גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכיר במקינזי ישראל גילה כמה עולה לישראל המחסור בתשתיות

המחסור בתשתיות מול הגידול הדמוגרפי פוגע משמעותית בפריון במשק הישראלי, כך אמר אליאב פולק, שותף עמית במקינזי ישראל, בכנס גלובס ● לדבריו, יש הרבה הון פרטי שמחפש להיכנס לתחום בשנים האחרונות: "המשקיע המוסדי בחשיפה של כ־5% לתשתיות בתיק המניות"

אליאב פולק, שותף עמית Mckinsey ישראל, בכנס התשתיות של גלובס / צילום: שלומי יוסף
אליאב פולק, שותף עמית Mckinsey ישראל, בכנס התשתיות של גלובס / צילום: שלומי יוסף

"המגמות בשוק הישראלי דומות לעולם אבל יותר קיצוניות, והסיבה הראשונה היא הצמיחה הדמוגרפית. כולנו מודעים לפער בין ישראל לעולם. 'ילדים זה שמחה', אבל זה מחייב השקעה מאסיבית בתשתיות על מנת לספק את אותה רמת שירות למשק", כך אמר אליאב פולק, שותף עמית במקינזי ישראל (Mckinsey) בכנס התשתיות של גלובס.

כנס התשתיות | מנכ"ל משרד התחבורה בראיון ראשון: "חברה חדשה צריכה לנהל את המטרו"
כנס התשתיות | יו"ר הרכבת: "רכבות מהירות יבטלו את מושג הפריפריה בישראל"
כנס התשתיות | האוצר: נקדם את אגרות הגודש למרות התנגדות משרד התחבורה

פולק סקר את מצב התשתיות וההשקעה בהן בישראל ובעולם, וציין כי הפער בתשתיות פוגע משמעותית בפריון במשק הישראלי: "היקף ההשקעה בישראל רק כדי 'לדרוך במקום', מבחינת התשתיות, עומד על סדר גודל של 2־3% מהתוצר לנפש. במקביל, אנחנו משווים את מלאי ההון במשק לתוצר ואנחנו עומדים על סדר גודל של 350%־300% מהתוצר השנתי, וזאת לעומת כ־500%־600% במדינות אחרות".

לדבריו, המחסור החריף הוא בתשתיות תחבורה: "כשמסתכלים על מדינות ההשוואה, בגודל דומה וכלכלה דומה, גודש התחבורה גורם לאובדן של 2%־3% מהתוצר בישראל, לעומת 0.5%־1% בלבד במדינות אחרות.

"זה נובע בראש ובראשונה מהיעדר תשתיות מסילה, ומדברים גם על מהירות נמוכה בכבישים, ביחס לגודל האוכלוסייה וגם בהשוואה לתחבורה והתשתיות בעולם. אם נשווה ביחס לעולם, החשמל והמים פחות או יותר נותנים את התפוקה הנדרשת, אנחנו יכולים לזהות בצד התחבורה פערי תשתית ודיגיטל שילכו ויצמחו עם המעבר ל־AI, שידרוש יותר מרכזי דאטה. הפער בפריון בין ישראל למדינות העולם הוא משמעותי ומשפיע גם מבחינת איכות חיים, ענף התשתיות מסביר כ־30% ממנו".

למשוך שחקניות בינלאומיות

עוד הוא ציין כי ניתן לראות החזר השקעה של 40%־30% ברמה החברתית מההשקעה בתשתיות. "בשלוש השנים האחרונות מדינת ישראל משקיעה הרבה יותר בתשתיות ציבוריות, בבחינה האבסולוטית, אבל בגלל הצמיחה הדמוגרפית ההשקעה ביחס לתוצר דורכת במקום.

"אם היינו ב־2% תוצר בשנת 2005, אז אנחנו עומדים על אותם 2% תוצר. אנחנו במקינזי מעריכים שרק כדי לדרוך במקום, צריך השקעה של 2.5%־3% מהתוצר כבר כיום, ואם רוצים לסגור את הפער אנחנו צריכים להגיע עד כדי 5% מהתוצר עד 2035, שיחייב תקצוב משמעותי מהמדינה ומתן הזדמנויות למשקיעים להיכנס לכמה שיותר מגזרים".

פולק הוסיף ואמר שכניסת חברות בינלאומיות מתחום התשתיות לישראל משמשת כמנוף חשוב שיש לקדמו: "החברות הכי טובות באות לעבוד במדינת ישראל. הרבה מגיעות בעיקר סביב פרויקטים של הרכבת, אבל יש עוד שחקניות. "הדרך להביאן היא שפרויקטים כאן יקרו בקנה מידה גדול ולאורך זמן. צריך גם לוודא שיהיה יותר קל לבנות כאן. כולנו מודעים לקשיים הסטטוטוריים המסובכים שמייקרים ומעכבים פרויקטים, וצריך ללמוד לעשות את זה בצורה חלקה ויעילה. צריך לנצל את הנוכחות של החברות העולמיות כדי להעביר מהידע שלהן, והיכולת שלהן באמצעות עבודה בצוותים משותפים. כך הניסיון שנרכש בעולם בשנים האחרונות יגיע גם לתוך ישראל". בהקשר המקומי הוא אמר: "יש לישראל את היכולת לבצע את הפרויקטים האלה. נדרשות ידיים עובדות לרתכות ועבודות רטובות, ועד מהנדסי ביצוע".

יעדי האקלים יחייבו השקעה מאסיבית

לפי ההערכות של מקינזי, היקף ההשקעה בתשתיות ב־20 השנים הקרובות צפוי להיות גבוה לפחות ב־50% מזה שראינו ב־20 השנה האחרונות בכל העולם. "זאת, בשל הצורך לחדש את התשתיות שלא חודשו במדינות רבות במערב מאז שנות ה־40 וה־50, לצד הצורך לאפס את פליטות הפחמן במסגרת ההתמודדות עם משבר האקלים.

"אם נסתכל על היעדים שנקבעו במטרה לאפס את פליטות הפחמן עד 2050, שאפשר להתווכח אם הם ריאליים או לא, לפי הניתוח שלנו רק יעדים אלו מחייבים תוספת השקעה שנתית של 3.5 טריליון דולר בתשתיות ציבוריות ופרטיות, לצד חידוש תשתיות ישנות. נוסף לכך, ועל מנת לשרת את ההשקעה בתשתיות, בתקופת הקורונה נכנסו תמריצים רבים, שחלק נכבד מהם נועד להשקעה בתשתיות".

כמו כן הוא מוסיף, יש הערכת חסר להשקעה הנדרשת בתשתיות בכל העולם: "אנחנו מעריכים השקעת חסר של כ־400 מיליארד דולר בשנה בכל אחת מעשרים השנים האחרונות בהשקעה בתשתיות בעולם, ורק בארה"ב יש מחסור של 2 טריליון דולר בנכסי תשתית בין אם הם לא קיימים ובין אם הם קיימים ונדרש חידוש.

"כדי להתמודד עם המחסור הזה נכנסו חבילות תמריצים גדולות, השקעה של כטריליון דולר בתשתיות, וחצי טריליון דולר נוספים בהלוואות סובסידיות, באיחוד האירופי יש כ־350־300 מיליארד דולר.

"במקביל, אנחנו רואים זרימה גדולה של הון פרטי לשוק. בעיקר בתשתיות הדיגיטל והאנרגיה המתחדשת. אם מסתכלים על המשקיע המוסדי הוא בחשיפה של כ־5% לתשתיות בתיק המניות. זה אומר שבשנים האחרונות יש הרבה כסף שמחפש להיכנס לשוק הזה בהינתן התנאים הנכונים".

איך זה משליך על הצמיחה? פולק הסביר כי "בארה"ב ובמדינות כמו גרמניה ובריטניה, ובאיחוד האירופי רואים מגמה דומה. ההשקעה ב־2020 עמדה על סדר גודל של 900־800 מיליארד בשנה בארה"ב, אנחנו צופים שזה יגיע ב־2030 לטריליון וחצי דולר, וצמיחה משמעותית של 5% בשנה".

*** גילוי מלא: הכנס בחסות רכבת ישראל, אקרשטיין ואגד ובהשתתפות נמל אשדוד

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי