גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הג'וקר הפוליטי בארה"ב? רמז: לא עזה

על רקע משברים גלובליים עצומים קצת קשה להאמין שהנושא שעשוי לעזור לביידן יותר מכל הוא, עדיין, הפלות מלאכותיות ● עובדה, הרפובליקנים רועדים מפחד

תומכות בזכות ההפלה באוהיו, שהצביעה בעד במשאל עם באוקטובר. גל נגד לפסיקת העליון / צילום: Associated Press, Joe Maiorana
תומכות בזכות ההפלה באוהיו, שהצביעה בעד במשאל עם באוקטובר. גל נגד לפסיקת העליון / צילום: Associated Press, Joe Maiorana

ג'ון זוגבי, סוקר דעת קהל אמריקאי, הוא שטבע את המימרה, "סקרים אינם מדע, הם אמנות", או על כל פנים היה מראשוני משתמשיה. זה היה, אם אינני טועה, סביב הבחירות של 2000, שנת ההתנגשות המפורסמת בין אל גור לג'ורג' בוש הבן, שהוכרעה בפחות מ־600 קולות במדינת פלורידה.

ערב הבחירות שררה הסכמה כמעט מלאה בין הסקרים, שלבוש מובטח ניצחון. סקרים אחדים העמידו אותו ביתרון של 5%-9%. בסופו של דבר הוא הפסיד במניין הקולות הכללי בהפרש של חצי מיליון, וניצח רק בזכות שיטת הבחירות הארכאית של חבר האלקטורים.

פרשנות | תוכנית ביידן: לצנן את היחסים הבינלאומיים ולנטרל מרעומים במזרח התיכון ובמזרח הרחוק 
פרשנות | אוקראינה מתקשה בשדה הקרב, ובמערב מתווכחים: האם מלחמה כוללת בדרך? 
פרשנות | בדרך אל דונלד טראמפ ואל 1940

זוגבי הזהיר שסקרים באמריקה מצריכים לא רק מדגמים טובים, אלא גם שקלול. זאת אומרת, אין זה מספיק לספור את הקולות הניתנים בסקר לכל מועמד. צריך לחשב את הסבירות שהמרואיין יגיע אל הקלפי. זה נכון בכל מקום, אבל נכון במיוחד בארץ המפורסמת באדישות בוחריה.

בארה"ב יש יום בחירות קבוע, אחת לשנה, והוא משמש לכל מיני צרכים אלקטורליים, ארציים ומקומיים. הוא אינו יום שבתון. אמריקאים ואמריקאיות צריכים לעשות מאמץ להגיע אל הקלפי, ולא פעם הם נאלצים לעמוד בתורים ארוכים, לפעמים במשך שעות, על חשבון זמנם החופשי או במקום לעבוד. בשנים האחרונות גברה הנטייה להצביע באמצעות הדואר, אופציה שאינה קיימת ברוב הארצות, והיא מגדילה כמובן את מספר המצביעים. אבל רוב המצביעים מוסיפים להעדיף את הקלפיות.

השאלה היא מיהם רוב המצביעים. באמריקה אנשים צריכים להירשם כדי להצביע. כמעט רבע מבעלי זכות הבחירה אינם טורחים להירשם. מה מביא אנשים להירשם, או להצביע?

ואף כי כולנו למדנו (מפי ג'יימס קרוויל, יועץ הבחירות המחוספס של ביל קלינטון) כי "זו הכלכלה, טמבל", התברר במרוצת השנים שזו דווקא לא הכלכלה, או לפחות לא רק הכלכלה. מספר גדול מאוד של אמריקאים מצביעים הצבעה רגשית, או הצבעה של זהות קבוצתית.

הבריאות היא לא העיקר

הבה נחשוב על עיר תעשייה שוקעת במדינת אוהיו, שבה אנשים איבדו מקומות עבודה המכבדים את בעליהם בתעשייה הכבדה. ידם אינה משגת לממן את ביטוח הבריאות של ילדיהם. האין זה מובן מאליו שהם יצביעו בעד מועמד המבטיח לתקן את מצב העניינים הזה?

התשובה המדהימה שניתנה באמריקה בתחילת העשור הראשון של המאה הייתה 'לא, תודה'. מצביעים על סף העוני, ללא ביטוח בריאות, העדיפו מועמדים של הימין שהבטיחו להם לפעול נגד הפלות מלאכותיות ונגד נישואים חד־מיניים. זה עבד ב־2004, כשג'ורג' בוש הבן חזר ונבחר בזכות ניצחון לא גדול במדינת אוהיו. ספק אם הוא היה מושג אלמלא נהרו נוצרים ימנים אל הקלפי; והם לא היו נוהרים אלמלא שוכנעו להתגייס נגד הפלות ונגד הומוסקסואלים.

בחצי המאה האחרונה הפלות מילאו תפקיד מרכזי בהתוויה מחדש של מסלולי הפוליטיקה האמריקאית. ההתנגדות המאורגנת להפלות התחילה ב־1973, לאחר שבית המשפט העליון האציל את הגנת החוקה על הפלות בפסיקה שנויה מאוד במחלוקת.

בסיס התמיכה של המפלגה הרפובליקנית התחיל להשתנות לרגל נהירת הימין הנוצרי. מפלגה שהייתה רוב הזמן מתונה, פרגמטית ופלורליסטית התחילה להידחק ימינה. היא הכניסה התנגדות להפלות למצעה, והבטיחה למנות שופטים שמרנים לבית המשפט העליון כדי לשנות את פסיקת 1973.

שוחרות הזכות להפלה הניחו שהגנת בית המשפט העליון תהיה נתונה להן עד אחרית הימים. מה גדולה הייתה טעותן. ב־2022 בית המשפט העליון, עם רוב שמרני מוצק (6 נגד 3), ביטל את פסיקת 1973, והחזיר את ההחלטה לידי כל אחת מ־50 המדינות. הימין הנוצרי ניסה מיד להחמיר את ההגבלות וכמעט לאסור הפלות מעיקרן.

גל הנגד

שיכרון ההצלחה של מתנגדי ההפלות הניב בדיוק מה שהניבה פסיקת בית המשפט לפני 50 שנה: גל נגד. הוא נתן את אותותיו בבחירות לקונגרס, למושלי מדינות ולבתי מחוקקים של מדינות בסתיו 2022. בן לילה נודע לרפובליקנים הפוטנציאל המזיק של החקיקה נגד הפלות. בשבוע שעבר תומך בהפלות ניצח במפתיע בהתמודדות במדינת אלבמה, ב'דרום העמוק', אחת הימניות הדתיות ביותר באמריקה.

זרים יתקשו להאמין לנוכח משברים גלובליים עצומי ממדים, שנשיאות ארה"ב תוכרע על מחלוקת בעניין הפלות. כאשר אנחנו שומעים בוקר וערב מה תעולל עזה לסיכויי ביידן, מוטב להזכיר שבאמריקה רק לעתים רחוקות בחירות מוכרעות על ענייני חוץ.

על השאלה מי יגיעו הפעם לקלפי בהמוניהם, יועצי בחירות רפובליקנים משיבים בחיל ורעדה, "תומכות הפלות". לרפובליקנים יש בעיה היסטורית בגיוס תמיכתן של נשים, בייחוד אלה המתגוררות בפרברים של המעמד הבינוני, בערים קטנות ובינוניות. זה נכון בכל סיבוב בחירות, וזה נכון בכל עניין העומד על הפרק, קל וחומר כאשר העניין הוא נושא קלאסי של זכויות נשים.

הסקרים מראים כמעט שוויון בין טראמפ לביידן, עם יתרון קל של טראמפ בזירה הארצית ויתרון מוחשי הרבה יותר בשש או שבע מדינות מפתח. זה מעמיד את טראמפ בעמדת ניצחון. אבל כאן מגיע תור האמנות־לא־מדע של זוגבי. לפני ארבע שנים נשים החרדות לגורל הזכות להפיל לא ראו את עצמן נאלצות להצביע. הבחירות השנה הן הראשונות לנשיאות מאז 1972, שבהן הפלות אסורות או עלולות להיאסר בחלקים ניכרים של ארה"ב. זה הג'וקר בחפיסת הקלפים הפוליטית.

עוד כתבות

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: אין הצדקה אמיתית לגל הנרחב של העלאות המחירים

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת אחזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק