גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוזה מפתיע לחברה ביטחונית מישראל, והמגבלה שהוסרה מ-F-35

חברת פייטק הנדסה מצפון הארץ תייצג בבלעדיות את חברת טקנל האיטלקית; שר ההגנה הצרפתי דוחף להגברת קצב ייצור הטילים במדינה; וארה"ב דוחה ניסוי בטיל גרעיני ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קרונות הפעלה מתוצרת חברת טקנל / צילום: חברת טקנל
קרונות הפעלה מתוצרת חברת טקנל / צילום: חברת טקנל

התעשייה הביטחונית הישראלית משגשגת, לא רק בזכות שלוש החברות הגדולות - התעשייה האווירית, אלביט ורפאל - אלא גם בעזרת חברות קטנות יותר שפורחות. בה בעת, צרפת מוטרדת מאוד מתפוקת התעשייה המקומית, ארה"ב דוחה ניסוי בטיל מתקדם, והפנטגון מסיר מגבלה שהטיל על מטוסי F-35. על כל אלו בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית.

כותרות העיתונים | חמאס הסתיר נשק בבולגריה והצעד החריף נגד ישראל שלא פוסלים בבריטניה
שאלות ותשובות | צה"ל מגייס מילואים, וזה האיום המרכזי מכיוון איראן 

החוזה שמרתק את התעשייה הביטחונית הישראלית

חברת פייטק הנדסה, הממוקמת בעיר נשר שבצפון הארץ, ממשיכה להפתיע את התעשייה עם חוזה משמעותי. לגלובס נודע כי החברה חתמה על הסכם שיתוף פעולה לייצוג בבלעדיות של חברת טקנל (TEKNEL) האיטלקית. כלומר, פייטק תהיה הספקית היחידה בישראל של קרונות הפעלה של החברה האיטלקית, שכלל החברות הביטחוניות הגדולות בישראל עבדו עמה בעבר או בהווה. זאת, לאחר שלפני כחודש וחצי, עלתה פייטק לכותרות, בשל היותה אחת מהזוכות במכרז משרד הביטחון בסך כ־150 מיליון שקל, לאספקת רכבים ממוגנים לכיתות כוננות.

קרונות הפעלה מבצעיים הם רכיב קריטי במערך הביטחוני, היות שכל מערכת זקוקה לקרון שיתאים לה, בין אם מדובר בעמדת שיגור, בחדר מפעילים או בעמדת שליטה ובקרה. יתרה מכך, לכל קרון יש מאפיינים משלו, החל מקרונות גנריים ופשוטים יחסית, שעלותם נאמדת בעשרות אלפי דולרים בודדים, ועד לקרונות ייחודיים, בעלי תכונות מותאמות, אשר עומדים בתקני איכות מחמירים ומחירם יכול להגיע לכדי מאות אלפי דולרים רבים. הבחנה זו נובעת ממגוון גורמים ומדרישות משתנות, כגון עמידות לאלקטרומגנטיות, עמידה בזעזועים, משקלים, תנאי סביבה והגנה מפני יכולות לוחמה אלקטרונית.

מערכת ארבל שמותקנת על מקלע נגב / צילום: באדיבות IWI מקבוצת SK

עד היום, עסקה פייטק באיפיון, בתכנון ובייצור פלטפורמות עבור החברות הביטחוניות הגדולות הישראליות. החברה מונה כיום כ־50 עובדים, ומחזיקה שטח ייצור של כ־3,500 מ"ר. טקנל האיטלקית הוקמה לפני כ־50 שנה, ומתמחה בייצור קרונות פיקוד, שליטה ובקרה. החברה נחשבת לבעלת ניסיון רב בעבודה עם חברות בין־לאומיות רבות וכן עם חברות ביטחוניות ישראליות.

החברה הישראלית שחשפה מערכת נשק מתקדמת

חברת IWI מפעלי נשק ישראל, מקבוצת SK שבבעלות סמי קצב, חשפה השבוע את מערכת הנשק הקל הממוחשבת ארבל. המערכת כוללת שלושה רכיבים עיקריים: פלטפורמה מבוססת-מחשב, מנגנון הדק חשמלי משודרג הכולל חיישנים, וסוללה. מערכת הארבל אינה משפיעה כלל על פעולות הרובה המוכרות, כשהמפעיל יכול בכל זמן שיבחר להשתמש ברובה ככלי נשק רגיל גם ללא כל תלות בסוללה.

הארבל נותנת מענה לצורך בתגובה מיידית לאיומים, תוך שלוקחת בחשבון את הקרבות הממושכים והמשקל הרב שנושא לוחם, לרבות מצבי הלחץ והעייפות. עוד יתרון הוא חיסכון בתחמושת: הדיוק של המערכת מאפשר לפגוע באחוזים גבוהים יותר ולהפחית תחמושת.

מקלע הנגב של IWI, הוא הנשק הקל הראשון שאימץ את ארבל. ההדק האלקטרוני, הכולל את מצב הירי החדש ארבל, לצד מערכת בקרת ירי מובנית, משפרים את רמת הדיוק בכל המצבים ובעיקר במצבים עם זמני חיות מטרה קצרים. מערכת האנרגיה של הארבל מספקת עד 60 שעות הפעלה רצופה ללא צורך בטעינה מחדש. הסוללה מפעילה את מערכת המחשב והחיישנים, ומבטיחה את פעולת הנשק באופן רציף גם כאשר הסוללה מתרוקנת. המערכת אדישה לסוג הכוונת (optic-agnistic), כך שניתן להשתמש בכל כוונת ופועלת בתנאים סביבתיים קשים, ביום ובלילה.

שר ההגנה הצרפתי מאיים על התעשייה המקומית

שר ההגנה הצרפתי, סבסטיאן לקורנו, מאס בניוון של התעשייה הביטחונית המקומית, ואיים כי אם לא יגבירו את קצב הייצור בתוך שבועות, הוא יפעיל "סמכויות שיטוריות" נגדן. "אני מצפה למאמצים מצד התעשיינים", אמר לקורנו. "אם הביצועים שלהם בכל הנוגע לקצב ייצור וזמני אספקה לא יהיו מספקים, נעבור לדרישות".

שר ההגנה הצרפתי סיפר על השלכות העימות עם החות'ים, שהוביל לשיגור של 22 טילי אסטר עד כה. מדובר בכמות קטנה יחסית, אבל כזו שכבר מאתגרת את הצי הצרפתי מבחינה לוגיסטית. לדבריו, חברת הטילים המקומית MBDA תידרש לספק 300 טילי קרקע־אוויר מיסטרל, בשווי כ־162 מיליון דולר, כבר בקיץ הקרוב - בניגוד לתכנון של תחילת 2025. 200 טילי אסטר בשווי כ־972 מיליון דולר, שהוזמנו בינואר אשתקד, יידרשו להגיע עוד השנה - ולא ב־2026. בה בעת, לקורנו ציין כי בכוונת פריז לייצר כ־55 אלף פגזי 150 מ"מ, בשווי כ־649 מיליון דולר.

שר ההגנה הצרפתי, סבסטיאן לקורנו / צילום: ap, Aurelien Morissard

ארה"ב דוחה את הניסוי הראשון בטיל הגרעיני המתקדם

ממסמכי התקציב האמריקאי לשנת הכספים 2025, עולה כי השיגור הראשון של הטיל הבליסטי הגרעיני החדש LGM-35A סנטינל ICBM, לא צפוי להתקיים לפני פברואר 2026. לפי התכנון המקורי, הניסוי הראשון היה אמור להתבצע כבר בדצמבר האחרון. הטיל מיועד להחליף את הטיל הבליסטי הגרעיני המרכזי של ארה"ב כעת, מינוטמן III.

לא מן הנמנע כי הסיבה לעיכוב נובעת מצמיחה משמעותית של עלויות הפרויקט. לפי הערכות, תקציב המיזם כבר צמח ב־37% מהתכנון לכ־130 מיליארד דולר. מעבר לכך, העיכוב הנוכחי עשוי להצביע כי מועד המבצוּע המיועד של 2029 כבר הופך ללא רלוונטי.

הפנטגון הסיר מגבלת ברקים ממטוסי F-35

הפנטגון ביטל מגבלה שהטיל על מטוסי F-35 ביוני 2020, לפיה אסור להשתמש בהם בעת סופות ברקים, כך דווח בברייקינג דיפנס. לפי הדיווח, התבצע עדכון תוכנה למערכת המטוס, שמאפשר עתה התמודדות עם השפעות הברקים.

התקנה שבוטלה היא משמעותית, משום שלפיה נאסר לטוס בטווח של כ־40 ק"מ מברק. ההחלטה ההיא נבעה מחשש כי ברקים יובילו לפיצוץ במטוס. זו אינה המגבלה הראשונה שהוטלה על מטוסי F-35, כאשר קודם לכן, נדרשו שינויים מהרשויות האמריקאיות בשל סוגיות שקשורות להזרמת דלק ובטיחות.

עוד כתבות

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בתל אביב; היום עדכון המדדים, אלה שיוצאות ואלה שנכנסות למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

בצל הלחצים: גלנט יאשר בקרוב מינוי של ראש אמ"ן חדש

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר