גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יריב הוגן ואסטרטג מבריק: קווים לדמותו של עו"ד אלקס הרטמן שהלך לעולמו

עו"ד הרטמן, שנפטר בגיל 68, היה מבכירי הליטיגטורים בישראל, עשה קריירה במשרד ש.הורוביץ כמתמחה ובהמשך כאחד ממנהלי המשרד, וייצג בפרשיות חשובות במשפט הישראלי ● הוא בלט בכושר הטיעון שלו, בהגינות ליריביו ובשמחת החיים. "זן נכחד של אנשים", אמר עליו השבוע חברו עו"ד רלי לשם

עו''ד אלקס הרטמן ז''ל / צילום: שלומי יוסף
עו''ד אלקס הרטמן ז''ל / צילום: שלומי יוסף

מי שנכנס השבוע לחדרו של עו"ד אלקס הרטמן ז"ל, במשרד עורכי הדין הוותיק ש.הורוביץ ברחוב אחד העם בתל אביב, היה יכול לחשוב שתכף הוא ייכנס וימשיך את העבודה. הקלסרים מונחים על השולחן כאילו יצא לרגע מהחדר.

הרטמן חלה רק לפני מספר שבועות בסרטן; הוא עוד תכנן נסיעה משפחתית בפסח, אך נפטר בתוך חמישה שבועות בלבד. "אף אחד לא דמיין את זה", אומרים חבריו במשרד, שקיבלו בתדהמה ועצב גדול את דבר מותו בגיל 68.

בארבעת העשורים האחרונים, לקח הרטמן חלק פעיל בסכסוכים מרכזיים בעולם המשפט האזרחי והמסחרי, החל מפרשת ויסות מניות הבנקים בשנות ה־80, דרך ייצוג בנקים וכינוס מניותיו של גד זאבי בבזק, מינויו כבורר על־ידי המדינה בסכסוכי ענק, וייצוג בסכסוכים מורכבים ורחבי־היקף בין אנשי עסקים וחברות מובילות במשק.

אדם נטול מניירות, יריב קשוח אך הגון

הרטמן היה בנו של ישראל הרטמן, פרופסור למיקרוביולוגיה שעמד במשך 16 שנים בראש המכון הביולוגי בנס ציונה. הוא היה נשוי לאסתי, אב לשלושה ילדים וסב לשישה נכדים. הוא יליד תל אביב, שם גם התגורר, למד משפטים באוניברסיטה העברית והחל את דרכו ב-1981, כמתמחה של אמנון גולדנברג ז"ל במשרד ש. הורוביץ. בגיל 31, התמנה לשותף, ולאחר פרישתו של גולדנברג בשנת 2000, הפך לאחד השותפים המובילים.

הרטמן החל בייצוג בנקים. נקודת המפנה הראשונה בקריירה שלו הייתה בפרשת ויסות מניות הבנקים בשנת 1983, שהובילה לדוח בייסקי ולהליכים פליליים נגד ראשי הבנקים ורואי החשבון. הרטמן היה עו"ד צעיר בתחילת דרכו, שריכז את גל התביעות נגד הבנקים. כאשר החלו ההליכים הפליליים בשנת 1990, הוא ייצג את משרד רואי החשבון ברוידא של מזרחי. הייצוג בתיק היה שלב שהעלה את מעמדו המקצועי ושם אותו "בין הגדולים".

שלב מכונן נוסף בקריירה שלו, היה מינויו בשנת 2002 ככונס הנכסים על מניות גד זאבי בבזק. ביהמ"ש נענה לבקשת שבעת הבנקים בישראל, לאחר שזאבי לא עמד בפירעון ההלוואה שניתנה לו. הרטמן מצא את עצמו בתפקיד רגיש ומורכב. הוא היה נתון ללחץ מצד הבנקים לממש את המניות, מצד המדינה, שהייתה שותפה בבזק וביקשה לחכות כדי להעלות את המחיר, וכן מצד זאבי עצמו.

שבע שנים מאוחר יותר, נמכרו 17.6% ממניות בזק שהיו בידי זאבי תמורת סכום עתק של 4.5 מיליארד שקל. "הבנקים קיבלו את כל הכסף בחזרה. הוא ישב על המניות די הרבה זמן כי הוא חשב שצריך למצוא את העיתוי המתאים והחזיר את כל החוב לבנקים. הוא היה נתון ללחצים מכל הצדדים והצליח לסיים עם עודף כסף", מספר עו"ד אודי ארצי, שהיה מתמחה שלו לפני 35 שנים והיום מכהן כיו"ר דירקטוריון המשרד.

לאחר המכירה, תבע זאבי את הבנקים על הריביות שנגבו ממנו במשך שבע שנים וזכה. הרטמן זומן להעיד במשפט ונחקר על ידי עוה"ד הבכיר גיורא ארדינסט בחקירה נגדית. בהפסקה, ניגש הרטמן לארדינסט והודה לו. "תודה. חקרת בצורה מאוד הוגנת". ארדינסט השיב לו: "לא הייתה סיבה לחקור בצורה אחרת, כי אמרת את האמת". חילופי הדברים בין שני עורכי הדין הבכירים מעידים על אישיותו של הרטמן כפי שמצטיירת מיחסיו מול יריביו המקצועיים - יריב קשוח אך הגון.

"אלקס הוא מזן נכחד של אנשים בעלי שיעור קומה"

במהלך שנות עבודתו, אסף הרטמן חברים ומכרים בעולם המשפט, בהם עורכי דין נגדם נלחם בבית המשפט. יעידו על כך בכירי משרדי עורכי הדין הגדולים שהגיעו להלוויתו ופרסמו מודעות אבל. אחת התכונות הבולטות של הרטמן הייתה יכולתו ליצור קשר עם עורכי הדין של הצד השני, מבלי להפוך את המחלוקת לאישית. שותפיו ומכריו תיארו אותו כעורך דין "מבריק ונטול מניירות. בעל יכולת אסטרטגית, כושר טיעון ושכנוע, ידענות משפטית ויסודיות".

חברו של הרטמן עו"ד רלי לשם, מבכירי משרד מיתר, סיפר עליו: "אלקס הוא מזן נכחד של אנשים בעלי שיעור קומה, הגונים, אתיים. מאוד מלומד וידען. הייתה לו יכולת לבנות את האסטרטגיה המשפטית באופן יוצא־דופן". עו"ד אודי ארצי מספר "היה לו זיכרון פנומנלי, עם חושים חדים בבית משפט. הוא היה אסטרטג מושלם ואמן בשחמט. הם חושבים כמה צעדים קדימה, וככה גם היה בשדה המשפט. לפני מהלך כלשהו, הוא חשב כמה צעדים קדימה, מה השורה התחתונה תהיה".

הרטמן גידל דורות של עורכי דין במשרד ש.הורוביץ. "הוא היה נטול מניירות ולא היה מתנשא. זה הקל עליו לעבוד עם אנשים צעירים", סיפר עו"ד נועם זמיר, שותף במשרד, שהוביל עם הרטמן את ליטיגציית ניירות ערך. "מי שרכש את אמונו ביכולות להתנהל מול הלקוח, אלקס העניק לו עצמאות אין־סופית, נתן לצעירים להוביל וניהל ברמה האסטרטגית".

בשנים האחרונות, חלק גדול מעבודתו היה לשמש כבורר או כמייצג צד לבוררות, רחוק מעיני הציבור. הוא מונה מטעם ישראל בתביעה האיראנית לקבלת מיליארדי דולרים מהשותפות בצינור הנפט אילת אשקלון (קצא"א), ושימש כבורר בבוררות המדינה מול מפעלי ים המלח על תשלום תמלוגים.

הרטמן ייצג את שותפיו לשעבר של איש העסקים איתן סטיבה בסכסוך נגדו על סכום של מאות מיליוני דולרים בטענה למרמה; הוא ייצג גם את אנשי העסקים האחים משה ומנדי גרטנר מול המיליארדר דן גרטלר, בסכסוך על מאות מיליוני דולרים על העסקים בקונגו, שנחשף בתקשורת לאחר שהבוררות התפוצצה, כעבור 11 שנים. לפני שנה, החליט הרטמן יחד עם שותפיו לניהול, שוקי חורש וטל בנד, להעביר את מושכות הניהול לדור הבא במשרד, עוה"ד ערן בצלאל, עמית שטיינמן ובני שפר, כאשר השלושה המשיכו ללוות ביום־יום את המנהלים החדשים.

בשנה שעברה, הרטמן, יחד עם עוה"ד נועם זמיר ומאיה גנור מהמשרד, היו אחראים להלכה חדשה של בית המשפט העליון בתחום ניירות ערך. הרכב בראשות השופט יצחק עמית קבע, באופן תקדימי, כי מבחן הרווח לחלוקת דיבידנד כולל רק את בחינת הדוחות הכספיים של השנתיים האחרונות, וכי אין להרחיב את לשון החוק ולקחת בחשבון מידע לגבי הפסד צפוי שטרם מופיע בדוחות. להחלטה הייתה חשיבות רבה לדירקטורים באשר לשאלה כיצד לפרש את מבחן הרווח לצורך חלוקת דיבידנד. בכך, נדחתה סופית תביעה שהגיש בעל מניות נגד ההחלטה, ואושרה חלוקת דיבידנד בהיקף של 100 מיליון שקל שביצעה דסק"ש בשנת 2019.

בפן האישי, הרטמן היה ידוע באהבתו לחיים הטובים. הוא היה מוקד ידע בכל הנוגע למלונות ולמסעדות טובות. "הוא ידע לשים את הגבולות, ידע לחיות. תמיד אמר שהחיים קצרים וצריך לנצל אותם. אמר ועשה", מספר זמיר. "בכל מקום שהיה לו לוקיישן של בוררות, הוא היה מגלה את המסעדות הכי טובות באזור. הוא גם תמך ביציאה לחופשים של העובדים, וזה נהג להסתיים בכך שהוא היה נותן להם טיפים לגבי מקומות שכדאי לבקר בהם".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"