גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יזמים מעכבים בניית דירות מחיר למשתכן? שר השיכון שוקל להפקיע מהם את הקרקעות

בנייתן של כ־6,000 יחידות דיור בהנחה שהוגרלו לפני יותר משלוש שנים מתעכבת עד היום ● במשרד השיכון החליטו כי במקרים שבהם היזמים אשמים בעיכובים - זכייתם בקרקע תבוטל ● בינתיים חלק מהזוכים נאלצים לפנות לשוק החופשי ולשלם הרבה יותר ● גלובס חושף היכן תקועות הכי הרבה דירות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילום: מארק ישראל סלם, "ג'רוזלם פוסט"
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילום: מארק ישראל סלם, "ג'רוזלם פוסט"

משרד הבינוי והשיכון ינקוט צעדים נגד יזמים שמעכבים פרויקטים של מחיר למשתכן, ואף שוקל להפקיע את הקרקעות שרכשו ולשווק אותן מחדש - כך נודע לגלובס. הפרויקטים שנמצאים ב"רשימה השחורה" של המשרד כוללים כ־6,000 יחידות דיור שבנייתן טרם החלה, בהן מאות דירות בתל אביב, חיפה ורמת גן.

812 אלף שקל לדירת 3 חדרים: היישוב בו זוכי מחיר למשתכן הרווויחו בגדול
הישראלים חזרו להתנפל על דירות בינואר, במיוחד בעיר מפתיעה אחת

במסגרת התוכניות הממשלתיות לדיור מסובסד - "מחיר למשתכן", "דיור מופחת" ו"מחיר מטרה" - נכללו עד כה כ־115 אלף יחידות דיור (בכ־1,200 פרויקטים). מרבית הפרויקטים הללו, כשני שלישים, היו בהגרלות שנערכו בחמש השנים הראשונות של "מחיר למשתכן", בין 2016 ל־2020. ואולם, למרות שחלפו שנים מאז אותן הגרלות, מבדיקת גלובס עולה כי ישנם פרויקטים שטרם קיבלו היתרי בנייה מהוועדות המקומיות, ומצבם כרגע עדיין לוט בערפל.

בדיונים שקיים באחרונה שר הבינוי והשיכון יצחק גולדקנופף עם נציגים בכירים מהמשרד ומרשות מקרקעי ישראל, עלה כי האשמה על עיכוב הפרויקטים מתחלקת בין היזמים לבין הרשויות המקומיות. במקומות בהם היזמים הם התורמים העיקריים לעיכוב, הנחה השר להחיל תהליכים של חילוט ערבויות והשבת הקרקע למדינה בכל מכרז שבו הייתה זכייה עד שנת 2019 וטרם יצא היתר בנייה.

במקומות אחרים, כמו תל אביב, חיפה ורמת גן, נמצא כי הרשויות המקומיות אשמות בעיכוב הפרויקטים, ובמשרד מקדמים פעולות מולן. אולם, למשרד אין יכולת לקדם צעדים נגד הרשויות, אלא רק לפעול בצורה של סיוע ומימון הפרויקטים.

השנים עוברות, והמחירים עולים

הפרויקט המעוכב הכי מדובר ברשימה מצוי בתל אביב, שם חברת אלעד מגורים זכתה בסוף 2018 בקרקעות במתחם מכבי יפו להקמת 717 יחידות דיור. מתוך סך יחידות הדיור הללו 328 יחידות הן בהגרלה, לפי מחיר דירה שהגיע אז ל־18,135 שקל למ"ר. כיום המחיר המוצמד למדד תשומות הבנייה מגיע כבר לכ־21 אלף שקל למ"ר.

בחיפה נרשמו עיכובים חמורים במספר פרויקטים בשכונת נאות פרס בדרום העיר. חברת פרשקובסקי, שזכתה בקרקע עוד בדצמבר 2019, והחברות רמי שבירו וחנן מור שזכו בתחילת 2020, מחויבות להקים כ־1,500 יחידות דיור - מהן 964 בהגרלות. אולם, אף אחת מהחברות לא קיבלה עד כה היתרים עבור הפרויקטים הללו. גם כאן מחירי הדירות צברו תאוצה מאז המכרזים, שהתקיימו לפני ארבע שנים, ואם מחיר דירה בפרויקט הצפוי של פרשקובסקי הגיע אז ל־7,896 שקל למ"ר, כיום הוא מגיע לכ־9,000 שקל למ"ר.

ברמת גן יש שלושה פרויקטים שנתקעו מדרום לבית החולים שיבא, במתחם דרך אילת־אלוף שדה. החברות בפרויקטים הללו, שותפות של חברות איסתא וסלע וחברת ק.מ. מדף 2 (בבעלות קבוצת חנן מור), זכו במכרזים על הקרקעות בסוף 2020. הזכייה בוצעה במסגרת התוכנית "מחיר מופחת", שהחליפה את מחיר למשתכן, במחיר של 16,380 שקל למ"ר. כיום המחיר המוצמד כבר מגיע לכ־18,600 שקל למ"ר.

 

רבים מעדיפים לוותר על הזכייה

חשוב להדגיש כי כל המחירים שהובאו מוצמדים למדד תשומות הבנייה, אך המגרילים יישאו ב־40% מההצמדה, בעוד שהיתרה תיפול על היזמים ועל המדינה. זאת, לפי פשרה שהתקבלה בין המדינה להתאחדות הקבלנים בוני הארץ. ועדיין, העיכובים המשמעותיים בפרויקטים המדוברים פוגעים גם כך במגרילי הדירות.

"זוכים ויתרו על הזכייה שלהם בדירות, במיוחד בשלוש השנים הראשונות של הפיגורים, כשנוכחו שמחירי הדירות עולים במהירות", מספר רון דמבו, שזכה בדירה בחיפה לפני ארבע שנים. "עניין חשוב נוסף קשור לגודל הדירות - מרבית הדירות בפרויקט הן דירות קטנות של שלושה חדרים, ואנשים עשו לעצמם את החישוב שהמשפחות גדלות, ושהסיכוי שלהם לזכות בדירות גדולות יותר הוא קטן", אומר דמבו.

הזוכים בהגרלה אף לא יודעים עדיין כלל באילו דירות זכו, שכן פרט זה ייוודע להם רק בעת מפגש הזוכים - שיתקיים רק אחרי הנפקת היתרי בנייה. עניין זה מוסיף להתלבטות הקיימת בקרב הזוכים באשר אם נכון להם דווקא להסיר עצמם מהזכייה ולקנות דירה בשוק החופשי.

הפרויקטים שנמצאים בעיכוב בחיפה היו נתונים למחלוקות קשות בין העירייה למשרדי השיכון והאוצר. לפני כמה חודשים קיבלה הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה החלטה להוציא היתרים לפרויקטים - אך אלה טרם הוצאו. לפי דמבו, מעל חלק מהמגרשים עובר קו מתח גבוה, שמעכב מאוד את מתן ההיתרים. לגבי מגרשים אחרים, סביר כי בחודשים הקרובים ייערכו מפגשי זוכים עם היזמים, שבהם יוכלו לבחור את הדירות.

מנכ"ל משרד השיכון, יהודה מורגנשטרן, אומר כי זמן קצר לפני הבחירות המקומיות הוא כינס ישיבה בהשתתפות נציגי היזמים, עיריית חיפה, רמ"י והוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה. "אמרנו לנציגי העירייה כי מבחינה תכנונית אין שום מניעה מהוצאת היתרי בנייה. יש שם עניין של מתקן לטיהור שפכים, אבל זה לא קשור להיתרים". לפי מקור במשרד השיכון ששוחח עם גלובס, הפרויקטים בחיפה קרובים לפתרון, כשבמשרד מקווים שראש העיר הנבחר יונה יהב יאיץ את קידום היתרי הבנייה במקום.

 

בפרויקטים באופקים, אלפי מנשה וטבריה, ויתרו רבים על זכייתם בדירות, מה שהביא את משרד השיכון לערוך במקומות הללו הגרלות המשך. ואולם במקומות יקרים יותר, כמו חיפה ורמת גן, הזוכים מתקשים לוותר על הזכייה, על אף העיכובים וחוסר הוודאות.

סוג אחר של פרויקטים תקועים הוא אלה שלא נערכו בהם הגרלות כלל, כמו בתל אביב. שם הפרויקט תקוע במידה רבה בגלל העירייה, שעמדה על דרישתה לתמהיל מסוים של הדירות שיוקמו בפרויקט, בטרם ייערכו בו הגרלות. כרגע הפרויקט עוד לא כלול בהגרלות עתידיות, אך במשרד השיכון אופטימיים כי סיכומים עם העירייה קרבים, וכי בעקבותיהם תתקיים סוף סוף הגרלה בעיר.

ביישובים ערביים, דוגמת טורעאן ונצרת - תמונת המצב לא ברורה דיה. יזמים רכשו קרקעות לפני שנים רבות (שבע שנים בנצרת, ארבע בטורעאן), אך מאז הפרויקטים לא קודמו ונראה כי יש נתק בין היזמים, הרשויות המקומיות ומשרד השיכון.

"זה לא רק איום, אלא אמירה ברורה לשוק"

כאמור, הסבלנות של משרד השיכון כלפי הפרויקטים המעוכבים החלה לפקוע. "נדגיש כי כל הפרויקטים שהוצגו מוכרים לנו ואנו עושים כל שביכולתנו בשיתוף הגורמים הרלוונטיים על מנת לקדמם", נאמר בתגובת המשרד. "המשרד וחברות הבקרה מטעמו מבצעים ליווי שוטף לפרויקטים במכלול התוכניות לדיור מסובסד, והמשרד גם מנהל מעקב אחר חסמים שעולים בהתקדמות הפרויקטים ומקצה משאבים ומאמצים בהתרתם". לבסוף, במשרד מציינים כי מדובר במקרי קצה, שמהווים פחות מ־8% מכלל הדירות שהוגרלו עד סוף 2020.

"כבר בחודשים הראשונים לכניסה שלנו לתפקיד, ביקשנו לקבל סקירה של כל הפרויקטים התקועים", מספר מורגנשטרן. "בישיבות מעקב שערכנו בחודשים האחרונים עם רמ"י, עברנו על כל חתך הפרויקטים שלא קיבלו היתרי בנייה עד 2019, וזאת מהטעם הפשוט שב־2020 הייתה קורונה והליכים התעכבו. ככלל, בכל הפרויקטים מצאנו שהגורמים היו הרשות המקומית והיזמים, וההנחיה שלנו היא לפעול בהליכים משפטיים בצורה של השבות קרקע".

"אנחנו לא רואים את זה רק כאיום כלפי היזמים", מוסיף מורגנשטרן, "אלא כאמירה ברורה לשוק שאנו רוצים לטפל במקרים הללו ולראות שהדברים מתקדמים. אני מאוד מקווה שזה יזיז את הגבינה אצל אותם יזמים".

עוד כתבות

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים