גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"השווקים בפרשת דרכים": העדפות ההשקעה של הכלכלנית הבכירה

רינת אשכנזי מהפניקס בית השקעות טוענת כי המניות בת"א דווקא הציגו תשואה סבירה בשנה האחרונה, וכי ההשוואה למדדי וול סטריט עושה להן עוול ● היא סבורה כי סוכנויות הדירוג יופתעו לטובה מהכלכלה המקומית, ממליצה לפזר את ההשקעות ומאמינה בבנקים, בחברות ביטוח וברשתות מזון

רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות / צילום: טומי הרפז
רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות / צילום: טומי הרפז

רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות, גדלה במולדובה ועלתה לארץ בגיל 16. "אמא שלי כלכלנית, אבל כלכלה סובייטית זה קצת אחר", היא אומרת היום בחיוך. היא מעידה על עצמה שעד היום היא אוהבת את מה שהיא עושה: "זה מלהיב אותי ומאפשר לי לחקור וללמוד כל פעם תחום חדש - אם זה שבבים, AI או ביטקוין".

מרכב עד בנקאות: פיטורים של מאות עובדים בעסקים של אמנון שעשוע 
מובילאיי סוגרת יחידה ומפטרת 130 עובדים, מתוכם כ-90 בישראל 

בשנת 2005 אשכנזי הגיעה לבית ההשקעות אקסלנס של הפניקס, אחרי שעבדה בבנק ישראל. "כשהתחלנו להנפיק תעודות סל היה חסר בישראל המון ידע מה זה שווקים בחו"ל, ולמה משקיעים צריכים לפזר את ההשקעות שלהם גם בחו"ל. היום קשה לתאר אבל זה היה המצב, אנשים לא רצו לשמוע על השקעות בחו"ל. הקמנו מחלקת מחקר מדדים ומאקרו, והתחלנו לחנך את השוק".

 

כולם מדברים בשנה האחרונה על תשואות החסר של הבורסה המקומית לעומת מדדי וול סטריט, אך אשכנזי סבורה שההשוואה הזו "מתעתעת ופשטנית. הסקטורים של תל אביב שונים לחלוטין מארה"ב, שם מי שמובילות את העליות הן ענקיות הטכנולוגיה, בעוד שהמניות הגדולות בתל אביב הן של הבנקים. מניית אנבידיה עלתה במאות אחוזים, ובוודאי שבנק פועלים לא יכול לספק את אותו שיעור צמיחה. זה פשוט לא בר השוואה".

אשכנזי מדגישה כי "זה לא עניין של טוב או רע, אלא שוני מבני. להשוות שווקים שונים בעולם רק ברמת המדד זה לא נכון. עד נובמבר של השנה שעברה היה נראה שהשוק האמריקאי דוהר קדימה, אבל בניכוי 7 המופלאות (מניות ענקיות הטכנולוגיה מיקרוסופט, אפל, אנבידיה, אמזון, גוגל, מטא וטסלה) הרי ש-493 האחרות בכלל התכווצו. צריך להשוות בנקים לבנקים אחרים, וזה נכון גם לגבי שאר מרכיבי המדדים בתל אביב - גז, נדל"ן, ביטוח. בהסתכלות כזו התשואה בתל אביב הייתה סבירה מאוד בשנה האחרונה".

"צמיחה לא גרועה"

השוק המקומי יעלה?
"אנחנו חושבים שיש בהחלט פוטנציאל עליות בארץ, אבל לא לצפות לעליות כמו אנבידיה. הבנקים למשל משקפים את הדברים החיוביים בכלכלה הישראלית, אם כי זה כמובן תלוי בלא מעט גורמים, מעבר לבעיות המאקרו ה'רגילות' (אינפלציה וריבית, נ"א) ובראשם המלחמה.

"זו חלק מהדינמיקה בשוק. מגיע סיכון חדש שלא יודעים לתמחר אותו, השווקים יורדים דרמטית וככל שעובר הזמן לומדים לחיות איתו. לכן למרות שהלחימה נמשכת חוזרים להתעסק בכלכלה, והסיכון הגאו-פוליטי תופס משקל נמוך יותר. עובדה שהשוק לא חיכה לסוף המלחמה כדי לעלות. תוצאות החברות עולות על הציפיות, רואים שגלגלי הצמיחה בתנועה".

 

אשכנזי כופרת באמירות לפיהן המצב הכלכלי בישראל רע. "שלא ישתמע שאני חושבת שהכול טוב, יש סקטורים כמו תיירות ובנייה שסובלים מבעיות. אבל אנחנו צופים שנה שיחסית תפתיע לטובה, לפחות את סוכנויות הדירוג שמאוד שליליות כלפי המשק הישראלי.

"בנתוני הלמ"ס רואים שהצרכן הישראלי חוזר לרכוש, רואים ביקוש לעובדים, אפילו בנדל"ן יש התאוששות מסוימת בעסקאות, וגם בתעשיית ההייטק לא באמת הייתה התרסקות. מבחינת הצמיחה המצב לא גרוע - 2% זו צמיחה סבירה", היא מציינת. "מה שמדאיג יותר זה המצב הפיסקלי - הגירעון ונטל החוב, בעיקר כשמסתכלים על הטווח הארוך יותר עם העלייה בהוצאות הביטחון. בינתיים המדינה מצליחה לגייס כסף בשווקים אבל ככל שיעבור הזמן, אם לא תהיה תוכנית סדורה איך חוזרים לנתונים של ערב המלחמה, האמון בשוק המקומי יכול להתערער. חסרה הסתכלות לטווח ארוך".

פיזור על פני "פיקינג"

אשכנזי הייתה כאמור מאלה ש"חינכו" את המשקיעים לפזר את תיק ההשקעות גם בעולם, ולאורך השיחה המילה "פיזור" שבה ועולה. "השווקים כעת בסוג של פרשת דרכים. ההערכות לגבי התחלת ירידת הריבית בארה"ב נדחו ממרץ ליוני, עכשיו מדברים על יולי ויש פתאום אפשרות שהיא בכלל לא תרד השנה. נשאלת השאלה כמה זה יפגע בדוחות החברות (ריבית גבוהה יותר פירושה יותר הוצאות מימון ולכן רווח קטן יותר, נ"א).

"אם הריבית לא תרד כמו שהשוק מצפה, יכולות להיות ירידות במניות. ככל שהשוק עולה, גם הסיכוי לתיקון הולך וגדל".

אשכנזי מעדיפה שלא לעשות "סטוק פיקינג" (בחירה של מניות ספציפיות): "ברגע שכולם מתחילים לדבר במכולת על אנבידיה, אני פחות אוהבת את זה. באופן כללי אנחנו בגישה של פיזור השקעות. אם ננסה לסמן סקטורים מעניינים להשקעה, אפשר לדבר בארץ על מניות הבנקים, חברות הביטוח וקמעונאיות המזון. בחו"ל סקטור הטכנולוגיה שנמצא כיום למעשה בכל התחומים - גם בתעשייה וברפואה למשל. אבל אני מאמינה בגישה של 'לשמור את זה פשוט' בהשקעות. זו לא בושה להחזיק את מדדי הבנצ'מרק בארץ ובחו"ל".

בחלוקה גאוגרפית, אשכנזי מעריכה שהמשקיעים צריכים להמשיך להיות חשופים למניות בארה"ב ובישראל, אך "ניתן לפזר גם למקומות אקזוטיים כמו הודו ויפן. הודו רוצה להחליף את סין כפלטפורמת הייצור של העולם ומבצעת דמוקרטיזציה וגלובליזציה, ויפן מנסה לעודד אינפלציה ולגרום למוסדיים המקומיים לקחת יותר סיכון בהשקעות. לכל אחת מהן יש הבעיות שלה, ובשנה האחרונה השווקים שם עלו בעיקר בגלל הציפיות לשינוי. נדמה שהחדשות הטובות הללו כבר מגולמות באותם שווקים, ועכשיו צריך לראות שהשינוי גם באמת יקרה. אז המדינות הללו יגלמו פוטנציאל נוסף".

"מתנה" בשוק האג"ח

באשר לרכיב הסולידי בתיק, אשכנזי אומרת כי "יש לנו עוד הרבה מאוד זמן ליהנות מהתשואות באג"ח. התשואה יפה ובסיכון נמוך יותר כיום, ומדובר במתנה שלא הייתה הרבה שנים. שוק האג"ח מהווה כיום אלטרנטיבה לפיזור של התיק מעבר למניות, אבל צריך לפעול עכשיו. כשהריבית תרד יהיו רווחי הון באג"ח, ולכן מי שרוצה לקבע פוטנציאל רווח לטווח ארוך יותר, לא נכון להסתפק בקרנות כספיות ופיקדונות בבנקים, אלא צריך לחשוב גם על אג"ח לטווח ארוך".

למשקיעים לטווח קצר (שנה-שנתיים), בהפניקס סבורים שצריך לשמור על תיק סולידי של 80% באג"ח (ממנו 30% אג"ח ממשלת ישראל במח"מ של 4 שנים ומעלה, 60% אג"ח קונצרניות בארץ והיתר בחו"ל) ו-20% באפיק המנייתי (45% בארץ והיתר בחו"ל). למשקיע לטווח בינוני (5 עד 10 שנים) הם מעריכים שניתן להגדיל את רכיב המניות לכ-40% ולמשקיע לטווח ארוך (מעל עשור) הם מציעים להשקיע את עיקר הכסף במניות (35% בארץ ו-65% בחו"ל). "אפשר להיות גם 100% במניות אבל זה תלוי בפרופיל של המשקיע והיכולת שלו להסתכל על ירידות כמשהו חולף, ולא למכור הכול במהלך ירידות".

המידע המופיע מסופק ע"י רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של קבוצת הפניקס בית השקעות בע״מ (להלן: "הפניקס"), כשירות למטרות מידע בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות בידי בעל רישיון עפ"י דין המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם. אין באמור משום הבטחת תשואה או רווח. המידע מבוסס על הנחות ועשוי להשתנות מעת לעת, וכן עלולות ליפול בו טעויות ולחול בו שינויי שוק. קבוצת הפניקס עוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, בבנקאות להשקעות וניהול קרנות.

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

אלטרנטיבה לטיסות הקונקשן? חברת התעופה שרוצה להיכנס לוואקום בשמיים

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"