גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבית שלך בבארי נשרף כליל? זה הפיצוי המביך שתקבל מהמדינה

עשרות אלפי תושבים טרם חזרו לבתיהם ומתקשים לתכנן את עתידם נוכח פיצויים זעומים ממס רכוש, שמשאירים אותם כמעט חסרי כל ● במקביל נערמות בעיות חינוך ורווחה ולא ברור מתי תתכנס הוועדה שאמורה לסייע למפונים ● ראש עיריית קרית שמונה: "אנחנו תקועים לבעלי המלונות כמו עצם בגרון"

ביתו של פ' בבארי, שנהרס כליל / צילום: תמונה פרטית
ביתו של פ' בבארי, שנהרס כליל / צילום: תמונה פרטית

ביתו של פ' מקיבוץ בארי נחרב ב־7 באוקטובר. הוריו של אשתו נרצחו, והוא החליט שהוא ומשפחתו לא יכולים לחזור למקום הזה, שהוא מבחינתו "כמו בית קברות. גם חברים של הילדים שלי נרצחו". אולם פ' מצא את עצמו בסיטואציה קשה במיוחד שמותירה אותו ואת משפחתו כמעט חסרת כל, בשל סכום פיצוי זעום במיוחד שיקבל ממס רכוש.

תסתכלו על מחיר הנפט ותבינו למה ארה"ב תזיע כדי למנוע מלחמה בצפון
ראיון | בגיל 35 בלבד: המהנדס מאינטל שניצח את החמולות של ג'ת

כבר מעל ל־5 חודשים עברו מאז הפינוי הנרחב של יותר מ־120 אלף איש מעוטף עזה וישובי הצפון. הפינוי נעשה בבהילות, כתגובה לדרישות הצבא מיד לאחר אסון 7 באוקטובר ופתיחת המלחמה בעזה והמלחמה המוגבלת (בינתיים) בלבנון, אך למרות הזמן הרב שחלף המפונים נתקלים בבעיות ואבסורדים רבים שמעיבים על חייהם אפילו יותר. הם נופלים בין הכיסאות בתחום הפיצויים על ההרס, החינוך והרווחה, מתקשים לנהל קשר עם משפחתם הלא־מפונה ואט אט גם היחסים עם המלונות המארחים אותם מתערערים.

בעוד שהחזרה לעוטף עזה כבר החלה, ועל פי מנהלת תקומה מעל 50% מהתושבים כבר שבו לבתיהם, בישובי הצפון כבר אין צפי לכך. כ־60 אלף מפונים מהצפון עדיין מפוזרים ברחבי הארץ, מתוכם מעל 20 אלף מהעיר קרית שמונה.

מס רכוש
הפיצויים ישולמו ישירות לקיבוץ

הערכת שמאי מראה שהרכוש שהיה בביתו של פ' שווה יותר מ־300 אלף שקל, הוא מספר לגלובס, ולמרות זאת הוא גילה שסך הפיצויים שהוא יקבל על ביתו ורכושו שנהרסו יסתכמו בכ־90 אלף שקל בלבד. "זה המקסימום שמס רכוש יכול לתת על הרכוש", הוא אומר.

והפיצוי על הבית עצמו? כאן הסיפור נהיה מסובך במיוחד. מכיוון שבארי הוא קיבוץ שיתופי, הרי שהבית שלו למעשה לא היה שייך לו מלכתחילה, אלא לקיבוץ. כלומר, הפיצויים על הנזק לבית יגיעו לקיבוץ ולא אליו אישית.

בינתיים פ' ומשפחתו מקבלים תמיכה בשכר דירה, אך זו צפויה להסתיים בחודש יולי. לאחר מכן, האפשרות שמוצעת להם היא שכונת קראווילות שנבנתה על ידי מנהלת תקומה בחצרים. "המדינה רוצה אותי בחצרים, כי משם המסלול הוא רק לבארי", הוא אומר. "בגדול הם אומרים - אם אתה רוצה לעבור למקום אחר, תסתדר. זה קיבוץ שיתופי, אז אין לי כלום ביד. אין לי רכב, אין לי בית".

אכן, היעד הראשי של מנהלת תקומה הוא שיקום של "חבל תקומה", המיתוג החדש לעוטף עזה, ובמנהלת מעוניינים לעודד אנשים לחזור. עם זאת, הם מאמינים שצריך לסייע לכל הנפגעים, גם אלו שלא יוכלו או לא מעוניינים לחזור לביתם שנפגע במלחמה. לכן, צפויה להתכנס ועדה בראשות שופטת שתסייע לאנשים בכל מקרה לגופו, גם במקרים שבהם הכללים היבשים אומרים שהם לא אמורים לקבל פיצוי. עם זאת, אין כרגע צפי להתכנסותה, ובינתיים רבים מ-25 אלף תושבי העוטף שעדיין מפונים, מתוך 65 אלף שפונו מלכתחילה, נופלים בין הכסאות, עם קושי רב לתכנן את עתידם החדש.

ביתו של פ' בבארי, שנהרס כליל / צילום: תמונה פרטית

חינוך
אין מסגרות קבועות או סבסוד למעונות

סוגייה נוספת ומשמעותית שבה נתקלים המפונים היא נושא החינוך. "הילדים שלנו כבר עברו שלושה בתי ספר", אומר ראש העיר קרית שמונה, אביחי שטרן. כ־8,000 ילדים עד גיל 18 מהעיר שבראשותה הוא עומד נמצאים עדיין במסגרות חינוך זמניות ברחבי הארץ. "הם התחילו את השנה בקרית שמונה, המשיכו באוניברסיטת תל אביב, ועכשיו כשהתחילה שנת הלימודים האקדמית הם נאלצו לעבור לסינמה סיטי. תלמידים אחרים שהתחילו גם בקרית שמונה המשיכו למכללת כנרת, ומשם לפוריה".

מלבד הבעייתיות של החוסר במסגרת לימודית קבועה, גם רמת החינוך נפגעת בתהליך. שטרן מספר שכל התלמידים המפונים מכל הרמות לומדים באותן כיתות, ואמורים גם לגשת יחד למבחני הבגרות. "לנו בצפון יש הקלות במבחני הבגרות, אבל לא מבחנים פנימיים כמו בדרום. בפועל, אי אפשר לדעת באיזו רמה התלמידים נמצאים", הוא אומר.

גם בתחום החינוך לפעוטות יש בעיות. "בקרית שמונה ובשאר הפריפריה יש מעונות מסובסדים", אומר ראש העיר שטרן, "ואילו בתל אביב המעון עולה פי כמה ואף אחד לא מסבסד את זה. פתחנו מסגרות במלון, אבל חלק מהאנשים יצאו מהמלון ואז הילדים לא יכולים להתקבל במסגרות האלו כי הם לא אורחי המלון".

ראש עיריית קריית שמונה, אביחי שטרן / צילום: אייל מרגולין

רווחה
בני הנוער משוטטים, יש מחסור בעו"סים

קל לתאר את ההשפעות הקשות שיכולות להיות לפינוי מהבית ולחוסר במסגרת חינוכית, בעיקר כשמדובר בילדים. כשמתווסף לכך חוסר אדיר בעובדים סוציאליים שיוכלו לעזור לאותם צעירים להתמודד עם המציאות החדשה הזו, ההשפעות עלולות להיות הרסניות. "יש הרבה יותר נוער משוטט שצריך עזרה. חלקם הולכים לעשות משלוחים בוולט במקום להיות במסגרות, ואחרים אפילו את זה לא", אומר שטרן.

"יש לנו 25 עובדים סוציאליים, ואין להם יכולת לכסות את כל המפונים של קרית שמונה ברחבי הארץ, יש גבול לכמה אפשר להריץ אותם. ניסינו לגייס עוד עובדים סוציאליים אבל אנחנו פשוט לא מצליחים", מספר שטרן בתסכול.

דיור
התנגשויות עם מקומות האירוח

לעיתים המפונים נקלעים גם להתנגשויות שונות בין מקומות האירוח כמו מלונות ודירות, לבין משרד התיירות שאחראי על הפיקוח והתקצוב שלהם. "אנחנו עכשיו בעונה החזקה של המלונות. המוטיבציה שלהם להחזיק את המפונים שואפת לאפס, והיחס שלהם בהתאם", אומר שטרן. "ברגע שתושבי הדרום חזרו לבתיהם, אנחנו בתפזורת של עשרה מפונים פה ועוד עשרה שם, ואנחנו תקועים להם כמו עצם בגרון".

חלק מהמפונים העדיפו לצאת מהמלונות ולעבור לדירות AirBNB, ושוב נקלעו לתסבוכת, מספר שטרן. בעלי דירות התאגדו וחשודים כי הציגו את עצמם כ"מתקן אחוד" שזכאי לתעריף גבוה יותר. משרד התיירות בדק וגילה שזה לא באמת מתקן אחוד, שאמור לכלול למשל חדר אוכל, והוריד להם את התעריף. "מאז, מנסים לדחוק את המפונים החוצה. וכמובן היו מגוון הונאות של דיווח על א' וביצוע של ב'. וכל זה קורה מעל הראש שלנו", הוא מוסיף.

בעיה נוספת שעולה בקרב המפונים היא הקושי לשמור על קשר עם משפחותיהם הלא מפונים. שי, שמשפחתה פונתה מקרית שמונה, מספרת: "אני גרה בתל אביב ובגלל שההורים שלי עכשיו קרובים אני מגיעה אליהם לארוחות שישי, כמו כשנסעתי אליהם לקרית שמונה. הגעתי אליהם חמש פעמים בתחילת המלחמה, ובכל פעם אבא שלי בדק אם צריך לשלם על המנה שלי. יום אחד, מנהלת המלון פשוט אמרה 'היא לא יכולה להגיע', אפילו לא בתשלום".

לעתים, מספרת שי, היא הייתה מגיעה למלון וישנה בחדר של אבא שלה, נכה על כיסא גלגלים. "בחדרים יש ספה שנפתחת למיטה וישנתי שם, אבל כבר לא מאפשרים לי לעשות את זה".

היא מספרת עוד שהמלון לא מאפשר להביא קרובי משפחה לערב פסח, גם לא בתמורה לתשלום, בטענה שאין מקום. "מה, אנחנו אמורים לעשות את ליל הסדר לבד? למה לא להקל קצת? אולי המלונות כבר רוצים שהם יילכו, אבל אין להם לאן ללכת".

גם אם הבעיה מתרחשת במלון מסוים בלבד, היא מבהירה שמעבר בין מלונות "זה סיפור שלם", כך שלמצוא מקום חלופי זה לא כל כך פשוט. "צריך לפנות עם סיבה מספיק טובה לעירייה וזו הרבה בירוקרטיה וסחבת", היא אומרת.

תגובות
מנהלת תקומה: "יינתן פתרון פרטני לתושבים"

ממנהלת תקומה נמסר: "המנהלת אמונה על שיקום ופיתוח חבל התקומה ואוכלוסייתו בטווח של 0-7 קילומטרים מהגדר. חזון המנהלת הוא לחזור וליישב את הקהילות, לחדש ולהרחיב את היישובים, למנף ולהביא לשגשוג הקהילות והחבל. המנהלת נתנה מענה קהילתי בפתרונות דיור זמניים - או במלונות או בפתרונות עירוניים או כפריים בהתאם לבחירת התושבים. עבור תושבי החבל שבחרו שלא להצטרף בשלב זה לקהילתם לפתרון הדיור הזמני, ניתן פתרון פרטני על ידי המנהלת הכולל שכר דירה, ריהוט ומימון חשבונות שוטפים. הטיפול בתושבים שיבחרו שלא לחזור לביתם יבוצע באופן פרטני על ידי ועדה בין משרדית שעתידה לקום בעתיד הקרוב ברשות שופט/ת ומטופלת על ידי מנכ"ל משרד ראש הממשלה".

עוד כתבות

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

רשות ני"ע מקדמת: מניות ציבוריות יקבלו מסלול ירוק לרישום בחו"ל

בימים אלה, רשות ני"ע בוחנת החלה של המודל הקנדי, שיקל רגולטורית על חברות ציבוריות ישראליות ויאפשר להן קבלה מהירה לוול סטריט ● במקביל, רשות ני"ע סימנה את הקבלנים: בונה מודל דיווח חדש שיאלץ אותם למחוק את המבצעים היצירתיים ממחיר הדירה

מנכ''ל החברה הרוכשת פאלו אלטו נטוורקס ניקאש ארורה / צילום: איל יצהר

ההודעה שקיבלו עשרות עובדים: מזל טוב, תפוטרו בעוד שנה

כ־10% מעובדי סייברארק בישראל, כולל בעלי ותק של עשור ויותר, גילו במייל ישיר מפאלו אלטו כי תפקידם יבוטל בעוד 12-3 חודשים, וישנם מנהלים שאף לא ידעו מי מהצוות שלהם יפוטר ● המהלך מעורר שאלות על המחיר האנושי של עסקאות הענק בהייטק

מחלקת העסקים של ארקיע / צילום: ארקיע

ארקיע משיקה קווים חדשים ומחלקת עסקים גם בטיסות לאירופה

בין היעדים החדשים שארקיע מתכננת להפעיל בקיץ הקרוב נמנים פוקט שבתאילנד, מלאגה ואיביזה בספרד וכן וילנה בליטא ● בנוסף משיקה החברה מחלקת עסקים גם בקווים לאירופה, לראשונה בתולדותיה. כמה זה יעלה?

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הבטן הרכה של איראן לקראת סבב נוסף של שיחות עם ארה"ב: מכירת הנפט

טראמפ מעמת את טהרן עם מציאות חדשה לקראת סבב השיחות השני בג'נבה: נכונות של המערב למו"מ לצד לחץ צבאי חסר תקדים ● איראן מגיעה עם אורניום מועשר בהיקף גדול ותשתית חשמל מקרטעת, והשאלה הגדולה היא האם תסכים להעשרה מחוץ למדינה

דנה עזריאלי / צילום: אריק סולטן

דנה עזריאלי מתיישבת על כס המנכ"לית עם שכר משודרג

דנה עזריאלי תהפוך למנכ"לית הקבועה של חברת הנדל"ן המניב ● השף יוסי שטרית ישתף פעולה עם מותג הרכב הסיני זיקר ● אחד המטוסים בארקיע יישא את שמו של הזמר יהורם גאון ● וזה המינוי החדש בקרן ההון סיכון של האחים ברקת ● אירועים ומינויים

נתי סיידוף, יו''ר שיכון ובינוי / צילום: איל יצהר

לאחר מחיקת ענק בשדה דב: שיכון ובינוי מכניסה את השכרת הדירות לשלד בורסאי

בשנים האחרונות, נאלצה חברת הבנייה של נתי סיידוף להכיר במחיקות עתק של 1.5 מיליארד שקל בגין ייזום נדל"ן במתחם שבצפון ת"א ● כעת היא מכניסה את הפעילות לבורסה באמצעות מיזוג לשלד לפי שווי של 270 מיליון שקל

מימין: עו''ד אלון פומרנץ ועו''ד ארז תיק / צילום: תמר דניאלי

ליפא מאיר: עו"ד אלון פומרנץ ימונה ליו"ר, עו"ד ארז תיק לשותף המנהל

פירמת עורכי הדין ליפא מאיר הודיעה על שינויים בצמרת ● עו"ד ארז תיק, ראש מחלקת הנדל"ן והמלונאות, מונה לשותף המנהל ● עו"ד אלון פומרנץ, ראש מחלקת הליטיגציה, שכיהן כשותף המנהל במשך שמונה שנים, ימונה ליו"ר הפירמה

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

מניית האופנה שצונחת וגוררת איתה את שאר הענף

ההכנסות של רשת האופנה הישראלית דלתא מותגים אומנם עלו מעט ברבעון האחרון של 2025, אך הרווח הנקי נשחק ● מניות אופנה נוספת נופלות בבורסה

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל האפאג-לויד ויאיר סרוסי, יו״ר דירקטוריון צים / צילום: שוקה כהן

עסקת צים נחתמה, והשווי הסופי נחשף

חברת התובלה הימית נרכשת תמורת 4.2 מיליארד דולר - מחיר המשקף פרמיה של כ-58% על מחיר המניה בוול סטריט ● עסקת הרכישה כפופה לאישורים שונים, ביניהם גם אישור המדינה, שמחזיקה ב"מניית זהב" בצים ● גורמים מעריכים כי צים תעמוד בקריטריונים הנדרשים לאישור העסקה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

חמינאי מאיים על טראמפ: נושאת מטוסים? נוכל להטביע

וויטקוף וקושנר ייפגשו היום בזנ'ווה עם נציגים איראניים, בניסיון אחרון להגיע להסכם שיימנע מלחמה ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ברקת לממונה על התחרות: "לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק"

שר הכלכלה פנה לממונה על התחרות בבקשה לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק, וזאת בנוגע למכרז "הסל של המדינה" שבו זכתה רשת קרפור ● בפנייתו לממונה כתב ברקת כי חלק מרשתות השיווק הפעילו "דפוסי תגובה דומים ומתוזמנים" נגד המהלך

מחאה נגד מדיניות המשטרה / צילום: Reuters, Anadolu

תוכנית החומש לחברה הערבית נכנסה לשנתה האחרונה, ללא חלופה באופק

כשמספר הנרצחים בשיא חסר תקדים, תוכנית החומש לחברה הערבית תסתיים בסוף 2026 ● בשנים האחרונות היא התמודדה עם קיצוצים של מיליארדים, ובמקביל הממונה עליה התפטר לפני יותר מחצי שנה, וטרם מונה לו מחליף ● בינתיים הממשלה לא הציגה תוכנית חליפית

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

"חוויית אפל ייחודית": יצרנית האייפון הודיעה על אירוע השקה חריג – בשלוש מדינות שונות במקביל

אפל הכריזה על אירוע השקה חריג שיתקיים ב-4 במרץ וייערך במקביל בניו יורק, בלונדון ובשנגחאי ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להשיק באירוע מספר מכשירים: אייפון 17e מוזל, מקבוק פרו עם שבבי M5 פרו ומקס, אייפד אייר ועוד

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?

פרויקט ישע של אנלייט / צילום: באדיבות Belectric Israel

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עוקפת את התחזיות, המניה מזנקת

אנלייט, חברת האנרגיה המתחדשת הגדולה בבורסת ת"א, עקפה את התחזיות שלה לשנת 2025, זאת הודות להקמה מהירה מהצפוי של פרויקטים בדרום-מערב ארה"ב והתחזקות השקל מול הדולר ● בנוסף מדווחת החברה על התקדמויות בפרויקטים נוספים בארה"ב ובאירופה, וצופה צמיחה של 32% בהכנסותיה ב-2026

ספינה של ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד / צילום: ap, Matthias Schrader

"השתלטות עם השלכות פוליטיות": איך מסקרים בגרמניה את רכישת צים?

כלי התקשורת בגרמניה מתייחסים לעסקת הרכישה של צים ע"י ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד כ"השתלטות עם השלכות פוליטיות" ● בעקבות לחץ פרו-פלסטיני, בקיץ האחרון הפג-לויד פרסמה הצהרה שבה היא מרחיקה את עצמה מההתנחלויות הישראליות מעבר לקו הירוק

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

יעל לינדנברג / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

המאבק מאחורי פיצול אחד החוקים הכלכליים החשובים במערכת הבריאות

מנגנון ה־CAP, המסדיר התחשבנות של 20 מיליארד שקל במערכת הבריאות, פוצל מחוק ההסדרים ● בכירה באוצר הודפת את טענות האפליה של הדסה ומזהירה מפני קריסת בתי החולים בפריפריה

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

רצף הירידות הארוך מזה 20 שנה: מה עובר על ענקית הטכנולוגיה?

מניית אמזון רשמה ירידות בתשעת הימים האחרונים של המסחר, ואיבדה מערכה כ-18% ● בזמן שהמשקיעים חוששים שההשקעות הקרובות של אמזון ישחקו את תזרים המזומנים, בחברה מנסים להרגיע: "הלקוחות ייצרכו יותר טכנולוגיית מחשוב ותשתית מאי־פעם"