גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

2023 שברה שיאים בהתחלות בנייה שאינן למגורים. איזו עיר מובילה?

היקף התחלות הבנייה למגורים ברבעון האחרון של 2023 הפתיע לטובה - אך מתברר כי בייעודים האחרים התמונה ל־2023 מפתיעה עוד יותר ● התחלות הבנייה למשרדים בת"א הן הגבוהות ביותר מאז 2017, והשיא של התחלות הבנייה מגיע דווקא מסקטור התעשייה והאחסנה

מתחם logix בכפר סבא של החברות צים וקרדן גבע / צילום: מאיר אד
מתחם logix בכפר סבא של החברות צים וקרדן גבע / צילום: מאיר אד

נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) על התחלות הבנייה למגורים הפתיעו לטובה, בייחוד לגבי הרבעון האחרון של 2023. אם מסתכלים על השוק כולו, כלומר על שאר הייעודים, נגלה תמונה חיובית עוד יותר, ומפתיעה אם מביאים בחשבון את אירועי השנה המאתגרת: ב־2023 נרשמו שיאי כל הזמנים בהתחלות בנייה לשטחי משרדים, לשטחי הארחה ולשטחי תעשייה ואחסנה.

השיטה החדשה של רשות המסים לתפוס משכירי דירות שלא מדווחים על הכנסות
המגדל שהשיל 40 מיליון שקל: ההאטה בענף הנדל"ן מגיעה לדוחות 

העליות בהיקפי התחלות בנייה לתעשייה ואחסנה מעניינות במיוחד, שכן בשנתיים האחרונות הן היו גבוהות יותר מהתחלות הבנייה למשרדים - ייעוד שנחשב באופן מסורתי לפעיל ביותר בענף הבנייה, למעט מגורים.

התחלות הבנייה בכלל הייעודים דווקא לא רשמו שיא ב־2023: בשנה החולפת החלה בנייתם של 16.3 מיליון מ"ר בכל הייעודים כולל מגורים, בעוד ב־2021 הן הסתכמו בכ־16.4 מיליון מ"ר וב־2022 בכ־17.1 מיליון מ"ר - המספר השנתי הגבוה ביותר עד היום. המספרים הגבוהים בשנתיים אלו מקורם בהיקפי התחלות הבנייה הגבוהים למגורים, שהסתכמו ביותר מ־12 מיליון מ"ר בכל אחת משתי השנים האלה.

"היינו אמורים להגיע להיקפים גדולים יותר"

ניתוח נתוני הלמ"ס ל־2023 מראה כי סך־כל התחלות הבנייה שאינן למגורים בשנה החולפת עמד על 4.78 מיליון מ"ר, הגבוה ביותר אי־פעם.

ב־2022 עמד היקף זה על 4.46 מיליון מ"ר, ב־2021 על 4.37 מיליון מ"ר, וב־2020 - שנת הקורונה - על 3.83 מיליון מ"ר. בשלושה ייעודים נקבעו שיאי כל הזמנים לשנה אחת: התחלות הבנייה לתעשייה ואחסנה הסתכמו ב־2023 בכ־1.3 מיליון מ"ר, התחלות הבנייה למשרדים בכ־1.2 מיליון מ"ר והתחלות הבנייה לשטחי הארחה ב־245 אלף מ"ר.

מדובר בנתונים לא מובנים מאליהם על רקע אירועי השנה החולפת: עוד בתחילתה, הן בשל המחאה המתמשכת נגד המהפכה המשפטית והן בשל המיתון שאליו נקלעה הכלכלה העולמית, נראה היה שהפעילות בענף הבנייה הולכת ונעצרת.

ענף ההייטק, המספק את הביקוש הגבוה ביותר לשטחי משרדים בישראל, נקלע בעצמו למשבר והפעילות סביבו הצטמצמה משמעותית. ברבעון האחרון של השנה פרצה מלחמת "חרבות ברזל" שהשפיעה כמובן גם היא על הפעילות בענף - ולמרות זאת נרשמו היקפי התחלות בנייה גבוהים. בדיקת המגמה לאורך השנה מראה שקצב התחלות הבנייה נרגע מעט.

"הנתונים לא מפתיעים", מכריז איתי שפרן, יועץ כלכלי ושותף בחברת פתרונות כלכלה תכנונית. "מי שראה את הנתונים של מחצית השנה החולפת ידע לאן נושבות הרוחות, והשאלה הייתה כמה עלייה נראה במחצית השנייה.

"על פי המחצית הראשונה של השנה, היינו אמורים להגיע להיקפים גדולים עוד יותר בתחום המשרדים, למשל, עד 1.5 מיליון מ"ר התחלות בנייה. יכול להיות שרמת הריבית שנותרה גבוהה, ובעיקר המלחמה, עצרו ומיתנו את המגמה. ראינו מספרים חריגים מאוד בחצי הראשון של השנה, כך שלא מפתיע שהגענו להיקפים שנתיים גבוהים כל כך".

איתי שפרן, יועץ כלכלי ושותף בחברת פתרונות כלכלה תכנונית / צילום: פרטי

תל אביב מובילה בבניית משרדים

באילו ערים נרשמו היקפי התחלות בנייה גבוהים בתחום המשרדים ב־2023? תל אביב בראש, עם כ־202 אלף מ"ר שהחלו להיבנות בייעוד זה - ההיקף הגדול ביותר בעיר מאז 2017.

כמה מקומות שבהם התחלות הבנייה שלא למגורים היו גבוהות למדי ב־2023, נחשבו רוויים בשטחים עוד לפני תחילת השנה החולפת - ובעיקר ענף המשרדים. בחולון, שבה החלה ב־2023 בנייתם של 80,147 מ"ר למשרדים, כבר היום ישנם בנייני משרדים מוכנים שאינם מאוכלסים (מגדל "אמות קמפוס חולון", למשל, מושכר בשיעור של 33% בלבד נכון לסוף שנת 2023, על אף שהושלם כבר בתחילת 2022); ובפתח תקווה החלה בנייתם של 65,458 מ"ר משרדים - ועל פי ההערכות כ־500 אלף מ"ר של שטחי משרדים נמצאים כבר בעיצומה של הבנייה.

באשר לתל אביב, אומר שפרן, המספרים הגיוניים: "זו עיר שדורשת בשנה רגילה 150 עד 200 אלף מ"ר של שטחי משרדים, ומאחר שהתחלות הבנייה של 2023 יהפכו לשטחים מוכנים לאכלוס רק בעוד שנתיים עד ארבע שנים, המספר הזה לא צפוי לייצר עודף - ודאי אם נביא בחשבון שעל פי התכנונים, בתום התקופה הזו אמור להתחיל לפעול גם הקו הירוק של הרכבת הקלה בתל אביב".

בערים אחרות המספרים נמוכים בהרבה: ברמת השרון, שם רוב התחלות הבנייה הן בעיקר בשני פרויקטים - מתחם סולאראדג' שבונה עזריאלי ומגדל אלייד וביג במתחם גלילות - החלה ב־2023 בנייתם של כ־96 אלף מ"ר; מספר דומה נרשם גם בראשון לציון, ובירושלים - כ־93 אלף מ"ר התחלות בנייה למשרדים.

2.6 מיליון מ"ר שטחי תעשייה ואחסנה בשנתיים

הנתונים הגבוהים ביותר דווקא לא מגיעים מכיוון שוק המשרדים, וזאת אף שזהו הסקטור אשר מוביל, באופן מסורתי, את "טבלת" היקפי התחלות הבנייה לאורך השנים - למעט תחום המגורים, שם המספרים גבוהים הרבה יותר מכל הייעודים האחרים גם יחד.

כפי שניתן לראות ב־2023 וגם ב־2022, הייעוד שהציג את היקפי התחלות הבנייה הגבוהים ביותר היה דווקא ייעוד התעשייה והאחסנה.

בשנתיים האחרונות, ובניגוד למגמה שהחלה מ־2010, היו יותר התחלות בנייה לתעשייה ולאחסנה מאשר התחלות בנייה למשרדים. בסך־הכול, בשנתיים האחרונות הסתכמו התחלות הבנייה בייעוד תעשייה ואחסנה בכ־2.6 מיליון מ"ר, מספר דומה להתחלות הבנייה הכולל בשלוש השנים שלפני כן (2019 עד 2021). בחמש השנים האחרונות הסתכמו התחלות הבנייה בתחום בכ־5.2 מיליון מ"ר.

מגמה בולטת מאוד בהקשר זה נראית בפילוח הנתונים לערים: מתברר שהעיר המובילה את תחום התעשייה והאחסנה בשלוש השנים האחרונות היא דווקא העיר קריית גת, שב־2023 החלו להיבנות בה יותר מ־200 אלף מ"ר בייעוד זה, ובשלוש השנים האחרונות - כ־633 אלף מ"ר. זהו המספר הגבוה ביותר מבין כל הערים שנכללו בנתוני הלמ"ס.

גם בפתח תקווה נרשמו התחלות בנייה בהיקפים גבוהים ב־2023, כ־115 אלף מ"ר, אך בשנים שלפני כן כמעט שלא החלו להיבנות שטחים בייעוד זה בעיר.

"אזור התעשייה של קריית גת מאוד מפותח, ואני מניח שמשם מגיעים המספרים הגבוהים - בייחוד מאינטל ומההרחבה המתמדת של המפעלים שלה", אומר ד"ר חיים גולובנציץ, מנכ"ל חברת אתגר נדל"ן הפועלת בין היתר בתחום הלוגיסטיקה. "לכן במקרה של קריית גת מדובר בעיקר על שטחי תעשייה חדשים - עניין לא נפוץ במיוחד בישראל, שאינה מדינה תעשייתית.

חיים גולובנציץ, מנכ''ל חברת אתר נדל''ן / צילום: איתמר סיידא

"התחלות הבנייה הללו יכולות בהחלט לתרום לעיר ולקופת העירייה: העיר בונה ומתפתחת בקצב אדיר בשנים האחרונות, גם בשטחי מגורים חדשים. הארנונה למגורים אינה רווחית לעיריות, אך אזור תעשייה חזק, פורח ומשגשג יכול להביא את העירייה לאיזון ואני מניח שלשם הרשות שואפת".

ומה הסיבה לגידול המשמעותי בהיקפים הכוללים של התחלות הבנייה בייעוד תעשייה ואחסנה? "זה שוק מתפתח מאוד", אומר גולובנציץ. "הקורונה חידדה את הצורך באחסנה ובלוגיסטיקה, גם בחברות הגדולות וגם אצל משתמשי קצה קטנים יותר, וכיום אין־ספור חברות עוסקות בתחום, מיבוא ועד השכרת שטחים לוגיסטיים, ואין ספק שהמגמה הזו עולה, בכל העולם.

"אם בעבר, למשל, השכרת שטחי לוגיסטיקה קטנים, 300 עד 500 מ"ר ליחידה, היה עניין של קבוצות רכישה בלבד, היום גם חברות יזמיות גדולות נכנסו לתחום - כולל 'הקונבנציונליות' שעד היום עסקו רק במגורים. זה שוק שהולך ותופס תאוצה".

עוד כתבות

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים