גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המתווה להקמת בנקים חדשים: בידי מי כדאי להפקיד את הרישיון?

מתווה בנק ישראל להקמת בנקים חדשים זכה לכותרות מפוצצות, אך יכולתו ליצור תחרות מוגבלת למדי ● מנגד הוא עלול לייצר תקדימים מסוכנים לכלכלה המקומית ● מי הגופים שיוכלו להפוך לבנקים, אילו תנאים יאפשרו זאת, ומה הן המשמעויות למשקיעים?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הכותבים הם מנכ"ל ואנליסטית בחברת הייעוץ Complex

לפני חודש פרסם בנק ישראל "קול קורא", המציע מתווה מדורג שיאפשר לגופים חוץ-בנקאיים לקבל רישיון בנקאי בתנאים מקלים, בהתאם לסוג פעילותם, החל מקבלת פיקדונות ועד לניהול חשבונות עו"ש, כנגד העמדת אשראי.

בנק ישראל חושף: לקוחות איזה בנק הכי מרוצים ומה אכזב את הציבור?
בנק לאומי מציג: איך מוחקים יותר ממיליארד שקל ועדיין מציגים רווחי עתק
בדיקת גלובס | הציבור מעדיף נזילות על ריבית: המלחמה עצרה את העברת הכספים לפיקדונות

המתווה נתפס כצעד תקדימי ומשמעותי לפיתוח תחרות. אולם, לטעמנו, יכולתו להצליח תלויה על חבל דק, שיאזן בין מתן הקלות רגולטוריות משמעותיות, הכרחיות וזמניות בלבד, לשחקנים בודדים שיוכלו להפוך לבנקים, למול סיכון לפגיעה באיכות הפיקוח ויציבות המערכת הבנקאית, ככל שבנק ישראל יפתח דלת רחבה מדי לבנקים חדשים.

הרישיון הבנקאי יוצר "קסם" המאפשר לבנקים לקבל מהציבור כספי פיקדונות בריביות נמוכות ועו"ש ללא ריבית, ולמנפם יותר מפי 10 לצורך מתן אשראי. עלות המימון הממוצעת של הבנקים כיום נמוכה בכמעט 2% מריבית בנק ישראל. כך, בחסות הפיקוח הרגולטורי נוצר דיסוננס בין מינוף גבוה לעלות מימון נמוכה, שאף חברה אחרת לא יכולה להשיג.

מנגד, עלות המימון של גופים חוץ-בנקאיים מבוססת כיום בעיקרה על מסגרות אשראי בנקאיות ואג"ח בשוק ההון. אפילו חברות כרטיסי האשראי (החכ"אות) הסולידיות משלמות בממוצע ריבית גבוהה ב-1% מבנק ישראל, המתורגמת לעלות מימון גבוהה בכ-3% מהבנקים. עבור מרבית יתר הגופים החוץ-בנקאיים, פערי עלות המימון יותר מכפולים.

פער נוסף נובע מניהול חשבונות עו"ש, שמחזק את מעמד הבנק מול לקוחותיו ומאפשר גישה ישירה להצעת מוצרים נוספים, ובראשם אשראי, כמעט ללא הוצאות שיווק. במקביל ניהול החשבון מייצר מידע רב-ערך על הלקוח, שמפחית את הסיכון לכשלים באשראי.

מנגד, מאחר שנותני אשראי חוץ-בנקאי (חו"ב) אינם מנהלים חשבונות עו"ש, אין להם גישה ישירה ללקוחות, והם נאלצים להתחרות על הלקוחות "המסוכנים יותר" שאינם מקבלים אשראי בבנקים, ללא מידע דומה לגביהם. כתוצאה, הם חשופים לכשלי אשראי גבוהים יותר ונושאים בהוצאות שיווק כבדות למשיכת הלקוחות. עקב כך הם נדרשים לגבות ריביות גבוהות בהרבה כדי להרוויח, כך שנפגעת דרמטית יכולתם להתחרות.

 

מי באמת מועמד לרישיון

הפיכה לבנק כרוכה בתג מחיר של פיקוח רגולטורי מחמיר ועמידה בסטנדרטים בינלאומיים, המתורגמים לעלויות כבדות.

גופים שבחנו בשנים האחרונות אפשרות להפוך לבנק, הגיעו למסקנה שהדבר אינו כדאי, בעיקר בשל קושי בגיוס פיקדונות בהיקף משמעותי ובעלות נמוכה מספיק. לראיה, גם הבנק הדיגיטלי מתקשה לייצר תחרות, בשל קושי לגייס פיקדונות ותשלום ריביות גבוהות עבור אלה שמגויסים.

לטעמנו, גופים חוץ-בנקאיים שאינם מפוקחים כיום בידי בנק ישראל, כגון חברות המימון החו"ב לסוגיהן, רחוקים שנות אור מעמידה ברגולציה בנקאית בתחומי הלימות הון, דרישות נזילות, ניהול סיכונים וממשל תאגידי, ואינם מתאימים להפוך לבנקים. תנאים מקלים יהפכו את הניסיון ל"אילוף נמר", שעלול לטרוף יציבות המערכת.

לכן, עבורם, כמו גם עבור חברות פינטק, החלופה הריאלית היחידה היא שיתופי פעולה עם בנקים במתן שירותים "בנקאיים" לציבור, כגון ניהול כספים ומתן אשראי. כך, הפיקוח וניהול הסיכונים יהיו באחריות הבנק שיישא בנטל הרגולטורי.

המועמדות המובילות לדעתנו, שלא לומר היחידות, להפוך לבנקים הן חברות כרטיסי האשראי, שכבר ממילא מפוקחות על ידי בנק ישראל ומקיימות את מרבית הרגולציה החלה על בנקים.

אולם, החכ"אות נהנות מהקלות רגולטוריות בתחום ניהול הנזילות המתאימות למודל פעילותן. הן אינן נדרשות להחזיק כמו הבנקים ב"כרית נזילות" המורכבת מנכסים נזילים כגון מזומן ואג"ח ממשלתיות, שנועדו להתמודדות עם סיכון של בריחת מקורות מימון, ובפרט פיקדונות, אלא הן מסתמכות על מסגרות אשראי בנקאיות. כך, מתאפשר להן לחסוך "עלויות נזילות" הנובעות מהתשואה הנמוכה שמניבים נכסים נזילים סולידיים, לעומת שימושים אלטרנטיביים בתשואה גבוהה יותר.

עמידה בדרישות הנזילות הבנקאיות אינה כדאית ללא ודאות באשר לגיוס פיקדונות וחשבונות עו"ש. להערכתנו, הפתרון לכך, שמצריך גמישות מחשבתית ביישום כללי באזל III מצד בנק ישראל, הוא בנייה הדרגתית, במשך תקופת הסתגלות מוגדרת מראש, של נכסים נזילים בהתאם לקצב גיוס הפיקדונות בפועל.

להקל, אבל לחזק ביטחון

צעד משלים הכרחי נוסף כדי לאפשר לגופים חדשים לגייס פיקדונות הוא ביטוח פיקדונות מטעם המדינה, שיקנה לציבור ביטחון בהפקדת כספיו בבנקים חדשים ויפחית את הריבית הנדרשת. ישראל היא היחידה בין מדינות ה-OECD שאין בה ביטוח פיקדונות.

לטעמנו, לא נדרש בשלב ראשון ביטוח פיקדונות רוחבי במערכת, שממילא נהנית מאמון ציבורי רחב ומיציבות גבוהה, אלא לבנקים חדשים בלבד עד להגעה לנתח שוק מסוים או לתקופה מוגדרת של מספר שנים, שבסופה יוסדר ביטוח פיקדונות כולל.

הענקת רישיון בנקאי בתנאים מקלים כרוכה בסיכונים משמעותיים. להבנתנו, לא קיים לכך תקדים גלובלי במדינות מפותחות.

ישנם מקרים חריגים, באוסטרליה ובסיגנפור בעיקר, בהם גובש מתווה מדורג לעידוד כניסת שחקנים חדשים ברישיון בנקאי מקל, אך זאת לתקופה של שנים בודדות עד לעמידה במלוא הדרישות וקבלת רישיון קבוע. הסיבה לכך היא שבנק שיפעל באופן לא מבוקר עלול לסכן את כספי הפיקדונות, לפגוע באמון הציבור, ביציבות המערכת הבנקאית ולגרום פגיעה אנושה בכלכלה.

הקלות נרחבות מדי לבנקים עלולות להוביל לתוצאות הרסניות, כפי שנוכחנו במשבר שפקד את המערכת בארה"ב בשנה האחרונה. ההקלות הרגולטוריות שהוביל ממשל טראמפ ב-2018, יצרו משטר פיקוח מדורג ומותאם לבנקים קטנים. הקלות שניתנו בתחומי ההון, הנזילות, ניהול הסיכונים ואפילו ביישום כללי החשבונאות היוו את חומר הבעירה שהדליק את משבר קריסות הבנקים האזוריים, בראשם SVB וסיגנצ'ר, בראשית 2023. המפולת נבלמה רק לאחר הכרזה על ביטוח פיקדונות רוחבי במערכת, אבל בשבועות האחרונים מתעוררים מחדש חששות ליציבות כמה עשרות בנקים קטנים, שרובם צברו הפסדי אשראי גבוהים וסובלים ממחסור בהון ובנזילות מספקת.לא בכדי, כעת הרגולטורים בארה"ב הופכים כיוון ופועלים לחיזוק משמעותי של הרגולציה על הבנקים הקטנים והבינוניים.

יתרון מוגבל, סכנה גדולה

לסיכום, להערכתנו, לא צפוי מפץ תחרותי בשוק הבנקאות בישראל. הגופים היחידים שיוכלו להפוך לבנקים בעתיד הנראה לעין הן חברות כרטיסי האשראי, וגם זאת כתלות בהקלות רגולטוריות משמעותיות בתחום הנזילות ושינויי חקיקה מורכבים בתחום ביטוח הפיקדונות.

המשמעות היא שמניות ורווחיות הבנקים צפויות להמשיך לשגשג, והאפסייד הפוטנציאלי המשמעותי ביותר מהמתווה הוא לחכ"אות, שאם יהפכו לבנקים ויזכו להקלות הנדרשות, יוכלו להשיא את רווחיהן. יתר הגופים החוץ-בנקאיים מחוץ למשחק.

לבסוף, היכולת של המתווה המוצע להשיא ערך לכלכלה בעתיד הנראה לעין מוגבלת. אולם, ככל שבנק ישראל יקדם מתווה תחרותי אגרסיבי, להערכתנו הפוטנציאל הוא דווקא להשמדת ערך, בשל סיכון לאובדן האמון של משקיעים, ובפרט זרים, באיכות הפיקוח על הבנקים והיציבות או חלילה בשל קריסת בנק.

הגורמים בטור זה עשויים להשקיע בניירות ערך או מכשירים, לרבות אלה המוזכרים בו. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם