גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מושפע מהמשפחה ומאתרי הכלכלה יותר מאנשי המקצוע: קווים לדמותו של המשקיע הישראלי

מחקר של הבורסה בדק מה רמת התעוזה וחיבת הסיכון בקרב המשקיעים המקומיים, ועד כמה ההתפתחויות הגיאופוליטיות משפיעות על ההחלטות שלהם ● במבט קדימה – 40% מהמשקיעים הפעילים שוקלים להרחיב את התיק, ו-41% ממי שאינו משקיע סבור שיעשה זאת השנה ● המחקר בוצע בקרב האוכלוסייה היהודית בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: shutterstock
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: shutterstock

המשקיע הישראלי מחזיק בממוצע 3.4 מוצרי השקעה, מנהל את התיק באופן עצמאי, משקיע מחוץ לישראל ומושפע יותר מהעיתונות הכלכלית מאשר מהיועץ בבנק - אלו הם חלק מממצאי מחקר שפרסמה הבורסה לניירות ערך.

מאחורי הקלעים של טרנד ההשקעות ב־500 S&P: הטעויות שכדאי להימנע מהן
כסף בקיר | פעם אחת ולתמיד: איזו דירה כדאי לרכוש - חדשה או יד שנייה?
סלינה צללה בעשרות אחוזים: מה עשו הישראליות בוול סטריט בסופ"ש

המחקר בוצע על ידי חברת "שילוב" באמצעות סקר אינטרנטי בקרב מדגם מפאנל גולשי iPanel, שבו השתתפו 1,297 נשאלים מקרב האוכלוסייה היהודית בישראל (57% גברים והשאר נשים), מהם 994 משקיעים בהווה ובעבר (699 מתוכם משקיעים פעילים). הסקר נערך בינואר, כך שהמשתתפים בו כבר הביאו בחשבון את השפעות המלחמה, ואת ניסיונות החקיקה המשפטית, שלפי הסקר הובילה רבע מהמשקיעים להוציא השקעות לחו"ל.

"מניתוח המגמות ניתן לציין שהמשקיע הישראלי פועל כיום בסגנון יותר 'קיומי' - זקוק ליותר ביטחון ומידע, מביע זהירות ויתר חשיבות לבחינת רמת הסיכון, והוא בעל צורך מוגבר ב'עוגנים' המייצגים ודאות - כמו אמון בהנהלת החברה שבה משקיע, לצד המלצות של משפחה וחברים", נכתב במחקר.

איך משקיעים מקבלים החלטות השקעה? לפי המחקר, "בבחינת הגורמים לבחירה במוצר השקעה, הבולטים ביותר הם רמת סיכון, ביצועי עבר ועמלה נמוכה". התשובה השכיחה ביותר לשאלה מי משפיע על החלטה לגבי תיק השקעות אצל משקיעים בניהול עצמי, היא המשפחה - 35%, ואחריה העיתונות ואתרים כלכליים - 33%. רק אחר כך מגיעים יועצים פיננסיים ויועצי השקעות בבנק (30% כל אחד). 23% מושפעים מדוחות כספיים ואתר הבורסה.

נכון להיום 18% מהמשקיעים מושפעים מבלוגים ופורומים ו-15% מרשתות חברתיות. נזכיר שבוול סטריט פרחו לפני כשנתיים מניות meme כמו גיימסטופ, שזינקו על רקע המלצות סוחרים ברשת החברתית רדיט.

רוב המשתתפים בסקר שיש או היה להם תיק השקעות, העידו על ניהול עצמאי - 58% באופן עצמאי בלבד, ו-13% בניהול עצמי ומנוהל. בין אלו שמנהלים תיק עצמאי, 41% מעדיפים פלטפורמת השקעה של הבנק ו-30% של בית השקעות. בין 44% ממשתתפי הסקר שהתיק שלהם מנוהל, כמחצית עושים זאת בבתי ההשקעות.

מניות ישראליות, מדדים בחו"ל

לפי הנתונים, מניות ישראליות הן מוצר ההשקעה הפופולרי ביותר, כש-46% מהמשקיעים הפעילים בניהול עצמי ציינו שהם משקיעים בהן. מניות בחו"ל/זרות נמצאות בתיקי 42% מהמשקיעים העצמאיים. בתחום המדדים, מדדי חו"ל נמצאים ב-72% מהתיקים, לעומת 68% במדדים בארץ.

מוצרי ההשקעה השכיחים ביותר הם פיקדונות בנקאיים - 46%, מטבע חוץ - 27%, וכן אג"ח וקרנות נאמנות. שיעור המשקיעים בקריפטו עומד על 9%, ללא הבדל מאפייני מגדר, אזור מגורים או רמת הכנסה, אך בשיעור נמוך יותר של 21% מהמשקיעים המבוגרים יותר (50+) לעומת 53% מגילאי 30-49.

42% משקיעים בהשקעות מקומיות בלבד, בעוד ש-50% משקיעים גם בישראל וגם בחו"ל ו-8% רק בחו"ל. בבורסה מציינים שהנתונים דומים לממצאי הסקר מהשנה שעברה ומוסיפים כי "קיים עיוות רגולטורי המייצר אפליה בין המוצרים המקומיים לזרים, שלמעשה מעודד את הגופים המוסדיים להסיט השקעות של הציבור לחו"ל. כך למשל קיים איסור על מוסדיים ישראלים לגבות דמי ניהול בגין רכישת מוצרים על מדדים מקומיים, אך למרבה האבסורד איסור דומה לא חל על רכישת מדדים זרים".

בין 50 אלף ל-500 אלף שקל

באשר להיקפי התיקים, המחקר מעלה שכשליש מהתיקים המנוהלים בניהול עצמי הם בעלי שווי של פחות מ-50 אלף שקל, וקרוב לרבע מנהלים מעל חצי מיליון שקל. רוב המשקיעים בניהול עצמי, 53%, מחזיקים בתיק השקעות בשווי של 100 אלף שקל ומטה. שליש מנהלים תיק ששווה בין 100 אלף ל־500 אלף שקל, ו־14% מנהלים תיק בשווי של 500 אלף שקל ומעלה. 

37% מהמשקיעים העצמאיים נוהגים לבדוק את תיק ההשקעות בתדירות של פעם-פעמיים בשבוע, והיתר נחלקים שווה בשווה בין כאלו שבודקים יותר, לכאלו שבודקים בתדירות נמוכה יותר. 39% מהמשקיעים מבצעים פעולה פעם בכמה חודשים או פחות מכך, 32% מבצעים פעולה פעם-פעמיים בחודש, ו-11% מהמשקיעים מבצעים פעולה פעם ביום לפחות (מהם 4% העידו שהם מבצעים כמה פעולות בכל יום).

עוד עולה כי 30% מהמשקיעים עושים שימוש כלשהו, לרוב מזדמן, בכלי AI לקבלת החלטות השקעה.

מחכים להפחתת המס והחלפת הממשלה

נתון מעניין מהמחקר הוא שכרבע מהנשאלים בסקר לא ידעו או לא זכרו באילו סקטורים הם מושקעים. בין אלה שהשיבו על השאלה, 38% מהמשקיעים בניהול עצמי מושקעים בהייטק, והסקטורים המובילים האחרים הם בנקים - 30%, נדל"ן ובנייה - 22% וכן תעשייה ושירותים פיננסיים, עם 19% כל אחד.

לשאלה היכן היו משקיעים 100 אלף שקל, 47% מהמשקיעים הפעילים השיבו שבשוק ההון, עלייה של 8% מסקר קודם. הנכונות להשקיע בנדל"ן פחתה משמעותית - רק 15% היו בוחרים בה, ירידה של 6% מסקר קודם.

הסקר מוצא שישנה עלייה בחשש מהפסד בהשקעות בשוק ההון. לפי הסקר, שני החסמים המרכזיים לכניסה להשקעה בשוק ההון הם היעדר כסף פנוי וחשש להפסדים. היעדר כסף פנוי צוין על-ידי 60% מהנשאלים, עלייה לעומת סקר קודם, וגם החשש מהפסד גדל. עוד חסם הוא חוסר זמן, ובקרב אלה שאינם משקיעים כלל כמחצית ציינו כחסם את חוסר ההבנה. מנגד, היכרות עם משקיעים בסביבה הקרובה היא גורם משמעותי שעשוי להקל עבורם על כניסה להשקעה.

בבורסה מציינים כי "אחד הממצאים הבולטים הוא החשיבות הרבה שמקנה ציבור המשקיעים למס רווחי הון". אחת השאלות בסקר הייתה על הורדת המס מ-25% ל-20%, ו-14% מהמשקיעים העצמיים ציינו שהדבר ישפיע במידה רבה מאוד ועוד 30% אמרו שישפיע במידה רבה על הנכונות להשקיע עוד; 8% היו אדישים לכך.

עוד דבר שישפיע לטובה על נכונות ההשקעה הוא שינוי הממשלה: 33% מהמשקיעים הפעילים ציינו זאת כגורם שיגביר את פוטנציאל ההשקעה בשוק, לעומת 8% שהעריכו כי תהיה לכך השפעה שלילית. בין משקיעי העבר ואלה שכלל לא משקיעים, 31% ו-18% ציינו השפעה לחיוב, לעומת 11% ו-8% כגורם שלילי, בהתאמה.

אירועי ה-7 באוקטובר והרפורמה המשפטית מוזכרים כזרזים ליציאה מהשוק, וכרבע ממשקיעי העבר ציינו השפעה שלילית של המלחמה. 20% ממשקיעי העבר מציינים את הרפורמה כגורם שלילי, וכרבע מהמשקיעים הפעילים העבירו השקעות לחו"ל בשל הרפורמה - רובם מחצית מההשקעות או יותר. "הרפורמה היא הגורם השלילי ביותר מבחינת המשקיעים הפעילים, ואילו המלחמה היא הגורם השלילי ביותר מבחינת משקיעי עבר", אבחנו בבורסה.

ומה בנוגע לעתיד? לפי המחקר, "ניכרת אופטימיות זהירה עם נכונות להרחבת התיק בקרב 40% מהמשקיעים הפעילים". רק 6% מעריכים שיקטינו את התיק. 41% ממי שאינו משקיע סבור שיעשה זאת השנה.

עוד כתבות

אמיר ירון. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ניצחון לחברות התשלומים מול בנק ישראל: יוכלו להתחייב לריבית קבועה

למרות התנגדותו של בנק ישראל, רשות לניירות ערך אישרה את ההוראה שצפויה להכנס לתוקף ביוני ● חברות תשלומים יוכלו להציע ללקוחות שיפקידו אצלן כספים ריבית מובטחת ● הרשות: "חברות התשלומים נועדו לקדם תחרות מול מערכת הבנקאית ולכן נדרש לאפשר להן להציע ללקוחותיהן ריבית, בדומה לזו שהמערכת הבנקאית"

נתיבות. בעיגול: מירי רגב / צילום: דייגו מיטלמן, מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט)

בלי תוכנית, ללא תקציב ובניגוד לדעת אנשי מקצוע: רגב מקדמת עוד תחנת רכבת בנתיבות

במשרד התחבורה בוחנים הקמת תחנה בעיר הדרומית במרחק 5 ק"מ בלבד מזו הקיימת ● גורמי המקצוע מתנגדים בגלל תחזית נוסעים נמוכה ופגיעה בציבור שזמן נסיעתו למרכז מתארך ● השבוע נחשף בגלובס שגם במוסד רוצים רכבת ישירות למטה הארגון בניגוד לתוכניות המטרו

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

חשד לשחיתות בהיקף מאות מיליוני שקלים, במעורבות משפחות פשע: עובדים בעיריית ת"א נעצרו

13 חשודים, בהם עובדי אגף התברואה בעיריית ת"א, נעצרו בחשד לעבירות שחיתות ציבורית, הלבנת הון וקיזוז חשבוניות פיקטיביות ● מהחקירה עולה כי עובדים בחברות ניקיון המספקות שירותים לעירייה פעלו להטיית מכרזים, תוך מתן שוחד וטובות הנאה לעובדי אגף התברואה ולמקורביהם

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"

טרמינל 1, נתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

החל מהשבוע הבא: טרמינל 1 חוזר לפעילות מלאה

טרמינל 1 בנתב"ג, שנסגר באוקטובר 2023, צפוי לחזור לפעילות בשבוע הבא ● עפ"י נתוני רשות שדות התעופה, צפויים לעבור בטרמינל כ-200 אלף נוסעים מדי חודש ● אלה החברות שיפעלו ממנו

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר סייברארק / צילום: דיויד שופר

תמורת 1.54 מיליארד דולר: סייברארק הישראלית רוכשת את חברת Venafi

סייברארק תשלם כ-1 מיליארד דולר במזומן וכ-540 מיליון דולר במניות עבור Venafi, חברה העוסקת בניהול זהויות מכונה ● העסקה צפויה להיסגר במחצית השנייה של 2024 בכפוף לאישורים רגולטוריים

חנן מור / צילום: אייל טואג

אחרי חצי שנה: ביהמ"ש אישר את הסדר החוב בחנן מור

עיקרי הצעת ההסדר הם השלמת פרויקטים של בנייה, מכירה ואכלוס של מאות יחידות דיור, מה שיאפשר פירעון חובות לחלק מהנושים ● כחלק מההליך ידוללו חנן מור ושותפו מאור לאחוזים בודדים בחברה הציבורית ● ביהמ"ש: "המרת החוב להון תאפשר לקבוצה לצאת לדרך חדשה תחת מינוף מוקטן"

מוחמד מג'אדלה, אורי יוגב וד''ר סמיר מחאמיד בפאנל על תוכנית ''החומש־תקאדום'' / צילום: תמר מצפי

ראש עיריית אום אל־פחם: "כבר שנה וחצי שאני לא מקבל כסף לפרויקטים"

ראש עיריית אום אל־פחם סמיר מחאמיד, ויו"ר קרן אלומה ומנהל אגף התקציבים לשעבר אורי יוגב, שוחחו בכנס גלובס על תוכנית החומש לחברה הערבית ● "הממשלה לא מנהלת נכון סדרי עדיפויות"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"החשב יפקח": היועמ"שית מבקשת מבג"ץ לדחות את העתירה בעניין מימון מעונות רה"מ

לעמדת גלי בהרב־מיארה, אין מקום להתערב בהחלטת ועדת הכספים לממן את שני מעונות ראש הממשלה, הן לנוכח הפרשנות שיש לתת לה והן בשל האישור הנדרש של החשב, בנוסף לזה של מנכ"ל משרד רה"מ

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק אתמול בגבול עם אזרבייג'ן, ולאחר דיווחים סותרים, באיראן הודיעו הבוקר רשמית על מותו, יחד עם שר החוץ האיראני ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

מחירי הטיסות עולים בחדות ומתדלקים את האינפלציה

מחירי הטיסות עלו באפריל בשיעור דו־ספרתי והכבידו על מדד המחירים לצרכן ● החדשות הרעות: הצפי הוא שהמצב רק יחמיר ● וגם: למה הריבאונד בנתוני הצמיחה מעלה סיבה לדאגה

מיינה הודית בפארק הירקון בתל אביב / צילום: י.ש

פחות פרפרים, יותר מינים פולשים: המצב המדאיג של הטבע בישראל

מיני הטבע בישראל נמצאים תחת מתקפה רב חזיתית: פולשים, זיהום, צמצום שטח, אקלים ועוד. גם המלחמה כנראה לא עוזרת ● תמר דיין, יו"ר מוזיאון הטבע: "מספר קטן של ממצאים חיוביים מראה שכשמתאמצים אז יש תוצאות"

רסול סעדה, ד''ר ספא אבורביעה, מוחמד ח'לאילה, רנין מרדי ושאדי חדאד, בפאנל בין פשיעה לצמיחה / צילום: תמר מצפי

"יש בחברה הערבית 30% צעירים, זה הון אנושי עצום"

בפאנל שעסק בפשיעה בחברה הערבית, שוחחו מומחים ודנו בשורשי הבעיות במגזר ובמניעים לצמיחה ● "ארגוני הפשיעה מעניקים משמעות ותחושת שייכות"

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רווחי בנק דיסקונט ירדו ב-17% ברבעון; שיפור ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי

הירידה ברווח הנקי מוסברת על ידי הבנק בשינוי בעליית המדד ומצמצום פער הריבית ● הכנסות הבנק ירדו ב-5% ● דירקטוריון הבנק החליט על חלוקת דיבידנד בשיעור של 30%, בסך של 315 מיליון שקל

אולפני הרצליה / צילום: דוד שי, מתוך ויקיפדיה

אפריקה, תדהר ולוזון זכו בקרקע בהרצליה תמורת כ־142 מיליון שקל

שלוש החברות זכו בשטח של 3.8 דונם שהיה ברשות רמ"י, כחלק מהתוכנית להפיכת אולפני הרצליה למתחם מגורים ● הן היו המציעות היחידות במכרז, והצעתן גבוהה בכ־20 מיליון שקל ממחיר המינימום ● מדובר באותו מתחם שבו הן מקדמות בנייה ל־350 יח"ד

יובל זילבר ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

קרן חדשה להנצחת קצין שנפל במלחמה תסייע לחיילי מילואים בעלי עסקים

"הקרן של יובל", להנצחת יובל זילבר ז"ל, הוקמה ע"י אפרת פלד, יו"ר ומנכ"לית אריסון השקעות, שבנה היה חברו הטוב מילדות ● כעת מבקשים בקרן לגייס עוד חצי מיליון שקל להלוואות לעצמאים ● ישראל מתגייסת

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

האפיק שסידר לאלטשולר שחם את התשואות ברבעון והתחזיות להמשך

לאחר הירידות בשוקי ההון בחודש אפריל, נרשמו עליות חדות במדדי וול סטריט מתחילת החודש הנוכחי בעוד הבורסה בת"א מדשדשת ● המומחים מעריכים כי שנת 2024 תסתיים בתשואה חיובית לחוסכים, אבל הדרך לשם, הם מזהירים, תהיה תנודתית במיוחד ● וגם: כך התהפכה טבלת התשואות ואילו גופים הצטיינו

מרכז נתניה / צילום: איל יצהר

מעל 3.5 מיליון שקל לדירת 4 חדרים: העיר הגדולה שמתברגת בצמרת המחירים, מיד אחרי תל אביב

מחיר ממוצע של דירה שנרכשה ברבעון הראשון היה גבוה בכ–130 אלף שקל מהמחיר ברבעון השלישי אשתקד לפני המלחמה, כשהעליות נרשמו גם בצפון ובדרום ● תל אביב נשארת הכי יקרה, אם כי שם מחיר דירת 4 חדרים דווקא ירד בחצי השנה האחרונה ● הרצליה היא העיר הגדולה הבאה בתור, עם 3.65 מיליון שקל לדירה. ומי העיר היחידה שבה נרשמו ירידות?

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

איראן דיווחה רשמית: הנשיא ראיסי נהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של הנשיא התרסק אתמול בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, הטלוויזיה הממלכתית באיראן דיווחה כי שברי המסוק אותרו וכי אין סימני חיים במקום, וכעת היא מדווחת רשמית על מותו ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, שנהרג אף הוא

שלמה פילבר / צילום: יוסי זמיר

עורך דינו של נתניהו החל לייצג את עד המדינה פילבר בשימוע; הפרקליטות: "ניגוד עניינים"

עו"ד עמית חדד, המיצג את נתניהו בתיק 1000, הודיע לצוות התביעה כי הוא ייצג את עד המדינה שלמה פילבר בשימוע ● בתגובה הודיע צוות התביעה כי לעמדתם מדובר ב"ניגוד עניינים מובהק, העומד בניגוד גמור לכללי האתיקה המחייבים של לשכת עורכי הדין"