גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבית שלך בבארי נשרף כליל? זה הפיצוי המביך שתקבל מהמדינה

עשרות אלפי תושבים טרם חזרו לבתיהם ומתקשים לתכנן את עתידם נוכח פיצויים זעומים ממס רכוש, שמשאירים אותם כמעט חסרי כל ● במקביל נערמות בעיות חינוך ורווחה ולא ברור מתי תתכנס הוועדה שאמורה לסייע למפונים ● ראש עיריית קרית שמונה: "אנחנו תקועים לבעלי המלונות כמו עצם בגרון"

ביתו של פ' בבארי, שנהרס כליל / צילום: תמונה פרטית
ביתו של פ' בבארי, שנהרס כליל / צילום: תמונה פרטית

ביתו של פ' מקיבוץ בארי נחרב ב־7 באוקטובר. הוריו של אשתו נרצחו, והוא החליט שהוא ומשפחתו לא יכולים לחזור למקום הזה, שהוא מבחינתו "כמו בית קברות. גם חברים של הילדים שלי נרצחו". אולם פ' מצא את עצמו בסיטואציה קשה במיוחד שמותירה אותו ואת משפחתו כמעט חסרת כל, בשל סכום פיצוי זעום במיוחד שיקבל ממס רכוש.

תסתכלו על מחיר הנפט ותבינו למה ארה"ב תזיע כדי למנוע מלחמה בצפון
ראיון | בגיל 35 בלבד: המהנדס מאינטל שניצח את החמולות של ג'ת

כבר מעל ל־5 חודשים עברו מאז הפינוי הנרחב של יותר מ־120 אלף איש מעוטף עזה וישובי הצפון. הפינוי נעשה בבהילות, כתגובה לדרישות הצבא מיד לאחר אסון 7 באוקטובר ופתיחת המלחמה בעזה והמלחמה המוגבלת (בינתיים) בלבנון, אך למרות הזמן הרב שחלף המפונים נתקלים בבעיות ואבסורדים רבים שמעיבים על חייהם אפילו יותר. הם נופלים בין הכיסאות בתחום הפיצויים על ההרס, החינוך והרווחה, מתקשים לנהל קשר עם משפחתם הלא־מפונה ואט אט גם היחסים עם המלונות המארחים אותם מתערערים.

בעוד שהחזרה לעוטף עזה כבר החלה, ועל פי מנהלת תקומה מעל 50% מהתושבים כבר שבו לבתיהם, בישובי הצפון כבר אין צפי לכך. כ־60 אלף מפונים מהצפון עדיין מפוזרים ברחבי הארץ, מתוכם מעל 20 אלף מהעיר קרית שמונה.

מס רכוש
הפיצויים ישולמו ישירות לקיבוץ

הערכת שמאי מראה שהרכוש שהיה בביתו של פ' שווה יותר מ־300 אלף שקל, הוא מספר לגלובס, ולמרות זאת הוא גילה שסך הפיצויים שהוא יקבל על ביתו ורכושו שנהרסו יסתכמו בכ־90 אלף שקל בלבד. "זה המקסימום שמס רכוש יכול לתת על הרכוש", הוא אומר.

והפיצוי על הבית עצמו? כאן הסיפור נהיה מסובך במיוחד. מכיוון שבארי הוא קיבוץ שיתופי, הרי שהבית שלו למעשה לא היה שייך לו מלכתחילה, אלא לקיבוץ. כלומר, הפיצויים על הנזק לבית יגיעו לקיבוץ ולא אליו אישית.

בינתיים פ' ומשפחתו מקבלים תמיכה בשכר דירה, אך זו צפויה להסתיים בחודש יולי. לאחר מכן, האפשרות שמוצעת להם היא שכונת קראווילות שנבנתה על ידי מנהלת תקומה בחצרים. "המדינה רוצה אותי בחצרים, כי משם המסלול הוא רק לבארי", הוא אומר. "בגדול הם אומרים - אם אתה רוצה לעבור למקום אחר, תסתדר. זה קיבוץ שיתופי, אז אין לי כלום ביד. אין לי רכב, אין לי בית".

אכן, היעד הראשי של מנהלת תקומה הוא שיקום של "חבל תקומה", המיתוג החדש לעוטף עזה, ובמנהלת מעוניינים לעודד אנשים לחזור. עם זאת, הם מאמינים שצריך לסייע לכל הנפגעים, גם אלו שלא יוכלו או לא מעוניינים לחזור לביתם שנפגע במלחמה. לכן, צפויה להתכנס ועדה בראשות שופטת שתסייע לאנשים בכל מקרה לגופו, גם במקרים שבהם הכללים היבשים אומרים שהם לא אמורים לקבל פיצוי. עם זאת, אין כרגע צפי להתכנסותה, ובינתיים רבים מ-25 אלף תושבי העוטף שעדיין מפונים, מתוך 65 אלף שפונו מלכתחילה, נופלים בין הכסאות, עם קושי רב לתכנן את עתידם החדש.

ביתו של פ' בבארי, שנהרס כליל / צילום: תמונה פרטית

חינוך
אין מסגרות קבועות או סבסוד למעונות

סוגייה נוספת ומשמעותית שבה נתקלים המפונים היא נושא החינוך. "הילדים שלנו כבר עברו שלושה בתי ספר", אומר ראש העיר קרית שמונה, אביחי שטרן. כ־8,000 ילדים עד גיל 18 מהעיר שבראשותה הוא עומד נמצאים עדיין במסגרות חינוך זמניות ברחבי הארץ. "הם התחילו את השנה בקרית שמונה, המשיכו באוניברסיטת תל אביב, ועכשיו כשהתחילה שנת הלימודים האקדמית הם נאלצו לעבור לסינמה סיטי. תלמידים אחרים שהתחילו גם בקרית שמונה המשיכו למכללת כנרת, ומשם לפוריה".

מלבד הבעייתיות של החוסר במסגרת לימודית קבועה, גם רמת החינוך נפגעת בתהליך. שטרן מספר שכל התלמידים המפונים מכל הרמות לומדים באותן כיתות, ואמורים גם לגשת יחד למבחני הבגרות. "לנו בצפון יש הקלות במבחני הבגרות, אבל לא מבחנים פנימיים כמו בדרום. בפועל, אי אפשר לדעת באיזו רמה התלמידים נמצאים", הוא אומר.

גם בתחום החינוך לפעוטות יש בעיות. "בקרית שמונה ובשאר הפריפריה יש מעונות מסובסדים", אומר ראש העיר שטרן, "ואילו בתל אביב המעון עולה פי כמה ואף אחד לא מסבסד את זה. פתחנו מסגרות במלון, אבל חלק מהאנשים יצאו מהמלון ואז הילדים לא יכולים להתקבל במסגרות האלו כי הם לא אורחי המלון".

ראש עיריית קריית שמונה, אביחי שטרן / צילום: אייל מרגולין

רווחה
בני הנוער משוטטים, יש מחסור בעו"סים

קל לתאר את ההשפעות הקשות שיכולות להיות לפינוי מהבית ולחוסר במסגרת חינוכית, בעיקר כשמדובר בילדים. כשמתווסף לכך חוסר אדיר בעובדים סוציאליים שיוכלו לעזור לאותם צעירים להתמודד עם המציאות החדשה הזו, ההשפעות עלולות להיות הרסניות. "יש הרבה יותר נוער משוטט שצריך עזרה. חלקם הולכים לעשות משלוחים בוולט במקום להיות במסגרות, ואחרים אפילו את זה לא", אומר שטרן.

"יש לנו 25 עובדים סוציאליים, ואין להם יכולת לכסות את כל המפונים של קרית שמונה ברחבי הארץ, יש גבול לכמה אפשר להריץ אותם. ניסינו לגייס עוד עובדים סוציאליים אבל אנחנו פשוט לא מצליחים", מספר שטרן בתסכול.

דיור
התנגשויות עם מקומות האירוח

לעיתים המפונים נקלעים גם להתנגשויות שונות בין מקומות האירוח כמו מלונות ודירות, לבין משרד התיירות שאחראי על הפיקוח והתקצוב שלהם. "אנחנו עכשיו בעונה החזקה של המלונות. המוטיבציה שלהם להחזיק את המפונים שואפת לאפס, והיחס שלהם בהתאם", אומר שטרן. "ברגע שתושבי הדרום חזרו לבתיהם, אנחנו בתפזורת של עשרה מפונים פה ועוד עשרה שם, ואנחנו תקועים להם כמו עצם בגרון".

חלק מהמפונים העדיפו לצאת מהמלונות ולעבור לדירות AirBNB, ושוב נקלעו לתסבוכת, מספר שטרן. בעלי דירות התאגדו וחשודים כי הציגו את עצמם כ"מתקן אחוד" שזכאי לתעריף גבוה יותר. משרד התיירות בדק וגילה שזה לא באמת מתקן אחוד, שאמור לכלול למשל חדר אוכל, והוריד להם את התעריף. "מאז, מנסים לדחוק את המפונים החוצה. וכמובן היו מגוון הונאות של דיווח על א' וביצוע של ב'. וכל זה קורה מעל הראש שלנו", הוא מוסיף.

בעיה נוספת שעולה בקרב המפונים היא הקושי לשמור על קשר עם משפחותיהם הלא מפונים. שי, שמשפחתה פונתה מקרית שמונה, מספרת: "אני גרה בתל אביב ובגלל שההורים שלי עכשיו קרובים אני מגיעה אליהם לארוחות שישי, כמו כשנסעתי אליהם לקרית שמונה. הגעתי אליהם חמש פעמים בתחילת המלחמה, ובכל פעם אבא שלי בדק אם צריך לשלם על המנה שלי. יום אחד, מנהלת המלון פשוט אמרה 'היא לא יכולה להגיע', אפילו לא בתשלום".

לעתים, מספרת שי, היא הייתה מגיעה למלון וישנה בחדר של אבא שלה, נכה על כיסא גלגלים. "בחדרים יש ספה שנפתחת למיטה וישנתי שם, אבל כבר לא מאפשרים לי לעשות את זה".

היא מספרת עוד שהמלון לא מאפשר להביא קרובי משפחה לערב פסח, גם לא בתמורה לתשלום, בטענה שאין מקום. "מה, אנחנו אמורים לעשות את ליל הסדר לבד? למה לא להקל קצת? אולי המלונות כבר רוצים שהם יילכו, אבל אין להם לאן ללכת".

גם אם הבעיה מתרחשת במלון מסוים בלבד, היא מבהירה שמעבר בין מלונות "זה סיפור שלם", כך שלמצוא מקום חלופי זה לא כל כך פשוט. "צריך לפנות עם סיבה מספיק טובה לעירייה וזו הרבה בירוקרטיה וסחבת", היא אומרת.

תגובות
מנהלת תקומה: "יינתן פתרון פרטני לתושבים"

ממנהלת תקומה נמסר: "המנהלת אמונה על שיקום ופיתוח חבל התקומה ואוכלוסייתו בטווח של 0-7 קילומטרים מהגדר. חזון המנהלת הוא לחזור וליישב את הקהילות, לחדש ולהרחיב את היישובים, למנף ולהביא לשגשוג הקהילות והחבל. המנהלת נתנה מענה קהילתי בפתרונות דיור זמניים - או במלונות או בפתרונות עירוניים או כפריים בהתאם לבחירת התושבים. עבור תושבי החבל שבחרו שלא להצטרף בשלב זה לקהילתם לפתרון הדיור הזמני, ניתן פתרון פרטני על ידי המנהלת הכולל שכר דירה, ריהוט ומימון חשבונות שוטפים. הטיפול בתושבים שיבחרו שלא לחזור לביתם יבוצע באופן פרטני על ידי ועדה בין משרדית שעתידה לקום בעתיד הקרוב ברשות שופט/ת ומטופלת על ידי מנכ"ל משרד ראש הממשלה".

עוד כתבות

הדמיות של המתקן ברמת חובב / צילום: שותפות שפיר־בלוג'ן־דקל

באירופה זה עובד: השיטה שתנסה לגמול את ישראל מהטמנת זבל בקרקע

המכרז להקמת המתקן בנאות חובב הוא רק הירייה הראשונה בתוכנית להקמת 13 מתקני השבת אנרגיה עד 2040 ● בזמן שהקרקע אוזלת, והישראלי הממוצע מייצר שליש יותר זבל משכנו באירופה, המדינה מנסה לעבור ממיון ידני לטכנולוגיה מתקדמת - אך נתקעת בחסמים

יעל לינדנברג / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

המאבק מאחורי פיצול אחד החוקים הכלכליים החשובים במערכת הבריאות

מנגנון ה־CAP, המסדיר התחשבנות של 20 מיליארד שקל במערכת הבריאות, פוצל מחוק ההסדרים ● בכירה באוצר הודפת את טענות האפליה של הדסה ומזהירה מפני קריסת בתי החולים בפריפריה

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הבטן הרכה של איראן לקראת סבב נוסף של שיחות עם ארה"ב: מכירת הנפט

טראמפ מעמת את טהרן עם מציאות חדשה לקראת סבב השיחות השני בג'נבה: נכונות של המערב למו"מ לצד לחץ צבאי חסר תקדים ● איראן מגיעה עם אורניום מועשר בהיקף גדול ותשתית חשמל מקרטעת, והשאלה הגדולה היא האם תסכים להעשרה מחוץ למדינה

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

רצף הירידות הארוך מזה 20 שנה: מה עובר על ענקית הטכנולוגיה?

מניית אמזון רשמה ירידות בתשעת הימים האחרונים של המסחר, ואיבדה מערכה כ-18% ● בזמן שהמשקיעים חוששים שההשקעות הקרובות של אמזון ישחקו את תזרים המזומנים, בחברה מנסים להרגיע: "הלקוחות ייצרכו יותר טכנולוגיית מחשוב ותשתית מאי־פעם"

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ברקת לממונה על התחרות: "לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק"

שר הכלכלה, ניר ברקת, פנה לממונה על התחרות בבקשה לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק וזאת בנוגע למכרז "הסל של המדינה" שבו זכתה רשת קרפור ● בפנייתו לממונה כתב ברקת, כי חלק מרשתות השיווק הפעילו "דפוסי תגובה דומים ומתוזמנים" כנגד המהלך

אילוסטרציה: Shutterstock

הכלכלה הישראלית צמחה ב-3.1% בשנה שעברה - מעל הצפי

מדובר בהפתעה חיובית: הנתון גבוה מכל התחזיות המרכזיות העדכניות מהחודשים האחרונים, שעמדו על 2.8%-2.9% ● התוצר לנפש עלה ב-1.7%, לאחר שנתיים רצופות של ירידה

משאבות נפט באזור קלגרי, אלברטה / צילום: Reuters, Todd Korol

בעידוד הבית הלבן: המחוז הקנדי העשיר שדורש להתנתק מהמדינה ולקבל עצמאות

אלברטה, "טקסס של קנדה", מאסה בשלטון הליברלי באוטווה ובמיסוי הכבד, והיא דוהרת למשאל עם על היפרדות ● בעוד שהרוב הקנדי מזועזע מהרעיון להפוך ל"מדינה ה-51 של ארה"ב", הבדלנים במחוז עשיר הנפט רואים בדונלד טראמפ ובמקורביו בני ברית אסטרטגיים

מימין: לן בלווטניק, מבעלי רשת 13; פטריק דרהי, המשקיע החדש; ואמיליאנו קלמזוק, מנכ''ל רשת 13 / צילום: טים בישופ, יח''צ, רויטרס

הלחץ נגד עסקת רשת מגיע לחו"ל. האם דרהי יקבל שיעבודים, ומה ייצא למנכ"ל?

מנכ"ל רשת 13 אומנם לא יקבל מניות הודות לכך שהביא את איש העסקים פטריק דרהי כמשקיע בערוץ, אבל ההזרמה צפויה לכסות גירעון של 120 מיליון שקל ● רשות התחרות תצטרך להכריע האם מדובר בהלוואה או בשותפות, והעיתונים בבריטניה עוקבים מקרוב אחר ההתרחשויות

טראמפ רוצה דולר חלש, ובנק ישראל לא צפוי להתערב / צילום: Shutterstock

כטריליון שקל עדיין חשופים לנפילת המט"ח. מומחים: הגנה מפני תרחישי קיצון גאו-פוליטיים

ניתוח נתוני בנק ישראל חושף כי למרות מגמת ההיחלשות של הדולר, כטריליון שקל מחסכונות הציבור עדיין חשופים לתנודות מט"ח ● בשוק מסבירים שחשיפה מאוזנת עשויה לשמש "כרית הגנה" מפני תרחישי קיצון גאו־פוליטיים שעלולים להפוך את המגמה בשווקים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מדד הבנייה זינק במעל 3%, מניות התוכנה נפלו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.4% ● מדד הביטחוניות התאושש ומחק יותר ממחצית מהירידות שרשם מתחילת החודש ● האינפלציה בישראל ירדה, אך קיים ספק לגבי הורדת הריבית בשבוע הבא ● באופנהיימר מעלים את המלצתם לטאואר, מחיר יעד גבוה ב-25% ממחירה הנוכחי ● עין שלישית מזנקת לאחר אישור מכירת 30% ממניותיה בחברה לקונגלומרט האמירתי אדג' ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום הנשיאים

קמהדע / צילום: יח''צ, איור: גיל ג'יבלי

התמחור עדיין לא מגלם את הערך האמיתי של המניה הזו

הכניסה לתחום מוצרי הפלזמה הייחודיים עם ביסוס פעילות בארה"ב הפכו את קמהדע לחברת ביופארמה בינלאומית ● תמחור המניה עדיין אינו מגלם את מלוא פוטנציאל הצמיחה העתידית ● בדרך היא תצטרך להתגבר על מתחרות מבוססות, חשיפה לשערי מטבע וסיכוני שרשרת האספקה ● ניתוח חברה, מדור חדש

המשקיע האינטליגנט / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מגלה: זה לא הסיכון שצריך להדאיג אתכם בנוגע לשווקים

האם הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" משפיעה לרעה על ה־ S&P 500 ? תלוי את מי שואלים ● מחקר מהעת האחרונה מדגים כי מבחינה היסטורית, ויתור על סיכון בכל פעם שהשוק נהיה ריכוזי יותר, גורר הפסדים ● אז אולי השקעה של 33% מהתיק שלכם ב־7 חברות לא כזו מסוכנת

טילי ספייק מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

התרגיל הספרדי: ביטול רכישת טילי נ"ט של רפאל, וקנייתם מחברה־בת אירופית

רק לפני מספר חודשים ביטלה ספרד עסקת ענק עם רפאל בגין המלחמה בעזה, וכעת היא פונה לחברת יורוספייק - בה לרפאל 20% בעלות ● התירוץ שבו משתמשים לנימוק העסקה המסתמנת: הרכיבים מיוצרים באירופה

ניצול קשישים / אילוסטרציה: Shutterstock

"זעקת הקשישים נשמעת לרחוק": מאחורי החלטת העליון נגד חברות האשראי

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור בתביעה הייצוגית נגד ישראכרט, כאל ומקס, בטענה כי לא מנעו את התופעה הידועה כ"עושק הקשישים", והורה על החזרת ההליך לביהמ"ש המחוזי ● מה פסק המחוזי, מהן השלכות פסק הדין, וכיצד נפעל מעכשיו במקרה של הונאה? ● גלובס עושה סדר

שינוי היסטורי: "כנען" במקום "פלסטין" בגלריות המוזיאון הבריטי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה יכול להבטיח החלפת משטר באיראן בצורה יעילה, המוזיאון הבריטי החליט להסיר את המילה "פלסטין" מתערוכות, ובית המשפט הבריטי פסל את הגדרת Palestine Action כארגון טרור • כותרות העיתונים בעולם

ספינה של ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד / צילום: ap, Matthias Schrader

"השתלטות עם השלכות פוליטיות": איך מסקרים בגרמניה את רכישת צים?

כלי התקשורת בגרמניה מתייחסים לעסקת הרכישה של צים ע"י ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד כ"השתלטות עם השלכות פוליטיות" ● בעקבות לחץ פרו-פלסטיני, בקיץ האחרון הפג-לויד פרסמה הצהרה שבה היא מרחיקה את עצמה מההתנחלויות הישראליות מעבר לקו הירוק

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה זינקו, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שזינקו בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת באירופה; בוול סטריט לא התקיים מסחר בשל יום חג

הדאקס ירד בכ-0.4% ● הצמיחה הנמוכה של כלכלת יפן מגבירה את הסבירות שראש ממשלת יפן תקדם את תוכניותיה להמרצת הכלכלה ● הניקיי עלה ב-0.2%, רוב הבורסות באסיה סגורות לרגל חג ראש השנה ● היום לא התקיים מסחר בוול סטריט, לרגל יום הנשיאים

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

רשות ני"ע מקדמת: מניות ציבוריות יקבלו מסלול ירוק לרישום בחו"ל

בימים אלה, רשות ני"ע בוחנת החלה של המודל הקנדי, שיקל רגולטורית על חברות ציבוריות ישראליות ויאפשר להן קבלה מהירה לוול סטריט ● במקביל, רשות ני"ע סימנה את הקבלנים: בונה מודל דיווח חדש שיאלץ אותם למחוק את המבצעים היצירתיים ממחיר הדירה