גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצמיחה מתכווצת והאיומים מתעצמים, אז איך זה שבורסות העולם טסות למעלה?

הבורסה זינקה מסוף אוקטובר, וגם בבורסות פרנקפורט, לונדון, פריז וטוקיו המדדים בעליות, למרות דשדוש בצמיחה ● מה גורם לפער הגדול הזה, שבו הברומטר של הכלכלה בכלל לא מאותת על מה שהולך בשטח ● החידה הכלכלית, פרויקט מיוחד

הצמיחה מתכווצת, האיומים מתעצמים ובורסות העולם טסות למעלה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock
הצמיחה מתכווצת, האיומים מתעצמים ובורסות העולם טסות למעלה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

מי שמנסה לצלוח את כותרות העיתונים ואתרי החדשות בימים אלה מגלה שורה של איומים עולמיים, רעידות אדמה גיאופוליטיות ומלחמות מתהוות. פוטין לא מרפה מאוקראינה, סין תפלוש לטייוואן, שלא לדבר על הזירה המקומית והנפיצה שלנו. אלא שמול ההאטה הכלכלית ושלל איומים כלכליים וחברתיים, בורסות העולם פורחות. שוק המניות בדרך כלל מצביע על הסנטימנט במשק ומהווה מעין ברומטר לכלכלה. הצמיחה בתוצר מעידה על גידול בצריכת שירותים ומוצרים, כלומר שהמשק גדל ומתפתח. אולם כעת נראה שלמדדי המניות לא ממש אכפת מהעולם הקורס סביבם. השאלה היא למה המציאות מציגה תמונה אחת, והבורסה תמונה אחרת לגמרי?

פרויקט מיוחד | יבשת במשבר, בורסות בשיא: אלו הסיבות לגאות בשוקי המניות האירופים
ראיון | איך יכול להיות שהמניות עולות בזמן משבר? פרופ' ליאו ליידרמן נזכר בהסבר של באפט

הבורסה בתל אביב ביצעה זינוק מרשים, עם עלייה של 3% במדד ת"א 125 מתחילת השנה וזינוק של כ-15% מתחילת המלחמה. המדד המרכזי רחוק כעת רק כ-5.5% משיא כל הזמנים. מדד דאקס הגרמני וקאק הצרפתי שוברים שיאים, ומדד פוטסי הבריטי נסחר אף הוא ברמה גבוהה. זה לא נעצר באירופה: ביפן מדד הניקיי מתחזק לרמות שלא נראו מאז שנות ה-90. ומה מוזר במגמה העולמית? במדינות שבהן חלה קפיצה במדדי המניות ובבורסות, ניכרת האטה בצמיחה.

 

יפן התכווצה וירדה למקום הרביעי מבין כלכלות העולם, גרמניה ירדה ב-0.3% תוצר, צרפת צמחה בפחות מאחוז וכך גם בריטניה. ישראל צמחה ב-2% ב-2023 בעוד בתחילת השנה חזה בנק ישראל צמיחה של 2.8% (אם כי זה היה טרום המלחמה). זוהי ירידה של ממש לעומת הצמיחה בשנת 2022, שעמדה על 6.5%. למעשה, לולא ארה"ב, העולם המפותח היה שקוע במיתון ממחצית השנייה של 2023, לפחות על פי ההגדרה הטכנית. התמ"ג של גוש האירו כולו היה נמוך בסוף השנה לעומת התמונה באמצע השנה.

ייתכנו תקופות ארוכות של חוסר איזון

רונן מנחם, כלכלן ראשי בבנק מזרחי טפחות, מסביר כי לאורך זמן "שוקי המניות אמורים לשקף את התמונה הכלכלית. כלומר קיימת קורלציה בין צמיחה והפעילות כלכלית חזקה לבין עליות בשוק המניות". עם זאת, לדבריו, קורלציה זו לא מתקיימת בכל זמן וייתכנו תקופות ארוכות של חוסר איזון בין השווקים לנתוני הצמיחה.

מנחם מסביר שהקשר החזק בין הגורמים נובע מהגורם העיקרי התורם לצמיחה במדינה. "מנוע הצמיחה העיקרי של מדינות מפותחות - משמע גורם הביקוש לתוצר המקומי - הוא הצריכה הפרטית. אך יש מנוע צמיחה עסקי, הנובע לא מהמגזר הממשלתי אלא מפעילות העסקים. בצמיחה כזו הקשר לשוקי המניות חזק יותר מאשר במדינות אחרות".
השווקים נעים גם בהתאם לסנטימנט הבולט בהם, הציפיות לעליית הריבית והרגולציה של הממשלה על המשק. כך בטווחי זמן קצרים-בינוניים ניתן לראות עליות במדדים למרות נתוני צמיחה עגומים במדינות השונות.

"יש ציפיות לשיפור בישראל אחרי המלחמה ולהתחזקות מחודשת בשווקים", סבורה רינת אשכנזי, כלכלנית ראשית בהפניקס בית השקעות. אשכנזי מציינת שהשוק הישראלי זול יותר לעומת מניות חו"ל, אם נביא בחשבון שהריבית המקומית צפויה להמשיך ולרדת, בהחלט תיתכן התחזקות.

לפני הכל צריך לזכור שבורסות עולות בגלל החלטות של אנשים. כל כך הרבה הטיות פסיכולוגיות ושיקולים חברתיים נכנסים במכלול לפני שמשקיע מבצע החלטת השקעה, מקצועי ועל אחת כמה וכמה משקיע חובב. ביטחון עצמי מופרז, חשש מהפסד והיעדר חוסן מנטלי הם רק דוגמאות לתפיסות שעשויות להכריע את הכף בהשקעות, מזכירות לנו שוב ששוק ההון הוא פעמים רבות עולם של פסיכולוגיה ולא בהכרח של כלכלה נטו. ענף שבו מבחן המציאות נשאר הרחק מאחור לא אחת בגלל אפקט העדר.

להיכנס לעובי תמונת המדדים

"התמקדות בנתוני מאקרו כשבאים לבחון את ביצועי המדדים היא מעט מצומצמת. יש לבחון ברמת המיקרו את הנתונים, את המדדים ואת המאפיינים שלהם", אומרת אשכנזי. היא מציעה סיבה שיכולה להסביר את התחזקות שוקי המניות ואינה תואמת את נתוני הצמיחה: "מדדי מניות לעיתים מובלים על ידי סקטור מסוים, במדד S&P500 האמריקאי למשל, כמעט 50% מהמניות הן מניות טכנולוגיה, או שירותי תקשורת. הן לא 'זקוקות' לצמיחה כלכלית כדי להעלות את המכירות שלהן או להגדיל שולי רווח".

אשכנזי מצביעה על מדד פוטסי הבריטי, שבו 100 החברות הגדולות בבורסת לונדון, ובהן מניות אנרגיה וחומרי גלם של חברות המסתמכות על יצוא לחו"ל. "חשוב להבין איזה שיעור מכלל המדד פועל בשוק המקומי ואיזה בחו"ל", היא מסבירה. "החברות הקטנות יותר במדד פוטסי 250 (העוקב אחרי 250 החברות הבאות בתור בגודלן -א"כ) משקפות טוב יותר את תמונת הכלכלה הבריטית". דוגמה נוספת היא מדד דאקס הגרמני, הכולל מניות של חברות רכב ותעשייה, שבכלל פועלות יותר בשוק הסיני.

אשכנזי לא מבטלת על הסף את אפקט המשקיעים הקטנים כגורם לאנומליה הזו. "מאז הקורונה הרבה משקיעים קטנים החלו להתעניין בשוק ההון ונכנסו להשקעות. ההחלטות שלהם אינן מבוססות על כלכלה אלא על טרנדים בשווקים, והן מונעות מהיבטים פסיכולוגיים. למשקיעים האלה יש משקל והם יכולים להתחיל תנועה שתגרור את השווקים יחד איתם".

רפי גוזלן, כלכלן ראשי באי.בי.אי, מצביע על כיוון אחר: "מה שמשחק לטובת המדדים בעולם הוא הצפי לשיפור בפעילות בתעשייה העולמית. אחרי תקופה ארוכה שבה הפעילות הייתה מאוד חלשה, היציאה מהקורונה גררה נסיקה בפעילות אך לאחר מכן היה צורך בהתאמות בביקושים". לדבריו, ההתאמה הזו החלישה את ענפי התעשייה, שלא היו רחוקים ממיתון. "העלייה כעת בייצור התעשייתי תורמת למדדים הללו", הוא מוסיף.

עוד מסביר גוזלן לגבי מדדי הייצור התעשייתי (PMI, מדד מנהלי הרכש שנועד לשקף מגמות בפעילות של ענפי שירותים ותעשייה) כי "הנסיקה במניות בארה"ב הופכת אותן ליקרות יותר, והסנטימנט החיובי סביב אירופה והשוק היפני מתחזק".

"הריביות בהחלט משחקות תפקיד"

אז נתוני הצמיחה לא עומדים בקורלציה לביצועי השווקים, אך נראה שהציפיות לריבית דווקא כן. לדברי אשכנזי, השווקים מתעניינים מאוד בצפי להקלות בריבית: "יש התעסקות בלתי פוסקת בשווקים בריביות הבנקים המרכזיים. כשחושבים שעומדת להתבצע הפחתה, המניות מזנקות ולהפך, כך כל נתון יכול להיות גם חיובי וגם שלילי בהתאם למצב". גוזלן מחזק: "נתוני צמיחה שליליים כביכול יכולים להיתפס כחיוביים בשווקים, בתקווה להורדת ריבית קרובה יותר".

ראיה לכך ניכרת בדוח של בנק אוף אמריקה שפורסם לפני כשבועיים, והצביע כי לראשונה מאז אוגוסט 2021, החשש העיקרי בקרב משקיעים הוא האינפלציה והסכנה כי לא יתממש תרחיש "הנחיתה הרכה" - הרעיון שהפדרל ריזרב יפעל באגרסיביות ויצליח להוריד את האינפלציה בלי לפגוע בצמיחה. מנגד הסיכון למיתון עולמי, אימת המשקיעים בעבר, פחת. הדוח מצביע על כך שהגורם המשמעותי ביותר לתנועות בשווקים הוא החלטות הבנקים המרכזיים.

למרות זאת, ההורדות המיוחלות עדיין לא הגיעו. בארה"ב ובאירופה התקוות לירידות בחודש מרץ התפוגגו לחלוטין. התחזית הנוכחית להורדת הפד מגלמת הסתברות גבוהה רק בחודש יוני, באירופה מגולמת בשווקים הסתברות להורדת ריבית באפריל, ובבריטניה - באוגוסט.

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד