכן הרווויחו בגדול
הישראלים חזרו להתנפל על דירות בינואר, במיוחד בעיר מפתיעה אחת

במסגרת התוכניות הממשלתיות לדיור מסובסד - "מחיר למשתכן", "דיור מופחת" ו"מחיר מטרה" - נכללו עד כה כ־115 אלף יחידות דיור (בכ־1,200 פרויקטים). מרבית הפרויקטים הללו, כשני שלישים, היו בהגרלות שנערכו בחמש השנים הראשונות של "מחיר למשתכן", בין 2016 ל־2020. ואולם, למרות שחלפו שנים מאז אותן הגרלות, מבדיקת גלובס עולה כי ישנם פרויקטים שטרם קיבלו היתרי בנייה מהוועדות המקומיות, ומצבם כרגע עדיין לוט בערפל.

בדיונים שקיים באחרונה שר הבינוי והשיכון יצחק גולדקנופף עם נציגים בכירים מהמשרד ומרשות מקרקעי ישראל, עלה כי האשמה על עיכוב הפרויקטים מתחלקת בין היזמים לבין הרשויות המקומיות. במקומות בהם היזמים הם התורמים העיקריים לעיכוב, הנחה השר להחיל תהליכים של חילוט ערבויות והשבת הקרקע למדינה בכל מכרז שבו הייתה זכייה עד שנת 2019 וטרם יצא היתר בנייה.

במקומות אחרים, כמו תל אביב, חיפה ורמת גן, נמצא כי הרשויות המקומיות אשמות בעיכוב הפרויקטים, ובמשרד מקדמים פעולות מולן. אולם, למשרד אין יכולת לקדם צעדים נגד הרשויות, אלא רק לפעול בצורה של סיוע ומימון הפרויקטים.

השנים עוברות, והמחירים עולים

הפרויקט המעוכב הכי מדובר ברשימה מצוי בתל אביב, שם חברת אלעד מגורים זכתה בסוף 2018 בקרקעות במתחם מכבי יפו להקמת 717 יחידות דיור. מתוך סך יחידות הדיור הללו 328 יחידות הן בהגרלה, לפי מחיר דירה שהגיע אז ל־18,135 שקל למ"ר. כיום המחיר המוצמד למדד תשומות הבנייה מגיע כבר לכ־21 אלף שקל למ"ר.

בחיפה נרשמו עיכובים חמורים במספר פרויקטים בשכונת נאות פרס בדרום העיר. חברת פרשקובסקי, שזכתה בקרקע עוד בדצמבר 2019, והחברות רמי שבירו וחנן מור שזכו בתחילת 2020, מחויבות להקים כ־1,500 יחידות דיור - מהן 964 בהגרלות. אולם, אף אחת מהחברות לא קיבלה עד כה היתרים עבור הפרויקטים הללו. גם כאן מחירי הדירות צברו תאוצה מאז המכרזים, שהתקיימו לפני ארבע שנים, ואם מחיר דירה בפרויקט הצפוי של פרשקובסקי הגיע אז ל־7,896 שקל למ"ר, כיום הוא מגיע לכ־9,000 שקל למ"ר.

ברמת גן יש שלושה פרויקטים שנתקעו מדרום לבית החולים שיבא, במתחם דרך אילת־אלוף שדה. החברות בפרויקטים הללו, שותפות של חברות איסתא וסלע וחברת ק.מ. מדף 2 (בבעלות קבוצת חנן מור), זכו במכרזים על הקרקעות בסוף 2020. הזכייה בוצעה במסגרת התוכנית "מחיר מופחת", שהחליפה את מחיר למשתכן, במחיר של 16,380 שקל למ"ר. כיום המחיר המוצמד כבר מגיע לכ־18,600 שקל למ"ר.

 

רבים מעדיפים לוותר על הזכייה

חשוב להדגיש כי כל המחירים שהובאו מוצמדים למדד תשומות הבנייה, אך המגרילים יישאו ב־40% מההצמדה, בעוד שהיתרה תיפול על היזמים ועל המדינה. זאת, לפי פשרה שהתקבלה בין המדינה להתאחדות הקבלנים בוני הארץ. ועדיין, העיכובים המשמעותיים בפרויקטים המדוברים פוגעים גם כך במגרילי הדירות.

"זוכים ויתרו על הזכייה שלהם בדירות, במיוחד בשלוש השנים הראשונות של הפיגורים, כשנוכחו שמחירי הדירות עולים במהירות", מספר רון דמבו, שזכה בדירה בחיפה לפני ארבע שנים. "עניין חשוב נוסף קשור לגודל הדירות - מרבית הדירות בפרויקט הן דירות קטנות של שלושה חדרים, ואנשים עשו לעצמם את החישוב שהמשפחות גדלות, ושהסיכוי שלהם לזכות בדירות גדולות יותר הוא קטן", אומר דמבו.

הזוכים בהגרלה אף לא יודעים עדיין כלל באילו דירות זכו, שכן פרט זה ייוודע להם רק בעת מפגש הזוכים - שיתקיים רק אחרי הנפקת היתרי בנייה. עניין זה מוסיף להתלבטות הקיימת בקרב הזוכים באשר אם נכון להם דווקא להסיר עצמם מהזכייה ולקנות דירה בשוק החופשי.

הפרויקטים שנמצאים בעיכוב בחיפה היו נתונים למחלוקות קשות בין העירייה למשרדי השיכון והאוצר. לפני כמה חודשים קיבלה הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה החלטה להוציא היתרים לפרויקטים - אך אלה טרם הוצאו. לפי דמבו, מעל חלק מהמגרשים עובר קו מתח גבוה, שמעכב מאוד את מתן ההיתרים. לגבי מגרשים אחרים, סביר כי בחודשים הקרובים ייערכו מפגשי זוכים עם היזמים, שבהם יוכלו לבחור את הדירות.

מנכ"ל משרד השיכון, יהודה מורגנשטרן, אומר כי זמן קצר לפני הבחירות המקומיות הוא כינס ישיבה בהשתתפות נציגי היזמים, עיריית חיפה, רמ"י והוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה. "אמרנו לנציגי העירייה כי מבחינה תכנונית אין שום מניעה מהוצאת היתרי בנייה. יש שם עניין של מתקן לטיהור שפכים, אבל זה לא קשור להיתרים". לפי מקור במשרד השיכון ששוחח עם גלובס, הפרויקטים בחיפה קרובים לפתרון, כשבמשרד מקווים שראש העיר הנבחר יונה יהב יאיץ את קידום היתרי הבנייה במקום.

 

בפרויקטים באופקים, אלפי מנשה וטבריה, ויתרו רבים על זכייתם בדירות, מה שהביא את משרד השיכון לערוך במקומות הללו הגרלות המשך. ואולם במקומות יקרים יותר, כמו חיפה ורמת גן, הזוכים מתקשים לוותר על הזכייה, על אף העיכובים וחוסר הוודאות.

סוג אחר של פרויקטים תקועים הוא אלה שלא נערכו בהם הגרלות כלל, כמו בתל אביב. שם הפרויקט תקוע במידה רבה בגלל העירייה, שעמדה על דרישתה לתמהיל מסוים של הדירות שיוקמו בפרויקט, בטרם ייערכו בו הגרלות. כרגע הפרויקט עוד לא כלול בהגרלות עתידיות, אך במשרד השיכון אופטימיים כי סיכומים עם העירייה קרבים, וכי בעקבותיהם תתקיים סוף סוף הגרלה בעיר.

ביישובים ערביים, דוגמת טורעאן ונצרת - תמונת המצב לא ברורה דיה. יזמים רכשו קרקעות לפני שנים רבות (שבע שנים בנצרת, ארבע בטורעאן), אך מאז הפרויקטים לא קודמו ונראה כי יש נתק בין היזמים, הרשויות המקומיות ומשרד השיכון.

"זה לא רק איום, אלא אמירה ברורה לשוק"

כאמור, הסבלנות של משרד השיכון כלפי הפרויקטים המעוכבים החלה לפקוע. "נדגיש כי כל הפרויקטים שהוצגו מוכרים לנו ואנו עושים כל שביכולתנו בשיתוף הגורמים הרלוונטיים על מנת לקדמם", נאמר בתגובת המשרד. "המשרד וחברות הבקרה מטעמו מבצעים ליווי שוטף לפרויקטים במכלול התוכניות לדיור מסובסד, והמשרד גם מנהל מעקב אחר חסמים שעולים בהתקדמות הפרויקטים ומקצה משאבים ומאמצים בהתרתם". לבסוף, במשרד מציינים כי מדובר במקרי קצה, שמהווים פחות מ־8% מכלל הדירות שהוגרלו עד סוף 2020.

"כבר בחודשים הראשונים לכניסה שלנו לתפקיד, ביקשנו לקבל סקירה של כל הפרויקטים התקועים", מספר מורגנשטרן. "בישיבות מעקב שערכנו בחודשים האחרונים עם רמ"י, עברנו על כל חתך הפרויקטים שלא קיבלו היתרי בנייה עד 2019, וזאת מהטעם הפשוט שב־2020 הייתה קורונה והליכים התעכבו. ככלל, בכל הפרויקטים מצאנו שהגורמים היו הרשות המקומית והיזמים, וההנחיה שלנו היא לפעול בהליכים משפטיים בצורה של השבות קרקע".

"אנחנו לא רואים את זה רק כאיום כלפי היזמים", מוסיף מורגנשטרן, "אלא כאמירה ברורה לשוק שאנו רוצים לטפל במקרים הללו ולראות שהדברים מתקדמים. אני מאוד מקווה שזה יזיז את הגבינה אצל אותם יזמים".

עוד כתבות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלו בחברה

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מה יכולים אנשים בגיל העמידה לעשות עכשיו כדי למנוע דמנציה בעתיד

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים יותר כאשר אתם מתבגרים

הבורסה בפרנקפורט / צילום: Reuters

ירידות קלות בחוזים העתידיים; איליי לילי מזנקת ב-7% במסחר המוקדם

מגמה מעורבת באירופה ● בקרן המטבע הבינלאומית העלו את תחזיות הצמיחה באסיה ● האינפלציה בגוש האירו עלתה ב-2.4% באפריל, בהתאם לצפי ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● אמזון ואפל תפרסם את תוצאות הרבעון הראשון לאחר הנעילה

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א ביומד מזנק בכ-2%

מדד ת"א 35 קופץ ב-1.1% ● השקל מזנק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

חברות הביטוח האמריקאיות מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

הגיע מועד תשלום תגמולי המילואים: כמה תקבלו והאם אתם זכאים למענק מיוחד?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום ב-1 במאי, כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב