גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בקנדה תיכננו מהלך דרמטי נגד ישראל. איך זה הסתיים?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב מרחיבה את הנוכחות שלה במזרח התיכון, קנדה לא מכירה במדינה פלסטינית, וסיקור משני צדי הגבול הצפוני ● כותרות העיתונים בעולם 

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים. 

המדינה שמצטרפת לציר הרשע של חמאס, רוסיה ואיראן
המבצע הצבאי של טורקיה ועיראק להקמת מסדרון יבשתי למפרץ הפרסי 

1 ארה"ב נתקעה בבוץ של המזרח התיכון

"סא"ל ג'רמי אנדרסון הרים את חוטמו של מטוס ה-C-130 של חיל האוויר האמריקאי שלו ושחרר 16 חבילות של סיוע מזון חירום מבטן המטען, והפיל אותן מעל צפון עזה", נכתב בוושינגטון פוסט בכתבה שעוקבת אחר טביעת הרגל הצבאית של ארה"ב המתרחבת ברחבי המזרח התיכון. "הרחק משם, ליד חופי תימן, המריאו מטוסי קרב ומסוקי תקיפה אמריקאים מסיפון הטיסה של ה-USS Dwight D. Eisenhower, לעתים קרובות במרחק דקות ספורות זה מזה, כדי להילחם במטוסי הקרב של החות'ים".

נכתב כי "בשני האזורים, אנשי צבא ארה"ב הצהירו כי המשימות שלהם היו פתאומיות והתפתחו בהתאם לצעדים המהירים של הבית הלבן לנהל את ההשלכות של הסכסוך בין ישראל לעזה. הם, יחד עם צוות של צבא ארה"ב שיוצא לעזה כדי לבנות מזח צף, ממוקמים כעת כחלק מהנוכחות הגוברת של צבא ארה"ב במזרח התיכון". 

"אנחנו הולכים להיות כאן כל עוד צריך", אמר האדמירל מארק מיגז, שעומד בראש הצוות של האייזנהאור. צוין כי "המלחמה בעזה והחרפת המשבר ההומניטרי שם לימדו את ביידן לקח שנשיאים רבים למדו בעבר: זה לא כל כך קל לעזוב את המזרח התיכון", וכי "יש סימנים מעטים לכך שהמשימות הצבאיות של ארה"ב יסתיימו בקרוב". בנוסף, צוין כי "כיום, בנוסף לבסיסים הגדולים והוותיקים שלה בקטאר, בחריין ואיחוד האמירויות הערביות, יש לארה"ב כ-4,000 חיילים בירדן, 2,500 בעיראק ו-900 בסוריה. והמבצעים נותרו צנועים יחסית, ללא עלייה משמעותית בנוכחות הצבאית היבשתית טרם ה-7 באוקטובר".

מתוך הוושינגטון פוסט, מאת סטיב הנדריקס, סוזנה ג'ורג', מיסי ריאן. לקריאת הכתבה המלאה. 

2קנדה לא הכירה במדינה פלסטינית

"הדיון הקוטבי בקנדה סביב הסכסוך בעזה גלש לבית הנבחרים של המדינה ביום שני, כאשר מחוקקים הצביעו בעניין תוכנית רחבה של צעדים כדרך להביא שלום לאזור", נכתב אמש בניו יורק טיימס. אך "ההצעה הסופית שאושרה ביום שני בלילה - שקראה להפסיק את אישורי יצוא הנשק לישראל, הפסקת אש מידית ושחרור כל בני הערובה הישראלים - הייתה שונה באופן מהותי מהגרסה שהציעה המפלגה הדמוקרטית החדשה משמאל מהמרכז, שקראה לקנדה להכיר מיד במדינת פלסטין". 

"ראש הממשלה ג'סטין טרודו תמך בזכותה של ישראל להגנה עצמית תוך גינוי לאלימות כלפי פלסטינים. שרת החוץ של טרודו, מלאני ג'ולי, צוטטה בדבריה: 'אנחנו סבוכים ברשת של הרס ותחת לחץ לבחור צד. עלינו לגנות את שני הצדדים'". צוין כי "בכל זאת, במהלך השבועות האחרונים, טרודו נקט בטון הרבה יותר ביקורתי כלפי ישראל, בעמדה שיצרה פילוגים בתוך המפלגה הליברלית".  צוין כי "טרודו ספג ביקורת גם מצד הדמוקרטים החדשים, שעל קולותיהם הוא מסתמך כדי להעביר חקיקה, על כך שלא עשה יותר כדי לשים קץ לסבל הפלסטיני ברצועה". 

בעיתון הקנדי טורונטו סטאר צוין כי שינויים נוספים בתוכנית כללו הוספת קריאה להפסקת הסחר הבלתי חוקי בנשק לחמאס לסעיף הקורא לממשלה להפסיק לאשר משלוחי נשק לישראל, "כדי להבטיח עמידה במשטר יצוא הנשק של קנדה".

באגון זכויות האדם הקנדי האנטי-ישראלי, קנדים למען צדק ושלום במזרח התיכון (CJPME), נכתב כי "מדיניות זו היא דחופה ביותר לאור ראיות שקנדה ייצאה לישראל סחורות צבאיות שוברות שיא של 28.5 מיליון דולר בשלושת החודשים הראשונים שלאחר ה-7 באוקטובר". אם הנתונים מדויקים, מדובר בהיקף גבוה במיוחד של יצוא בתקופה קצרה. לשם השוואה, לפי נתוני ממשלת קנדה, היקף היצוא הביטחוני של המדינה לישראל עמד על יותר מ־15 מיליון דולר אמריקאי (כ־21.3 מיליון דולר קנדי) ב־2022. מאז שנבחרה ממשלתו של ג'סטין טרודו בשנת 20215, חברות קנדיות ייצאו סחורות ביטחוניות בהיקף 84 מיליון דולר אמריקאי (כ־114 מיליון דולר קנדי).

מתוך הניו יורק טיימס, מאת איאן אוסטן. לקריאת הכתבה המלאה. 
מתוך טורונטו סטאר הקנדי, מאת טונדה מקצ'ארלס, רייסה פאטל. לקריאת הכתבה המלאה.

3 האיסור על פועלי בניין פלסטינים פוגע בישראל וגם ברשות

"עבור פאדי סג'דיה, פועל בניין מרמאללה, חודש הרמדאן המוסלמי אמור להיות זמן של צום יומי וסעודה לילית. אבל כמו 150 אלף פלסטינים אחרים שעבדו בישראל עד הטבח של חמאס בדרום ישראל באוקטובר, הוא כעת מחוסר עבודה", נכתב הבוקר בבלומברג בכתבה שמתארת את המחיר שמשלמים שני הצדדים על פיטורי עובדי הבניין הפלסטינים. "בכל רחבי ישראל, אתרי הבנייה עומדים ריקים, והאיסור על עובדים פלסטינים נמשך ללא אופק. המצב הזה מציע הצצה למה שמחכה לשני הצדדים אם המלחמה בעזה תפרע לצמיתות את קשריהם המעורערים".

נכתב כי "ניתוק כואב בין שתי הכלכלות איים על חבל ההצלה של השטחים הפלסטיניים והותיר את הבנאים הישראלים בחיפוש אחר כוח עבודה בחו"ל - שינוי שלפי תחזיות התעשייה ייקח שנה, במקרה הטוב, להשלים. יותר משני שלישים מהפלסטינים שהועסקו בישראל לפני המלחמה עבדו בבנייה. מאז ה-7 באוקטובר הממשלה שילשה ל-65 אלף את מכסת העובדים הזרים שמותר להיכנס לישראל, בעיקר מהודו וסרי לנקה. אבל עד כה הגיעו רק 850". עוד צוין כי "משרד האוצר הישראלי מעריך כי היעדרותם של עובדים פלסטינים בבנייה, בחקלאות ובתעשייה עולה 3 מיליארד שקל (840 מיליון דולר) באובדן תפוקה בחודש. בגדה המערבית, שבה 17,000 פלסטינים עדיין עובדים בהתנחלויות יהודיות, האבטלה יותר מהכפילה את עצמה ליותר מ-30%".

מתוך בלומברג מאת גלית אלטשטיין. לקריאת הכתבה המלאה. 

4הפגיעה באזרחים משני צדי הגבול הצפוני

"לרבים מאלפי האזרחים שנאלצו לברוח מדרום לבנון אין מושג אם בתיהם עדיין עומדים על תילם", נכתב באתר החדשות 'הנשיונאל ניוז' מאיחוד האמירויות. "עלי סוויד יודע. ביתו של החייל בדימוס בכפר דאירה - ממש בקצה הלבנוני של הגבול עם ישראל - נהרס באוקטובר. שניים מילדיו נפצעו בתקיפה הישראלית והוא איבד כמעט כל מה שהיה ברשותו". נכתב כי "יותר מ-318 בני אדם נהרגו בהתקפות ישראליות על לבנון עד כה - רובם לוחמי חיזבאללה אך גם לפחות 54 אזרחים, לפי דיווח של AFP. ישראל אומרת שלפחות 10 חיילים ושבעה אזרחים נהרגו בהתקפות ששוגרו מלבנון". עוד נכתב כי "לפחות 90 אלף בני אדם נעקרו מעיירות הגבול של דרום לבנון, על פי הערכות הארגון הבינלאומי להגירה. מעבר לגבול, 60 אלף ישראלים פונו על ידי הממשלה מ-43 יישובי הצפון, ורבים נוספים מחוץ לאזור הפינוי הרשמי עזבו גם הם את עיירותיהם".

'הכפר שלנו הפך לקו חזית לסכסוך הזה', אמר סוויד ל"נשיונל" בכעס. 'כל יום אנחנו אומרים שזה ייגמר בקרוב, אבל זה ממשיך'. "קצת מעבר לגבול בישראל, אביחי שטרן, ראש עיריית קריית שמונה, חווה תחושות דומות. 'אין לי בעיה עם הלבנוני הממוצע', ​​אמר שטרן במשרד  שלו שנמצא בתוך ממד. 'אני מתאר לעצמי שהם מפחדים בדיוק כמונו'. משפחתו של ראש העיר עצמה עזבה את קריית שמונה באוקטובר. הוא טרם פגש את בתו שנולדה קצת לאחר פינוי משפחתו".

מתוך הנשיונאל ניוז, מאת נאדה הומסי, תומס הלם, נאדה מוקורנט אטלה. לקריאת הכתבה המלאה.

עוד כתבות

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי