גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רגע לפני ההחלטה הגורלית של בנק ישראל, זו הרוח שנושבת בארה"ב

נתוני האינפלציה, התעסוקה והצמיחה בארה"ב מגבירים את החששות מעלייה מחודשת של האינפלציה ● בזמן שבשוק צופים בין שתיים לשלוש הורדות ריבית השנה, ייתכן שהריבית תרד פחות ואף לא בכלל ● מהן המשמעויות לתיקי ההשקעות ומי צפוי להיפגע מכך?

יו''ר הפד, ג'רום פאוול / צילום: ap, Carolyn Kastr
יו''ר הפד, ג'רום פאוול / צילום: ap, Carolyn Kastr

רו"ח ועו"ד איתי רושקביץ ועו"ד מור כ"ץ־אברהמי. מנכ"ל ואנליסטית בחברת הייעוץ Complex

השאלה כמה הורדות ריבית צפויות בארה"ב ב־2024 מתחלפת בשאלה חדשה: האם הריבית בכלל תרד?

רוצים לדעת מה יעשה בנק ישראל? תסתכלו על הנתון הזה
קרן הגידור הקטנה שמנסה להדיח את המיליארדר לארי פינק מבלקרוק

בסוף 2023 השווקים צפו שש הורדות ריבית בשנה החדשה, מרמה של 5.5% עד ל־4%, כאשר ההורדה הראשונה נצפתה במרץ. במאמר שפרסמנו בסוף דצמבר 2023 הערכנו שהציפיות מוגזמות והריבית תרד משמעותית פחות והרבה יותר מאוחר. ואכן, ברבעון הראשון הריבית נותרה בעינה. כעת, השווקים מייחסים להורדת ריבית ביוני הסתברות של כ־50% בלבד, וצופים בין שתיים לשלוש הורדות ריבית השנה. זאת, בעוד הפדרל ריזרב, הבנק המרכזי של ארה"ב (הפד), שומר על עקביות מסוף 2023 וצופה שלוש הורדות ריבית השנה. להערכתנו, גם הפעם תחזיות השוק והפד להורדות ריבית אופטימיות מדי.

התמתנות האינפלציה הפכה למגמת עלייה

הקושי בהורדת הריבית נובע מהאינפלציה המתמשכת ובפרט ה"מייל האחרון" להורידה מתחת ליעד בגובה 2%.

מדדי האינפלציה מעידים שמגמת הירידה נבלמה ואף התהפכה. להמחשה, מדד אינפלציית הליבה המועדף על הפד - ה־PCE, המודד את השינויים בצריכת הסחורות והשירותים על ידי משקי הבית - עלה בפברואר בקצב שנתי של 2.5%, עלייה מ־2.4% בינואר. בנוסף, בין דצמבר לפברואר חלה עלייה חדה לקצב שנתי של 3.5%.

מגמה דומה נצפתה במדד אינפלציית הליבה המקביל (CPI), המודד את הוצאות משקי הבית בנטרול רכיבים תנודתיים כמו מזון ואנרגיה, שעלה בינואר ובפברואר בקצב חודשי של 0.4%, המשקף 5% אינפלציה שנתית.

במקביל, שוק העבודה האמריקאי ממשיך בצמיחה מפתיעה. דוח התעסוקה שפורסם בשישי הציג 303 אלף משרות חדשות, הרבה מעבר לציפיות, ושיעור אבטלה שירד ל־3.8%.

בנוסף, כלכלת ארה"ב צמחה ב־2.8% ברבעון הראשון, מדד פעילות הייצור התרחב לראשונה מאז 2022 והוצאות וביטחון הצרכנים עולים.

שילוב הדברים מראה שכלכלת ארה"ב ממשיכה לצמוח למרות הריבית הגבוהה המתמשכת, ומוביל לתחזיות כלכליות אופטימיות. התחזיות למיתון בצל עליות הריבית הפכו ב־2023 לציפיות ל"נחיתה רכה", כלומר האטה כלכלית ללא מיתון. כעת הז'רגון השולט הינו "ללא נחיתה", כלומר שכלכלת ארה"ב תמשיך לצמוח גם בסביבת ריבית גבוהה, תוך ריסון האינפלציה.

האופטימיות פשטה גם בקרב המשקיעים, שברבעון הראשון הטיסו את מדדי המניות בארה"ב ב־10% לשיאים היסטוריים.

הפד כלוא בין ספירלת מחירים למיתון

החדשות הרעות הן סיכון מתמשך לספירלה אינפלציונית של עלייה במחירי נכסים ובתחושת העושר והביטחון של הציבור. זו, מזינה ביקושים המתדלקים עליות מחירים נוספות ומרחיקים את הורדת הריבית.

כתוצאה, הפד כלוא בין סיכון הורדות ריבית בטרם האינפלציה התבססה מתחת ליעד של 2% שעלולות לתדלק מחדש אינפלציה, למול הסיכון להאטה כלכלית גדולה מהנדרש בגלל ריביות גבוהות לאורך זמן.

לא בכדי הפד כבר נוקט בטון מסויג בהרבה בנוגע להורדות הריבית. להמחשה, יו"ר הפד ג'רום פאוול התבטא בשבוע שעבר שנדרש להמתין להוכחות נוספות לכך שהאינפלציה נבלמת טרם הורדת ריבית וחברי פד אחרים אמרו שייתכן שהריבית לא תרד בקרוב.

חשוב מכך, הריבית ארוכת הטווח אליה חותר הפד, המוגדרת כריבית הניטרלית, שאינה מעודדת צמיחה או האטה כלכלית, עולה בחדות, לאור היכולת המפתיעה של הכלכלה האמריקאית לצמוח בסביבת ריבית גבוהה. לריבית הניטרלית חשיבות עצומה, שכן היא משפיעה על עלות המימון לחברות וצרכנים לטווחי זמן ארוכים ועל הריבית הריאלית בכלכלה (שיעור הריבית בניכוי שיעור האינפלציה).

בעבר, הפד כיוון לריבית ניטרלית נומינלית של 2.5%, שבהנחת אינפלציה של 2% גזרה ריבית ריאלית של 0.5%. כיום הריבית הריאלית גבוהה בהרבה. בניסיון לרסן את האינפלציה היא נעה תקופה ממושכת בין 2% ל־2.5%. להערכתנו, כל עוד הפעילות הפיסקלית (התקציבית) של ממשלת ארה"ב תמשיך להיות מרחיבה, כפי שצפוי לקרות בשנת בחירות, והאינפלציה תיוותר מעל היעד - אז גם הריבית הריאלית תישאר גבוהה.

לכן, לטעמנו, בעתיד הנראה לעין הריבית הניטרלית תנוע בין 3.5% ל־4%. ציפיות להורדת ריבית מעבר לכך, אינן מציאותיות בראי האינפלציה ועוצמת הכלכלה.

המשקיעים צריכים להתרגל לריבית גבוהה

להערכתנו, הפד יבצע בין הורדת ריבית אחת לשתי הורדות ריבית ב־2024, בואכה הרבעון האחרון השנה, ואף קיימת אפשרות ריאלית שהריבית כלל לא תרד. קריאת אינפלציה גבוהה מהצפוי בסוף השבוע, או במהלך הרבעון השני, תרסק את הציפיות להורדות ריבית ביוני ויולי.

כתוצאה, נדרשות התאמות נוספות בציפיות הריבית ועליית תשואות בשוקי האג"ח הממשלתיות והקונצרניות. תשואות האג"ח הממשלתיות לשנתיים כבר עלו השבוע ל־4.75%, רמתן הגבוהה מנובמבר.

בפרט, בשוק אג"ח הזבל התשואות עשויות לעלות בחדות. חברות ממונפות ונכסים בסקטור הנדל"ן המסחרי, עלולים להגיע לחדלות פירעון בהיקף נרחב, שנדחו בחסות דחיות פירעון וולונטריות ממלווים, שניתנו בתקווה להורדות ריבית שיאפשרו שיפור ביכולת שירות החוב והתאוששות עסקית, שכעת יתעכבו משמעותית.

במקביל, חברות צריכות להתרגל לפעול בסביבת ריבית גבוהה ולפנות לכלים המאפשרים חיסכון בהוצאות מימון, כגון אג"ח להמרה, שמקנות קופון מופחת עבור אפשרות אפסייד עתידי במניות. לא בכדי חל זינוק של יותר מ־50% בהנפקות אג"ח להמרה בארה"ב מתחילת השנה.

גופים שהתרגלו לפעול במינוף גבוה להשאת תשואות גבוהות, כמו קרנות פרייבט אקוויטי, יצטרכו להפנים שהתנאים שאיפשרו זאת לא יחזרו. משקיעים יידרשו להתאמות בהרכב תיקי ההשקעות ויעדי התשואות, כתמונת ראי.

לטעמנו, ישנה עדיין עדיפות להשקעה בריבית משתנה, שכן עקום הריביות עדיין מגלם יותר הפחתות ריבית מאלה שיתרחשו בפועל להערכתנו. תקוות לרווחי הון מאג"ח בריבית קבועה בשל ירידת ריבית, עלולות שוב להפוך להפסדי הון בחסות עקום הריבית העולה.

חופש הפעולה של הנגיד בישראל מוגבל

לבסוף, פחות הורדות ריבית בארה"ב יגבילו מאוד את חופש הפעולה של בנק ישראל להוריד ריבית, למרות הצורך הכלכלי שעלול להיווצר בשל נזקי המלחמה, וירידת האינפלציה ל־2.5%, בתוך טווח היעד שבארץ עומד על 1%־3%. זאת, מכיוון שפערי ריביות גבוהים בין הדולר לשקל, בשילוב עם הגידול המתמשך בפרמיית הסיכון של ישראל בשווקים, עלולים להוביל לזינוק חד בשער הדולר מול השקל.

הגורמים בטור זה עשויים להשקיע בני"ע או מכשירים, לרבות אלה המוזכרים בו. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל