גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבית שלך בבארי נשרף כליל? זה הפיצוי המביך שתקבל מהמדינה

עשרות אלפי תושבים טרם חזרו לבתיהם ומתקשים לתכנן את עתידם נוכח פיצויים זעומים ממס רכוש, שמשאירים אותם כמעט חסרי כל ● במקביל נערמות בעיות חינוך ורווחה ולא ברור מתי תתכנס הוועדה שאמורה לסייע למפונים ● ראש עיריית קרית שמונה: "אנחנו תקועים לבעלי המלונות כמו עצם בגרון"

ביתו של פ' בבארי, שנהרס כליל / צילום: תמונה פרטית
ביתו של פ' בבארי, שנהרס כליל / צילום: תמונה פרטית

ביתו של פ' מקיבוץ בארי נחרב ב־7 באוקטובר. הוריו של אשתו נרצחו, והוא החליט שהוא ומשפחתו לא יכולים לחזור למקום הזה, שהוא מבחינתו "כמו בית קברות. גם חברים של הילדים שלי נרצחו". אולם פ' מצא את עצמו בסיטואציה קשה במיוחד שמותירה אותו ואת משפחתו כמעט חסרת כל, בשל סכום פיצוי זעום במיוחד שיקבל ממס רכוש.

תסתכלו על מחיר הנפט ותבינו למה ארה"ב תזיע כדי למנוע מלחמה בצפון 
ראיון | בגיל 35 בלבד: המהנדס מאינטל שניצח את החמולות של ג'ת 

כבר מעל ל־5 חודשים עברו מאז הפינוי הנרחב של יותר מ־120 אלף איש מעוטף עזה וישובי הצפון. הפינוי נעשה בבהילות, כתגובה לדרישות הצבא מיד לאחר אסון 7 באוקטובר ופתיחת המלחמה בעזה והמלחמה המוגבלת (בינתיים) בלבנון, אך למרות הזמן הרב שחלף המפונים נתקלים בבעיות ואבסורדים רבים שמעיבים על חייהם אפילו יותר. הם נופלים בין הכיסאות בתחום הפיצויים על ההרס, החינוך והרווחה, מתקשים לנהל קשר עם משפחתם הלא־מפונה ואט אט גם היחסים עם המלונות המארחים אותם מתערערים.

בעוד שהחזרה לעוטף עזה כבר החלה, ועל פי מנהלת תקומה מעל 50% מהתושבים כבר שבו לבתיהם, בישובי הצפון כבר אין צפי לכך. כ־60 אלף מפונים מהצפון עדיין מפוזרים ברחבי הארץ, מתוכם מעל 20 אלף מהעיר קרית שמונה.

מס רכוש
הפיצויים ישולמו ישירות לקיבוץ

הערכת שמאי מראה שהרכוש שהיה בביתו של פ' שווה יותר מ־300 אלף שקל, הוא מספר לגלובס, ולמרות זאת הוא גילה שסך הפיצויים שהוא יקבל על ביתו ורכושו שנהרסו יסתכמו בכ־90 אלף שקל בלבד. "זה המקסימום שמס רכוש יכול לתת על הרכוש", הוא אומר.

והפיצוי על הבית עצמו? כאן הסיפור נהיה מסובך במיוחד. מכיוון שבארי הוא קיבוץ שיתופי, הרי שהבית שלו למעשה לא היה שייך לו מלכתחילה, אלא לקיבוץ. כלומר, הפיצויים על הנזק לבית יגיעו לקיבוץ ולא אליו אישית.

בינתיים פ' ומשפחתו מקבלים תמיכה בשכר דירה, אך זו צפויה להסתיים בחודש יולי. לאחר מכן, האפשרות שמוצעת להם היא שכונת קראווילות שנבנתה על ידי מנהלת תקומה בחצרים. "המדינה רוצה אותי בחצרים, כי משם המסלול הוא רק לבארי", הוא אומר. "בגדול הם אומרים - אם אתה רוצה לעבור למקום אחר, תסתדר. זה קיבוץ שיתופי, אז אין לי כלום ביד. אין לי רכב, אין לי בית".

אכן, היעד הראשי של מנהלת תקומה הוא שיקום של "חבל תקומה", המיתוג החדש לעוטף עזה, ובמנהלת מעוניינים לעודד אנשים לחזור. עם זאת, הם מאמינים שצריך לסייע לכל הנפגעים, גם אלו שלא יוכלו או לא מעוניינים לחזור לביתם שנפגע במלחמה. לכן, צפויה להתכנס ועדה בראשות שופטת שתסייע לאנשים בכל מקרה לגופו, גם במקרים שבהם הכללים היבשים אומרים שהם לא אמורים לקבל פיצוי. עם זאת, אין כרגע צפי להתכנסותה, ובינתיים רבים מ-25 אלף תושבי העוטף שעדיין מפונים, מתוך 65 אלף שפונו מלכתחילה, נופלים בין הכסאות, עם קושי רב לתכנן את עתידם החדש.

ביתו של פ' בבארי, שנהרס כליל / צילום: תמונה פרטית

חינוך
אין מסגרות קבועות או סבסוד למעונות

סוגייה נוספת ומשמעותית שבה נתקלים המפונים היא נושא החינוך. "הילדים שלנו כבר עברו שלושה בתי ספר", אומר ראש העיר קרית שמונה, אביחי שטרן. כ־8,000 ילדים עד גיל 18 מהעיר שבראשותה הוא עומד נמצאים עדיין במסגרות חינוך זמניות ברחבי הארץ. "הם התחילו את השנה בקרית שמונה, המשיכו באוניברסיטת תל אביב, ועכשיו כשהתחילה שנת הלימודים האקדמית הם נאלצו לעבור לסינמה סיטי. תלמידים אחרים שהתחילו גם בקרית שמונה המשיכו למכללת כנרת, ומשם לפוריה".

מלבד הבעייתיות של החוסר במסגרת לימודית קבועה, גם רמת החינוך נפגעת בתהליך. שטרן מספר שכל התלמידים המפונים מכל הרמות לומדים באותן כיתות, ואמורים גם לגשת יחד למבחני הבגרות. "לנו בצפון יש הקלות במבחני הבגרות, אבל לא מבחנים פנימיים כמו בדרום. בפועל, אי אפשר לדעת באיזו רמה התלמידים נמצאים", הוא אומר.

גם בתחום החינוך לפעוטות יש בעיות. "בקרית שמונה ובשאר הפריפריה יש מעונות מסובסדים", אומר ראש העיר שטרן, "ואילו בתל אביב המעון עולה פי כמה ואף אחד לא מסבסד את זה. פתחנו מסגרות במלון, אבל חלק מהאנשים יצאו מהמלון ואז הילדים לא יכולים להתקבל במסגרות האלו כי הם לא אורחי המלון".

ראש עיריית קריית שמונה, אביחי שטרן / צילום: אייל מרגולין

רווחה
בני הנוער משוטטים, יש מחסור בעו"סים

קל לתאר את ההשפעות הקשות שיכולות להיות לפינוי מהבית ולחוסר במסגרת חינוכית, בעיקר כשמדובר בילדים. כשמתווסף לכך חוסר אדיר בעובדים סוציאליים שיוכלו לעזור לאותם צעירים להתמודד עם המציאות החדשה הזו, ההשפעות עלולות להיות הרסניות. "יש הרבה יותר נוער משוטט שצריך עזרה. חלקם הולכים לעשות משלוחים בוולט במקום להיות במסגרות, ואחרים אפילו את זה לא", אומר שטרן.

"יש לנו 25 עובדים סוציאליים, ואין להם יכולת לכסות את כל המפונים של קרית שמונה ברחבי הארץ, יש גבול לכמה אפשר להריץ אותם. ניסינו לגייס עוד עובדים סוציאליים אבל אנחנו פשוט לא מצליחים", מספר שטרן בתסכול.

דיור
התנגשויות עם מקומות האירוח

לעיתים המפונים נקלעים גם להתנגשויות שונות בין מקומות האירוח כמו מלונות ודירות, לבין משרד התיירות שאחראי על הפיקוח והתקצוב שלהם. "אנחנו עכשיו בעונה החזקה של המלונות. המוטיבציה שלהם להחזיק את המפונים שואפת לאפס, והיחס שלהם בהתאם", אומר שטרן. "ברגע שתושבי הדרום חזרו לבתיהם, אנחנו בתפזורת של עשרה מפונים פה ועוד עשרה שם, ואנחנו תקועים להם כמו עצם בגרון".

חלק מהמפונים העדיפו לצאת מהמלונות ולעבור לדירות AirBNB, ושוב נקלעו לתסבוכת, מספר שטרן. בעלי דירות התאגדו וחשודים כי הציגו את עצמם כ"מתקן אחוד" שזכאי לתעריף גבוה יותר. משרד התיירות בדק וגילה שזה לא באמת מתקן אחוד, שאמור לכלול למשל חדר אוכל, והוריד להם את התעריף. "מאז, מנסים לדחוק את המפונים החוצה. וכמובן היו מגוון הונאות של דיווח על א' וביצוע של ב'. וכל זה קורה מעל הראש שלנו", הוא מוסיף.

בעיה נוספת שעולה בקרב המפונים היא הקושי לשמור על קשר עם משפחותיהם הלא מפונים. שי, שמשפחתה פונתה מקרית שמונה, מספרת: "אני גרה בתל אביב ובגלל שההורים שלי עכשיו קרובים אני מגיעה אליהם לארוחות שישי, כמו כשנסעתי אליהם לקרית שמונה. הגעתי אליהם חמש פעמים בתחילת המלחמה, ובכל פעם אבא שלי בדק אם צריך לשלם על המנה שלי. יום אחד, מנהלת המלון פשוט אמרה 'היא לא יכולה להגיע', אפילו לא בתשלום".

לעתים, מספרת שי, היא הייתה מגיעה למלון וישנה בחדר של אבא שלה, נכה על כיסא גלגלים. "בחדרים יש ספה שנפתחת למיטה וישנתי שם, אבל כבר לא מאפשרים לי לעשות את זה".

היא מספרת עוד שהמלון לא מאפשר להביא קרובי משפחה לערב פסח, גם לא בתמורה לתשלום, בטענה שאין מקום. "מה, אנחנו אמורים לעשות את ליל הסדר לבד? למה לא להקל קצת? אולי המלונות כבר רוצים שהם יילכו, אבל אין להם לאן ללכת".

גם אם הבעיה מתרחשת במלון מסוים בלבד, היא מבהירה שמעבר בין מלונות "זה סיפור שלם", כך שלמצוא מקום חלופי זה לא כל כך פשוט. "צריך לפנות עם סיבה מספיק טובה לעירייה וזו הרבה בירוקרטיה וסחבת", היא אומרת.

תגובות
מנהלת תקומה: "יינתן פתרון פרטני לתושבים"

ממנהלת תקומה נמסר: "המנהלת אמונה על שיקום ופיתוח חבל התקומה ואוכלוסייתו בטווח של 0-7 קילומטרים מהגדר. חזון המנהלת הוא לחזור וליישב את הקהילות, לחדש ולהרחיב את היישובים, למנף ולהביא לשגשוג הקהילות והחבל. המנהלת נתנה מענה קהילתי בפתרונות דיור זמניים - או במלונות או בפתרונות עירוניים או כפריים בהתאם לבחירת התושבים. עבור תושבי החבל שבחרו שלא להצטרף בשלב זה לקהילתם לפתרון הדיור הזמני, ניתן פתרון פרטני על ידי המנהלת הכולל שכר דירה, ריהוט ומימון חשבונות שוטפים. הטיפול בתושבים שיבחרו שלא לחזור לביתם יבוצע באופן פרטני על ידי ועדה בין משרדית שעתידה לקום בעתיד הקרוב ברשות שופט/ת ומטופלת על ידי מנכ"ל משרד ראש הממשלה".

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

עליות קלות בבורסות אירופה; החוזים על וול סטריט ירוקים

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

גבול ישראל-לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

אחרי כמעט יומיים ללא התרעות בצפון - אזעקות בגליל העליון

הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

אפקט הפרפר של מחיר למשתכן: איך ההגרלות משנות אפילו את הסטטוס הזוגי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם