גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה מפחיד את ארה"ב בעגורנים הסיניים ולמה בישראל אדישים

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הוציא בחודש שעבר צו שמטרתו לבלום את ההשתלטות של יצרנית עגורני הנמל הסינית ZPMC, לאחר שהתגלה כי זו משתמשת באמצעי ריגול ושליטה מרחוק ● גם בישראל נעשה שימוש בעגורנים הסיניים, אך מומחים חלוקים באשר לסיכון ביטחוני

נמל מפרץ חיפה. מחזיק שמונה מנופים של ZPMC הסינית / צילום: שלומי יוסף
נמל מפרץ חיפה. מחזיק שמונה מנופים של ZPMC הסינית / צילום: שלומי יוסף

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הסעיר את ענף הנמלים בעולם, כשהחליט להשקיע 20 מיליארד שקלים בייצור עגורנים מקומי, וכן להרחיב את סמכות הרשויות האמריקאיות לבחון ולחקור בעיות אבטחת סייבר בתשתיות נמלים. זאת, לאחר שעל פי דיווחים ארה"ב גילתה מודמים שמשמשים לתקשורת מרחוק ואיסוף נתונים על גבי עגורנים של היצרנית הסינית המובילה בעולם. בינתיים, נראה שבישראל מרבית המומחים ומקבלי ההחלטות מסרבים להתרגש.

חברת השבבים הישראלית שמגייסת 120 מיליון דולר, בעזרת משקיעי מובילאיי
ניתוח גלובס | חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

החברה ZPMC (Shanghai Zhenhua Heavy Industries Company) יושבת בשנגחאי, ונסחרת בבורסה המקומית בשווי של 14.5 מיליארד יואן סיני (2 מיליארד דולר), בזמן שהיא חולשת על יותר מ־70% מהשוק העולמי של עגורני הנמל - אלה משמשים לפריקה וטעינה של מכולות. היא התכחשה לחשדות נגדה ואמרה כי אנשיה "מצייתים לחוקים ולתקנות של המדינות והאזורים רלוונטיים". גם במשרד החוץ בבייג'ינג פסלו את הטענות והגדירו אותן כ"פרנויה מוחלטת".

עם זאת, בממשל הסיני או בחברה אפילו לא ניסו להסביר מדוע חקירה של הוועדה לביטחון המולדת בבית הנבחרים מצאה כי בתריסר ממנופי ZPMC במדינה (מתוך יותר מ־200), ובציוד נלווה התגלו אמצעי תקשורת ללא מטרה ברורה ומבלי שהחלקים הללו בכלל נמצאים בחוזים בין בעלי הנמלים לבין החברה.

"הרסני לכלכלה"

החברה הסינית מפעילה מטה בניו ג'רזי ומחזיקה משרדים בפלורידה - בעיר היילאה ובנמל פרננדינה, וכ־80% מהעגורנים בארה"ב הם שלה. "המודמים הללו לא רק עלולים לפגוע במתחרים עסקיים בעזרת ריגול, אלא גם לשבש שרשראות אספקה ותנועת מטענים", אמר מארק גרין, יו"ר הוועדה לביטחון המולדת בבית הנבחרים. "זה דבר הרסני לכלכלה שלנו". אותה הרסניות שעליה מדבר גרין נובעת מכך שלפי הערכות, עגורני הנמל האמריקאיים מטפלים בסחורות בשווי טריליוני דולרים בשנה.

בה בעת, בקונגרס חוקרים לאחרונה את חברת ההנדסה השוויצרית ABB, משום שכ־16% ממכירותה מתבצעות עם סין. בבית הנבחרים זימנו בכירים מהחברה כדי לבחון את שיתוף הפעולה שלה עם ZPMC. בחברה הסבירו כי הם מוכרים את מוצרי הבקרה והחשמל שלהם ליצרני עגורנים רבים, כולל סיניים, אך גם לארה"ב - יעד היצוא המרכזי שלהם עם 24% מכלל המכירות.

קשה להתעלות טכנולוגית

בתגובה לגילויים הללו, החליט נשיא ארה"ב ג'ו ביידן להפקיד בסמכות משמר החופים האמריקאי את הטיפול בסוגיית אבטחת הסייבר בנמלים. בד בבד, הוא הורה על השקעה של כ־20 מיליארד דולר לאורך חמש שנים בתוכנית תשתיות חדשה לנמלי ים, מתוצרת אמריקאית.

אולם, זה נראה כמו "טיפה בים" העגורנים מתוצרת ZPMC. מחיר עגורן ZMPC סביר מוערך בכ־15 מיליון דולר, לפני עלויות הובלה, התקנה ושירות. כך לפי התאחדות הנמלים האמריקאית (AAPA). זהו מחיר שמהווה כמחצית ממקביליו בשוק. גם בישראל ישנם עגורנים כאלה, בעיקר בשני נמלי הים החדשים - נמל המפרץ שמופעל על ידי החברה הסינית SIPG מחזיק שמונה מנופים, ונמל הדרום שמופעל על ידי החברה השוויצרית TIL מחזיק תשעה. בנוסף להם, גם בנמל אשדוד הממשלתי קיימים שישה עגורנים כאלו. כל אחד מהעגורנים משדר לאחור תקלות, כך שעוד בטרם הגעת טכנאי - הוא מקבל ניטור מדויק של התקלה. זו המחשה ליכולות השידור של העגורנים, שברור כי מחוברים לשרתים סיניים בדיוק כמו, למשל, מכוניות או רחפנים מתוצרת סינית.

הנמלים החדשים בדרום ובמפרץ מצויידים בחדר בקרה שדרכו מופעלים המנופים - על גביהם מותקנות מצלמות שמאפשרות שליטה, זאת בשונה מהמנופים הישנים שנמצאים בישראל שמנופאי נדרש להפעילם. לצד פריצת הדרך הטכנולוגית והיעילות הגבוהה של המנופים, יש גם החוששים מפעילותם ולא רק מטעמי ביטחון, אלא בעיקר לנוכח התעצמותה של סין בתחום הזה. ממערך הסייבר הלאומי נמסר בתגובה: "הנושא נבדק כחלק מבדיקות פרו אקטיביות שוטפות של המערך בנמל אשדוד ונשלל סיכון למתקפה".

ביטחון או תחרות?

שאול שניידר, יו"ר נמל אשדוד אמר לגלובס כי "אחרי היצף (יצוא סחורות במחירים נמוכים ממחיריהם בארץ המקור) סיני שנמשך עשור יש אובדן ידע מטורף. לאורך שנים היו שלושה שחקנים בשוק הזה, אירופאים ואמריקאים, ובכל מכרז הסינים הציעו מחירים נמוכים, עד כדי כך שהם השתלטו על כ־85% משוק המנופים בכלל".

לדבריו, בנמל אשדוד הוחלפו המערכות האלקטרוניות הסיניות לאירופיות. "אנחנו עושים את זה כאסטרטגיה שלנו, שלא לאפשר יכולת פריצה או יכולות אחרות שהסינים מפתחים, ואנחנו עובדים בצמוד עם מערך הסייבר הלאומי. החלפנו את המערכות כשהבנו את המשמעויות והחשיפות שעלולות להיות להן, והתקנו גם סנסורים שיכולים לבלום נסיונות חדירה, פריצה והשתלטות מרחוק. אנחנו מנסים להקטין את החשיפה לאפס".

שניידר הוא מהקולות הבולטים בממשלה כנגד המעורבות הסינית בנמלי ישראל, ואף הזהיר מפעילותו של נמל המפרץ. ואולם, ברשות הספנות והנמלים דחו את טענותיו במילים קשות.

בכל אופן, רב החובל יגאל מאור, לשעבר מנהל רשות הספנות והנמלים ומרצה באוניברסיטת חיפה מנסה להרגיע. "אין לנו סיבות לדאוג כי גם אם יש שליטה מרחוק, מה היא יכולה לתת? הם יפסיקו את העבודה, אבל יש לנו יתירות של נמלים בישראל כך שמקרה קיצוני כזה יגרום לפגיעה בכ־20% מהיכולת הנמלית. אבל זה לא רלוונטי כי אף אחד לא יפסיק את העבודה, נמל הוא עסק שנוצר בשביל לעבוד".

גם החששות מאיסוף נתונים בארה"ב לא מטרידות אותו. "איזה מידע הם כבר יכולים לאסוף? הרשויות בישראל מפרסמות לציבור כמה מכולות נכנסו, כמה יצאו, מה יש במכולות וחברות הספנות גם מפרטות יותר מזה, כך שאין ערך לאיסוף המידע. עוד הזהירו שהמנופים מסוגלים לצלם את חיל הים בחיפה. מי שעומד על הכרמל למעלה עם זום של צלם חתונות יכול לראות יותר מזה בבסיס חיל הים.

"מדברים על הרבה חששות אבל זה לא כצעקתה. גם בארה"ב עיקר השיח הוא הרבה יותר סביב תחרות טכנולוגית בין שתי המעצמות האלה - כל מדינה רוצה שהטכנולוגיה שלה תהיה השולטת ושלא יוכתבו לה דברים". גליה לביא, סגנית ראש מרכז גלייזר למדיניות ישראל-סין מסבירה שהיתרון הגדול של המנופים הסינים הוא שהם מגיעים ב"חתיכה אחת" ללא צורך בהרכבה, וכי עלויות הייצור נמוכות משמעותית.

לדבריה, "כרגע הצו לא משפיע כי בארה"ב לא דובר על החלפת עגורנים קיימים. העגורנים שבנמל המפרץ יושבים על רשת של סיבים, וברשת הזו יש מודמים שמותקנים על העגורן שמשדרים לחדר הבקרה, והבקר יודע לנווט את ההעלאה וההורדה של המכולות. יש כאן סיכון פוטנציאלי כמו בכל מוצר תקשורת שהוא. עכשיו השאלה היא עד כמה הסיכון הוא גדול ומה המידע שיכולים לקבל. הסיכון התאורטי תמיד קיים. בארה"ב יש עוד מנופים כאלו שעושים את דרכם לנמלים".

עוד כתבות

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

"אינתיפאדה עולמית" מתפשטת בקמפוסים של ארה"ב, אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנאם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

חברות הביטוח האמריקאיות מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023

הבורסה בפרנקפורט / צילום: Reuters

מגמה מעורבת באירופה; פולקסווגן דיווחה על ירידה של 20% ברווח התפעולי

הניקיי קפץ ב-1.2% ● בקרן המטבע הבינלאומית העלו את תחזיות הצמיחה באסיה ● בהמשך היום יתפרסמו נתוני האינפלציה והתמ"ג בגוש האירו ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מה יכולים אנשים בגיל העמידה לעשות עכשיו כדי למנוע דמנציה בעתיד

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים יותר כאשר אתם מתבגרים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ישראל לא תשלח משלחת לקהיר, ממתינים לתשובת חמאס

הותר לפרסום: עידו אביב, בן 28 מכרמיאל, וקאלקידן מהרי בן 37 מפתח תקווה, נפלו בקרב ברצועת עזה • משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • צבא ארה"ב מציג: תמונות מהקמת הרציף ההומניטרי בים התיכון סמוך לרצועת עזה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" ● עדכונים בולטים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, ובין יוני לספטמבר נפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, משנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, לאחר שסמכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי