גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טסים לחו"ל? הנה מה שכדאי לכם לדעת על ה־e-SIM

לאחרונה חייב משרד התקשורת את חברות הסלולר להפעיל שירות SIM אלקטרוני בסמארטפונים ● המהלך עשוי להוריד עלויות עבור הטסים לחו"ל, אבל יש מי שמצנן את ההתלהבות

e-SIM / אילוסטרציה: Shutterstock
e-SIM / אילוסטרציה: Shutterstock

 

לאחרונה הודיע משרד התקשורת כי יחייב את חברות הסלולר להפעיל שירות e-SIM כבר בתקופה הקרובה. המשמעות היא שצרכנים יוכלו לעבור מחברה לחברה בקלות רבה יותר באמצעות SIM וירטואלי (בתנאי שהמכשיר תומך בכך), בניגוד לנהוג כיום עם SIM פיזי.

המהלך מבורך, אך צריך לומר בכנות כי המעבר לטכנולוגיה הזו כבר היה בעיצומו בחברות השונות. משמע, הודעת משרד התקשורת הייתה בבחינת זרז ש"דוחף" את שאר החברות להשלים את המהלך. 

בדיקה טכנולוגית | הבינה המלאכותית הגיעה לג'ימייל, ועוד כלים שכדאי להכיר
בדיקה טכנולוגית | נוחות, גודל ותקציב: למה חשוב לשים לב כשקונים מסך מחשב

מה זה e-SIM, איך הוא משרת את הצרכן, והאם המהלך יאפשר הורדת עלויות בשוק שהרווחיות שלו כבר נמוכה מאוד? לפניכם התשובות.

היכרות עם e-SIM: איך זה עובד

עד כה, רובנו השתמשנו ברכיב אלקטרוני קטן שנקרא SIM, נכנס במגירה מיוחדת במכשיר ומחבר אותו למפעיל סלולרי ולחבילה הרלוונטית. בשנים האחרונות גובר השימוש בטכנולוגיית ה־SIM האלקטרוני. במקום לחכות לרכיב פיזי, ישנו רכיב מובנה בתוך המכשיר שיודע לקבל דיגיטלית את חבילת הסלולר שלכם.

התהליך פשוט: בוחרים מפעיל סלולרי, מקבלים קוד או ברקוד לסרוק, ואפשר לחבר את המכשיר לחבילה המבוקשת. בדרך־כלל מדובר בתהליך קצר ויחסית אינטואיטיבי. לדוגמה, אפל מאפשרת לחבר באייפון יותר משמונה e-SIM שונים, כשבמקביל אפשר להשתמש בשני מספרים בזמן אמת.

עם זאת, חשוב לבדוק ראשית האם המכשיר שלכם תומך בטכנולוגיה החדשה. חיפוש קצר באינטרנט יניב את התשובה.

היתרון הבולט: מעבר קל בין חברות

מעבר לטכנולוגיה חדישה שמשחררת אותנו ממגבלות פיזיות, יש כאן בשורה משמעותית במיוחד לצרכן. כשהחברות מחויבות לספק שירות גם "מרחוק", בלי להערים קשיים על הלקוחות בהגעה לסניף פיזי, יש יותר חופש צרכני. וכך, למעשה, ניתן יהיה לעבור בין החברות בקלות רבה. ואם אפשר לעשות את החבילות האלה דרך האינטרנט, אז בכלל מדובר בבשורה אמיתית.

זו ההזדמנות להזכיר כי יש ענקית טכנולוגיה שכבר צועדת במיוחד לכיוון ה־e-SIM: אפל. למעשה, במכשיריה השונים בארה"ב, אפל כבר לא מאפשרת שימוש בכרטיס SIM פיזי. ניתן להניח כי הפיתוח יגיע לשאר העולם בדורות הקרובים.

במקביל, יש כבר מי שמנסה לצנן את השמחה: חברות הסלולר הישראליות. בחברות השונות מסבירים לגלובס כי הנתונים מראים שמספר הניודים היומיים הוא "זניח שבזניחים". לדבריהם, המהלך של משרד התקשורת לא באמת שינה משהו, ומי שעושה את המעברים הם ככל הנראה אנשים שמתלהבים מהטכנולוגיה החדשה, ולא לקוחות חדשים. למעשה, לפי החברות, ההייפ שנרשם בתקשורת נשאר שם.

עם זאת, בפלאפון, שהיו הראשונים שהודיעו על היותם מוכנים וזמינים עם הטכנולוגיה החדשה, דווקא מספרים כי מספר המנויים שעוברים ל־e-SIM גדל. בחברה לא משתפים במספרים מדויקים, אך לדבריהם מדובר באלפי לקוחות, חלקם קיימים וחלקם חדשים.

נסביר כי לא מדובר בהכרח במקרים שבהם לקוחות מגיעים ומבקשים את ה־SIM האלקטרוני, אלא שהם זקוקים ל־SIM בדחיפות, ושמחים לקבל מענה מהיר. בחברות הסלולר מתארים את השוק ככזה שמתחיל להתאזן, כלומר פחות אנשים מתניידים בין החברות, ולכן מהלך ה־e-SIM יהיה פחות מורגש מההייפ שמייצרים סביבו.

חבילות חו"ל: הרחבת האפשרויות

בשנים האחרונות ניתן לרכוש חבילות סלולר עם חבילות אינטרנט לטובת שהות בחו"ל - בעזרת כלים חיצוניים כמו Airalo. גם שם התהליך מאוד פשוט, אך הבשורה האמיתית היא התשלום: ללא מעט יעדים המחירים מדובר ב־4-8 דולר עבור 1GB של גלישה. המחיר יעלה ככל שתיקחו חבילות גדולות יותר.

כשמדובר בנסיעות קצרות, שבהן לא צריך נפח גלישה גבוה או שלא עוברים בין המדינות, מדובר בפתרון מעולה. כמובן שצריך לעשות בדיקת שוק ולראות שהחברה עובדת טוב במדינה אליה אתם טסים.

עם זאת, יש עוד אפשרויות שכדאי להכיר (חוץ מהשימוש בחברות הישראליות, ראו מסגרת). ראשית, SIM מקומי - אפשר להגיע אל היעד ולרכוש SIM מקומי בכמה עשרות אירו או דולרים. אין ספק שמדובר בהימור, אבל אם עושים זאת לאחר תחקיר קצר באינטרנט או שיחה עם חברים, זה יכול לעבוד.

שנית, חבילות מיוחדות כמו Global SIM: לחברות הישראליות השונות יש Global SIM שאפשר לשלם עבורו סכום קבוע. מדובר במחיר גבוה יחסית, אבל בפלאפון לדוגמה ניתן לנצל את הנפח על פני שלוש שנים. דוגמאות אחרות הן חברת wecom, שמשלבת חבילות בין ישראל לחו"ל; וחברת 019Mobile, עם שיחות, הודעות ונפח גלישה בסיסי.

המחיר: גמישות הודות לתחרות

בהיבט של חבילות הסלולר בישראל, סביר להניח שאין באמת סיכוי להורדת עלויות, והמחירים של כרטיסי ה־e-SIM יהיו דומים לכרטיסים הפיזיים. הסיבה נעוצה בכך שהרפורמה בשוק הסלולר השפיעה על המפעילות הישראליות, והרווחיות שלהן כיום נמוכה.

לכן, גם טכנולוגיה חדשה לא תוביל לבשורת מחיר. הורדת העלויות היחידה היא התשלום החד־פעמי על משלוח של כרטיס SIM לסניף או לבית.

עם זאת, המחיר יכול לרדת ביחס לחבילות הסלולר לחו"ל בגלל הגידול בתחרות. הצרכנים יוכלו לבחור בפתרון הזול יותר, גם אם הוא לוקה בחסר ביחס לאפשרויות המרובות ב־SIM של מפעיל ישראלי - וההבדל יהיה משמעותי.

במשרד התקשורת הכריזו בזמנו כי המהלך צפוי להוזיל את חבילות חו"ל ולאפשר מעבר בקלות בין ספקים שונים ובחירת חבילה משתלמת. למעשה, העובדה שיש גמישות ונגישות עם הטכנולוגיה הזו, יכולה לנתק את התלות שיש כיום בספק תקשורת סלולרית אחד.

בחברות הסלולר אומנם נזהרים מלדבר על כך, אבל יודעים להגיד שמבחינתם יש משמעות רחבה להורדת המחירים בחבילות חו"ל: בפועל, אלה החבילות שמכניסות כסף לחברות, וזאת בניגוד לחבילות הסלולר הארציות שאינן רווחיות.

 

עוד כתבות

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות