גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התקציב לקרן הלייזר שתשרוף את הטילים תקוע בקונגרס האמריקאי. ואולי זו רק ההתחלה

מאז הקמת המדינה העבירה ארה"ב לישראל יותר מ־130 מיליארד דולר במסגרת הסיוע הביטחוני ● הכסף מאמריקה איפשר למדינה להשתקם אחרי קרבות עזים, אבל גרר ניוון מסוים בתעשייה הביטחונית המקומית ● ועם הבחירות הקרבות, הפוליטיקה הפנימית בארה"ב עלולה להותיר אותנו חשופים בצריח ● יחסים במשבר, פרויקט מיוחד

ציוד צבאי וחימושים לצה''ל שהגיע מארה''ב בפעילות משותפת למשלחת הרכש של משרד הביטחון בארה''ב / צילום: דוברות משרד הביטחון
ציוד צבאי וחימושים לצה''ל שהגיע מארה''ב בפעילות משותפת למשלחת הרכש של משרד הביטחון בארה''ב / צילום: דוברות משרד הביטחון

יותר מ־130 מיליארד דולר. זהו הסכום האדיר שהעבירה ארה"ב לישראל במסגרת הסיוע הביטחוני מאז הקמת המדינה. בתקופה האחרונה, על רקע שאלת התמרון ברפיח, חזר נושא הסיוע לכותרות.

בפוליטיקו האמריקאי דווח השבוע כי ממשל ביידן ישקול הגבלה של העברות נשק לישראל במקרה שבו תתחיל לתמרן ברפיח. הצעד עשוי להיות חסר תקדים, משום שבמדיניות האמריקאית מעוגן עיקרון היתרון האיכותי הצבאי (QME) של ישראל. העיקרון הזה נדון לאחרונה בהקשר של מגעי הנורמליזציה עם ערב הסעודית וסוגיית הדרישה של יורש העצר מוחמד בן סלמאן לקבל מטוסי F-35. כשנשיא ארה"ב ג'ו ביידן אמר לאחרונה ל־MSNBC שראש הממשלה בנימין נתניהו "יותר מזיק לישראל מעוזר לה", הוא דאג להבהיר כי "לא אפסיק לחלוטין את יצוא הנשק לישראל" - בדיוק בגלל עיקרון ה־QME.

 

נשיא ארה"ב אמר את הדברים ימים ספורים לאחר שבוושינגטון פוסט דווח כי מאז 7 באוקטובר אישר הממשל יותר ממאה עסקאות ביטחוניות עם ישראל, ללא אישור הקונגרס. בממשל דאגו לשמור את העסקאות הללו נסתרות ככל הניתן, בגלל שהיקפן לא חצה את הרף שמחייב פנייה לסנאט ולבית הנבחרים. במסגרת זאת קיבלה ישראל, למשל, מפצחי בונקרים, לטובת מאבקה במנהרות. זהו נשק התקפי מובהק, כשבאופן רשמי הסיוע האמריקאי מיועד להגנת מדינת ישראל. המושג "הגנה", במיוחד במלחמת חרבות ברזל, הוא אמורפי למדי.

"חלק גדול ממה שביידן אמר לאחרונה נובע מהפוליטיקה הפנים־אמריקאית, בצל הפיגור של הנשיא בסקרים, כאשר המלחמה בעזה לא מועילה לו", אומר לגלובס חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), ח"כ לשעבר עפר שלח. את הסוגיות האלה הוא מכיר מקרוב: הוא היה חבר בוועדת החוץ והביטחון בתקופה שקדמה לחתימת הסכם הסיוע האמריקאי הנוכחי. "ישראל היא מזמן לא נושא Bipartisan (תמימות דעים בין שתי המפלגות - דש"א) בארה"ב. מתקופתי בוועדה, בימי אובמה או טראמפ, היו סיטואציות שבהן רפובליקנים העלו הצעת חוק לטובת ישראל, ואז הדמוקרטים לא רצו ללכת איתם, או להפך. בשנים האחרונות הרפובליקנים ניכסו את הנושא הישראלי לעצמם, אך לזכות נתניהו ייאמר כי את הסכם הסיוע הנוכחי היה לו חשוב לסגור כבר מול אובמה".

 

מזכרי ההבנות נטרלו את האינטרס הפוליטי

ההיסטוריה הארוכה של הסיוע הביטחוני האמריקאי מתחילה עם מלחמת יום הכיפורים, כדי לשקם את הצבא ואת הכלכלה לאחר המלחמה. לאחר מכן התווספו מענקים, ומ־1984 החלה שיטת המענקים לתפוס את כלל הסיוע במקום הלוואות. זה היה הרבה מעבר לצעד טכני, משום שבשנת 1985 היווה הסיוע האמריקאי כ־10% מהתמ"ג הישראלי, וטוב שלא ניתן כהלוואה שהיינו נדרשים להחזיר. לשמחת ירושלים, השינוי למענקים עוגן במזכרי הבנות לעשור מ־1999. במסגרת מזכר ההבנות הנוכחי, שיצא לדרך ב־2019 ויסתיים ב־2028, מימון הרכש הצבאי (FMF) עלה מ־3 מיליארד דולר ל־3.3 מיליארד דולר. כיום, מעבר לסיוע של 3.8 מיליארד דולר מדי שנה, ארה"ב מספקת מענקים במקרה הצורך.

באותו מזכר הבנות ראשון מ־2019 עוגנו באופן תקדימי חצי מיליארד דולר לפיתוח פרויקטים משותפים בתחום ההגנה האווירית. עם זאת, כספים אמריקאיים שימשו כבר קודם לכן, בין היתר, בפיתוח מערכת חץ 3, שבו הייתה מעורבת חברת בואינג.

היתרון בשיטה של מזכרי הבנות שהם אינם חוק, ועל כן לא דורשים אישור קונגרס. לכן, בניגוד למענקים חד־פעמיים, הם לא חשופים למהלכים פוליטיים של הרוב הרפובליקני בקונגרס נגד הנשיא ג'ו ביידן. המחשה לכך התקבלה לאחרונה, עם הצעה למענק של 106 מיליארד דולר (כ־14.25 מיליארד דולר מהם מיועדים לישראל), שתקועה בקונגרס - כשמונה חודשים לפני הבחירות לנשיאות. אותו סיוע מיועד, בין השאר, להגנה אווירית כולל מערכת "מגן אור", שמיועדת להפוך מסוף השנה הבאה למבצעית, וליירט רקטות באמצעות לייזר. החבילה כוללת גם מימון לחימושים לחיל האוויר ולחיל הים.

"בבחירות 2016 התחיל זרם בתוך מפלגה הדמוקרטית, שהגיע שמהקצוות השמאליות והולך ותופס מקום מרכזי, הקושר בין הסיוע לישראל לבין סוגיות שונות", מספר שלח. "בביקורים בוושינגטון עם ועדת חוץ וביטחון, אפילו שידוע שאני תומך בפתרון שתי המדינות, הסברתי לדמוקרטים שהדרך להשפיע על ישראל אינה דרך לחץ הסיוע".

 

מכירה בעייתית של פגזים בצל מחסור

סוגיה בעייתית במזכר ההבנות הנוכחי היא סעיף ההמרות (OSP). זוהי היכולת להשתמש בסיוע מסוים מתוך המענק השנתי (3.3 מיליארד דולר) לטובת המרה לשקלים ולשימוש התעשייה הביטחונית המקומית. מזכר ההבנות שנכנס לתוקף ב־2019 קובע כי לישראל הותר להמיר 815 מיליון דולר (כ־24.6% מה־FMF). עוד נקבע בו מודל שבו היקף ההמרות מצטמצם בפעימות החל מ־2023, כולל אחת חדה בשנה הבאה, עד לכדי אפס ב־2028 - במטרה שכל הסכום יושקע בחזרה בתעשייה האמריקאית. מגמה זו, כמובן, מנוגדת לאינטרס של התעשיות הביטחוניות הישראליות. חברות כמו אלביט, התעשייה האווירית ורפאל יכולות להתאים את פעילותן בעזרת חברות־בנות אמריקאיות, אך החברות הקטנות יותר נפגעות דרמטית מהשינוי הזה.

 

הסיוע האמריקאי הוביל את ישראל במידה רבה לניוון התעשייה הביטחונית. החברות המקומיות מוגבלות לא רק ביכולת לייצר אמצעים מתקדמים בהיקפים גדולים, אלא גם פגזים. במלחמה מול חמאס הזדקקה ישראל לאספקה דחופה של פגזי 155 מ"מ. מזכיר המדינה אנתוני בלינקן החליט בדצמבר, בפעם השנייה בתוך חודש, לעקוף את הקונגרס ולמכור כ־60 אלף פגזי 155 מ"מ וציוד נלווה בכ־147.5 מיליון דולר. המכירה הזו הייתה בעייתית לא רק מהאספקט הפוליטי האמריקאי, אלא גם בשל הקושי העולמי בייצור פגזים מול הביקוש נוכח מלחמת רוסיה־אוקראינה.

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, אוקראינה זקוקה לכ־200 אלף פגזים בחודש. מאז פרוץ המלחמה בפברואר 2022, ארה"ב לבדה סיפקה לאוקראינה יותר מ־2 מיליון פגזים. עוד הרבה לפני שנתניהו הצהיר על החלטתו להגביר את העצמאות התעשייתית הביטחונית הישראלית, ארה"ב קידמה את יכולות הייצור שלה לכ־28 אלף פגזים בחודש, מנובמבר האחרון. בתחילת השנה הבאה הם צפויים להגיע לכ־80 אלף פגזים בחודש.

שלח מגדיר את ההתנהלות של נתניהו וממשלתו כלפי ביידן כ"כפיות טובה מזיקה". לדבריו, "יש אמירה אמריקאית: על נשק שניתן למדינה שנייה חלות הגבלות על השימוש, ויש סוגי נשק שלא מוכרים. התחושה באמריקה היא ששום דבר לא חל על ישראל, והמלחמה הנוכחית מתחברת לתמיכה האמריקאית באוקראינה, שגם היא לא מועילה לביידן. איני חושב שהאמריקאים לא יסייעו לישראל, אבל ההתייחסות לנושא כמובן מאליו היא מופרכת. ביידן הוא הנשיא האמריקאי האחרון שמביט על ההתרחשות במונחים של המאה ה־20. פוליטיקאי אחר שיבוא אחריו, עלול שלא לראות את מקומה של ישראל בעולם כמותו".

עפר שלח / צילום: יח''צ

האמריקאים נגד התקרבות ישראל לסין

מלחמת חרבות ברזל ככלל, וסוגיית התמרון ברפיח בפרט, אינה המקרה הצבאי הראשון במילניום הנוכחי שבו התחום הביטחוני גורר מתיחות משמעותית מול ארה"ב. כבר בשנת 2000 פרצה מתיחות עם בייג'ינג, כשבישראל החליטו - בעקבות לחץ מוושינגטון - לבטל הסכם למכירת מטוסי ביון מדגם פלקון מתוצרת התעשייה האווירית.

ב־2004 הסינים החזירו לישראל את החימוש המשוטט מתוצרת תע"א "הארפי" לצורך עבודות תחזוקה - עשור לאחר שאלו נמכרו לבייג'ינג תמורת כ־55 מיליון דולר. אף שעבודות התחזוקה הללו היו מגובות בחוזה עם סין, האמריקאים דרשו שישראל תחרים את האמצעים. בוושינגטון זעמו על ישראל ואף דרשו לסיים את תפקידו של מנכ"ל משרד הביטחון דאז, אלוף (מיל') עמוס ירון. הפרשה הגיעה לסיומה ב־2005 כשהכלים הוחזרו לבייג'ינג ללא תחזוקה, וירון שילם בכסאו. הפקת הלקחים מהמשבר הייתה הקמת האגף לפיקוד על היצוא הביטחוני בתוך משרד הביטחון.

"מה דומה בין הסיפורים?" אומר שלח, "שחשבנו שאנחנו חכמים ונעבוד על האמריקאים עם פלקון והארפי. הם החליטו להוציא את הפטיש, מנכ"ל המשרד שילם במשרתו ומאז ישראל לא מוכרת אפילו כדור 5.56 לסין. כשהאמריקאים מחליטים - נסגר הסיפור. זה לא אומר שישראל צריכה להיות בת חסות של ארה"ב, אבל נדרשת מדיניות. לא ייתכן שביד אחת הולכים לסין וביד השנייה מקבלים מה שרוצים מארה"ב".

בשלהי העשור הקודם שבה הסוגיה הסינית למערכת היחסים הישראלית־אמריקאית. האמריקאים באו בטענות על ההתקרבות של ישראל לסין ועל פתיחת השער לחברות הסיניות בתחום התשתיות, בהובלת שר התחבורה דאז ושר החוץ כיום ישראל כ"ץ. הדרישות הללו של ארה"ב הובילו להקמת ועדה מייעצת שתפקידה לבחון את שיקולי הביטחון הלאומי בתהליכי אישור של השקעות זרות.

שלח מסכם כי גורל הסיוע האמריקאי לאחר 2028 ייגזר מזהות הנשיא שייבחר בנובמבר. "3.3 מיליארד דולר בתקציב הביטחון הישראלי של השנים הקרובות מהווה כ־12%. מנגד, זהו הסיוע האמריקאי הגדול ביותר, שעד המלחמה באוקראינה היה גדול יותר מהסיוע שלה לכל המדינות האחרות גם יחד. זה סימן למחויבות בין המדינות, אף שבעיניים אמריקאיות, הסכום הזה אפילו לא מגרד עבורם את הציפורן".

עוד כתבות

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים