גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת פסח: כל מה שמנהל צריך לדעת על זכויות עובדים בחגים

על דמי חגים, חופשות מרוכזות, עלויות והוצאות - גם בזמן מלחמה ● כך תיערכו לקראת חג הפסח במקום העבודה

כך תיערכו לקראת החגים במקום העבודה / צילום: Shutterstock
כך תיערכו לקראת החגים במקום העבודה / צילום: Shutterstock

בכל שנה מגיעים החגים, ואיתם גם שאלות בנוגע לזכויות העובדים והדקויות הקטנות שמנהלים עלולים לפספס. בכתבה הבאה נעשה סדר בכל מה שנוגע לזכויות עובדים, יחד עם טיפים שכדאי לכל מנהל ליישם כדי לוודא שהעובדים יקבלו את הזכויות כהלכתן. 

בשורה למעסיקים: לא ייאלצו לשאת בעצמם בהפרשות הסוציאליות של עובדים במילואים
לידיעת שרון גל: מה עושים אם המעסיק לא מוכן לקבל את ההתפטרות
מתווה החל"ת מסתיים, ועובדים בענף התיירות והפנאי נשארים ללא פתרון

מהו השכר עבור מי שעובד בערב חג?

כפי שמסבירה עו"ד איילת רם, שותפה במחלקת דיני עבודה במשרד ליפא מאיר ושות', אין תעריף מיוחד של שכר לעבודה בערב חג. עם זאת, עבודה בערב חג מזכה בגמול שעות נוספות לאחר 7 שעות. "במקומות עבודה בהם חל צו ההרחבה בדבר מעבר לשבוע עבודה בן חמישה ימים משנת 1990, בערב חג יהיה יום העבודה בן 7 שעות בתשלום 8, או בן 8 שעות בתשלום 9 (למעט ערב יום כיפור, לגביו נקבע כי יום העבודה יהיה בן 6 שעות בתשלום 9). בנוסף, קיימים ענפים מסוימים בהם חלים צווי הרחבה המעניקים הטבות נוספות בגין עבודה בערב חג".

"ערב החג נחשב ליום עבודה רגיל ולא חלק מהחג, ולכן העובד יהיה זכאי לתשלום שכר רגיל", מוסיפה עו"ד ליבי שוד-אלדר ממחלקת דיני עבודה במשרד AYR - עמר רייטר ז'אן שוכטוביץ ושות', "אולם זאת בכפוף לכך שכמו בימי שישי אורכו הרגיל של יום עבודה בערב חג הוא 7 שעות, ועל עבודה מעל ל-7 שעות יש לשלם גמול שעות נוספות".

עובד שאין לו סידור לילדים במהלך ימי החופשה במסגרות הלימודים, האם ניתן לחייבו להגיע לעבודה?

העובדה שאין מענה חינוכי לילד אינה מהווה פטור מהגעה לעבודה. "כמובן שעובד יכול לבקש לצאת לחופש בימים אלה, אך יש לזכור שהמעסיק אינו מחויב בהכרח לאשר חופשים בתאריכים שביקש העובד (למרות שעליו לקחת בחשבון גם את רצון העובד ככל שניתן). עם זאת, עובד זכאי לקחת יום חופש באחד מהמועדים המפורטים בתוספת של חוק חופשה שנתית, הכוללים, בין היתר, ערבי חג, ימי זיכרון ועוד, לרבות שני ערבי חג פסח וחג המימונה, כל עוד הודיע על כך למעסיק 30 ימים מראש", אומרת עו"ד רם.

ועדיין, על המעסיק לקחת בחשבון דבר נוסף, כפי שמתארת עו"ד הלית שמחוני ממחלקת דיני עבודה במשרד AYR - עמר רייטר ז'אן שוכטוביץ ושות'. "מצופה מהמעסיק לפעול בתום-לב ולקחת בחשבון שיקולים ענייניים ורלוונטיים, בשוויון וללא אפליה. לכן, סירוב גורף של המעסיק למימוש ימי חופשה עלול להיתפס כהתנהגות חסרת תום-לב".

האם עובד שסיים את שירות המילואים סמוך לחג יקבל שכר מהמעסיק או מהצבא?

עו"ד רם מסבירה כי עבור תקופה בה העובד שירת במילואים הוא יקבל תגמול מהמוסד לביטוח לאומי. במרבית המקרים, ובמיוחד אם מדובר בעובד חודשי, העובד יקבל את השכר עבור התקופה בה שירת במילואים מהמעסיק, שלאחר מכן יתחשבן מול ביטוח לאומי. עבור יום חג בו העובד נעדר מהעבודה, הוא יהיה זכאי לקבל דמי חג מהמעסיק.

9 ימי החג המזכים בתשלום הם: שני ימי חג ראש השנה, יום כיפור, שני ימי חג סוכות, שני ימי חג פסח, יום העצמאות ושבועות. אלא אם כן חלים הסכמים קיבוציים או צווי הרחבה על המעסיק הקובעים אחרת, ימי חג בשבת אינם מזכים בתשלום דמי חג.

"ככלל, עובדים בשכר שאינו חודשי (יומי/שעתי) זכאים לתשלום דמי חג רק אם עבדו באותו מקום עבודה לפחות 3 חודשים, ואם לא נעדרו מהעבודה יום לפני ואחרי החג, אלא אם היה מדובר בהיעדרות בהסכמת המעסיק או מכוח הדין. ככל שהעובד נעדר יום לפני החג עקב שירות מילואים, מדובר בהיעדרות מכוח הדין, ולכן היעדרות זו לא תפגע בזכאותו לדמי חג".

האם מעסיק יכול להכריח עובד לצאת לחופשה או להגביל אותו?

כאמור, המעסיק הוא הקובע את מועדי חופשות העובדים, תוך התחשבות במידת האפשר ברצון העובד, ולכן מעסיק יכול בעיקרון "להכריח" עובד לצאת לחופשה. "ואולם אם מדובר על חופשה של שבוע ומעלה, יש להודיע על כך לפחות 14 יום מראש. למרות זאת, אם לעובד אין יתרת ימי חופש, המעסיק אינו יכול לכפות עליו לצאת לחופש", מסבירה עו"ד רם.

עו"ד שמחוני מוסיפה כי מכיוון שיציאה לחופשה של עובד מחייבת את אישור המעסיק, המעסיק בהחלט יכול להגביל את משך החופשה של העובד, בהתאם לצורכי מקום העבודה ותוך התחשבות בבקשות העובד.

האם ימים בהם חלה עובד במהלך החופשה ייחשבו כימי חופש?

סעיף 5.א לחוק חופשה שנתית, התשי"א-1951, קובע כי ימים בהם העובד חולה ואינו מסוגל לעבוד, אינם נחשבים לימי חופשה. "לכן, במקרה שהעובד אשר שוהה בחופשה הציג למעסיקו ימי מחלה, לא ניתן לנכות עבור ימים אלה בגין חופשה, אלא יש לשלם בגינם דמי מחלה", אומרת עו"ד שוד-אלדר.

מה לגבי עובדים נוצרים/ערבים?

עובדים שאינם בני הדת היהודית רשאים לבחור לקבל דמי חג לפי הדת היהודית או לפי דתם. בכל מקרה יהיה מדובר על 9 ימי חג בשנה, אלא אם כן חלים הסכמים קיבוציים או צווי הרחבה על המעסיק הקובעים אחרת.

עוד כתבות

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

5,000 מהנדסים חדשים: רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● גיוס של 23 מיליון דולר ל-Restore Medical בתחום אי ספיקת הלב ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך