גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתווה החל"ת מסתיים, ועובדים בענף התיירות והפנאי נשארים ללא פתרון

עשרות אלפי עובדים שהוצאו לחל"ת בעקבות המלחמה עשויים למצוא את עצמם ללא רשת ביטחון כלכלית בעוד כחודש - עם מיצוי תקופת הזכאות המקסימלית לקבלת דמי אבטלה מהמדינה ● הנפגעים המידיים: ענף התיירות והפנאי בו הפעילות צנחה דרמטית ● בינתיים בממשלה מתמהמהים עם גיבוש תוכנית סיוע חדשה

טנקים בקריית שמונה / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf
טנקים בקריית שמונה / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

ראש הממשלה בנימין נתניהו התגאה ביום ראשון בעוצמה של המשק הישראלי לצד המלחמה. "הנתונים העיקריים הם קודם כל שיש סימנים מאוד מעודדים להתאוששות מהירה יחסית גם בשכר, גם בתעסוקה. בנושא כרטיסי אשראי, זה אף עובר את המקום שצפינו שנהיה עוד לפני המלחמה", אמר נתניהו בהמשך לפגישה שקיים עם נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון.

ניתוח | משקיעי נדל"ן, שימו לב: הגזרות שמתכננים ברשות המסים והמסרים הכפולים
סמוטריץ' "מטיל וטו" על רכישת מטוסי קרב לצה"ל לפני הקמת ועדה ציבורית

תמונת המצב הוורודה שצייר ראש הממשלה מסתירה מאחוריה ענפים שלמים שעדיין במשבר ולא צפויים להתאושש בקרוב. בצפון הארץ הלחימה בלתי פוסקת, כאשר הנפגעים המידיים הם המעגלים המתפרנסים סביב התיירות והפנאי.

לאחר השבעה באוקטובר, אישרה הממשלה מודל חל"ת לעובדים שאיבדו זמנית את פרנסתם. אולם, בניגוד למודל החל"ת המרחיב שזכור מתקופת הקורונה, הועמד מתווה מצומצם המבוסס על הזכאות הרגילה של העובדים בישראל לקבלת דמי אבטלה. כמעט חצי שנה לתוך המלחמה, המתווה הזה עומד לפוג סופית בעוד כחודש, עם מיצוי תקופת הזכאות המקסימלית לקבלת קצבה מהמדינה. גם תוקפם של המענקים המיוחדים שהעמידה הממשלה לשימור כוח האדם בענף התיירות הנכנסת פג ב־1 באפריל.

בתחילת המלחמה אמרו במשרד האוצר שאין צורך בקביעת מודל חל"ת ארוך־טווח, וסברו כי מדובר באירוע ביטחוני שיסתיים לפני שימצו העובדים את כל ימי האבטלה והחופשה שצברו. באותה עת, כשנשאלו מה יקרה בתרחיש של מלחמה ממושכת, אמרו בכירים באוצר כי במקרה כזה תצטרך הממשלה להביא תוכנית סיוע חדשה וכוללת לעסקים ולעובדים. אלא שכעת, כשמודל הסיוע הנוכחי נמצא על אדי הדלק האחרונים, עדיין מתמהמהים במדינה בגיבוש מתווה כלכלי לצפון הארץ.

במשרד האוצר מכינים אומדנים, אבל עדיין לא הגיעו לשלב גיבוש ההמלצות. ובמקביל, הקמת מנהלת תקומה לצפון מדשדשת בגלל קרבות פוליטיים בין משרדי ראש הממשלה, הפנים והאוצר.

עם פקיעתו הסופית של מודל החל"ת בסוף מאי, עשרות אלפי עובדים ומעסיקים עלולים למצוא את עצמם בפני דילמה בלתי אפשרית. עובדים ייאלצו לבחור האם למצוא עבודה חדשה או להישאר ללא הכנסה, והמעסיקים מצידם יתלבטו האם לשמור על העובדים ולשלם להם למרות צניחה דרמטית בהכנסות או שמא להסתכן באיבוד הצוות ובקשיים של השלמת השורות בעתיד. נכון לסוף פברואר היו בישראל כ־170 אלף מקבלי דמי אבטלה - כ־50־70 אלף איש יותר מאשר במצב טרום המלחמה, עלייה שמקורה בעיקר בהוצאה הממושכת לחל"ת.

לפניכם שלושה סיפורים קטנים של בעלי עסקים מרחבי הארץ, שממחישים את הדילמות הקשות.

1 הגיוס עבר ממאה לאפס: עוד מכה אחרי הקורונה

טעות לחשוב שהפגיעה המשקית מוגבלת לאזור הצפון בלבד. עמיאל טורס היא חברה ותיקה בתחום התיירות הנכנסת, שמשרדיה יושבים באור יהודה. ערב המלחמה, העסיקה החברה כ־100 עובדים. כיום, רק רבע מהם פעילים והיתר בעיקר בחל"ת.

שלושה דורות במשפחת עמיאל עובדים בחברה שהוקמה לפני כמעט 50 שנים. בשגרה, עוברים דרכם כ־100 אלף תיירים בשנה מארצות הברית, קנדה, ברזיל ועוד. מאז ה־7 באוקטובר, הפעילות היא "בגובה הדשא", כפי שמתאר אוני עמיאל, דור שני בחברה.

"נכנסו לאוקטובר כשאנחנו מגייסים עובדים בטירוף", אומר עמיאל, עכשיו אנחנו מחכים למשהו שלא בא. ישראלים מתחילים לטוס לחו"ל, אבל להביא תיירים מחו"ל לארץ זה הרבה יותר מסובך. עד מחר יש לנו מענק מהמדינה, ואחר כך כל אחד נשאר לבד. בענף ביקשו הארכה של 3־4 חודשים, וכרגע כל יהבנו הוא על שר התיירות חיים כץ".

עמיאל הוא חבר בהנהלת לשכת מארגני התיירות הנכנסת. הוא מסביר כי אחרי שהענף התאושש ממשבר הקורונה, הועסקו בו כ־2,500 עובדים. "היום נשארו 800־1,000 עובדים בלבד, ואחרי שיבוטלו המענקים זה ימשיך להתכרסם. העובדים בענף שלנו מביאים את התיירים, שמספקים פרנסה גם להרבה עובדים אחרים. לבנות את זה מחדש ייקח שנים. אם חברות יקרסו, ההשפעה תורגש בעיקר בפריפריה, שם 15% מהתעסוקה היא סביב התיירים".

2 דילמת העובדים: "מלצריות עברו לת"א"

אדית פרידמן היא הבעלים של מסעדת "בנחלה" בנהריה. בימים כתיקונם, בשיא של הקיץ היא מעסיקה בין 20 עובדים ל־40. "כמו מפעל קטן בצפון", היא אומרת. אבל מאז אוקטובר המסעדה נעולה ומוחשכת. "חלק מהעובדים מסיימים החודש את החל"ת ויתחילו להתפזר לי. כמה מהמלצריות כבר עברו לתל אביב. טבח אחד מצא עבודה כקצב. עובדת נוספת מפונה לנצרת. כל אחד הסיפור האישי שלו. ואין אף גורם אחד שמתכלל או שאפשר לפנות אליו. זה לא הגיוני שעדיין לא קמה מנהלת תקומה לצפון".

עד כה קיבלה המסעדה של פרידמן מענקים מדי חודשיים, כמקדמות על חשבון הפיצוי מהמדינה. אלא שעכשיו, "מישהו החליט שמינואר אין יותר מלחמה בנהריה והפסיקו את המקדמות", היא אומרת. "נהריה היא עיר שלא מפונה אבל עדיין שייכת למסלול האדום. עד ינואר קיבלתי מקדמות ואת מלוא התביעה שלי אני אוכל להגיש אחרי המלחמה. הבעיה היא שבצפון המלחמה לא נגמרת עוד חודש חודשיים".

פרידמן זועמת על חוסר המענה מצד הממשלה. "אין לאף אחד תשובות. צריך לשאול את שר האוצר האם ייתכן להתקיים שלושה חודשים בלי הכנסות. האם השרים היו מסתדרים בלי 50 אלף שקל שהם מקבלים כל חודש?".

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לדבריה, "אין תיירות ופנאי בצפון. אנחנו לא עובדים בכלל מאוקטובר. בנהריה יש לנו 15 שניות התראה מנפילות. גם אם אני אביא מרחב מוגן למסעדה, שיעלה לי 55 אלף שקל, אוכל להכניס לתוכו רק 15 אנשים. במקסימום יכולים להתארח אצלנו 140 סועדים. מותר לי לפתוח היום את המסעדה ל־30 איש, אבל אם אני אעשה את זה אני אפסיד כסף. להניע מסעדה בסדר גודל שלנו זה הוצאות סביבות 150 אלף שקל בחודש".

3 חוסר ודאות: לא הופקו הלקחים

ליאור פוגל מהישוב אבטליון שבגליל התחתון מחזיק ב־15 השנים האחרונות ב"שפן הסלע", עסק לחוויות אתגריות ואטרקציות בצפון הארץ. לפני המלחמה הוא נערך לחודש אוקטובר גדוש באירועים, אבל כמו כל ענף התיירות והפנאי, ספג טלטלה. "הפעילות נפסקה מיידית למשך מספר חודשים", הוא אומר.

פוגל מעיד על התאוששות מסוימת בזרם המבקרים, שמורגשת מאז פברואר בפארק האקסטרים שהוא מפעיל בעכו. מנגד, טיולי השטח והטרקטורונים שנהג להוציא בגליל וברמת הגולן נפסקו ולא שבו עד היום. מכוח אדם שנע בין 45־60 עובדים לפני המלחמה, ירד מספר העובדים בעסק לכ־20 בלבד.

"הקושי העיקרי כרגע הוא חוסר הוודאות. קשה לדעת לתכנן קדימה, האם לצאת לשיווק לפסח, האם להוציא כסף ולהביא צוות כדי להספיק את האביב הנפלא הזה".

שפן הסלע כבר שרד מלחמה בלבנון ועבר סבבי הסלמה מדי כמה שנים. עם הניסיון, למד פוגל לנהל את העסק בשמרנות פיננסית, שמאפשרת לו לצלוח תקופות משבר עם הראש מעל המים. לעומתו, ספק אם במדינה הפיקו לקחים מאירועים קודמים בנוגע לשיקום ענף התיירות. "לא סופרים את התיירות", הוא אומר בצער, "התיירות נפגעת בכל כמה שנים אבל מבחינת הרשויות אין שום התייחסות אלינו".

הביקורת של פוגל דווקא לא מכוונת כלפי מתווה הפיצויים של המדינה. כיום, הוא כבר אינו מקבל מענקים, שמשולמים במסגרת ה"מסלול האדום" ליישובים במרחק עד 3.5 ק"מ מהגבול הצפוני. עד ינואר היה זכאי למענקים בגין הוצאות קבועות ואומר כיום: "זה כסף חשוב שבלעדיו לא הייתי קיים, אבל זה לא מספיק". לדבריו, "לספור את התיירות באמת זה לא לתת לי מענק של 100־150 אלף שקל לפי נוסחה ולהגיד לי 'פתרנו את הבעיה'.

"כל דבר משפיע עלינו באופן ארוך טווח. מדברים בעיקר על בתי המלון בענף, אלה הם בעלי הכוח לצורך העניין והבעיה שלהם פחותה יותר. אנחנו, שבמעגל נותני השירותים לתיירות, לא מקבלים התייחסות של אף אחד".

עוד כתבות

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

מספר 2 ברמ"י על התוכניות לקרקעות באזורי הביקוש: "אני באמת מקווה שהקריה תתפנה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

שוקלים לעבור למחשב אפל? הנה כמה דברים שכדאי לדעת

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים