גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם האחראי לפשיטת הרגל הגדולה בתולדות גרמניה היה גם סוכן מודיעין רוסי?

התכתבויות שנחשפו בין יאן מרסלק, לשעבר סמנכ"ל חברת הפינטק הגרמנית וויירקארד שקרסה ואיבדה עשרות מיליארדים מכספי המשקיעים, לבין מרגלים רוסים, מראות כי פעל למען הקרמלין כבר מ־2014 ● מרסלק נמלט מהדין, אך עדויות חדשות מראות כי ארגן פריצות לבתי מתנגדי משטר, תיאם הברחת מחשבים מוצפנים לרוסיה וסייע לגנוב טלפונים של בכירים אוסטרים

''מרמה במיליארדי אירו''. כרזת מבוקש של משטרת גרמניה בעניינו של יאן מרסלק / צילומים: (AP(Alexander Zemlianichenko, ויקיפדיה
''מרמה במיליארדי אירו''. כרזת מבוקש של משטרת גרמניה בעניינו של יאן מרסלק / צילומים: (AP(Alexander Zemlianichenko, ויקיפדיה

פרשת החברה הגרמנית "וויירקארד" הסתמנה כבר מתחילתה כסיפור שקשה להעלות בדמיון. חברת טכנולוגיה בעלת עשרות אלפי עובדים, נסחרת בבורסה הגרמנית, בעלת שווי של 24 מיליארד אירו, המבוססת למעשה על תרמית ועל זיוף מסמכים? קריסה בין-לילה שכוללת מעצר של המנכ"ל מרקוס בראון, בריחה של הסמנכ"ל יאן מרסלק, התאבדות של עד מפתח בפיליפינים והמון שאלות פתוחות? נדמה שכל שלב של הפרשה, שפרצה בבוקר ה-18 ביוני 2020, ושעדיין מתנהל בגינה משפט מתוקשר במינכן, היה מופרך יותר מקודמו. לא פלא ששימשה כבסיס לסדרה ב"נטפליקס".

בדרך למתקפה איראנית, האם ישראל תשלוף נשק תקדימי?
מטוסי קרב ונגמ"שים: המדינה שיוצאת למסע קניות במיליארדים
סערה בגרמניה: מגישת טלוויזיה האשימה את ישראל ב"רצח עם"

אבל בימים האחרונים התפרסמו בווינה ובלונדון גילויים חדשים, שהופכים את הפרשה לדמיונית אפילו יותר. במרכזם עומד מרסלק, בן 44 כיום, סמנכ"ל התפעול דאז של החברה, שבזמנו טענה כי היא מובילה עולמית בתחום של פתרונות סליקה מקוונת ואבטחת תשלומים בתחום הצומח של מסחר אונליין. "ילד-פלא" בתחום המחשבים, במקור מאוסטריה, שהצטרף לחברה עוד לפני שנות ה-30 לחייו, כ"יבוא אישי" של המנכ"ל בראון, גם הוא מאוסטריה.

יחד, השניים הצמיחו את החברה בעזרת שקרים, מניפולציות ומסמכים שזויפו בפוטושופ -לצמרת העולמית של התחום ולגאוות גרמניה. כאשר קיבלו השניים את כספי המשקיעים בבורסה השתמשו בהם כדי לרכוש פעילות חברות אחרות, ולדאוג לעצמם באמצעות חשבונות בקריביים ונכסים ברחבי העולם. כעת, אל רשימת השאלות הפתוחות לגבי הפרשה מצטרפת אחת מרכזית: האם מרסלק היה למעשה סוכן-על רוסי, שהפעיל נכסים ביבשת והעביר להם תשלומים בחסות החברה?

בלעה אותו האדמה

ראשית תקציר העניינים. מרסלק ובראון היו אנשי המפתח בחברה הגרמנית, שהוקמה בשנות ה-90 אבל צברה תאוצה רק בתחילת שנות ה-2000, כשעברה מהתחום המפוקפק של הימורים, לאספקת שירותי סליקה למסחר מקוון. בראון נשכר בתחילה כיועץ מטעם חברת KPMG כדי לחלץ את החברה מצרותיה, אך בסופו של דבר פרש מחברת הייעוץ ורכש את "וויירקארד".

בהדרגה, עם צמיחת התחום, הפכה החברה למתחרה לחברות כמו "פייפאל" ו"מסטרקארד", וב-2018 היא נכנסה למדד ה"דאקס" הגרמני שבו נכללו אז 30 החברות המובילות בגרמניה.

כבר מראשית פעילותה נפוצו הערכות ושמועות על אי-סדרים פיננסים ו"עסקי אוויר". אלו הוכחשו ונסתרו על ידי דוחות של חברת EY (לשעבר "ארנסט את יאנג"), שהיתה האחראית על ניהול הספרים שלה.

העיתון הבריטי "פייננשל טיימס" ניהל מסע צלב נגד החברה, בהתבסס על דיווחים אנונימיים, כשהוא מאשים אותה בזיוף ובמרמה, שהיו למעשה רק קצה הקרחון ממה שהתרחש באמת. אך הרשויות בגרמניה היו כה גאות בחד-קרן הטכנולוגי הנדיר שגדל בגרמניה, עד שקיבלו את גרסת בראון ומרסלק, לפיה "שורטיסטים אלמונים" מנסים להפיל את ערך המניה.

לתקופה מסוימת, הרגולטור הגרמני אפילו אסר להציב "שורטים" על המניה שלה, וחקר את הכתב הבריטי שפירסם את החשדות. כדי להשקיט את ההאשמות, ולא ברור לגמרי מדוע, החברה שכרה ב-2019 את KPMG כדי לבקר את הפעילות השוטפת של EY. שתי החברות הודיעו במאי-יוני 2020, כי הן אינן מוצאות קרוב לשני מיליארד אירו שהיו אמורים להיות בחברה, מה שהוביל לשרשרת גילויים שהסתיימה בקריסה, בפשיטת רגל, בצווי מעצר לבכירי החברה ובמשפט המתנהל עדיין נגד בראון. בין המוקדים האחרים בהם התנהלה הפרשה היו סינגפור והפיליפינים, שבהן לפי החשד זויפו מסמכים המציגים לכאורה חשבונות של מיליארדים שמעולם לא היו, ודובאי, מרכז הפעילות של החברה במזרח התיכון.

כאשר מגדל הקלפים הזה קרס, נעצר בראון בבית הפרטי המפואר שלו לא רחוק ממינכן, אך מרסלק חמק ממעצר. בתחילה חשבו הרשויות כי זה עניין של זמן. שאיש הטכנולוגיה והפיננסים מסתובב ברחבי גרמניה ונמלט על נפשו, מאלתר ככל שהימים עוברים. הן הוציאו נגדו צו מעצר בינלאומי, אך ראו כיצד השבועות, ואז החודשים, ואז השנים, עוברות. אף אחד לא ראה את מרסלק, אף אחד לא הבין כיצד ברח. היו דיווחים על מגעים עם עורך דין שייצג אותו, אבל הם לא הבשילו לכדי הסגרה מרצון לרשויות. בגרמניה חיכו להופעתו, אך זו לא קרתה מעולם.

ההתפתחות הראשונה אירעה כשנה אחרי הפרשה, אז עקבות חדשות הצביעו על כך שמרסלק ברח באמצעות דרכונים מזויפים ורשת של אנשי קשר בטיסה לבלארוס. משם נחלקו הדעות. חלק סברו כי הוא נמצא בדובאי, וחלק סברו כי הוא נמצא במוסקבה. תמונות שלו עם זקן עבות פורסמו על ידי הרשויות, לכל מקרה. הוא נכנס לרשימת המבוקשים ביותר של האינטרפול. בינתיים, עד מפתח בפרשה מת במנילה שבפיליפינים. אחד אחר הפך לעד המפתח נגד בראון, שמצדו מנסה במשפט לגלגל את כל האשמה על מרסלק.

אבל כעת, כפי שעולה מצו מעצר מעודכן שהוציאה המשטרה האוסטרית השבוע בפרשת ריגול פנימית שמטלטלת את המדינה, נראה כי מרסלק לא המתין בשקט מתחת לרדאר כל אותו הזמן. לפי הצו, מסתבר, מרסלק נמצא ככל הנראה במוסקבה, ועוד לפני קריסת "וויירקארד" - אבל במיוחד אחריה - הוא היה מעורב במבצעי ריגול אחרי מתנגדי משטר רוסיים, בהשגת טלפונים חכמים ומחשבים מוצפנים לטובת רוסיה, והתנהג יותר כמו קצין מן השורה ב-FSB (שירותי המודיעין הרוסיים), מאשר איש עסקים גרמני שנמלט מאימת הכלא.

מה שמעלה את השאלה, אולי מרסלק היה כזה כבר מהתחלה? "ייתכן שמרסלק היה אחד מנכסי המודיעין הגדולים ביותר של הקרמלין באירופה בשנים האחרונות", דיווח העיתון האוסטרי "דר סטנדרט", שחשף את תוכן הצו ומצטט בהרחבה בימים האחרונים מתוך החקירה המודיעינית המתנהלת. הסיבה שהצו הוצא כעת היא מעצרם בבריטניה של חמישה חשודים בולגרים, ששימשו ככל הנראה כחולייה מטעם הקרמלין למבצעים מיוחדים. החוקרים מצאו התכתבויות טלגרם ענפות בין מרסלק לבין מנהיג החולייה, וגם התכתבויות עם בכירים במודיעין האוסטרי שהיו ככל הנראה סוכנים של רוסיה. החמישה אמורים לעמוד לדין בחודש הבא בבריטניה.

החולייה הבולגרית

בתוך אוסטריה, הגילויים הובילו לפני כשבועיים למעצר של בכיר לשעבר בשירות הביטחון הפנימי של המדינה (המקביל לשב"כ בישראל), אגיסטו אוט. לפי העדויות המובאות בתקשורת, אוט היה בקשר עם מרסלק כבר משנת 2017, וביצע בהנחייתו שורת פעולות ריגול ומודיעין למען רוסיה. אז היה מרסלק בתפקיד של סגן נשיא לענייני תפעול ב"וויירקארד", איש עסקים לגטימי לכאורה. לפי העדויות החדשות מבריטניה, וכן תחקיר של קונסורציום כלי תקשורת מערביים בפרשה, מרסלק גויס למעשה כבר ב-2014 לטובת שירותי המודיעין הרוסים. אחת הסיבות שהצליח להתחמק בקלות מגרמניה היה שימוש בדרכון מזויף שהרוסים העבירו לו ליום סגריר.

אוט, שלפי החשד הופעל בחלקו על ידי מרסלק, השיג בין היתר מידע על יעדי מודיעין של הממשלה הרוסית באירופה, כפי שהם נאספו בסוכנויות אכיפת החוק האירופיות, כולל הנסיעות שלהם ברחבי גוש שנגן ודיווחים פנים-משטרתיים מסווגים.

על הכוונת היו מתנגדי משטר רוסיים, אך גם סוכני מודיעין של רוסיה עצמה. המעקב אחרי הקבוצה השנייה נועד ללמוד כיצד מתחקות הרשויות באירופה אחרי תנועת סוכנים ו"להפיק לקחים" מהטעויות. כאשר רוצח מטעם הקרמלין התנקש ב-2019 בחייו של מתנגד משטר צ'צ'ני בפארק בלב ברלין, ונתפס לאחר מכן, סיפק אוט בתיאום עם מרסלק "תחקיר" לגבי הטעויות שביצע.

עוד חושדות הרשויות, כי אחרי שנמלט מגרמניה ומצא מקלט במוסקבה, סיפק אוט למרסלק מידע על כריסטו גרוזב, עיתונאי רוסי עטור-פרסים הנאבק במשטר פוטין מאוסטריה, כולל כתובת ופרטים אישיים. מרסלק עצמו ארגן ב-2022, לפי החשד, פשיטה של החולייה הבולגרית על הדירה, במטרה להשיג מידע מודיעיני על המקורות של העיתונאי, אך הם הצליחו למצוא רק מחשב ישן עם מידע לא רלוונטי. ההתכתבויות בין ראש הצוות למרסלק, שנחשפו בתקשורת האירופית, מצביעות על כך שהבולגרים גייסו כייסנים כדי לגנוב את הנייד של גרוזב, אך העלו בחכתם נייד ישן. העיתונאי נמלט מווינה אחרי שהרשויות הזהירו אותו כי רוסיה מתכוונת להתנקש בחייו.

בנוסף, מרסלק סייע כדי להבריח למוסקבה מחשב SINA - מחשב בעל הצפנה מובנית שבו משתמשים האלמנטים הרגישים יותר בממשל הגרמני כדי לתקשר ביניהם. "אנחנו צריכים אותו לבחינה על ידי ה-FSB", כתב בהודעת טקסט לראש החולייה הבולגרית. פרשה נוספת שנחשפה היתה כיצד אוט הבריח למוסקבה את התוכן בטלפונים הניידים של שלושה בכירים בממשל האוסטרי, כולל אנשי מודיעין. הם עצמם פנו לאוט - שפעל בשירות ביטחון הפנים האוסטרי - כדי "שיציל" את המידע שבטלפונים אחרי שהם נפלו לדנובה במהלך מפגש. בתיאום עם אוט, מרסלק שלח שליח מזויף של DHL לכתובות, והעביר את הניידים לפיצוח. גם פעולה זו התרחשה עוד ב-2017.

טלטלה באוסטריה

הגילויים הנוכחיים לא צובעים באור חיובי את מה שקורה מאחורי הקלעים באוסטריה. המערכת הפוליטית המושחתת במדינה - ראש הממשלה לשעבר סבסטיאן קורץ צפוי לעמוד לדין באשמה שניסה להטות את התקשורת לטובתו, ראש מפלגה אחר, היינץ-כריסטיאן שטראכה, תועד כשהוא מציע חוזים לאוליגרך רוסי תמורת השפעה פוליטית - ידועה ברחבי העולם בתככים הפנימיים שלה. גם הקשרים של וינה למוסקבה ידועים וברורים, וזכורה התמונה של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין כשהוא מגיע בשיירה מאובטחת לרקוד בחתונתה של שרת החוץ לשעבר קארין קנייסל. בינתיים, קנייסל עברה לסנט-פטרבורג ומשמשת כמנהלת מכון מחקר במימון הקרמלין.

אבל כעת, המעורבות העמוקה של שירותי המודיעין האוסטרים, כולל משרד הפנים, המשרד להגנה על החוקה ושירותי הביון, מציירים תמונה של כישלון מוחלט. גילויים לפיהם מרסלק ביקר כמה פעמים במשרדו של הרברט קיקל, ראש מפלגת החירות האוסטרית, מערבים גם את המפלגה בפרשה, כמה חודשים בלבד לפני בחירות כלליות במדינה. קיקל גם נחשד על ידי כלי התקשורת כמי שפעל לקדם את אוט בתוך שירות המודיעין האוסטרי, למרות שהחשדות נגדו צצו כבר לפני שבע שנים.

ואילו בגרמניה, הפרשה ממחישה עד כמה התרשלו הרשויות הפיננסיות בחובתם לפקח על הפעילות של החברות הנסחרות בבורסה הגרמנית, עד כי "וויירקארד" יכלה לשמש ככלי של הרוסים להעברות כספים בחצר האחורית של נאט"ו, ללא ידיעת שירותי המודיעין המערביים. הגילויים החדשים מכים גלים בימים האחרונים, ומרסלק כונה על ידי השבועון "די צייט" - "המרגל שאהב את הבורסה הגרמנית".

בשלב מסוים, נזכרו כתבי השבועון, כי החברה אף בדקה אפשרות לרכוש את "דויטשה בנק". המשקיעים הגרמנים שאיבדו את כספם, אזרחים אך בעיקר קרנות השקעה, עדיין מחפשים כיצד להשיג את כספם. בין היתר, הם הגישו תביעה נגד חברת EY וטוענים כי התרשלותה לכאורה בבדיקת העניינים הפיננסיים של "וויירקארד" אחראית להפסד המיליארדים. EY עצמה פתחה בתהליך "ארגון מחדש", שלפי התובעים עלול לנשל אותם מכל גישה לנכסים כספיים.

"העכביש במרכז הקורים"

דמות המפתח מרסלק ממשיכה לפעול מאחורי הקלעים, כך נראה. "הוא היה העכביש במרכז רשת קורים" שטוותה מוסקבה, כינה אותו מומחה המודיעין הגרמני תומאס ריגלר, שהתראיין לסוכנות הידיעות AP בנוגע לפרשה. היו בגרמניה מי שנזכרו כי כבר כנער הוא הסתבך בצרות. מרסלק עזב את בית הספר התיכון לפני סיום הלימודים ונכנס באופן עצמאי לתחום המחשבים וטכנולוגיה. אמו סיפרה בעבר, כי תמיד אהב לתכנת, וגם כי נכנס לחובות באופן קבוע - וכי הנושים היו מגיעים אליהם הביתה לדרוש את התשלום מההורים. העיתון "דר סטנדרט" ציין כי הוא ככל הנראה "מתגעגע" לווינה, משום שבאחת ההתכתבויות בינו לבין ראש החולייה הבולגרית הוא הזמין ממנו, ממאפיה מסוימת בעיר, שתי עוגות זאכר טורט ישר למוסקבה.

עוד כתבות

איור: גיל ג'יבלי

תמיד במצב רוח טוב, מנומס ולפעמים גם מתעטש: הכירו את סוכן ה-AI הקולי

בשנה האחרונה קמו בישראל חברות המתמחות בסוכני בינה מלאכותית קוליים, אשר עונים או מוציאים שיחות מכירה, שירות ותמיכה ● בין החברות הגדולות שכבר אימצו את הפיתוח נמצאות בזק, פרטנר, קופ"ח מכבי ואמישראגז אנרג'י, וייתכן שכבר שוחחתם עם הסוכנים שלהן בלי לדעת

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

שעשוע על עסקת הענק של מובילאיי: "הדבר הכי טוב שקרה לחברה". וכמה הוא ירוויח ממנה?

מנטי מפתחת רובוטים בעלי גפיים המסוגלים להרים משאים, למיין חפצים ובעתיד מתוכננים גם לשמש כפועלי ייצור במפעלים ובמחסנים לוגיסטיים ● שעשוע יכניס 341 מיליון דולר מהעסקה ● "יש כאן תחום חדש עם סינרגיה טכנולוגית מלאה, התאמה תרבותית בנוסף לכך שהחברה נמצאת ב"חצר הבית", כך שקל לשלב אותה במובילאיי", אמר שעשוע בשיחה עם גלובס

רובוטים של חברת מנטי / צילום: Ethan Joyal

רכישת הענק של מובילאיי: קונה את חברת הרובוטיקה של שעשוע ב-900 מיליון דולר

מתוך הסכום הזה, 612 מיליון דולר יועברו במזומן לבעלי המניות בסטארט-אפ, והשארית במניות רגילות של מובילאיי ● שעשוע צפוי לקבל 341 מיליון דולר בעקבות העסקה ● המרוויחות הנוספות מהעסקה הן קרנות ההון סיכון 10D הישראלית, והאמריקאיות איירן וסיסקו ונצ'רס

אורן קניאל ורשף מן, היזמים מאחורי אפספלייר

אפספלייר במגעים למכירה תמורת 1.8-2.1 מיליארד דולר לקבוצת חברות

העסקה תשמר את הפעילות האורגנית של אפספלייר הישראלית ואת מבנה החברה, אך בסכום נמוך ביחס לציפיות ● בעבר ציפו המשקיעים למכור או להנפיק אותה במחיר גבוה יותר שמגיע אפילו ל-4 או 5 מיליארד דולר ● בשנים האחרונות פעלה אפספלייר ברווחיות וחצתה רף של 500 מיליון דולר בהכנסות חוזרות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

ת"א ננעלה בעליות חדות; מדד הבנייה זינק ב-4.7%, מדד הביטחוניות ב-4%, בנקים ב-3.5%

מדד ת"א 35 עלה ב-2.8% ● מגה אור זינקה לאחר שהכריזה על עסקת ענק ●  המניות הביטחוניות ממשיכות בראלי שלהן ● הורדת הריבית המפתיעה של הנגיד עוררה אתמול הדים בת"א: מניות הבנקים נפלו, מניות הנדל"ן זינקו בחדות ● בדיסקונט צופים שלוש הורדות ריבית נוספות במהלך השנה

חברת סופווייב (SOFWAVE) / צילום: יח''צ/ אסף לוי

חברת האסתטיקה הרפואית סופווייב בוחנת מסחר בנאסד"ק

חברת האסתטיקה הרפואית סופווייב פרסמה היום את התוצאות המקדמיות שלה לרבעון הרביעי של שנת 2025, וכן הודיעה כי היא בוחנת את האפשרות להיסחר בנאסד"ק ● החברה הוקמה על ידי ד"ר שמעון אקהוייז, מאבות תעשיית האסתטיקה הרפואית בישראל, ושוויה עומד היום על כמיליארד שקל

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בשיאים; אמזון עלתה ב-3.5%, סנדיסק זינקה ב-27%

נאסד"ק עולה ב-0.4% ● אנבידיה ו-AMD ראש בראש: השתיים חשפו שבבי מרכזי נתונים חדשים ● ג'פריס הגדיר את טבע כהשקעה מומלצת ל-2026, המניה עלתה בכ-4% ● מחירי הנפט רושמים ירידות קלות, לאחר העליות אתמול ● מחירי הכסף והזהב ממשיכים להתאושש, הנחושת בשיא ● נעילה חיובית באירופה, הפוטסי בשיא

297 דירות ביומיים. פרויקט ''הסטריפ'' של אאורה בנתניה / צילום: evolve media

המספרים של שוק הנדל"ן ב־2025 מתחילים להיחשף, והם רחוקים מהתחזיות

רוב חברות הנדל"ן מציגות עלייה במכירות, למרות שנה מאתגרת ומלאי בשיא ● אולם הנתונים מגלים כי הזינוק נשען בעיקר על פרויקטים נקודתיים ● בזמן שחברות כמו הכשרה ופרשקובסקי רשמו גידולים מרשימים, אאורה פספסה את תחזיותיה השנתיות בכמעט 300 דירות

אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

משרד הבריאות מצא: הביטוח היקר לא בהכרח נותן יותר

השוואה רשמית של משרד הבריאות מעלה כי במספר הניתוחים, בזהות המנתחים ובפריסה הגיאוגרפית, פוליסות פרטיות מסוג "מהשקל הראשון" אינן מספקות יתרון מהותי לעומת פוליסות "משלים שב"ן" של חברות הביטוח - ואולי אף לא לעומת הביטוח המשלים של קופות החולים

שר המשפטים, יריב לוין וראש ועדת החוקה, ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השינוי בדיני החוזים אושר, אך בשטח בתי המשפט מאותתים כי הדרך ליישום ארוכה

הכנסת אישרה השבוע את החוק לביטול הלכת אפרופים, שנועד לצמצם את שיקול הדעת של בתי המשפט בפרשנות חוזים ● בעוד שחלק מהמומחים צופים כי הוודאות בקרב עסקים תגבר, אחרים מזהירים מפני פגיעה בשוק ● בינתיים, ניתן למצוא סימני התנגשות סביב החוק החדש

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר

גזירות האוצר עבדו: זינוק של 12% בשנה בגביית המסים בישראל

רשות המסים גבתה בשנת 2025 סכום שיא של 509.3 מיליארד שקל ● מנהל הרשות שי אהרונוביץ' מסר כי ההכנסות לקופת המדינה ממסים חצו את יעד הגבייה המעודכן מהחודשים האחרונים ב-1% ועלו על היעד המקורי לשנה החולפת ב-8%

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: ap, Ng Han Guan

צמיחת ענק ב־2025 והיעד לשנה החדשה: ענקיות השבבים נערכות לשיא חדש

המרוץ לבינה המלאכותית הוביל את חברות הטכנולוגיה הגדולות למכירות שיא של 400 מיליארד דולר בשנה החולפת ● אנבידיה לבדה צפויה למכור ב־383 מיליארד דולר ב־2026 ● אולם, מחסור ברכיבים חיוניים, לצד שאלות על היכולת לגייס מימון - מאיימים על הצמיחה

חבילות מחו''ל שהגיעו לישראל / צילום: איל יצהר

מתי בכל זאת נשלם? סימני השאלה שעולים סביב רפורמת היבוא האישי

שבועיים חלפו מאז שהוכפל הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל ל־150 דולר, והשאלות בשטח גוברות ● בינתיים ועדת הכספים החליטה השבוע לפעול לביטולו בדיעבד, וההכרעה עוברת לכנסת

ראש הממשלה בנימין נתניהו דוח מיוחד עם ברט באייר, פוקס ניוז, 31.12.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

נתניהו סיפר שהשופטים ייחסו לתביעה "מניעים פוליטיים". זה לא מה שקרה

אומנם השופטים המליצו למדינה לשקול ויתור על אישום השוחד בתיק 4000, אך לא ייחסו לפרקליטות מניעים פוליטיים בפתיחת התיק או בניהולו ● המשרוקית של גלובס

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר / צילום: כדיה לוי

מדינת ישראל גייסה הלילה 6 מיליארד דולר בחו"ל במרווחים הנמוכים ביותר מאז המלחמה

החשב הכללי במשרד האוצר, יהלי רוטנברג, השלים הלילה הנפקה בינלאומית של אגרות חוב דולריות בהיקף של 6 מיליארד דולר ● מדובר בשיפור של כ-34% לעומת ההנפקה שנערכה בשנה שעברה

הרס של בניין כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

דוח מבקר המדינה: כך נוצרו העיכובים הגדולים במתן פיצויים בזמן המלחמה

מבקר המדינה פרסם היום את הדוח שלו בנוגע לקרן הפיצויים של רשות המסים ● בדוח נכתב כי האוצר ורשות המסים לא יזמו הסדרה של תנאי הזכאות לפיצויים בגין נזקים עקיפים ושל אופן חישובם בחקיקה ● עוד נכתב כי משך הזמן הממוצע לסיום הטיפול בעררים שהוגשו לוועדות הערר של קרן הפיצויים עומד על 851 ימים ● רשות המסים: "קרן הפיצויים מקבלת את רוב ההערות בדוח המבקר"

ירין משולם, מנהל השקעות בסיגמא-קלאריטי בית השקעות / צילום: אוראל כהן

"אי אפשר להתעלם מזה": מנהל ההשקעות שרואה את ונצואלה, וממליץ על הסקטור הזה

ירין משולם, מנהל ההשקעות בסיגמא-קלאריטי, בטוח שהצמיחה בשוקי המניות תימשך, ומסביר מדוע הוא מעדיף בארץ את קמעונאיות המזון, שנהנות "מריכוזיות מאוד גבוהה" ● מעבר לים הוא מזהה פוטנציאל במניות הבנקים האירופיים ובחברות טכנולוגיה מסין

מייקל ברי

מייקל ברי מהמר: זו המניה שתרוויח הכי הרבה מהמצב בונצואלה

מייקל ברי פרסם בניוזלטר שלו כי מניית ואלרו אנרג'י, בה הוא מחזיק מאז 2020, עשויה להיות המרוויחה הגדולה ביותר מההשתלטות האמריקאית על ונצואלה, בשל יכולתה לעבד נפט גולמי "כבד" ● מספר בנקי השקעות גדולים, ביניהם UBS, ציינו גם הם את ואלרו כאחת המרוויחות הגדולות

הבורסה לניירות ערך בתל אביב / צילום: שלומי יוסף

יציבות בבורסה בת"א; מדד נפט וגז יורד ב-1%, אלקטרה נדל"ן מזנקת ב-6%

בת"א ובוול סטריט נקבעו אתמול שיאים חדשים ● מיטב: מצבו של שוק הנדל"ן צפוי לתמוך בהורדות ריבית ● האוצר הנפיק אג"ח דולריות בחו"ל ● אנבידיה ו-AMD ראש בראש: השתיים חשפו שבבי מרכזי נתונים חדשים ● בשל המחסור החמור, מחירי שבבי הזיכרון צפויים להמשיך ולזנק גם ב-2026 - אלו המניות שכדאי לעקוב אחריהן

ללא מנכ''ל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

7 חברות ממשלתיות מחפשות מנכ"ל, ועשרות מיליארדי שקלים בסימן שאלה

מאבקי כוח בין שרים, ועדי עובדים דומיננטיים ומועמדים צעירים מדי משאירים את החברות הקריטיות ביותר עם "הנהלות רפאים" ● כך, רכבת ישראל, מקורות ונגה נותרו בלי שאיש יעמוד בראשן ● בינתיים, מיזמי הענק בתחומי האנרגיה, התחבורה והדיור מתעכבים