גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המתקפה האיראנית הכניסה את ישראל לפאניקה צרכנית - ויש מי שמרוויח יותר

ברשתות המזון נרשמה הסתערות שהובילה לעלייה של מאות אחוזים ברכישות מים, ביצים ושימורים, ובחנויות מוצרי החירום נרשמו ביקושים לתחנות כוח ניידות ולטלפונים קוויים ● במרכזי הקניות דיווחו על תנועה כרגיל: "אנחנו מדינה שיודעת לקבל מהלומה ולהמשיך כרגיל ארבע דקות לאחר מכן"

קניותר בנס ציונה, רשת קניוני עופר. תנועת קונים ממוצעת / צילום: שירה ספיר
קניותר בנס ציונה, רשת קניוני עופר. תנועת קונים ממוצעת / צילום: שירה ספיר

זמן קצר אחרי הודעת דובר צה"ל במוצאי שבת על האפשרות שאיראן תתקוף תוך כמה שעות, ועל ביטול המסגרות החינוכיות עד ליום שני לפחות, מפלס הפאניקה זינק והשפיע על היקף הרכישות של הישראלים. במקומות רבים דיווחו על עלייה של מאות אחוזים במכירות מוצרי חירום ומזון, הצטיידות שהמשיכה גם ביום ראשון לאחר המתקפה.

נתב"ג חוזר לשגרה: אילו חברות זרות ביטלו בכל זאת את הטיסות?
יותר ממיליון צופים: הישראלים נדבקו אמש לטלוויזיה, מי הערוץ שהוביל?
"איראן עשתה קידום מכירות לישראל": הזינוק במניות הביטחוניות

ברשתות המזון נרשמה הסתערות שהובילה למכירות מוגברות, כאשר היו סניפים שנותרו פתוחים ומלאים בלקוחות גם אחרי השעה חצות, ברקע שידורי החדשות הרציפים ושיגורי הכטב"מים מאיראן.

בסניפי קרפור, למשל, נרשמה עלייה של כ־150% במכירות בהשוואה לשבת הקודמת. מכירות המים המינרליים עלו ב־1000%, ביצים ב־450%, מזון לתינוקות ב־380%, חיתולים ב־380%, שימורים ב־350%, ונייר טואלט ב־340%. נכון ליום ראשון בבוקר נרשמה עלייה של 80% בקניות.

גם בשופרסל ניכרת קנייה מוגברת וביקושים הגבוהים בעשרות אחוזים לעומת השבוע שעבר. ברשתות מדגישים כי הן נערכו מבעוד מועד הן למצבי חירום והן לחג הפסח הקרב, ואין חשש לחוסרים בשלב זה.

בפלטפורמת המשלוחים וולט דיווחו על עלייה של עשרות אחוזים בהזמנות סופרמרקט בשעות הלילה של שבת, וכן על עלייה של כ־30% בגובה סל ההזמנה בסופרים וחנויות נוחות. המוצרים המבוקשים ביותר היו בקבוקי מים בגודל 1.5 ליטר (גידול של 275%), במבה (174%), חלב (72%) וקולה זירו (30%). העלייה הכללית בביקושים נמשכה גם ביום ראשון.

לפי נתוני שב"א, המנהלת את מערכת התשלומים הלאומית באשראי, ביום ראשון בשעות 8:00-14:00 נרשמה עלייה של 8.5% בהוצאות של הציבור הישראלי באשראי לעומת השבוע הקודם. מהחברה נמסר כי הדבר "מעיד על כך שהמשק מצליח לתפקד בצורה רגילה, והציבור הישראלי ממשיך בהכנות לחג הפסח, למרות ההגבלות שהטיל פיקוד העורף".

לא נשארים בבית

בקניונים ומרכזי הקניות, שהוחרגו מהנחיות פיקוד העורף, ולגבי רובם לא ניתנו מגבלות, דיווחו על תנועת בוקר שגרתית בראשון, לאחר שהקייטנות והמסגרות החינוכיות, כמו גם הטיולים וחלק מהטיסות בוטלו.

כך, למשל, מרכזי הקניות של ביג (למעט בקריית שמונה) נפתחו כרגיל, ולפי החברה תנועת הבוקר הייתה שגרתית. גם קניוני עופר היו פתוחים רגיל, והתנועה מהבוקר ממוצעת. בדיזנגוף סנטר בתל אביב, שם התכוננו כמדי שנה בחול המועד פסח לפסטיבל נושא (השנה: בוב ספוג), המשיכו עם ההיערכות, והחנויות נפתחו כסדרן. 

ביג יוקנעם, היום / צילום: ביג

"כל העובדים התייצבו לעבודה כרגיל, וכל החנויות נפתחו", אומר אלכס קפלן, מנהל השיווק של דיזנגוף סנטר. ב־11 בבוקר הוא העיד כי לא מעט הורים וילדים כבר משוטטים בסנטר. "אנחנו מדינה שיודעת לקבל מהלומה ולהמשיך כרגיל ארבע דקות לאחר מכן, וזה ראוי להערכה.

"אנחנו מצפים לחג מצוין, גם בעקבות העובדה שהרבה מאוד ישראלים נמצאים בארץ, וגם כי יש ציפייה להפוגה. כשיוקר המחיה הולך ומתגבר, והמעמסה על ההורים גדלה, אנחנו מצפים למבקרים רבים כיוון שהפעילות שלנו מוצעת בחינם". 

דיזנגוף סנטר, היום / צילום: אלכס קפלן

אפקט ההפתעה

מוקד נוסף של רכישות קשור במוצרי החירום, שרשמו עליות של מאות ואלפי אחוזים בחודשים האחרונים. רוב הציבור כבר הצטייד בגלי הפאניקה האחרונים בגנרטורים, בתאורות חירום, בסוללות ובטרנזיסטורים. לאחרונה התחיל גל ביקוש למוצרי הצטיידות לממ"ד, כמו טלוויזיות קטנות וזולות יותר ומוצרי גיימינג.

"בימים אלה אנחנו חווים גל מחודש של ביקוש ער למוצרים לשעת חירום", מספרת עמית שבתאי, מנהלת הסחר והיבוא של רשת קרביץ. "הגל הראשון התחיל באוקטובר עם פרוץ המלחמה, הוא דעך לקראת סוף דצמבר, ועל רקע האיומים המתחדשים חל גידול משמעותי במכירות של מוצרים כמו תחנות ניידות של כוח ואנרגיה, פאנלים סולאריים ניידים מתקפלים, תחנות עגינה, פנסים, תאורות חירום, סוללות וטרנזיסטורים.

"בנינו קטגוריה שמציעה פתרונות למגוון צרכים, וחלק ממנה אזל לחלוטין, בימים אלה אנו מחדשים את המלאים. מעניין לראות שנרשמה לאחרונה צמיחה של 60% ברכישות של מסכי מחשב ומחשבים ניידים, והנתונים של הטאבלטים אפילו חצו את ה־60%. בעתות משבר אנחנו רואים ביקוש גובר גם למוצרי גיימינג ומולטימדיה, שעונים על צורך אסקפיסטי לילדים ולמשפחה".

עמית שבתאי, קרביץ / צילום: קרביץ

סניפי קרביץ היו פתוחים בזמן הודעת דובר צה"ל במוצ"ש, ולפי שבתאי, ההשפעה הייתה מיידית, הן בחנויות הפיזיות והן באתר. "היו ניודים של מוצרים מסניף לסניף בעקבות הביקושים, וראינו הרבה מאוד חיפושים באתר לתחנות טעינה ניידות, סוללות, פנסים, תאורות חירום ואפילו טרנזיסטורים", היא אומרת. "כנראה אנשים לא האמינו שזה יקרה, וקיבלו זאת בהפתעה גמורה".

גם ביום ראשון בבוקר נרשמה תנועה ערה מאוד בסניפים וביקוש לסוללות, פנסים, תאורות חירום ותחנות עגינה. שבתאי מספרת כי לא מעט סניפים נפתחו בשעה מוקדמת מהרגיל, בעקבות בקשות של הקניונים עצמם.

בקבוצת zap נרשם בשבוע החולף ביקוש למוצרים לשעת חירום. כך, למשל, נרשמו יותר מ־9,000 חיפושים לגנרטורים, לעומת 2,900 לפני שבועיים - גידול של 190%. לפני שנה, באותם תאריכים, נרשמו 1,000 חיפושים בלבד.

חיפושי מערכות סולאריות רשמו גידול של 230% - מ־980 לפני שבועיים ל־3,200 השבוע, ככל הנראה בעקבות החשש מקושי בהשגת דלק. במכשירים לניווט לווייני נרשמה עלייה של 564% בחיפושים לעומת השבוע הקודם. גם מטען נייד וסוללות גיבוי רשמו עלייה של 140% בחיפושים. 

"בסוף השבוע האחרון ראינו גידול בביקוש לטלפונים קוויים שלא מחוברים לחשמל, סוללות ומכשירי קשר", אומרת אושרת כהן, סמנכ"לית השיווק בקבוצת zap. "אנשים נערכו מבעוד מועד, וכשהחלו האיומים והחששות מאיראן בשבוע שעבר, ראינו עלייה של מאות אחוזים בגנרטורים, מערכות ניידות וסוללות חירום. מכיוון שהאירוע התחיל ממש מאוחר, ייתכן שבמהלך היום נראה אפקט נוסף במגמה".

אושרת כהן, סמנכ''לית חטיבת השיווק של קבוצת זאפ / צילום: יח''צ

היערכות מראש

גם ברשת א.ל.מ חשמל ודיגיטל מעידים כי טירוף ההכנה לממ"דים לא הורגש כמו בענף המזון. "האנשים שרצו להיערך כבר עשו זאת לפני חצי שנה ולפני שלושה חודשים, בשני גלי הפאניקה האחרונים", אומר ערן ארליך, סמנכ"ל הסחר של א.ל.מ. 

ערן ארליך, סמנכ''ל הסחר של א.ל.מ חשמל ודיגיטל / צילום: יח''צ

עם זאת, לדבריו, מאז פרוץ המלחמה ניכרת עלייה ברכישת טלוויזיות קטנות בגדלי 32 ו־43 אינץ', על־מנת להתקינן בממ"ד ובמקלט. "רואים עלייה גם בתאורות החירום, סוללות גיבוי ותחנות כוח ניידות. הייתי בטוח שאפתח בראשון בבוקר את החנויות, ולא תהיה הרבה תנועה, אבל יש אנשים, ויש רכישות".

ארליך מוסיף כי אין חוסרים בגזרת מוצרי החירום, כיוון שהרשתות והיבואנים נערכו והזמינו כמויות גדולות מהרגיל. "החוסרים הם בעיקר בגזרת המקררים ומוצרים מבוקשים כמו נינג'ה, בגלל המצב עם החות'ים. מפלס הפאניקה בנושא הגנרטורים ירד כשחברת החשמל הוציאה הודעה שהסיכוי לעלטה אפסי, ושבוצעה היערכות עם גיבויים".

אביצור יוסף, בעלי החנות למוצרי חשמל סנסטר הממוקמת בדיזנגוף סנטר מאז 1986, מעיד כי מלבד הטלוויזיות הקטנות והזולות, רוב האנשים חיפשו בתקופה האחרונה תאורות חירום, סוללות וטרנזיסטורים, וכשהם אזלו, קנו גם רדיו נטען או על חשמל. הוא לא מעיד על התנפלות גדולה מאז אתמול, ומסביר כי רוב האנשים כבר נערכו, מה שיצר מחסור בתאורות החירום והטרנזיסטורים. "היבואנים לא האמינו שיהיה סבב נוסף של בהלה, כך שבעצמם לא הצטיידו. כיום לוקח חודשיים להביא סחורה מסין, במקום חודש או חודש וחצי, כך שאני מאמין שכשתאורות החירום יגיעו, פחות יהיה בהן צורך. עם זאת, כעת, לאחר שאיראן לא כל־כך הצליחה, אני מאמין שהביקושים יירדו". 

למרות שלא האמין שאנשים יגיעו לסנטר בשעות הבוקר, הוא התבדה. "לא האמנתי בכלל שיהיו אנשים, אבל הגיעו. רובם לא שאלו על טרנזיסטורים, אלא על תנורים לחג וטלוויזיות. מה שהלך הרבה מאוד זה טלפונים קוויים, שעלו ביותר מ־100%". 

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות בוול סטריט; טסלה קופצת ביותר מ-15%

השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● דומינו'ס פיצה קופצת אחרי שפירסמה דוחות שעלו על ציפיות האנליסטים ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: שני לוחמים נפלו בקרב במרכז רצועת עזה

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי