גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טרנד הטיקטוק שמעורר ויכוח, והחברה שעשתה אקזיט של 237.5 מיליון דולר

טרנד הטיקטוק שמעורר ויכוח בקרב נשים: כמה באמת כואב להחדיר התקן תוך רחמי? ● אופקו באקזיט של 237.5 מיליון דולר לחלק מפעילות המעבדות שלה ● ומה אומרים דוחות ביוליין על שנת המכירות הראשונה שלה? ● השבוע בביומד

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי (צילומים: תמר מצפי, shutterstock)
חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי (צילומים: תמר מצפי, shutterstock)

אופקו מוכרת חלק מפעילות המעבדות

חברת אופקו  בראשות יו"ר טבע לשעבר ד"ר פיליפ פרוסט, הנסחרת בתל אביב ובנאסד"ק הודיעה בסוף השבוע שעבר כי בכוונתה למכור חלק מפעילות המעבדות שלה, תמורת 237.5 מיליון דולר. הרוכשת היא חברת לאבקורפ (Labcorp), ממובילות תחום המעבדות בארה"ב. מלאבקורפ נמסר כי מדובר בפעילות המכניסה כ-100 מיליון דולר. 

ראיון | "ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד
התרופה שנכשלה בניסוי קליני רק אחרי שאושרה לשיווק

בעקבות ההודעה רשמה מניית החברה עלייה של 12% ואופקו נסחרת לפי שווי של 836 מיליון דולר. יש לציין כי במקביל לעסקה, מספר בעלי עניין המירו אופציות למניות, באופן שייתכן והשפיע על המחיר. מתחילת השנה, כולל יום העסקה, ירדה מניית החברה 23%. 

אופקו היא חברת ביומד המפתחת תרופות ומחזיקה בחברות פיתוח תרופות ומכשור רפואי, וגם ברשת מעבדות BioReference שהיא הפעילות התפעולית העיקרית שלה והמקור העיקרי שלה להכנסות קבועות. הרשת נרכשה ב-2015 כדי לקדם את הבדיקה של אופקו לסרטן הערמונית, 4kScore, מוצר שהצליח פחות מן הצפוי. היא נרכשה בשווי של כ-1.47 מיליארד דולר במניות. 

בתקופת הקורונה המעבדה התגלתה כבוננזה. אופקו פיתחה במהירות בדיקות קורונה ורשמה ב-2020 הכנסות של 1.2 מיליארד דולר מפעילות המעבדות, גידול של 170% לעומת השנה הקודמת, והחברה אף הפכה רווחית. אבל תקופה זו הסתיימה וגם רשת המעבדות של אופקו חזרה לגודלה הטבעי. ב-2023 רשמה הכנסות של כ-515 מיליון דולר. 

כאמור, לא כל הפעילות נמכרת ללבקורפ. הפעילות הנמכרת היא בתחום בריאות האישה והפוריות, בכל הטריטוריות מלבד ניו יורק וניו ג'רזי, ואילו אופקו תמשיך להחזיק במוצרים בתחום האונקולוגיה והאורולוגיה, ובכל התחומים בניו ג'רזי וניו יורק. 

"באמצעות עסקה זו נוכל להמשיך להחזיק בליבת הפעילות של המעבדות ולאפשר לרשת צמיחה בת קיימא ורווחיות", אמר פרוסט. "העסקה הזו היא חלק מן המאמץ עליו כבר הכרזנו, להשיב את הרווחיות לפעילות המעבדות שלנו תוך מיצוב אופקו כחברת ביוטק חדשנית".

אופקו גם תהנה מהמזומן מהעסקה. יש בקופתה 95 מיליון דולר במזומן ונכסים שוטפים בסכום כולל של 309 מיליון דולר. אלה מספיקים למימון התחייבויותיה השוטפות בהיקף של 200 מיליון דולר, אך יש לה גם אג"ח להמרה לטווח רחוק יותר, בהיקף של 214 מיליון דולר. היא עשויה להשתמש במזומן גם לניצול הזדמנויות שקיימות כרגע בשוק, אם כי לרוב היא מבצעת רכישות במניות.

פעילויות החדשנות בהן אופקו מתמקדת כעת הן ModeX, חברה שנרכשה תמורת 300 מיליון דולר במניות ומפתחת נוגדנים לטיפול במחלות ויראליות וסרטן; הורמון הגדילה במתן שבועי שמשווקת חברת פייזר עבור אופקו וכן מוצר מבוסס נוגדנים לטיפול בסרטן שנמצא בשלבים מוקדמים של פיתוח.

האשטג IUD: מה לטיקטוק ולכאב בהחדרת התקן תוך רחמי?

נשים ברחבי העולם החלו בשנה האחרונה לצלם ולהעלות לרשתות החברתיות סרטונים המראים את פניהן במהלך פרוצדורה להחדרת התקן תוך רחמי. בחלק מן הסרטונים, הפציינטיות בוכות או מעוות את פניהן בעוצמה במהלך הפרוצדורה, ובחלקם הרופאים מתעלמים מהכאב או מקלים בו ראש. 

ובעוד רוב הרופאים מבינים לראשונה כתוצאה מהסרטונים הללו, עד כמה המעיטו בתפיסת הכאב של המטופלות, ישנם גם רופאים אשר טוענים כי מדובר בסוג של פייק ניוז, העצמה של הדרמה לטובת ויראליות ברשתות, באופן שעלול לפגוע בנשים אחרות שעלולות לוותר בגלל זה על פתרון מניעת הריון שעשוי להתאים להן.

מחקר שפורסם בכתב העת המוביל Obstetrics & Gynecology מצא כי מבין 100 הטיקטוקריות המובילות שהשתמשו בהאשטג IUD, כ-40% התייחסו באופן שלילי לחוויה, 20% באופן חיובי והיתר ציינו יתרונות וחסרונות. כל הסרטונים שדיווחו על חוויה אישית, היו שליליים או מעורבים, ומתוכם 97% דיברו על כאב. 27.6% הביעו חוסר אמון ברופאים.

אחד מכותבי המחקר, ד"ר ג'ונס שוורץ מאוניברסיטת דיוק בארה"ב, אמר לאתר חדשות תחום המכשור הרפואי Mepage כי: "לפני שערכתי את המחקר נטיתי לחשוב על סרטונים בנושאי בריאות בטיקטוק באופן דיכוטומי כאמיתיים או פייק. הפעם, אין לי ספק שהחוויות האישיות אמיתיות. אבל חוויות אישיות של אנשים ספציפיים שפתאום צוברות חשיפה ויראלית, יכולות להקשות על קבלת מידע רפואי מהימן". הוא ציין כי רבים מן הסרטונים כללו מידע מוטעה לצד החוויה האישית האמיתית ככל הנראה, ולא הציעו דרכי פעולה חיוביות.

בעקבות המחקר, כיום הוא נוהג לשאול את המטופלות מה ראו בטיקטוק בעניין ההתקן ומה דעתן על כך. החשיפה, הוא אומר, משפיעה על הציפיות שלהן. 

עם זאת יש לציין כי מחקר מ-2014 הראה שעוד לפי עידן הטיקטוק, היה כאב בהחדרת התקן והיו רופאים שהקלו בו ראש. הרופאים נתנו ציון כאב של 35.3 על סולם של 100, והנשים שעברו את הפרוצדורה נתנו ציון ממוצע של 64.8. אולי זו הסיבה שאין היום הנחיות מפורשות כיצד לנהל את הכאב בפרוצדורה הזו, לעומת קולונוסקופיה למשל. 

גניקולוגים המתמחים בסוגיה זו ממליצים להתאים את אסטרטגיית ניהול הכאב לרמות הכאב היחסיות המדווחות על ידי המטופלות מפרוצדורות קודמות, למשל מטיפולי שיניים, או מבדיקות גניקולוגיות קודמות. לחלק מן המטופלות מספיק לתת תרופה מסוג NSAIDS (אדוויל או נורופן) שהיא יעילה במניעת התכווצויות של הרחם, חלקן עשויות להרוויח מטשטוש, ואילו לאחרות עדיף לבחור באמצעי מניעת הריון אחר. 

הדוחות של ביוליין

חברת ביוליין הנסחרת בתל אביב ובנאסד"ק, ושפיתחה מוצר המשפר את תהליך איסוף תאי הגזע במסגרת טיפול השתלות מח עצם, פרסמה השבוע את דוחותיה לשנת 2023, השנה הראשונה שבה התרופה שלה Aphexda נמצאת בשוק. התרופה אושרה לשיווק בספטמבר, והחברה רשמה הכנסות שנתיות של 4.8 מיליון דולר, אך מתוכם רק 0.2 מיליון הם ממכירות המוצר בפועל והיתר מקדמה מעסקת רישוי למוצר באסיה. כלומר, בחודשיים האחרונים של 2023, החברה עדיין לא הספיקה לממש בצורה משמעותית את ערוצי השיווק שלה. 

המשקיעים לא היו מרוצים מקצב ההשקה ושלחו את המניה לירידות של 17%, כך ששווי החברה עומד כעת על 83 מיליון דולר. ייתכן שהייתה השפעה גם להודעה של גמידה סל, חברה ישראלית נוספת בתחום דומה, על כך שלאחר השקה מגומגמת, היא תימחק מן הבורסה ותהפוך להיות חברה פרטית. משקיעים מסוימים טענו בדיונים ברשת לגבי החברה כי "אי אפשר לסמוך על הביוטקים הישראלים האלה". 

עם זאת ביוליין מסרה במסגרת הדוח על התקדמות בהשגת שיפוי ביטוחי למוצר. חברות ביטוח המכסות 95% מהמטופלים הרלוונטיים הסכימו עקרונית לשפות את השימוש במוצר, אשר גם נכלל בפרוטוקולים הרפואיים של ארגוני הרופאים העוסקים בהשתלות. כ-20% ממרכזי ההשתלות העיקריים כבר מסוגלים להתמודד עם הפרוצדורה של ביוליין, והיא מקווה לדווח על 35% כאלה עד סוף המחצית הראשונה של 2024 ו-60% עד סוף שנת 2024. לחברה גם מוצרים נוספים בפיתוח.  

בקופת החברה כ-43 מיליון דולר אשר אמורה להספיק לה, יחד עם קו אשראי שקיבלה מקרן קראוס קפיטל (Kreos Capital), למימון פעילותה המתוכננת עד 2025.

עוד כתבות

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות